Dodaj do ulubionych

Henryk Grynberg

20.12.04, 12:31
Czytal ktos cos Henryka Grynberga?
Obserwuj wątek
    • jot6 Re: Henryk Grynberg 20.12.04, 15:33
      owszem
    • elwinga Re: Henryk Grynberg 20.12.04, 18:40
      owszem po raz drugi :)
      • kampysia Re: Henryk Grynberg 20.12.04, 19:24
        A co czytaliscie? Jakie wrazenia?
        • karolinka_k10 Re: Henryk Grynberg 20.12.04, 21:36
          Chodzilo mi o to, zeby osoba, ktora cos Grynberga czytala wypowiedziala sie na
          ten temat, a nie tylko napisala, ze cos czytala. To chyba oczywiste. Zrobicie
          to dla zainteresowanych i wypowiecie sie?
          Pozdrawiam:)
          • elwinga Re: Henryk Grynberg 21.12.04, 00:21
            Wiem, ale czasem bywam złośliwa. Mam to po ojcu, który dziecku pytającemu o
            godzinę, ale mającemu nieszczęście zadać to pytanie w formie "czy ma pan
            zegarek?", odpowiada prawdomównie: "Mam". :)

Ale do rzeczy. Grynberga czytałam "Żydowską wojnę", "Prawdę nieartystyczną"
            i "Memorbuch" (który jest opracowaniem wspomnień wydawcy i redaktora Adama
            Bromberga). Czytałam też jakieś wiersze. Polecam wszystko, co powyżej, choć
            muszę dodać, że nowych książek Grynberga już nie wypatruję, bo mam wrażenie, że
            zaczął się powtarzać.
    • twoj_niebieskooki Re: Henryk Grynberg 21.12.04, 10:47
      Moge dodac, ze czytalem tez "Drohobycz, Drohobycz" Grynberga.
      Ksiazka nawiazuje do miasta Brunona Schulza, wspanialego polsko-zydowskiego
      pisarza. Duzo w niej szczogolow o zyciu i smierci tego ostatniego.
      Dochodza w niej do glosu swiadkowie i znajomi Brunona, ktorzy po raz pierwsi
      sa publkowani. Po za tym mozna sie duzo dowiedziec o potwornosciach ostatniej
      wielkiej wojny na dawnych Kresach. Jest na pewno warta przeczytania.

Ze ksiazki Grynberga sie powtarzaja bym nie powiedzial. Kazda z nich jest inna.
      I pokazuje inne szkielko rozbitego zycia polskich Zydow. I trudnych stosunkow
      polsko-zydowskich.

apisała:

> Czytal ktos cos Henryka Grynberga?
      • jot6 Re: Henryk Grynberg 21.12.04, 15:22
        polecam również "Szkice rodzinne" (opowiadania),"Życie osobiste" i "Życie
        ideologiczne" - można się dowiedzieć wiele o latach pięćdziesiątych i
        sześćdziesiątych w Polsce,przedstawionych z nietypowej perspektywy. "Kadisz" to
        piękne wspomnienie o matce,jej przyjeździe do USA po wojnie, Wspólnie z Janem
        Kostańskim, na podstawie jego wspomnień napisał też ciekawą książkę
        pt "Szmuglerzy" - o getcie warszawskim i pomocy,jaką udzielali mu tytułowi
        szmuglerzy,przemytnicy żywności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka