kocia_kolyska 17.01.05, 09:22 czy ktoś jeszcze interesuje się jej twórczością? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grzech Zobacz w "Wyspach bezludnych" Waldemara Łysiaka - IP: *.cro.citynet.pl 17.01.05, 23:18 jest tam rozdział jej poświęcony. Napisany białym wierszem. To niby długi wiersz, ale i miła "mini-podróż" przez kilka lat życia S.P. Życia krótkiego w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: Sylvia Plath 25.01.05, 16:19 wyciszka napisała: > s52.w.interia.pl/sylviamp3.htm Dla zainteresowanych mp3 poetki S.P. Ściągnęłam parę utworów mp3 ze strony podanej przez wyciszke. Uważajcie, ponieważ jeden utwór jest z niespodzianką (nie pisze o wirusach:) Mam na myśli wiersz "Mushrooms" (czas: 1:15; plik: 591Kb). Zaczełam go słuchać ale jakoś nie mogłam tam uchwycić głosu Sylvi P :) Prawdopodobnie jest to kawałek amerykańskiej reklamy radiowej lub wiadomości. Zaoszczędźcie sobie czasu i trudu – nie ściągajcie tego :) Pozdrawiam Iskierka Odpowiedz Link Zgłoś
wyciszka Re: Sylvia Plath 28.01.05, 17:30 s52.w.interia.pl/sylviamp3.htm szkic literacki:Sylvia Plath / Eileen M. Aird. - Edinburgh : Oliver and Boyd, 1974. biografia:Milcząca kobieta : Sylvia Plath i Ted Hughes / Janet Malcolm. - Poznań : "Zysk i S-ka", 1998 Bitter fame : a life of Sylvia Plath / Anne Stevenson ; with additional material by Lucas Myers, Dido Merwin and Richard Murphy. - London : Penguin Books, 1989. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Sylvia Plath 25.01.05, 22:11 Kupiłam niedawno "Przezimowanie" Kate Moses, to książka o Sylvii Plath. Ponieważ mam ją na własność, na razie czytam to, co muszę oddać do biblioteki. Podzielę się wrażeniami po lekturze. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Sylvia Plath 27.01.05, 19:59 Nie będę się dekonspirować na forum. :) Jeśli chcesz, napisz maila. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jim Re: Sylvia Plath IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 26.01.05, 12:42 Przezimowanie opisuje ostatnie trzy miesiące życia Sylvii, oraz próbuje wyjasnić przyczyny rozpadu jej małżeństwa. Autorka dosyć wiernie przedstawiła fakty z życia Plath, (czytałam Dzienniki Sylvii Plath i wszystkie prace o niej) podobał mi się też klimat książki. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Sylvia Plath 27.01.05, 10:33 też właśnie kupiłam "Przezimowanie". Możecie cos więcej napsiać o tej książce? Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Sylvia Plath 27.01.05, 20:44 Mi się podoba ;-) Podczytuję marnując czas przeznaczony na lektury, ale co tam. Lubię Sylvię Plath. I jako pisarkę i jako poetkę. "Szklany kosz" zrobił na mnie olbrzymie wrażenie. Dyskutowałam o nim kiedyś z kolegą, który powiedział mi, że to książka o młodej dziewczynie, która chciała się puścić (sic!), ale w końcu uległ mojej argumentacji co do wartości i znaczenia tej książki. Dobrze mi robi ta powieść na dziwne stany psychiczne. "Listy do domu" wydane były dość dawno, ale warto po nie sięgnąć, żeby porównać je z "Dziennikami", które opublikowane zostały w zeszłym roku. Obszerne tomisko i nienajłatwiejsze w lekturze, ale warte poświęcenia im czasu. Co innego poezja Sylvii. Tu osiągnęła absolutne mistrzostwo. "Lady Lazarus' to ulubiony mój wiersz jej autorstwa. www.poema.art.pl/site/itm_13969.html Inne też są świetne. Mój angielski nie jest na bardzo wysokim poziomie, ale zaznaczę, że o wiele lepiej czytać poezję Plath w oryginale ;-) Fanom SP polecić należy ciekawą biografię jej i jej męża, pisaną przez pryzmat ich (a szczególnie jego) wierszy. "Sylvia PLath i Ted Hughes" Eriki Wagner. Kilka zdań o Sylvii (niezbyt wiele) znaleźć można u E.Jong w "Strachu przzed pięćdziesiątką" <dobra książka>. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sakra suka Re: Sylvia Plath IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.05, 00:05 ja polecam "Szklany klosz" jest niesamowity...pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Sylvia Plath 17.03.05, 11:17 A mnie się jakoś bardziej podoba taki zbiorek opowiadań, "Upiorny Jaś i Biblia snów", niż "Szklany klosz". Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: Sylvia Plath 29.01.05, 12:04 > czy ktoś jeszcze interesuje się jej twórczością? oczywiscie. wracam do niej bardzo czesto. nie tylko do niej zreszta - dla mnie to nierozerwalna trojca: sylvia, anne i ted. kazde inne, kazde wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Sylvia Plath 17.03.05, 10:29 Jestem w trakcie czytania "Przezimowania" i jestem zachwycona tą ksiązką. Poniewaz lubię kobiety depresyjne i ksiązki o nich:), kupiłam "Przezimowanie" Nie musicie lubic Sylwii Plath, żeby polubić tę książkę. Ona ma niewiarygodny klimat - cos jak "Godziny" albo "Pani Dallowy". Ale trzeba poczytać, zeby to poczuć.Moses wspaniale oddaje emocje Sylwii i jej zmagania zżyciem po rozstaniu z męzem. Zachęcam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
nighthrill Re: Sylvia Plath 17.03.05, 14:57 A ja czytałam "Dzienniki" i , faktycznie, chwilami nużące, chwilami trudne w odbiorze, ale niesamowicie klimatyczne...Polecam. "Przeziemowanie" Zamówiłam ze Świata Książki ze trzy miesiące temu i wciąż mi nie przyszło...A jestem ciekawa tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Sylvia Plath 18.03.05, 10:01 to interweniuj, może coś pogubili w zamówieniach - mnie tak się raz zdarzyło:). jestem pewna,ze "Przezimowanie" będzie Ci sie podobać. Są momenty dłuzyn, ale za to sa takie fragmenty, ze rekompensują te dłuzyzny z nawiązką. Jak dla mnie ogromnie "klimatyczna" książka. jak przeczytasz to podziel sie wrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samy_jo Re: Sylvia Plath IP: *.chello.pl 18.03.05, 18:44 ja oglądałam niedawno, trochę sie zawiodłam, za mało psychologii postaci, no i Gwinet Paltrow trochę słaba w roli Sylvi Odpowiedz Link Zgłoś
meteorah Re: Sylvia Plath 29.03.05, 19:22 Oglądałam "Sylvię", jestem pod wrażeniem. Nie przepadam za Gwyneth P., hm, właściwie to jej nie lubię(moim zdaniem jest przereklamowana jako aktorka), ale w roli Sylvii mnie zaskoczyła-pozytywnie oczywiście. Oglądajac film wczułam się w życie SP, jej rozdarcie między rolą matki i artystki, kobiety zdradzanej i okłamywanej przez ukochanego mężczyznę, walczącej o prawo do swojego szczęścia...po filmie złapałam doła. Rozumiem Sylvię jako matkę, ale jej zachowania w finale nie rozumiem. Zaczytywałam się jej "Listami..." w liceum. Utożsamiałam się z nią, a teraz pewnie zabiorę się za jej "Przezimowanie"- tak gorąco polecacie. "Z warg moich(...) purpurowe róże" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: Sylvia Plath IP: 213.199.193.* 29.03.05, 19:37 Nie jej, ale o niej :) Ksiazke napisala Kate Moses, ale siegnac warto. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś