karodzaj nowe wyzwanie 13.02.05, 21:06 1. Niewiele jest w życiu chwil milszych niż pora obrządku zwanego popołudniową herbatą. 2. Tylko jeden rowerzysta pojawił się na drodze, którą jechałem już od godziny, oglądając co jakiś czas mapkę, narysowaną ołówkiem na zmiętej serwetce. 3. Nazywałam się Salmon, łosoś, jak ta ryba; na imię miałam Susie. 4. Znacie zakończenie- umierają wszyscy. 5. Pewnego pochmurnego dnia zimowego, kiedy gęsta, żółta mgła zalegała ulice Londynu tak szczelnie, iż zapalono latarnie, a szyby wystawowe sklepów jarzyly się oświetleniem gazowym, jakby to był wieczór, mała, osobliwie wyglądająca dziewczynka jechała wolno ulicami miasta, siedząc w powozie u boku swego ojca. 6. Usłyszałem jej nazwisko w rozgrzanej taksówce. 7. Przed wojną moja mamusia strasznie chciała pojechać do Włoch. 8. Przybyła Śmierć, pędząc wzdłuż bulwaru w gasnącym sepiowym świetle. 9. W Roku Pańskim 1355, trzeciego dnia po święcie Trzech Króli, Bóg polecił mi napisać książkę. 10. Opowiem wam inną przygodę moją, jedną chyba z najbardziej fatalnych. 11. Wystartowaliśmy z La Guardia, Nowy Jork, z trzynastogodzinnym opóźnieniem na skutek śnieżycy. 12. Zielonożółta papuga wisząca w klatce przy drzwiach powtarzała w kółko;- Allez vous-en! Allez vous-en! Sapristi! 13. Szli i szli, śpiewając "Wieczne odpoczywanie", a kiedy milkli, zdawało się, że nadal śpiewają odruchowo nogi, konie porywy wiatru. 14. Odrabialiśmy lekcje, kiedy wszedł dyrektor, a za nim nowy ubrany po miejsku i chłopak do posług z dużym pulpitem. 15. Jak to jest... jakże to jest... 16. Urodziłem się w 1927 roku jako jedyne dziecko mieszczańskich rodziców; oboje byli Anglikami wychowanymi w groteskowo wydłużonym cieniu tego potwornego karła, królowej Wiktorii, i nigdy nie udało im się na tyle wznieść ponad historię, by się z tego cienia wydostać. 17. Wiatr wschodni w zatoce Lyme- owym największym kęsie, jakie morze wyrwało z podudzia wyciągniętej na południowy zachód nogi Anglii- jest wiatrem bardzo przykrym, toteż ktoś dociekliwy mógłby od razu wysnuć kilka wniosków na temat pary, która pewnego szczególnie wietrznego i zimnego poranka pod koniec marca 1867 roku wkroczyła na molo w Lyme Regis, mieścinie stanowiącej mały, lecz bogaty w historię eponim zatoki. 18. "Jestem ładna" - pomyślała Marta Majewska, ujrzawszy się w lustrze. 19. Było to w czasach mojego głodowania i włóczęgi po Christiani, owym mieście, które każdego musi naznaczyć swoim piętnem... 20. Nigdy jeszcze chyba nie ścięto w naszym kraju tak osobliwych drzew jak owe siedem jaworów, rosnących wzdłuż bocznej ściany baraku numer trzy. 21. "Kiedy byłem młodszy i wrażliwszy, ojciec mój dał mi pewną radę, nad którą do dziś często się zastanawiam." 22. Wystarczy, że powiem, iż jestem Juan Pablo Castel, malarz, który zabił Marię Iribarne. 23. O godzinie dziewiątej sala teatru "varietes" była jeszcze pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: nowe wyzwanie 13.02.05, 21:16 5. to mała księżniczka. Kilka innych brzmi znajomo, ale niestety... szufladki zamknięte :-) A może ktoś to odgadnie: "Śmierć inny miała zapach w Rosji, niż w Afryce." Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Ooops 13.02.05, 21:22 Miało być tak: "Mam dwadzieścia sześć cali wzrostu, jestem zgrabny, proporcjonalnie zbudowany, może tylko głowa nieco za duża." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do donaty Re: nowe wyzwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 22:36 Remarque?"czas życia czas śmierci"? Odpowiedz Link Zgłoś
pelegrino Re: nowe wyzwanie 18.02.05, 23:14 A ja mam dwie zagadki: jedna prosta, druga trudna:) 1."Kiedy zachodziło właśnie gorące wiosenne słońce, na Patriarszych Prudach zjawiło się dwu obywateli." 2."Pekin, północ, czyste niebo i nów księżyca." Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: nowe wyzwanie 19.02.05, 10:14 1. - faktycznie łatwe: "Mistrz i Małgorzata" 2. - no nie wiem..., "Byłem ostatnim cesarzem Chin"? Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a nie jestem pewna, ale czy to nie są przypadkiem... 13.02.05, 22:24 ... "Mury Hebronu" (nr 20) i "Nana" (nr 23)? Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: nie jestem pewna, ale czy to nie są przypadki 13.02.05, 22:34 23 to na 100% Nana :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: nowe wyzwanie IP: *.range217-44.btcentralplus.com 14.02.05, 01:10 20. Siódmy Krzyż Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: nowe wyzwanie 14.02.05, 11:02 1.Rozwazna i romantyczna??? 3.Nostalgia Aniola 6. Karolina 18. ZLY Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Jedno wiem, jedno mi się kojarzy 15.02.05, 17:17 karodzaj napisała: > 12. Zielonożółta papuga wisząca w klatce przy drzwiach powtarzała w kółko;- > Allez vous-en! Allez vous-en! Sapristi! Kojarzę to chyba. To ksiażka taka, hm...matematyczna, prawda? > 23. O godzinie dziewiątej sala teatru "varietes" była jeszcze pusta. Oczywiście " Mistrz i Małgorzata" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karodzaj Re: Jedno wiem, jedno mi się kojarzy IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.02.05, 17:30 po dwakroć nie! Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Jedno wiem, jedno mi się kojarzy 16.02.05, 15:26 Oooo... No to się wygłupilam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endorfina nr 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 22:25 "Buddenbro.."(dalej nie chcę się na literkach rypnąć:) Manna Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: nowe wyzwanie 18.02.05, 22:28 18. to "Zły" Tyrmanda a 9. to "Msza za miasto Arras" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: nowe wyzwanie IP: *.cust.blixtvik.net 19.02.05, 11:17 2: "Fragmenty z zycia lustra" Joanny Szczepkowskiej. Wlasnie skonczylam, polecam goraco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw Re: nowe wyzwanie IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 21.02.05, 00:26 18. - Pamiętam, że czytałem to zdanie, choć nie dobrnąłem do końca. "Dziewczyna z plakatu" bodajże? 23. "Mistrz i Małgorzata" Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a a oto moje nowe wyzwanie ;)) 13.02.05, 22:04 1. There is no great and no small To the Sout that maketh all: And where it cometh, all things are; And it cometh everywhere. 2. Ogłuszający szum wodospadu przerzucał się spośród wyrw skalnych, rwał i walił opętanie przez oślizgłe kondygnacje głazów, olbrzymim łukiem spadał w kamienne dno przepaści i rozpryskiwał się w pianę i mgłę. 3. Każdy z nas, tych, którzy znaliśmy osobiście marszałka, ma chwilę, m u s i mieć chwilę, głębokiego zawahania, kiedy przychodzi mu utrwalić w opowiadaniu to, co o zmarłym pamięta. 4. Dostanę tego przeklętego drania, choćbym padł. ;) 5. Zima z roku 1682 na 1883 była tak mroźna, że nawet bardzo starzy ludzie nie pamiętali podobnej. 6. Patrzałem na statek jak urzeczony. 7. I przybądź najśpieszniej jak będziesz mógł, mój drogi Henryku. 8. Teraz, kiedy jesteśmy znów razem, chcę opowiedzieć o Mili. 9. Gdy Ira otworzyła oczy, było już zupełnie jasno. 10. Para butów z cholewami wisiała sobie spokojnie na krokwi w magazynie. 11. Sekcja Behawioralna, zajmująca się w FBI morderstwami wielokrotnymi, mieści się na najniżej, do połowy ukrytej w ziemi, kondygnacji Akademii FBI w Quantico. 12. Przez otwarte na balkon drzwi do komnaty lały się smugi słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lailani Re: a oto moje nowe wyzwanie ;)) IP: *.eu.org 13.02.05, 22:59 11.To chyba "Milczenie owiec" Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a małe sprostowanie 14.02.05, 15:41 > 4. Dostanę tego przeklętego drania, choćbym padł. To zdanie z księgi pierwszej, wstęp zaczyna się tak: "Changi przypominało perłę osadzoną na wschodnim krańcu wyspy Singapur i mieniącą się pod kopułą nieba tropików". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Król Szczurów Re: małe sprostowanie IP: *.direct-adsl.nl 20.02.05, 05:52 Król Szczurów :) Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a Re: małe sprostowanie 20.02.05, 18:53 Gość portalu: Król Szczurów napisał(a): > Król Szczurów :) tak - użyłeś wyszukiwarki? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bir.ke hmmm 14.02.05, 02:12 ale tu tłok, az oczom nie wierze:) niestety pojawie sie dopiero we wtorek, na razie bardzo busy weekend:( proponuje 1)podawac max 3 cytaty 2)nastepna zagadka od osoby, ktora odgadnie choc 1 (jako pierwsza), co wy na to? Robi sie balagan, a wiele intereujacych cytatow umyka.. pozdr pamietajcie, ze mialo byc glownie o pamietanych cytatach, nie sztuka jest przepisac cala biblioteke, dyskusja jest ciekawsza chyba;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores ibbarui Re: pierwsze zdanie IP: *.teatrwielki.pl 14.02.05, 13:52 "Po nocy spędzonej z Inez Vivan baron Brummel uczuł się z lekka wyczerpanym..." S.I.Witkiewicz "622 Upadki Bunga czyli Demoniczna Kobieta". Fenomenalne;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luli_l do ry.bk.a IP: *.microsoft.com 14.02.05, 14:01 mozesz zdradzić z jakiej ksiażki jest ten cytat? 18. Miękka woń róż napełniała pracownię, a ilekroć wietrzyk letni musnął drzewa w ogrodzie, przez otwarte drzwi wnikał ciężki zapach bzu lub mniej intensywna woń kwitnącego głogu. Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a do luli_i 14.02.05, 14:59 Gość portalu: luli_l napisał(a): > mozesz zdradzić z jakiej ksiażki jest ten cytat? > 18. Miękka woń róż napełniała pracownię, a ilekroć wietrzyk letni musnął drzewa > w ogrodzie, przez otwarte drzwi wnikał ciężki zapach bzu lub mniej intensywna > woń kwitnącego głogu. Jeszcze nie mogę (dziwię się, że akurat z tym jest problem, bo to książka naprawdę b. znana). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: do luli_i IP: *.4web.pl 14.02.05, 18:51 Jasne, to ksiązka mojego kumpla:))) OScar Wilde "Portret Doriana Graya" Tylko, ze woń była "odurzająca":()))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a Re: do luli_i 14.02.05, 18:56 si; no w końcu... a jak ja napisałam? (zaraz zerknę:) Odpowiedz Link Zgłoś
en.door.fina do zdanki 15.02.05, 17:26 w tłumaczeniu Feldmanowej ta woń jest właśnie "ciężka":)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mica1 Re: pierwsze zdanie IP: *.VR2.NYC4.broadband.uu.net 15.02.05, 02:24 Tylko , ze ja nie wierze,ze Wy wszystkie te pierwsze zdania tak z pamieci.Niezly balagan co? No itylko kompleksow sie nabawilam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: pierwsze zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 09:31 Pewnie, że nie z głowy. Biorą książki z półki i jadą, kto więcej i generalnie to, czy ktoś odpowiada nie ma większego znaczenia. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a Re: pierwsze zdanie 15.02.05, 10:50 Gość portalu: karolina napisał(a): > Pewnie, że nie z głowy. Biorą książki z półki i jadą, kto więcej i generalnie > to, czy ktoś odpowiada nie ma większego znaczenia. Żałosne. wypraszam sobie podobne insynuacje; wszystkie przytaczam z pamięci, bo jestem genialna;) cieszę się też jak dziecko, kiedy ktoś zgadnie; nie wiem, co widzisz żałosnego w niewinnej zabawie - a jak się nie podoba nie bież w niej po prostu udziału, a innych nie zniechęcaj:) poza tym to zgadywanie z wątku wypłynęło spontanicznie, pozdrawiam, rybka ><(((*> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abeca Re: pierwsze zdanie IP: 212.182.77.* 15.02.05, 12:48 Odpowiadam na: "6. "Maryśka zapamiętała z dzieciństwa jedno wielkie niekochanie". 7. "Niepodobna było tego dnia wyjść na spacer". 8. "Co innego wstawać latem, co innego zimo"." 6.Boża podszewka -Teresa Lubkiewicz-Urbanowicz, 7.Konopielka -Redliński Szczególnie lubię podszewkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abeca Re: pierwsze zdanie IP: 212.182.77.* 15.02.05, 12:51 Pomyłka powinno być tak: Odpowiadam na: > "6. "Maryśka zapamiętała z dzieciństwa jedno wielkie niekochanie". > 7. "Niepodobna było tego dnia wyjść na spacer". > 8. "Co innego wstawać latem, co innego zimo"." > > 6.Boża podszewka -Teresa Lubkiewicz-Urbanowicz, > 8.Konopielka -Redliński > Szczególnie lubię podszewkę > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks wolski re - pierwsze zdanie IP: *.chello.pl 15.02.05, 16:38 "NADSZEDŁ DZIEŃ DZISIEJSZY" Kto chce wiedzieć, z jakiej powieści współczesnej pochodzi to pierwsze zdanie, niech kliknie: www.orgiamysli.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica 7 z poprzedniej serii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 23:01 7. Śmierć pieknych saren -Ota Pavel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milky way Re: pierwsze zdanie IP: *.98-200-80.adsl.skynet.be 18.02.05, 14:55 czy ktos pamieta albo ma pod reka pierwsze zdanie z e.oniegina,jakos wylecialo mi z pamieci,z obu przekladow(czy Tuwim i Wazyk przelozyli -kazdy z nich - calosc?),wydaje mi sie jednak ze nie bylo szczeglnie bosskie,za to pamietam kawalek ze srodka,nauczylam sie go na pamiec :i trudno przyznac ze daremnie...dalej ani w zab,moze ktos poszuka,wielkie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
summerdays Re: pierwsze zdanie 18.02.05, 20:26 To i ja cos dorzuce :)) "Prolog" rozpoczyna sie od slow: "Przyszla do niego nad ranem." Pierwsze opowiadanie rozpoczyna sie od slow: "Pozniej mowiono, ze czlowiek ten nadszedl od polnocy od bramy Powrozniczej." Kto zgadnie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bir.ke Re: pierwsze zdanie IP: 217.78.10.* 19.02.05, 02:35 'ostatnie zyczenie' sapkowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpz "Poparzone dzieci Ameryki" IP: *.c148.petrotel.pl 18.02.05, 21:06 Kupiłem ostatnio tę książkę i jest tam parę ciekawych zdań (początki różnych opowiadań): - zadzwoniłam do siostry z pytaniem: jak wygląda poronienie? - Tatuś był akurat z boku za domem i zakładał dzwi u lokatora, gdy usłyszał wrzaski dziecka, przeplatane cienkimi piskami Mamusi. - więcej much złowisz na miód niż na ocet. - kochałem kiedyś kobietę, która cała porosła zębami. - chodzę z Barbie. - pada sen. - jadę w górę schodami ruchomymi z Roxy, tłumacząc jej dlaczego jest najgorszą matką na świecie. - chłopiec urodził się z palcami w kształcie kluczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libi do: karodzaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:07 "Zielonożółta papuga wisząca w klatce przy drzwiach powtarzała w kółko;- Allez vous-en! Allez vous-en! Sapristi!" Może mi umknęło , ale chyba jeszcze nikt nie zgadł tego fragmentu. To z "Przebudzenia" Kate Chopin. Odpowiedz Link Zgłoś
pelegrino Re: pierwsze zdanie 18.02.05, 23:18 A ja mam dwie zagadki: jedna prosta, druga trudna:) 1."Kiedy zachodziło właśnie gorące wiosenne słońce, na Patriarszych Prudach zjawiło się dwu obywateli." 2."Pekin, północ, czyste niebo i nów księżyca." Odpowiedz Link Zgłoś
ceboolka Re: pierwsze zdanie 18.02.05, 23:46 pelegrino napisała: > A ja mam dwie zagadki: jedna prosta, druga trudna:) Ja wybieram prostą:) > 1."Kiedy zachodziło właśnie gorące wiosenne słońce, na Patriarszych Prudach zja > wiło się dwu obywateli." ... "Pierwszy z nich, mniej wiecej czterdziestoletni..." Oczywiscie "Mistrz i Małgorzata"... mistrzostwo swiata w dziedzinie powiesci:) Odpowiedz Link Zgłoś
ceboolka Re: pierwsze zdanie 18.02.05, 23:36 Kilka moich ulubionych poczatkow: 1) Od kiedy odkryłem Boga, przestala bolec mnie watroba. 2) Pierwszej nocy mialam nieruchomy sen. 3) Lesio Kubajek postanowił sobie, ze zamorduje personalna. 4) Najpierw ona mi powiedziała, ze ma dla mnie dwie wiadomosci dobra i zla. 5) We wtorek zbudzilem sie o tej porze bezdusznej i niklej, kiedy wlasciwie noc sie juz skonczyla, a świt nie zdazyl jeszcze zaczac sie na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: pierwsze zdanie 22.02.05, 09:38 ceboolka napisała: > 3) Lesio Kubajek postanowił sobie, ze zamorduje personalna. "Lesio" Joanny Chmielewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfgsdf Re: pierwsze zdanie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.02.05, 01:35 "Właśnie ugryzłem rękę, która mnie karmiła, kiedy Bóg znowu zadzwonił" "Zanim mój najlepszy przyjaciel zastrzelił się, zadzwonił do mnie, aby porozmawiać o kciukach" --> z książek Carrolla. Znam też na pamięć cały początek Lolity - bo uwielbiam tę książkę. Z Lolity to znam na pamięć wiele fragmentów. Boska książka. W dzieciństwie pamiętałam początek książki "Gdzie jest Ilse". Czytałam to - nie przesadzając - ze 20 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: pierwsze zdanie 19.02.05, 10:12 "Pan profesor Gąsowski nauczał historii według starej, nieco rozwichrzonej metody." "W obliczeniach był błąd. Nie weszli w atmosferę, ale zderzyli się z nią." PS. Śliczny wątek :) Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a Re: pierwsze zdanie 19.02.05, 11:36 zamek napisał: >"Pan profesor Gąsowski nauczał historii według starej, nieco rozwichrzonej >metody." "Sposób na Alcybiadesa"? >"W obliczeniach był błąd. Nie weszli w atmosferę, ale zderzyli się z nią." Lem? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: pierwsze zdanie 19.02.05, 13:17 1. - pudło, niestety 2. - owszem, ale która powieść? Pozdrowionka :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Zamek 19.02.05, 17:39 Odpowiadam na pytanie 1: "Szatan zsiódmej klasy" Kornela Makuszyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
argaven Re: pierwsze zdanie 19.02.05, 17:34 W obliczeniach był błąd. Nie weszli w atmosferę, ale zderzyli się z nią." Eden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: pierwsze zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 11:06 "Jestem dzieckiem grzechu. To nieprawda, ale to bardzo dobrez brzmi." - jakaś książka z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: pierwsze zdanie 22.02.05, 09:36 Gość portalu: xyz napisał(a): > "Jestem dzieckiem grzechu. To nieprawda, ale to bardzo dobrez brzmi." - jakaś > książka z dzieciństwa. "Sloneczniki" Snopkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
cherilyn HA! 19.02.05, 12:05 wystarczy każdy fragment wpisać w wyszukiwarkę i wychodzi tytuł ksiązki... Wielka mi filozofia... Odpowiedz Link Zgłoś
ry.bk.a Re: HA! 20.02.05, 18:52 cherilyn napisała: > wystarczy każdy fragment wpisać w wyszukiwarkę i wychodzi tytuł ksiązki... > Wielka mi filozofia... taaak? zaraz sprawdzę, ale coś nie chce mi się w to wierzyć:) ><(((*> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forytek Re: pierwsze zdanie IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 19.02.05, 12:08 "ogary poszły w las"...trauma ze studiów, jak powszechnie wiadomo, zostawia to niezniszczalny ślad w psychice hihi, często jednak bardziej pamiętam ostatnie zdanie albo jakiś wybitny smaczek ze środka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: pierwsze zdanie IP: 212.122.214.* 19.02.05, 17:17 "Najlepsze co moze przydarzyc sie rogalikowi to posmarowanie go maslem." (Pablo Tusset ,"Najlepsze co moze przydarzyc sie rogalikowi") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&e Re: pierwsze zdanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.05, 14:43 1.Widmo krąży po Europie - widmo komunizmu.( ;)) 2.W roku tysiąc dziewięćset pięćdziesiątym ósmym, w lutym wysiadłem na lotnisku Orly z samolotu który wystartował z Warszawy. 3.Za to, żeś uratował mi życie w pustyni, dorowuję ci pchnięcie mnie nożem w hacjendzie Del Venado i strzał do mnie nad jeziorem Salto del Auga. 4.Chwała bądź wielka świętemu Marcinowi! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: pierwsze zdanie 21.02.05, 17:13 Odpowiadam na pytanie nr 4-"Colas Breugnon" R. Rollanda. Moja zagadka: "Jako człowiek jestem teraz bezpieczna, ale jako matka nie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&e Re: pierwsze zdanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.05, 17:20 Brawo za (4), ale ja Twojej nie potrafię odgadnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: pierwsze zdanie 21.02.05, 17:26 Podpowiadam: polska literatura współczesna, autor jest z zawodu dziennikarzem. Pierwsze wydanie w 1979 r. Na podstawie tej książki nakręcono udany serial tv. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: pierwsze zdanie 22.02.05, 09:35 Gość portalu: m&e napisał(a): > 1.Widmo krąży po Europie - widmo komunizmu.( ;)) "Kapital" Marksa > 2.W roku tysiąc dziewięćset pięćdziesiątym ósmym, w lutym wysiadłem na lotnisku Orly z samolotu który wystartował z Warszawy. "Piekni dwudziestoletni" Marka Hlaski Odpowiedz Link Zgłoś
bir.ke Re: pierwsze zdanie 22.02.05, 15:52 wlasnie skonczylam czytac ksiazke, ktorej pierwsze zdanie brzmi: "Jest wyjatkowo zimno, minus 18 stopni,pada snieg; w jezyku, ktory juz nie jest mim jezykiem, ten snieg to qanik." Polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&e Re: pierwsze zdanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.05, 16:51 Prawda! Wyobraź sobie, że jestem z pokolenia skomunizowanego, a że to jest pierwsze zdanie "Kapitału", dowiedziałam sie niedawno (choć samo zdanie znałam). Odpowiedz Link Zgłoś