Dodaj do ulubionych

john irving co byscie polecili

IP: *.pool.mediaWays.net 15.06.02, 20:11
oprocz GARPA filmowego niczego wiecej nie znam,chcialam sobie cos nowego
zorganizowac do czytania .Dzieki za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: dorota Re: zależy co lubisz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 20:46
      Spróbuj Hotel New Hampshire, to już prawie klasyka. Wiele wątków typowych dla
      Irvinga i ciekawe, smutne, śmieszne...
    • Gość: dudu Re: john irving co byscie polecili IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 21:57
      Regulamin tłoczni win - też sfilmowana, Uwolnić niedźwiedzie
      • kasiulek Re: john irving co byscie polecili 16.06.02, 23:29
        'Jednoroczna wdowa' tez nie jest zla. Gruba. Na wakacje jak znalazl.
        Albo 'Syn cyrku'.
    • amelia25 Re: john irving co byscie polecili 18.06.02, 08:55
      Ja najbardziej lubię Modlitwę za Owena i Regulamin tłoczni win, nie byłam w
      stanie przeczytać Metody wodnej ani Hotelu New Hampshire
      pzdr
    • Gość: Lobelia Re: john irving co byscie polecili IP: 195.187.102.* 18.06.02, 09:13
      Jeśli czytałaś (-eś?) "Garpa", to moge polecić
      "Regulamin tłoczni win" i "Hotel New Hampshire".
      "Uwolnić niedźwiedzie" mnie osobiście nie bardzo się
      podobało.
    • aatam Re: john irving co byscie polecili 18.06.02, 12:18
      To zależy czego szukasz. Jeśli "lekkiego" Irvinga - o ile można w ogóle tak o
      nim powiedzieć:) to polecam "Metodę wodną" - szczególnie dla młodych,
      dojrzewających, "Jednoroczną wdowę" - dla dojrzalszych, oraz ostanią jego
      ksiażkę "Czwarta ręka". Tę ostatnią czytałam w oryginale - nie mogłam się
      doczekać na polskie tłumaczenie. Jest w pewnym sensie nietypowa dla Johna I -
      ale też ciągle to jest ten sam poczciwy, "mięsisty", dosadny i szczery do bólu
      Irving:)
      On dojrzewa z własnymi książkami - więc zasada czytania jego jest taka. Im
      wcześniejsze dzieło - tym młodszy Irving. Im młodszy Irving - tym do młodszych
      czytelników trafia i tym bardziej do wieku adekwatne tematy porusza.

Polecam zabawę w "detektywa" i przeczytanie wszystkiego. Wychodzą niesmaowite
      rzeczy - szczególnie jak się porówna je z jego biografią..Ale to już zupełnie
      inna historia. Miłego czytania:)
      • Gość: margit Re: john irving co byscie polecili IP: *.pool.mediaWays.net 18.06.02, 15:16
        dzieki za podzielenie sie czytelniczymi emocjami. Jest w drodze Jednoroczna
        wdowa i Metoda Wodna czyli tak jak radzi mi Aatam . Nawiasem mowiac - Viva
        zamiescila niedawno rozmowe z pisarzem i mowiac szczerze to zainspirowalo moj
        apetyt na "irwingi" . Ciesze sie jak dziecko,ze juz - tuz,tuz kilka milych
        ksiazkowych wieczorow .Pozdrowienia.
        • Gość: mysia200 Re: john irving co byscie polecili IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 21.06.02, 19:15
          a ja glosuje na metode wodna.super
    • magdowka sady z widokiem na ocean 24.06.02, 14:04
      "regulamin tłoczni win" - chyba najlepsza, "hotel new hampshire", "swiat wedlug
      garpa" - oprocz metody wodnej z przyjemnoscia przeczytlam wszystkie wydane u
      nas ksiazki irvinga.

ps. "metode wodna" przeczytalam ale bez przyjemnosci
      • Gość: mordyga Re: Irving IP: *.bauboden.com, 24.06.02, 14:19
        Moja przygode z Irvingiem zaczelam od Garpa ale pozniej zafascynowaly mnie
        takze 'Jednoroczna wdowa' i 'Hotel New Hampshire'.
      • Gość: ost Re: sady z widokiem na ocean IP: *.acn.pl / 10.132.129.* 27.06.02, 01:31
        Uwielbiam Irvinga i przeczytałem wszystko. Kłopoty miałem tylko z "Uwolnienić
        niedźwiedzie", natomiast "Metoda wodna" to książka dla facetów. W odróżnieniu
        od pozostałych powieści pisze w niej o sprawach, które są zdecydowanie bardziej
        czytelne dla jednej płci.
        • Gość: baba Re: sady z widokiem na ocean IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.02, 03:56
          Modlitwę za Owena przeczytałam jakem baba i ómarłam (ort celowy) !!! Coś
          fantastycznego !!! Zaryzykuję stwierdzieniem że to najlepsza jego książka !!!
    • Gość: loooser Re: john irving co byscie polecili IP: *.tosa.pl 25.06.02, 01:38
      "Modlitwa za Owena"-najsmakowitszy cytat;"kolejny film o facetach z sutkami"
    • Gość: Zojka Re: john irving co byscie polecili IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.02, 21:23
      Przeczytaj sobie "Syn cyrku" i "Malzenstwo wagi polsredniej".Nie zawiedziesz
      sie napewno.
      • koko8 Re: john irving co byscie polecili 26.06.02, 10:55
        "czwarta reka"- dawno zadna ksiazka nie zrobila na mnie tak duzego wrazenia...
        sam pomysl glownego watku ksiazki oryginlany- polecam polecam polecam!!!
        • Gość: mordyga Re: john irving co byscie polecili IP: *.bauboden.com, 26.06.02, 12:01
          koko8 napisał(a):

> "czwarta reka"- dawno zadna ksiazka nie zrobila na mnie tak duzego wrazenia...
          > sam pomysl glownego watku ksiazki oryginlany- polecam polecam polecam!!!

Postaram sie przeczytac, gdyz zainteresowal mnie, jak piszesz 'pomysl glownego
          watku'. Czytajac Irvinga mialam wrazenie, ze powiela pewna schematy, np. rodzina,-
          2 synow,-wypadek samochodowy,- kalectwo lub smierc. Oczywiscie glowna fabula
          jest zawsze inna ale pewnych podobienstw mozna sie dopatrzyc.

• Gość: Zojka Re: john irving co byscie polecili IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 21:30
            kalectwo-owszem,synowie?-owszem,ale jeden,nie ma natomiast zapasow tylko futbol
            • Gość: szcz Re: john irving co byscie polecili IP: *.czes.gazeta.pl 30.06.02, 22:19
              Hotel New Hampshire to moja ukochana książka, ale -
              moim zdaniem - poza nią i Garpem reszta Irvinga jest
              bardzo przeciętna, a Małżeństwo wagi półśredniej to
              beznadziejne popłuczyny z wyeksploatowanych pomysłów.
    • wiolsen Re: john irving co byscie polecili 01.07.02, 15:50
      Modlitwa za Owena,,,,zdecydowanie, przez długi czas było to moja ukochana
      książka.
      • Gość: habitus Re: john irving co byscie polecili IP: *.zigzag.pl 06.07.02, 23:55
        Regulamin tłoczni win. Bardzo dobra książka
    • Gość: Lisa Simpson Re: john irving co byscie polecili IP: *.proxy.aol.com 28.08.02, 00:57
      To prawda, Irving swoje ksiazki konstruuje z tych samych elementow, ale jak
      mozna ich nie lubic> Najbardziej lubie jego dlugie ksiazki, sagi, w ktorych mam
      czas poznac i polubic bohaterow. Moja ulubiona-Jednoroczna wdowa, kobiecy punkt
      widzenia, humor, ciekawe postacie. "Metode wodna" odczulam jako bardzo meska
      ksiake, na poczatku nie moglam sie do niej przekonac.Ale M.W. ma swietnego
      glownego bohatera, Blagier to taki nieudacznik, ktory wlasciwie nie wie czego
      chce, nawet sam nie chce podejmowac decyzji, bo wie, ze bez pomocy zrobi zle,
      ciagle jeszcze dojzewa.
      "Uratowac proska" fajne opowiadania, zwlaszcza te o Brennerze, ciagle je
      czytam i sie z niego smieje, ale ZA KROTKIE!
      Garp to juz klasyka, chyba najlepsza ksiazka na poczatek
      "Regulamin..."- wspanialy slodko- kwasny klimat.Film mnie nie przekonal, za
      duzo ciekawych watkow pominietych.
      • hucz3 Re: john irving co byscie polecili 30.08.02, 09:59
        Zdecydowanie "Regulamin Tłoczni win ". Do dziś jest to jedna z najlepszych
        książek, które czytałam. Natomiast "Modlitwa za Owena " tak mnie znudziła, że
        tego nie można ując słowami. Oczywiście ostatnie dziesięć stron były
        wyjaśnieniem wszystkiego, i rzeczywiście calość okazała się doskonale
        skomponowana, ale nie chciałabym drugi raz przeczytać tego rodzaju książki- 700
        stron nudy po to, żeby w ostatnich dziesięciu przekonać się, że może jednak
        było warto. Natomiast co do tego, że Irving we wszystkich książkach pisze o tym
        samym, to zgadzam się w zupełności. Co nie znaczy, że to źle.Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka