Dodaj do ulubionych

praca w WYDAWNICTWIE

IP: *.ssnet.pl 14.05.05, 14:43
Na czym polega praca w wydawnictwie????
Obserwuj wątek
    • Gość: eciepecie Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:41
      o, to zależy czy jesteś dyrektorem wydawnictwa, sekretarką, panią sprzątającą,
      ochroniarzem, tłumaczem...
      • Gość: an Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.ssnet.pl 14.05.05, 21:54
        a pracujesz? w wydawnictwie?
        • Gość: Jaga Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 15:04
          Ja pracowałam 10 lat.
          Zadaj konkretne pytanie.
          • Gość: ania Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.ssnet.pl 15.05.05, 16:58
            hmm- chcę iść na praktykę studencką do jakaiegoś wydawnictwa, ale nie mam
            pojęcia co tam można robic w ogóle. Studiuję kulturoznawstwo.
            • Gość: eciepecie Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 17:19
              jeśli masz takie zielone pojęcie (albo nawet takiego nie masz), to po co chcesz
              iść do wydawnictwa?
              a tak na zdrowy rozum i odrobinę logiki to nie jesteś w stanie sama domyśleć
              się, co robi się w wydawnictwie?
              • Gość: aguirre Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.05, 17:15
                Gość portalu: eciepecie napisał(a):

> jeśli masz takie zielone pojęcie (albo nawet takiego nie masz), to po co
                chcesz
                >
                > iść do wydawnictwa?
                > a tak na zdrowy rozum i odrobinę logiki to nie jesteś w stanie sama domyśleć
                > się, co robi się w wydawnictwie?

Człowiek! jesteś pomocny jak drzazga w tyłku! Nie masz nic do powiedzenia, to
                wypieprzaj z łaski swojej. Nie chcesz pomóc, odpowiedzieć na zadane pytanie,
                to "zdrowy rozum i odrobina logiki" wymagałyby trzymania bezinteresowniwe
                wrednego jęzora na wodzy, nieprawdaż?
                • kronopie Re: praca w WYDAWNICTWIE 19.05.05, 16:52
                  to mowisz, ze co studiujesz?
                  kulturoznawstwo?...
          • Gość: aniaa Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.ssnet.pl 15.05.05, 16:59
            a Ty co robiłaś?? i czy była to fajna praca?? pozdrownieniaaa
            • Gość: Jagna Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 17:32
              Hmm, robiłam prawdę powiedziawszy różne rzeczy przez te kilka lat. W każdym
              razie było ciekawie.
              Wydawnictwo to redakcje poszczególnych "tytułów", dział graficzno-techniczny,
              wydawniczy, kolportażu, biuro marketingu i reklamy, admistracyjno-finansowe, no
              i oczwywiście prezes i dyrekcja z asystentami i sekretarkami.
              Moim zdaniem najciekawsza praca jest w redakcji i tam też spotkasz
              najciekawszych i najfajniejszych ludzi.
              Moja rada jest taka. Znajdż gazetę, która najbardziej jest tematycznie zbliżona
              do profilu twoich studiów. W tzw. stopce redakcyjnej znajdziesz namiary na
              adres wydawnictwa i redakcji pisma. Postaraj się załapać na przykład na jakieś
              wakacyjne zastępstwo, chociażby za sekrekarkę redakcyjną . Jak się spodobasz i
              pokażesz, że coś potrafisz to może Ci się uda nawiązać stałą współpracę.
              Myślę, że osobą do której powinnaś się zgłosić jest redaktor naczelny lub
              sekretarz redakcji. Raczej nie prezes wydawnictwa, bo nie przedrzesz się przez
              kordon asystentek i sekretarek i pewnie Cię spławią. Jak w redakcji będą Cię
              chcieli to ułatwią Ci kontakt z prezesem abyś dopełniła foermalnośći związanych
              z praktyką. Powodzenia!
          • Gość: Zen konkretne pytanie IP: *.met.pl / 217.153.134.* 16.05.05, 19:17
            Redaktor merytoryczny - kto to taki?? Na czym właściwie polega ta praca i jakie są zarobki w Wawie? Mam na myśli redaktorów z
            wykształceniem biologicznym, chemicznym czy geograficznym...(wydawnictwo edukacyjne)
            • Gość: jk Re: konkretne pytanie IP: *.medical / *.crowley.pl 19.05.05, 14:09
              Ktoś kto czyta tekst pod kątem merytorycznym, wyłapując nieścisłości,
              niejasności, ewentualne błędy - zależy trochę na jakim tekście pracujesz -
              polskim czy na tłumaczeniu...
    • flakonka Re: praca w WYDAWNICTWIE 15.05.05, 19:52
      dziwny post...
      to tak jakby zapytać co się robiw banku, albow ministerstwie... przecież tam
      są dziesiątki stanowisk, jak w każdej dużej firmie...
    • pax_tibi korzystając z okazji 15.05.05, 21:26
      zadam też inne pytanie na temat pracy w wydawnictwie. Chodzi mi o dział
      graficzno-techniczny. Czy trzeba mieć "przeszkolenie" informatyczne, żeby tam
      pracować? I na jakich zasadach opiera się praca tłumacza- tzn. zdaję sobie
      sprawę, że wygląda to inaczej, gdy chodzi o gazetę i książki, ale może
      orientujecie się w którejkolwiek dziedzinie. Jeśli uważacie, że pownnam na to
      wpaść sama, to z góry przepraszam, ale nie jestem aż tak błyskotliwa i
      potrzebuję, aby ktoś lepiej zorientorany wyklarował mi pewne kwestie.

z góry dzięki
      pax vobiscum
      • agni_me Re: korzystając z okazji 16.05.05, 20:59
        Wśród gazetowych forów jest forum "Wydawnictwa i ich zwyczaje" - jeśli dobrze
        pamiętam nazwę - myślę, że warto zadać to pytanie tam.
      • Gość: jk Re: korzystając z okazji IP: *.medical / *.crowley.pl 19.05.05, 14:11
        A o co pytasz w zwiazku z tłumaczem? Bo raczej nie wierzę, że o samą czynność...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka