Dodaj do ulubionych

książka, która zmieniła wasze życie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 00:44
Czy macie jakąś ulubioną książkę, która zmieniła wasz sposób postrzegania
świata lub ogólnie wasze życie?

Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 10:32
      A Ty masz taką książkę?
      • Gość: gościówa Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.06.05, 12:26
        Ja mam! :-)
        • Gość: bodo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: 212.244.115.* 04.06.05, 13:01
          "Martin Eden" - czytany pierwsy raz w II kl liceum na zawsze zmienił moje wyobrażenie o tym, co człowiek może sam z siebie, niezależnie od okoliczności...
          • Gość: Hubi Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:00
            U mnie bylo podobnie w przypadku "Martina Edena" ... byla to lektura
            nadobowiazkowa w 8. klasie podstawowki...:)
            Dlugo potem - Ayn Rand i jej "Fountainhead" (Zrodlo) nie tyle zmienila, co
            umocnila wiare w to, czym sie w zyciu kieruje i jak zyje...
            • Gość: 8765 Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.nwn.pl / 80.48.9.* 04.06.05, 17:27
              Mowcie sobie co chcecie, ale w moim przypadku byl to "Alechemik"
            • m744 Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 23:25
              DLA SIEBIE I DLA INNYCH MONETY MALEWSKIEJ BO TO WŁASNIE O NIEJ MÓJ
              SIEDEMNASTOLETNI SYN POWIEDZIAŁ ZE JEST KSIĄZKA DLA NIEGO I...ZACZAŁ CZYTAC INNE
          • Gość: ania Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:19
            U mnie tez martin eden - siodma klasa podstawowki... A pozniej dlugo dlugo nic.
            Ale teraz kiedy przeczytalam go po raz drugi, znacznie mi przyblakl. Nie wiem
            co mnie tak w nim zachwycilo. Teraz moze bardziej orientuje sie w sytuacji
            spoleczno-filozoficznej jego czasow i nie przyjmuje jego idei tak
            bezkrytycznie ;)
        • Gość: cotbus76 Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.07.05, 20:37
          "Archipelag Gułag" Sołżenicyna jak miałam 15 lat. Bo po tym jak przeczytałam jak
          w człowieku w tani i prosty sposób mozna obudzić "bydlę" rządzące się prawami
          dżungli zrozumiałam, że mimo mojego ówczesnego młodzieńczego idealizmu i
          bezkompromisowości etycznej ze mnie też można by zrobić obywatela "nieludzkiej
          ziemi" i to wcale nie byłoby takie trudne.
          • Gość: reszis Ania z Zielonego .... IP: 212.106.31.* 17.07.05, 22:20
            Ta książka i jej reszta części pozwala mi przetrwać smutne chwile :) Może dla
            nie których jest ona dziecinna, lecz mi pomaga w życiu :))
      • Gość: tomek Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 18:24
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> A Ty masz taką książkę?

No tak, zapomniałem podać swoją:)

Moją ulubioną jest "Cena" W. Łysiaka.
        Jednak niedawno przeczytałem książkę "Naiwny. Super" Erlenda Loe, która także
        dała mi wiele do myślenia.
    • agmusz Gra w klasy 04.06.05, 19:17

----------
      "W świecie ludzi tylko subiektywność jest obiektywna".
    • Gość: wypierdek mamuta Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 19:38
      Na pewno Biblia.
    • beatanu Re: książka, która zmieniła wasze życie 04.06.05, 21:16
      Mam taką książkę, jak najbardziej, tylko... nie pamiętam jej tytułu i autora...
      Przekopałam cały wątek "zapomniane książki z dzieciństwa" i nie znalazłam nawet
      jej śladu, być może odnajdę ją wsród książek "odłożonach" na wsi, to się odezwę
      jeszcze raz. Coś o Mikołajku, który zjadł się sam, a tak naprawdę został
      spałaszowany przez chłopca (Teodorka?), który miał słabość do czekolady :)
      A dlaczego ta książka zmieniła moje życie? Bo nauczyłam się na niej czytać i
      jako dumna i blada sześciolatka nosiłam ją do przedszkola, by poczytać innym
      dzieciom. A jak stałam się osobą czytatą, to później już poszłoooo:)
      Pozdrawiam :)
      • kraciak Re: książka, która zmieniła wasze życie 05.06.05, 00:13
        Podręcznik do plastyki do bodajże 6 klasy. Po raz pierwszy zobaczyłam tam
        reprodukcję jednej z grafik Beardsleya (Pawia spódnica), do Salome Oscara
        Wilde'a. Od tej pory zakochałam się w Beardsleyu, zainteresowałam sztuką w
        ogóle i, co było późniejszą znacznie konsekwencją, twórczością Wilde'a.
        Następna była Encyklopedia symbolizmu :-).
        • Gość: Zdanka Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.4web.pl 09.06.05, 13:42
          A my sie jeszcze nie znamy? :)
    • Gość: Jack Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: 212.76.39.* 05.06.05, 02:14
      Każda książka zmienia mnie! Dlatego czytam bo książki mnie zmieniają.
      Wzbogacają mnie.
      Nie ma takiej książki o której mógłbym powiedzieć że zmieniła moje życie ale wiele wywarło wpływ na moje postrzeganie świata.
      Bardziej trafia do mnie literatura rosyjska niż zachodnia ale to chyba wynika z tego że mam duszę słowiańską i lepiej rozumiem ducha słowian.
      Ale największe wrażenie mimo wszystko zrobił na mnie jednak Marquez- Sto lat samotności.
      To książka w sumie magiczna.
      • Gość: Ewunia 28 Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 14:18
        Powiem tak-"Sto lat..." to dla mnie książka przełomowa. Choć nie jedyna, lecz jedna z kilku, które czytam ciąglę i bez przerwy z nich w pewien sposób "korzystam"
      • wilq9 Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 18:28
        MARTIN EDEN !!!
      • Gość: edek Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.acn.waw.pl 18.07.05, 00:04
        "Wilk stepowy" Herman Hess.
        • Gość: narhy Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.net.ircam.fr 20.07.05, 19:34
          hesse-balonie hess to ss
    • bluestone Re: książka, która zmieniła wasze życie 05.06.05, 18:34
      wilk stepowy- hessego, przyszla w dobrym momencie, podniosla na duchu i
      przekonala, zeby zyc dalej
      • Gość: rilwen Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 18:58
        podobne znaczenie miał dla mnie ,,Początek" Szczypiorskiego
        z innych książek był ,,Faust", którego czytałam gdzieś na początku podstawówki,
        ale główny problem załapałam i ,,Zapach rumianku" ;-)
        • Gość: Edek Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.acn.waw.pl 18.07.05, 00:06
          "Poczatek" -swietna ksiazka, ponad obowiazkowo w liceum czytalem, ogromna dawka
          emocji.
          • Gość: rilwen Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 06:19
            mi raczej pomogła ukoić te emocje, które rozbudziły:
            Medaliony
            Zdążyć przed Panem Bogiem
            Pamiętniki z Powstania Warszawskiego
            Rozmowy z katem... etc. chyba z piętnaświe podobnych lektur mieliśmy w liceum i
            zgodnie przestaliśmy po takiej dawce sypiać w nocy
    • Gość: basiek13 Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 18:44
      "Kubuś Puchatek" - rozwiązał mi wiele problemów.
      • baba67 Re: książka, która zmieniła wasze życie 07.06.05, 19:15

Dziewczeta z Nowolipek Gojawiczynskiej- lata nastolatkowe
        Noce i dnie pozna dwudziestka (ale czytalam wiele wczesniej)
        Ostatnio- Pianista Szpilmana
    • Gość: nocka Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.eltronik.net.pl 07.06.05, 19:11
      Zmieniła,chociaż najbardziej nauczyła mnie mieć dystatans do trudnych
      spraw,potrzebę rozwagi i przemyślenia,zastanowienia i dopiero
      decyzji.Pomyśl,prześpij się z problemem i dopiero rozważnie, z mniejszymi
      emocjami,decyduj,wybieraj drogę,sposób.
      Oczywiście Przeminęło z wiatrem.Pomaga mi to wielokrotnie.Pamiętam ją, dlatego
      często cytuję tę dewizę Skarlett O Hary
      • Gość: Dżasty Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.sg.gov.pl / 194.204.135.* 09.06.05, 10:34
        "Poczwarka" D. Terakowskiej. Niestety autorka nie napisze już nic więcej. A ta
        ksiąka ciągle mi siedzi w głowie. Kiedyś przeczytam ją jeszcze raz. Ale nie
        wiem kiedy bo ciągle jest coś nowego.......
    • griszqa Re: książka, która zmieniła wasze życie 09.06.05, 12:49
      Singer "Sztukmistrz z Lublina". O wadze prawdy w życiu, korzeniach, wierności
      swojej dordze a nade wszystko jej poszukiwaniu.
    • perli haiku 09.06.05, 13:23
      wybór i tłumaczenie - Miłosz Czesieniek.
    • dzanet523 Re: książka, która zmieniła wasze życie 09.06.05, 18:57
      "Przebudzenie" Anthony de Mello, to było w liceum, teraz jestem 2 lata po
      studiach i planuje do niej wrócić, czeka na półce ;-)
      • edytaon Re: książka, która zmieniła wasze życie 11.06.05, 22:10
        a ja ja wlasnie przeczytala po bardzo dlugiej przerwie czulam sie tak jakbym
        czytala inna ksiazke madra , mbardzo madra
        Edyta
      • Gość: li-fe Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 15:44
        swietna biografia Karola Marxa -Francis Wheen polecam szczegolnie sympatykom PO
    • jomswiking Re: książka, która zmieniła wasze życie 09.06.05, 22:02
      Mam cztery takie.
      1. Isaak Asimov 'Nastanie nocy'
      Bylem bardzo wierzacym katolikiem. Po przeczytaniu tej ksiazki [ktora nota bene
      nic o katolicyzmie, czy nawet chrzescijanstwie nie mowi] zaczalem zadawac
      pytania i WATPIC.
      2. Mark Twain 'Listy z Ziemi'
      Po przeczytaniu owej pozycji stracilem wiare. Mark Twain pokazal mi absurdy w
      chrzescijanstwie.
      3. Frans Gunnar Bengtsson 'Rudy Orm'
      Zmienilem wlasny kodeks moralny i filozofie zycia.
      4. Bez autora 'Mitologia Normanow'
      Przyjalem nowa wiare.

I tak zostalem poganinem - Wotanista, zafascynowanym kultura normanska.
      MIR!
      • Gość: Iwa Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.udn.pl 09.06.05, 22:37
        Czy mógłbyś mi podać jakieś tytuły?
        • jomswiking Re: książka, która zmieniła wasze życie 10.06.05, 21:59
          Podalem w poprzednim poscie. A o ktora tematyke Ci konkretnie chodzi? O
          wierzenia, czy kulture?
      • przecinaki RUDY ORM Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 20:08
        Masz Rudego Orma? kopie? dwie sztuki? abo co??????
        to ksiazka ktora czytalem milion razy w dziedzinstwie, a teraz nie moge jej
        odnalezc :((((((
        Prosze! jesli ktos ma i chce sie pozbyc, albo ma w formie cyfrowej BARDZO prosze
        o kontakt... ernest70@o2.pl
    • Gość: atolina Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:38
      Jako bardzo młodziutkie dziewcze zachwyciłam się całą serią poświęconą Ani z
      Zielonego Wzgórza. Od tamtej pory jestem molem ksiązkowym.
      Jednakże największy wpływ na moją osobowość wywarł Cortazar i jego "Gra w
      klasy" oraz zbiór opowiadań
    • ania_kudlacik Re: książka, która zmieniła wasze życie 11.06.05, 01:36
      Książka Ewy Foley"Zakochaj się w życiu":)
      • tomekpk Re: książka, która zmieniła wasze życie 12.06.05, 10:41
        Rok 1984 Orwella głównie dlatego, że pokazał jak można zniszczyć świat poprzez
        wymazywanie słów ze słownika.
        Wielki marsz Bachmana mistrzowsko pokazał gdzie zmierza świat zdominowany przez
        telewizję i programy typu reality show. Perełka.
        • Gość: dorwas Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 18:09
          "Szachista" Waldemara Łysiaka.
          Od niej rozpoczęła się moja fascynacja proza Łysiaka. Jaka szkoda, że on już tak
          pięknie nie pisze.
          Łysiaku, wróć!
          • Gość: tomek Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 00:41
            Gość portalu: dorwas napisał(a):

> "Szachista" Waldemara Łysiaka.
            > Od niej rozpoczęła się moja fascynacja proza Łysiaka. Jaka szkoda, że on już
            tak pięknie nie pisze.
            > Łysiaku, wróć!

Co do "Szachisty", to zgadzam się najzupełniej. Gdyby w takim stylu pisano
            podręczniki szkolne, to nie było by w ogóle wagarowiczów :)))
            Pozdrawiam
            • Gość: czarek Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.05, 18:52
              Michael Drosnin - "Kod Biblii"
        • Gość: Dominika Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: 80.50.76.* 17.07.05, 16:37
          Na pewno "Paula" Isabel Allende !!!
    • Gość: seleneee Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.05, 19:41
      tak jest taka ksiazka.Magiczna,wspaniala, wymagajaca skupienia i
      zaangazowania."Kropla wody" filozofowanie zainspirowane teoria Talesa z
      miletu,ze woda jest najpoteznieszym zywiloem z ktorego powstal swiat.Mlody
      rosyjski niewidomy chlopak chcialby choc raz zobaczyc krople wody w tym celu
      wyrusza w mentalna podroz nad ocean ktora zakonczy sie calkowicie
      wstrzasajaco.przezylam silne emocje od smiechu (chlopak bywa dowcipny)przez
      strach po lzy a wrecz rozpacz pod koniec.
      • Gość: Cardano Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.ztpnet.pl 12.06.05, 21:08
        Ksiazki Davida Gemmela... Cala "saga o Drenajach", "opowiesci sippstrassi" i
        wszystkie pozostale! Polecam kazdemu...
    • ampolion Re: książka, która zmieniła wasze życie 13.06.05, 03:42
      Chyba jednak to:
      Heinrich Zimmer: Myths and Symbols in Indian Art And Civilization.
      Od tego zaczęła się moja fascynacja Indiami i Hinduizmem. Rezultatem był dalszy
      rozwój mojej duchowości chrześcijańskiej.
    • filipooo Re: książka, która zmieniła wasze życie 13.06.05, 08:49
      "mistrz i małgorzata" i "oskar i pani róża"
      • Gość: basia Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.netcity.pl 17.07.05, 18:20
        ja przeczytałam wczoraj ''oskar i pani róża i jestem nią zafascynowana płakałam
        i śmiałam się na przemian , a jak skończyłam o 22 to zaczęłam znowu ją
        czytać.Ta książka to dla mnie kolejne magiczne przeżycie po ''alchemiku''
    • kawa_malinowa Re: książka, która zmieniła wasze życie 07.07.05, 19:43
      "Jezdziec miedziany". Przyczyny w sumie poza-literackie.
      • Gość: sickness Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 21:09
        Po "Władcy Pieścieni" J.R.R. Tolkien'a zacząłem czytać książki.
        Po "Przypadek Charlesa Dextera Warda" H.P. Lovecraft'a zrozumiałem, co chcę w
        życiu robić.
        Po "Wilku Stepowym" Hemanna Hessego zorzumiałem kim jestem.
        • Gość: ~elunia Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 15:55
          "Samotność w sieci" J. Wiśniewskiego- zmieniła moje spojrzenie na miłość, poza
          tym "Mały Książe"!!!!!!
    • Gość: Arek Pięć lat kacetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:06
      Stanisława Grzesiuka.
      już nawet nie chodzi o to, że zacząłem z szacunkiem należytym traktować chleb
      razowy.
      o życiu obozowym pisali przecież i piękniej, i dosadniej Borowski, czy
      Herling-Grudziński. ale Grzesiuk trafił do mnie i mnie naprostował jakoś. miałem
      chyba 18 lat ajk to przeczytałem, w dobrym momencie na uformowanie sobie jakichś
      zasad życiowych.
      dzięki tej książce jadę właściwymi torami.
      • izabelski Re: Pięć lat kacetu 09.07.05, 01:24
        jego przygode z wrzodem na posladku pamietam do dzisiaj i chetnie bym
        przeczytala jeszcze raz jego ksiazki
      • Gość: Daniel Re: Pięć lat kacetu IP: *.piotrkow.net.pl 15.07.05, 22:13
        dla mnie akurat z literatury obozowej najlepiej czytało się właśnie Grzesiuka.
    • deniss_peniss Re: książka, która zmieniła wasze życie 08.07.05, 17:43
      "Ewangelia wg Jezusa Chrystusa" Saramagao.Po dwukrotnej lekturze odechciało mi
      sie chodzić do Kościoła.
      • Gość: Apollo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cm-upc.chello.se 22.07.05, 13:08
        Saramago nie wystarczy. Jesli chcesz miec zdrowy stosunek do religii w ogole a
        do chrzescijanstwa w szczegolnosci - przeczytaj "Fala jest morzem" Willigisa
        Jäger, niemieckiego benedytyna, współczesnego mistyka i mistrza zenu.

Pozdrawiam
        A
    • aisablri Re: książka, która zmieniła wasze życie 08.07.05, 22:57
      W momencie kiedy 4 lata temu moje życie przestalo mieć sens i tak bolalo
      nieznośnie zaczęlam czytać "Wladcę Pierścieni"... tak wciągnęlo że musialam
      żyć, żeby zobaczyc jak sie skończy:)
      • j.k.01 Książeczka mieszkaniowa 09.07.05, 05:04
    • amused.to.death Re: książka, która zmieniła wasze życie 09.07.05, 20:07
      "Pollyanna" E.H.Porter
      "Portret Doriana Graya" O. Wilde
      "Przebudzenie" A.de Mello
    • Gość: Jot Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl 10.07.05, 08:21
      "Znaczy kapitan" i "Smuga cienia" - zostałem marynarzem.
    • Gość: javka^ Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 15:08
      "Mdłości" Sartre'a ,po przeczytaniu przez miesiac byłam chora...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka