Gość: tomek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 00:44 Czy macie jakąś ulubioną książkę, która zmieniła wasz sposób postrzegania świata lub ogólnie wasze życie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 10:32 A Ty masz taką książkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.06.05, 12:26 Ja mam! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: 212.244.115.* 04.06.05, 13:01 "Martin Eden" - czytany pierwsy raz w II kl liceum na zawsze zmienił moje wyobrażenie o tym, co człowiek może sam z siebie, niezależnie od okoliczności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:00 U mnie bylo podobnie w przypadku "Martina Edena" ... byla to lektura nadobowiazkowa w 8. klasie podstawowki...:) Dlugo potem - Ayn Rand i jej "Fountainhead" (Zrodlo) nie tyle zmienila, co umocnila wiare w to, czym sie w zyciu kieruje i jak zyje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8765 Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.nwn.pl / 80.48.9.* 04.06.05, 17:27 Mowcie sobie co chcecie, ale w moim przypadku byl to "Alechemik" Odpowiedz Link Zgłoś
m744 Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 23:25 DLA SIEBIE I DLA INNYCH MONETY MALEWSKIEJ BO TO WŁASNIE O NIEJ MÓJ SIEDEMNASTOLETNI SYN POWIEDZIAŁ ZE JEST KSIĄZKA DLA NIEGO I...ZACZAŁ CZYTAC INNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:19 U mnie tez martin eden - siodma klasa podstawowki... A pozniej dlugo dlugo nic. Ale teraz kiedy przeczytalam go po raz drugi, znacznie mi przyblakl. Nie wiem co mnie tak w nim zachwycilo. Teraz moze bardziej orientuje sie w sytuacji spoleczno-filozoficznej jego czasow i nie przyjmuje jego idei tak bezkrytycznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cotbus76 Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.07.05, 20:37 "Archipelag Gułag" Sołżenicyna jak miałam 15 lat. Bo po tym jak przeczytałam jak w człowieku w tani i prosty sposób mozna obudzić "bydlę" rządzące się prawami dżungli zrozumiałam, że mimo mojego ówczesnego młodzieńczego idealizmu i bezkompromisowości etycznej ze mnie też można by zrobić obywatela "nieludzkiej ziemi" i to wcale nie byłoby takie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reszis Ania z Zielonego .... IP: 212.106.31.* 17.07.05, 22:20 Ta książka i jej reszta części pozwala mi przetrwać smutne chwile :) Może dla nie których jest ona dziecinna, lecz mi pomaga w życiu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 18:24 Gość portalu: gosc napisał(a): > A Ty masz taką książkę? No tak, zapomniałem podać swoją:) Moją ulubioną jest "Cena" W. Łysiaka. Jednak niedawno przeczytałem książkę "Naiwny. Super" Erlenda Loe, która także dała mi wiele do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
agmusz Gra w klasy 04.06.05, 19:17 ---------- "W świecie ludzi tylko subiektywność jest obiektywna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypierdek mamuta Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 19:38 Na pewno Biblia. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: książka, która zmieniła wasze życie 04.06.05, 21:16 Mam taką książkę, jak najbardziej, tylko... nie pamiętam jej tytułu i autora... Przekopałam cały wątek "zapomniane książki z dzieciństwa" i nie znalazłam nawet jej śladu, być może odnajdę ją wsród książek "odłożonach" na wsi, to się odezwę jeszcze raz. Coś o Mikołajku, który zjadł się sam, a tak naprawdę został spałaszowany przez chłopca (Teodorka?), który miał słabość do czekolady :) A dlaczego ta książka zmieniła moje życie? Bo nauczyłam się na niej czytać i jako dumna i blada sześciolatka nosiłam ją do przedszkola, by poczytać innym dzieciom. A jak stałam się osobą czytatą, to później już poszłoooo:) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kraciak Re: książka, która zmieniła wasze życie 05.06.05, 00:13 Podręcznik do plastyki do bodajże 6 klasy. Po raz pierwszy zobaczyłam tam reprodukcję jednej z grafik Beardsleya (Pawia spódnica), do Salome Oscara Wilde'a. Od tej pory zakochałam się w Beardsleyu, zainteresowałam sztuką w ogóle i, co było późniejszą znacznie konsekwencją, twórczością Wilde'a. Następna była Encyklopedia symbolizmu :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.4web.pl 09.06.05, 13:42 A my sie jeszcze nie znamy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: 212.76.39.* 05.06.05, 02:14 Każda książka zmienia mnie! Dlatego czytam bo książki mnie zmieniają. Wzbogacają mnie. Nie ma takiej książki o której mógłbym powiedzieć że zmieniła moje życie ale wiele wywarło wpływ na moje postrzeganie świata. Bardziej trafia do mnie literatura rosyjska niż zachodnia ale to chyba wynika z tego że mam duszę słowiańską i lepiej rozumiem ducha słowian. Ale największe wrażenie mimo wszystko zrobił na mnie jednak Marquez- Sto lat samotności. To książka w sumie magiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewunia 28 Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 14:18 Powiem tak-"Sto lat..." to dla mnie książka przełomowa. Choć nie jedyna, lecz jedna z kilku, które czytam ciąglę i bez przerwy z nich w pewien sposób "korzystam" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.acn.waw.pl 18.07.05, 00:04 "Wilk stepowy" Herman Hess. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narhy Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.net.ircam.fr 20.07.05, 19:34 hesse-balonie hess to ss Odpowiedz Link Zgłoś
bluestone Re: książka, która zmieniła wasze życie 05.06.05, 18:34 wilk stepowy- hessego, przyszla w dobrym momencie, podniosla na duchu i przekonala, zeby zyc dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rilwen Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 18:58 podobne znaczenie miał dla mnie ,,Początek" Szczypiorskiego z innych książek był ,,Faust", którego czytałam gdzieś na początku podstawówki, ale główny problem załapałam i ,,Zapach rumianku" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.acn.waw.pl 18.07.05, 00:06 "Poczatek" -swietna ksiazka, ponad obowiazkowo w liceum czytalem, ogromna dawka emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rilwen Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 06:19 mi raczej pomogła ukoić te emocje, które rozbudziły: Medaliony Zdążyć przed Panem Bogiem Pamiętniki z Powstania Warszawskiego Rozmowy z katem... etc. chyba z piętnaświe podobnych lektur mieliśmy w liceum i zgodnie przestaliśmy po takiej dawce sypiać w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek13 Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 18:44 "Kubuś Puchatek" - rozwiązał mi wiele problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: książka, która zmieniła wasze życie 07.06.05, 19:15 Dziewczeta z Nowolipek Gojawiczynskiej- lata nastolatkowe Noce i dnie pozna dwudziestka (ale czytalam wiele wczesniej) Ostatnio- Pianista Szpilmana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.eltronik.net.pl 07.06.05, 19:11 Zmieniła,chociaż najbardziej nauczyła mnie mieć dystatans do trudnych spraw,potrzebę rozwagi i przemyślenia,zastanowienia i dopiero decyzji.Pomyśl,prześpij się z problemem i dopiero rozważnie, z mniejszymi emocjami,decyduj,wybieraj drogę,sposób. Oczywiście Przeminęło z wiatrem.Pomaga mi to wielokrotnie.Pamiętam ją, dlatego często cytuję tę dewizę Skarlett O Hary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżasty Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.sg.gov.pl / 194.204.135.* 09.06.05, 10:34 "Poczwarka" D. Terakowskiej. Niestety autorka nie napisze już nic więcej. A ta ksiąka ciągle mi siedzi w głowie. Kiedyś przeczytam ją jeszcze raz. Ale nie wiem kiedy bo ciągle jest coś nowego....... Odpowiedz Link Zgłoś
griszqa Re: książka, która zmieniła wasze życie 09.06.05, 12:49 Singer "Sztukmistrz z Lublina". O wadze prawdy w życiu, korzeniach, wierności swojej dordze a nade wszystko jej poszukiwaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzanet523 Re: książka, która zmieniła wasze życie 09.06.05, 18:57 "Przebudzenie" Anthony de Mello, to było w liceum, teraz jestem 2 lata po studiach i planuje do niej wrócić, czeka na półce ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
edytaon Re: książka, która zmieniła wasze życie 11.06.05, 22:10 a ja ja wlasnie przeczytala po bardzo dlugiej przerwie czulam sie tak jakbym czytala inna ksiazke madra , mbardzo madra Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: li-fe Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 15:44 swietna biografia Karola Marxa -Francis Wheen polecam szczegolnie sympatykom PO Odpowiedz Link Zgłoś
jomswiking Re: książka, która zmieniła wasze życie 09.06.05, 22:02 Mam cztery takie. 1. Isaak Asimov 'Nastanie nocy' Bylem bardzo wierzacym katolikiem. Po przeczytaniu tej ksiazki [ktora nota bene nic o katolicyzmie, czy nawet chrzescijanstwie nie mowi] zaczalem zadawac pytania i WATPIC. 2. Mark Twain 'Listy z Ziemi' Po przeczytaniu owej pozycji stracilem wiare. Mark Twain pokazal mi absurdy w chrzescijanstwie. 3. Frans Gunnar Bengtsson 'Rudy Orm' Zmienilem wlasny kodeks moralny i filozofie zycia. 4. Bez autora 'Mitologia Normanow' Przyjalem nowa wiare. I tak zostalem poganinem - Wotanista, zafascynowanym kultura normanska. MIR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.udn.pl 09.06.05, 22:37 Czy mógłbyś mi podać jakieś tytuły? Odpowiedz Link Zgłoś
jomswiking Re: książka, która zmieniła wasze życie 10.06.05, 21:59 Podalem w poprzednim poscie. A o ktora tematyke Ci konkretnie chodzi? O wierzenia, czy kulture? Odpowiedz Link Zgłoś
przecinaki RUDY ORM Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 20:08 Masz Rudego Orma? kopie? dwie sztuki? abo co?????? to ksiazka ktora czytalem milion razy w dziedzinstwie, a teraz nie moge jej odnalezc :(((((( Prosze! jesli ktos ma i chce sie pozbyc, albo ma w formie cyfrowej BARDZO prosze o kontakt... ernest70@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atolina Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:38 Jako bardzo młodziutkie dziewcze zachwyciłam się całą serią poświęconą Ani z Zielonego Wzgórza. Od tamtej pory jestem molem ksiązkowym. Jednakże największy wpływ na moją osobowość wywarł Cortazar i jego "Gra w klasy" oraz zbiór opowiadań Odpowiedz Link Zgłoś
ania_kudlacik Re: książka, która zmieniła wasze życie 11.06.05, 01:36 Książka Ewy Foley"Zakochaj się w życiu":) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekpk Re: książka, która zmieniła wasze życie 12.06.05, 10:41 Rok 1984 Orwella głównie dlatego, że pokazał jak można zniszczyć świat poprzez wymazywanie słów ze słownika. Wielki marsz Bachmana mistrzowsko pokazał gdzie zmierza świat zdominowany przez telewizję i programy typu reality show. Perełka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorwas Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 18:09 "Szachista" Waldemara Łysiaka. Od niej rozpoczęła się moja fascynacja proza Łysiaka. Jaka szkoda, że on już tak pięknie nie pisze. Łysiaku, wróć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 00:41 Gość portalu: dorwas napisał(a): > "Szachista" Waldemara Łysiaka. > Od niej rozpoczęła się moja fascynacja proza Łysiaka. Jaka szkoda, że on już tak pięknie nie pisze. > Łysiaku, wróć! Co do "Szachisty", to zgadzam się najzupełniej. Gdyby w takim stylu pisano podręczniki szkolne, to nie było by w ogóle wagarowiczów :))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.05, 18:52 Michael Drosnin - "Kod Biblii" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: 80.50.76.* 17.07.05, 16:37 Na pewno "Paula" Isabel Allende !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seleneee Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.05, 19:41 tak jest taka ksiazka.Magiczna,wspaniala, wymagajaca skupienia i zaangazowania."Kropla wody" filozofowanie zainspirowane teoria Talesa z miletu,ze woda jest najpoteznieszym zywiloem z ktorego powstal swiat.Mlody rosyjski niewidomy chlopak chcialby choc raz zobaczyc krople wody w tym celu wyrusza w mentalna podroz nad ocean ktora zakonczy sie calkowicie wstrzasajaco.przezylam silne emocje od smiechu (chlopak bywa dowcipny)przez strach po lzy a wrecz rozpacz pod koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cardano Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.ztpnet.pl 12.06.05, 21:08 Ksiazki Davida Gemmela... Cala "saga o Drenajach", "opowiesci sippstrassi" i wszystkie pozostale! Polecam kazdemu... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: książka, która zmieniła wasze życie 13.06.05, 03:42 Chyba jednak to: Heinrich Zimmer: Myths and Symbols in Indian Art And Civilization. Od tego zaczęła się moja fascynacja Indiami i Hinduizmem. Rezultatem był dalszy rozwój mojej duchowości chrześcijańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
filipooo Re: książka, która zmieniła wasze życie 13.06.05, 08:49 "mistrz i małgorzata" i "oskar i pani róża" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.netcity.pl 17.07.05, 18:20 ja przeczytałam wczoraj ''oskar i pani róża i jestem nią zafascynowana płakałam i śmiałam się na przemian , a jak skończyłam o 22 to zaczęłam znowu ją czytać.Ta książka to dla mnie kolejne magiczne przeżycie po ''alchemiku'' Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: książka, która zmieniła wasze życie 07.07.05, 19:43 "Jezdziec miedziany". Przyczyny w sumie poza-literackie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickness Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 21:09 Po "Władcy Pieścieni" J.R.R. Tolkien'a zacząłem czytać książki. Po "Przypadek Charlesa Dextera Warda" H.P. Lovecraft'a zrozumiałem, co chcę w życiu robić. Po "Wilku Stepowym" Hemanna Hessego zorzumiałem kim jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~elunia Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 15:55 "Samotność w sieci" J. Wiśniewskiego- zmieniła moje spojrzenie na miłość, poza tym "Mały Książe"!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Pięć lat kacetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:06 Stanisława Grzesiuka. już nawet nie chodzi o to, że zacząłem z szacunkiem należytym traktować chleb razowy. o życiu obozowym pisali przecież i piękniej, i dosadniej Borowski, czy Herling-Grudziński. ale Grzesiuk trafił do mnie i mnie naprostował jakoś. miałem chyba 18 lat ajk to przeczytałem, w dobrym momencie na uformowanie sobie jakichś zasad życiowych. dzięki tej książce jadę właściwymi torami. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Pięć lat kacetu 09.07.05, 01:24 jego przygode z wrzodem na posladku pamietam do dzisiaj i chetnie bym przeczytala jeszcze raz jego ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Pięć lat kacetu IP: *.piotrkow.net.pl 15.07.05, 22:13 dla mnie akurat z literatury obozowej najlepiej czytało się właśnie Grzesiuka. Odpowiedz Link Zgłoś
deniss_peniss Re: książka, która zmieniła wasze życie 08.07.05, 17:43 "Ewangelia wg Jezusa Chrystusa" Saramagao.Po dwukrotnej lekturze odechciało mi sie chodzić do Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apollo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cm-upc.chello.se 22.07.05, 13:08 Saramago nie wystarczy. Jesli chcesz miec zdrowy stosunek do religii w ogole a do chrzescijanstwa w szczegolnosci - przeczytaj "Fala jest morzem" Willigisa Jäger, niemieckiego benedytyna, współczesnego mistyka i mistrza zenu. Pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: książka, która zmieniła wasze życie 08.07.05, 22:57 W momencie kiedy 4 lata temu moje życie przestalo mieć sens i tak bolalo nieznośnie zaczęlam czytać "Wladcę Pierścieni"... tak wciągnęlo że musialam żyć, żeby zobaczyc jak sie skończy:) Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: książka, która zmieniła wasze życie 09.07.05, 20:07 "Pollyanna" E.H.Porter "Portret Doriana Graya" O. Wilde "Przebudzenie" A.de Mello Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jot Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl 10.07.05, 08:21 "Znaczy kapitan" i "Smuga cienia" - zostałem marynarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: javka^ Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 15:08 "Mdłości" Sartre'a ,po przeczytaniu przez miesiac byłam chora... Odpowiedz Link Zgłoś