Gość: yoant IP: *.zetobi.com.pl / 195.117.87.* 18.07.02, 13:30 Kto czytał Jej książki? Kto zna jakieś publikacje na Jej temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viking73 Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' 22.07.02, 13:37 Mam dla Ciebie bardzo ciekawą informację. W najbliższym zeszycie Polskiego Słownika Biograficznego (Zeszyt 169 - ukaże się jesienią) ma być opublikowany jej życiorys, autorstwa Barbary Tyszkiewicz. We wstępnych planach redakcyjnych to jeden z ostatnich życiorysów do tego zeszytu, więc możliwe, że "spadnie" do Zeszytu 170(zima 02 - wiosna03). Ale sam biogram już jest napisany - leży w redakcji i czeka na druk. * autor postu jest pracownikiem Działu Wydawniczego Polskiego Słownika Biograficznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoant Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: *.zetobi.com.pl / 195.117.87.* 23.07.02, 09:41 Serdeczne dzięki za informację. Proszę o wskazówkę, gdzie można dostać zeszyty Polskiego Słownika Biograficznego. Czy można - w jakiś sposób - zamówić ten konkretny, który mnie interesuje? Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' 23.07.02, 11:10 A teraz przepisuję tekst z okładki Zeszytu 168 PSB: Zeszyty POLSKIEGO SŁOWNIKA BIOGRAFICZNEGO można nabywać w księgarniach naukowych na terenie całego kraju. Zamówienia na pojedyncze zeszyty lub stałą dostawę kolejnych numerów w kontynuacji oraz zgłoszenia zamówień od odbiorców zagranicznych należy kierować pod adresem: Agencja Promocji Książki Naukowej "PRO SCIENTIA" 31-015 Kraków, ul. Świętokrzyska 12 tel.fax./(012) 623-74-90 e-mail: proscientia@fv.pl www.ksiazki.fv.pl Mniej więcej na przełomie sierpnia/września już będzie jasne czy Stachowicz - Czajka zmieści się w Z.169 czy "spadnie" do Z.170. Postaram się w odpowiednim czasie zostawić w tym miejscu informację. Pozdrawiam. MR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoant Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: *.zetobi.com.pl / 195.117.87.* 23.07.02, 14:38 Jeszcze raz dziękuję. Będę czekać na informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoant Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: *.zetobi.com.pl / 195.117.87.* 23.07.02, 14:33 Zaczęłam ten wątek z sentymentu. Kiedyś, dawno, dawno czytałam jej książki i bardzo mi się podobały. Ostatnio szukałam w bibliotekach (takie tam nostalgie...) i zrobiło mi sie trochę żal, że odejdzie ta postać w zapomnienie. Są to przeważnie stare wydania, już prawie nieosiągalne. Jako młoda osoba czytałam to wszystko z przyjemnością. Są to książki pisane jako wspomnienia, napewno często ubarwione, podkoloryzowane, proste, lekkie, ale jakieś takie sympatyczne, pełne humoru. Polecam młodym osobom, którym podobała się książka "Maria i Magdalena". Autorka była rówieśnicą sióstr Kossak, była barwną postacią cyganerii warszawskiej, przyjaźniła się artystami tej epoki. Książki są dobtym wstępem do zainteresowania się dwudziestoleciem międzywojennym. ("Córka czarownicy na huśtawce"- okres dzieciństwa, "Król węży i salamandra"- szkoła i studia, "Nigdy nie wyjdę za mąż" "Uratował mnie kowal"- lata okupacji, "Moja wielka miłość"- o zapomnianej a bardzo ciekawej i barwnej postaci Francu Fiszerze,"Dubo.. Bubon. Dubonnet" - pobyt w Paryżu. Może te książki są proste i banalne, ale szkoda mi zawartych tam anegdot o ludziach znanych, atmosfery, informacji. Szkoda, aby to przepadło. Napewno to moje sentymenty grają rolę. Zachęcam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoant Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: *.zetobi.com.pl / 195.117.87.* 23.07.02, 15:00 Patrzę, że sama podtrzymuję ten wątek. Poza odpowiedzią Vikinga, za którą dziękuję. Czytałam wątki na formu i stwierdziłam, iż dyskusje kręcą się wokół niewielu tytułów i autorów. Przeważnie mowa jest o klasyce, o rzeczach ambitnych, wartościowych. I dobrze! Albo z kolei krytykowane są mniej ambitne książki współczesne. Ale każdy z nas napewno ma takie książki, które przeczytał w dzieciństwie lub młodości, które nie są może najwyższych lotów lub nie dane im było szerzej zaistnieć, ale mają jakieś szczególne znaczenie, których potencjalne zapomnienie odczuwa się jako jakąś stratę i tak jak ja żałuję się, iż nikt ich już może nie przeczyta. Może wielu się nie spodobają, ale może dla kilku osób staną się ważne i tak przetrwają dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' 07.08.02, 14:47 Właśnie niedawno posłaliśmy Zeszyt 169 do drukarni i Izabela-Czajka Stachowicz jest OSTATNIM hasłem jakie wstępnie zmieściło się w tym zeszycie. Ale ponieważ przed nami jeszcze korekta całego zeszytu, to z tego co widzę, szansa na to, że ten biogram zmieści się w tym zeszycie jest bardzo mała (odkąd tu pracuję, jeszcze nie zdarzyło się, żeby kilka a czasem nawet kilkanaście ostatnich artykułów już wysłanych do druku ostatecznie nie "spadało" do kolejnego zeszytu). Czy to Ty dzwoniłaś dziś do PSB? W takim razie pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helga Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: *.slav.su.se 16.08.02, 20:31 ja tez czytalam i mile wspominam, podobalo mi sie zwlaszcza Nigdy nie wyjde za maz (a Maria i Magdalena to jedna z moich ukochanych ksiazek). ale watpie, zeby byly wznowienia, ten typ pisarstwa juz sie chyba troche przezyl, masz racje, ze to podkolorowane, chwilami nieznosnie, ale fakt, ze milo sie czyta. moze czasy nie sprzyjaja kobietom-wampom? ale ciesze sie, ze ktos jeszcze o niej pamieta, mnie tez troche martwi, ze polityka wydawnicza tak strasznie ogranicza horyzonty czytelnicze, drukuje sie rzeczy nowe i modne albo klasykow, wszystko co jest pomiedzy zanika... pozdrawiam h. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Ważne do Yoant 19.08.02, 12:19 Witaj! Niestety -tak jak przypuszczałem - Izabela Czajka Stachowicz nie zmieściła się do Z.169 (ten zeszyt skończy się hasłem Stachoń Roman), ale na pewno w takim razie pojawi się w Z.170. W tym zeszycie będzie jednym z pierwszych haseł. Ten zeszyt powinien ukazać się pod koniec tego roku, albo w pierwszych miesiącach 2003 r. Nie wiem czy do tego czasu ten wątek się utrzyma, więc chyba pozostaje tylko sprawdzanie w księgarniach, albo koło grudnia napisz do mnie email na: viking73@gazeta.pl Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoant Re: Ważne do Yoant IP: *.zetobi.com.pl / 195.117.87.* 16.09.02, 11:46 Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Skontaktuję się w grudniu. W tym czesie zorientuję się w księgarni, jak obszerne są te notki biograficzne. Przepraszam za długie milczenie -urlop i troszkę zajęć po. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: *.is.pan.pl 20.09.02, 13:46 Gość portalu: yoant napisał(a): > Kto czytał Jej książki? Ja sie zglaszam. Z duzym opoznieniem ale pierwszy raz jestem na tym forum. Czytałam z wielka przyjemnoscia. > Kto zna jakieś publikacje na Jej temat? Wiem, ze u Witkacego w "Upadkach Bunga" Czajka wystepuje jako Hela Bertz, w ksiazce Joanny Siedleckiej "Mahatma Witkac" jest o niej wzmianka i w ogole często w literaturze pamiętnikarskiej pojawia sie ta postac (np. zdaje mi sie, ze i Maria Dabrowska o niej sie wypowiadala (?) i moze Anna Iwaszkiewiczowa?). W ksiazce Agnieszki Baranowskiej "Perły i potwory" rowniez jest rozdzial o Czajce. Z reszta w tej ostatniej wiele mozna dowiedziec sie o rowniez innych pisarkach okresu miedzywojennego. Pozdrawiam elka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brojam Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: 213.241.20.* 20.09.02, 13:57 Witam Dąbrowska kilkakrotnie wspomina "Czajkę" w swoich dziennikach Pozdrawiam b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoant Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: *.zetobi.com.pl / 195.117.87.* 30.09.02, 15:14 Dziękuje wszystkim za zabranie głosu. Napewno przeczytam Perły i potwory, bo wcześniej nie spotkałam się z tym tytułem. Czytałam ksiązki Czajki jako bardzo młoda osoba 13-15 lat, zafascynowała mnie jej postać, tak jak może podziałac na wyobraźnię młodej osoby ten głód życia, przygody, to ocieranie się o życie cyganerii, ta śmiałość i emancypacja (gdy zważy się czasy, w których żyła). Ponieważ nie mogłam znaleźć wtedy żadnych informacji na jej temat, jawiła mi się jako osoba bardzo tajemnicza i niesamowita. Czytając jej książki wyszukiwałam informacji na temat jej osoby, jej rodziny, jej życia. Mogę podzielić się informacjami....w miarę możliwości, oczywiście. Nie czytałam nigdy Ocalił nmie kowal. Czytałam natomiast kiedyś Zygmunta Niewidowskiego, ale wrócę chętnie. Wyszperałam w Feniksie- antykwariat internetowy- książkę Katarzyny? Kolskiej Szatańska księżniczka - o Czajce. Strasznie dużo oczekiwałam po tej ksiązce, czekałam na przysłanie jej z niecierpliwością. Nie warto było. Kończę ......z braku czasu... dopiszę póniej. Trochę chaotyczne to moje pisanie..... Pozdrawiam wsystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yonat Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: *.zetobi.com.pl / 195.117.87.* 01.10.02, 09:27 Oczywiście Krystyny Kolińskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoant Re: Książka Krystyny Kolińskiej IP: *.zetobi.com.pl / 195.117.87.* 02.10.02, 14:26 "Szatańska Księżniczka" Pani Krystyny Kolińskiej jest świetna.Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda-Lena Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: *.avamex.krakow.pl 20.09.02, 19:40 .Ja również z wielkim sentymentem powracam do ksiązek "Czajki"("Córkę czarownicy..."i "Króla Węży..." mam na własność).W niekórych bibliotekach te pozycje są wciąz czytane (niestety,to wszystko są stare wydania).Nie dalej jak wczoraj miałam w ręku "Ocalił mnie kowal".Bardzo rzadko spotykany egzemplarz,trafił do biblioteki jako dar.Jeśli zachwycałaś się "Marią i Magdaleną ",to powinnaś przeczytać także "Trzydzieści lat życia z Madzią" Zygmunta Niewidowskiego(wydane w 1988 r.).Sa to wspomnienia męża Magdaleny Samozwaniec,wspaniałego towarzysza życia tej niezwykłej kobiety.Pozdrawiam - Magda-Lena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursula Re: Izabela Stachowicz 'Czajka' IP: *.ti.telenor.net / *.ti.telenor.net 08.11.02, 01:13 Wzruszylam sie natykajacsie na nazwisko Czajki. Czytalm je 30 lat temu. Kojarza mi sie z Mama, z domem rodzinnym.A propos Marii i Magdaleny: marze o kupnie ksiazki Zalotnica Niebieska Samozwaniec. Ale tez pewnie nie jest wznawiana. Odpowiedz Link Zgłoś