czekolada72 26.07.05, 11:36 Jaki inny tytuł miała ta ksiazka?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spec5150 Re: Pierwsza przygoda PS 26.07.05, 16:25 to takie pytanko na pobudzenie forum? Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Pierwsza przygoda PS 27.07.05, 09:42 Mozesz to tak potraktowac. Ja zas znalazlam spis ksiazek ZN w nastepujacej lkolejnosci: 0 "Pierwsa przygoda PS 1 "PS i skarb Atanaryka" 2 "Uroczysko" 3 "PS i Wyspa Strachów" 4 "PS i Templariusze" ........... wiec jestem ciekawa co to za pierwsza przygoda a ze F zamartwialo od jakiegos czasu - o inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_p Re: Pierwsza przygoda PS 27.07.05, 10:04 Witam! Chyba pierwowzorem "Pierwszej Przygody Pana Samochodzika" była wydana wcześniej i nie związana z serią książka pt. "Pozwolenie na przywóz lwa" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cin33 Re: Pierwsza przygoda PS 24.11.05, 21:11 w drugim obiegu jest dostępna na ksero "Skóra, fura i komóra" Nienackiego napisana koło 74r. Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Pierwsza przygoda PS 21.09.05, 13:24 Wydaje mi się, że w Uroczysku pan Tomasz nie ma samochodu i nie jest "muzealnikiem". Pracuje jako redaktor gazety, ma umysł zdolny rozwiązywać kryminalne zagadki. Parę razy w tekście archeolodzy, historycy czy konserwatorzy sztuki są przedstawiani wyraźnie jako inna grupa zawodowa. Myślę, że prapoczątkiem serii było Uroczysko lub Pozwolenie na przywóz Iwa Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Pierwsza przygoda PS 24.09.05, 20:12 Oczywiście, że w > Uroczysku pan Tomasz nie ma samochodu i nie > jest "muzealnikiem". Pracuje jako redaktor gazety, ma umysł zdolny rozwiązywać > kryminalne zagadki. Parę razy w tekście archeolodzy, historycy czy > konserwatorzy sztuki są przedstawiani wyraźnie jako inna grupa zawodowa. Myślę, > > że prapoczątkiem serii było Uroczysko lub Pozwolenie na przywóz Iwa Uroczysko jak skarb Atanaryka zostały wciagniete" w serie, ale chodzi faktycznie chyba o "Pozwolenie", kttorego - szczerze mowiac, jeszcze nie przeczytalam :( Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Pierwsza przygoda PS 23.03.06, 14:37 > Uroczysko jak skarb Atanaryka zostały wciagniete" w serie No, właśnie, a na czym to polegało? Bo ja czytałam "Uroczysko" i bohater się różnił w szczegółach od Pana Samochodzika. Czy wydano później wersję skorygowaną czy po prostu oświadczono, że tak, to też jest o Panu Samochodziku? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Pozwolenie na przywóz lwa 17.01.06, 12:02 Stawiam na Pozwolenie... Uroczysko i Skarb Atanaryka w serii osobno były. Ja mam Pozwolenie... wydane poza serią. Inna rzecz, że tak naprawdę pierwsza to była Wyspa Złoczyńców, te trzy inne, pierwsze, później wciągnięto do serii przygód PS. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek20001 Pierwszą książką była Wyspa złoczyńców. 26.02.06, 00:21 Roku pierwszego wydania niestety nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Pierwszą książką była Wyspa złoczyńców. 26.02.06, 07:38 wydanie wydaniem, ale chronologia zdarzeń wskazuje na Pozwolenie... Odpowiedz Link Zgłoś
pstrys Re: Pierwszą książką była Wyspa złoczyńców. 07.03.06, 20:11 Pierwsze wydanie "Wyspy Złoczyńców" to Nasza Księgarnia (niezapomniany "Klub Siedmiu Przygód") i rok 1964. Czekoladzie chodziło raczej jednak o "Pozwolenie na przywóz lwa" (pierwsze wydanie - Nasza Księgarnia, 1961) maciek20001 napisał: > Roku pierwszego wydania niestety nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś