Dodaj do ulubionych

"Czytelmania": Usuń bohatera książki!

06.09.05, 16:17
Witajcie!

Miłośników książek zapraszamy do udziału w naszym nowym konkursie
"Czytelmania". Tym razem możecie wybrać dowolną książkę i napisać, którego
bohatera chcielibyście z niej usunąć. :-)

Uzasadnienia publikujcie w tym wątku. Autorzy najciekawszych i
najoryginalniejszych uzasadnień zostaną nagrodzeni zestawem książek ze
wspaniałej kolekcji ''Gazety Wyborczej" Klasyka literatury XIX wieku.

Konkurs rozpocznie się 7 września i potrwa 2 tygodnie. Zapraszamy do walki o
nagrody!

Regulamin konkursu

pozdrawiamy,
życzymy wyśmienitej zabawy
Redakcja Portalu
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 06.09.05, 16:48
      ja bym najchetniej usunęła z "Moby Dicka" pewnego wieloryba, ponieważ nie
      cierpie meczenia zwierząt, szczególnie w imie chorej męskiej ambicji

PS za nagrody dziekuje, wystarczy mi uścisk dłoni prezesa
      • Gość: znaczy kapitan Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.aster.pl 08.09.05, 22:40
        To może lepiej byś Ahaba usunęła, skoro nie cierpisz usuwania zwierząt w imię
        chorej ambicji..
      • grenzik Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 12:48
        Usuwam Gregoroviousa z "Gry w klasy" Cortazara - facet jest ewidentnym
        mitomanem, a poza tym lubię głównego bohatera, a ów pan G. drażni go w czułym
        punkcie relacji damsko-męskich.
    • wenus.z.willendorfu Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 08:14
      Z "Imienia róży" usunęłabym postać brata Wilhelma. Bez niego żadne zagadki nie
      zostałyby rozwiązane, opactwo kisiłoby się we własnym sosie grzechu i
      nieprawości, ale wspaniała biblioteka nie spłonęłaby...
    • Gość: mirka Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 08:36
      Wyrzucam Toliboskiego z "Nocy i dni" . Przywracam spokoj ducha Barbarze,
      pozwalam jej bez przeszkod kochac Bogumiła.
      Wyrzucam Gebhra z "W pustyni i w puszczy". No , to chyba oczywiste. Po co tam
      taki sadysta.
      Wyrzucam Wielkiego Brata z "1984"
      • Gość: WielkaSiostra Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.09.05, 01:43
        hehe wielkiego brata???? Toz to by ksiazki nie bylo !!!!!! :P
        • wycizana_lipka a mogli byśmy usunąć autorów żydowskich? 09.09.05, 01:51
          tak tylko pytam bo jak nie to nie. Niech sobie będą w historii literatury.
          Iniech się z nich śmieją. Ale ja to nie. Ja to ich lubię i poważam. Poważnie! To
          najlepsi autorzy wszechczsów.
          • Gość: jls27@gazeta Re: a mogli byśmy usunąć autorów żydowskich? IP: *.u.wavenet.pl 09.09.05, 09:49
            Marna prowokacja, ciekawe czyjego autorstwa? Kto i w jakim celu bawi sie w take
            podchody? Mogą tylko śmieszyć.. bo na poważnie ludzi produkujących takie
            hybrydy brać nie można. Jeżeli już to więcej profesjonalizmu proszę.
          • Gość: jj Re: a mogli byśmy usunąć autorów żydowskich? IP: 157.25.31.* 09.09.05, 10:22
            A po co niby mielibyśmy usuwac zydowskich autorów? przecież tu jest mowa o
            usuwaniu postaci z ksiązek? I niby kto sie z tych Żydów śmieje?
            Ty to masz kopoty z czytaniem ze zrozumieniem wiec nie wiem czy własciwe forum
            wybrałeś. Wszechpolacy i inni skini mają sporo swoich miejsc w sieci - przenieś
            się tam.
          • Gość: znikomka Re: a mogli byśmy usunąć autorów żydowskich? IP: *.chello.pl 09.09.05, 12:18
            ojej, a co wtedy z Pismem Świętym, gdyby tak ich usunąc...?
            :P
    • autumna Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 09:03
      Sięgnę do anegdotki o Tuwimie.
      Przybył kiedyś do niego poeta z prośba o ocenę wiersza. Na wstępie pochwalił się: "Ale to nie jest zwykły wiersz. Proszę spojrzeć, nie ma w nim ani jednej litery a".
      Po lekturze utworu Tuwim odpowiedział: "Proponuję iść dalej w tym kierunku. Najlepiej będzie, gdy ze swoich wierszy usunie Pan WSZYSTKIE litery".

Nie da się ukryć, że na naszym rynku mamy niestety niejedną książkę, której dobrze zrobiłoby usunięcie wszystkich bohaterów, a dla pełnego sukcesu - wydarzeń i opisów też...
    • kmicix "Lalka" bez Kazimierza Starskiego! 07.09.05, 10:27
      W moim odczuciu szczególnie odpychającym antybohaterem, a zarazem postacią,
      którą z kart literatury wykluczyłbym bez wahania jest Kazimierz Starski -
      zepsuty moralnie, próżny i egoistyczny kuzyn Izabeli Łęckiej.
      Dlaczego właśnie on?
      Być może gdyby w otoczeniu panny Izabeli nie pojawili się lowelasi podobnego
      pokroju, potrafiłaby ona pokochać poczciwego i sentymentalnego Stacha.

Ech...wrażliwym facetom wiatr w oczy wieje nie od dziś.
      • d0minika Re: "Lalka" bez Kazimierza Starskiego! 07.09.05, 20:26
        > Być może gdyby w otoczeniu panny Izabeli nie pojawili się lowelasi podobnego
        > pokroju, potrafiłaby ona pokochać poczciwego i sentymentalnego Stacha.

Z tego co pamiętam, to 90% męskiego towrazystwa, w którym się panna Łęcka
        obracała, to właśnie róznego rodzaju lowelasi. Bywało, że ona im, a nie oni jej
        nadskakiwali - np. bodajże włoski aktor na występach gościnnych w Warszawie.

A z powyższego wynika, że najchętniej to bym usunęła Łęcką:) Wokulski ożeniłby
        się z panią Stawską, a studentów by nie wywalili z kamienicy:)
        • Gość: dsa Re: "Lalka" bez Kazimierza Starskiego! IP: 193.0.117.* 08.09.05, 19:52
          bezsensu byłaby książka bez Starskiego
          • tasiemczyca Re: "Lalka" bez Kazimierza Starskiego! 08.09.05, 19:59
            Cierpiałam czytając "Lalkę". Cierpiałam pisząc test z jej treści:P Więc
            wyrzucam lalkę z "Lalki". Którą??? to już bez różnicy!!!
            • Gość: pobre_diablo Re: "Lalka" bez Kazimierza Starskiego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:07
              tasiemczyca napisała:

> Cierpiałam czytając "Lalkę". Cierpiałam pisząc test z jej treści:P Więc
              > wyrzucam lalkę z "Lalki". Którą??? to już bez różnicy!!!
              Zgadzam sie w cslej rozciaglosci.
      • indris "Lalka" bez Kazimierza Starskiego... 15.09.05, 10:12
        ...byłaby INNĄ "Lalką". Izabella, taka jak w powieści po prostu nie mogła
        pokochać kogoś takiego jak Wokulski. A wydaje mi się, że założenie było takie,
        żeby usunąć jakąś postać bez zmiany charakteru dzieła. A wtedy chyba żadnej z
        głównych postaci usunąć z "Lalki" nie można. Może tylko Węgiełka.
        • Gość: dommage "Poczwarka" Doroty Terakowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 19:43
          Usunęłabym postać , która pojawia sie na końcu tej wspaniałej książki,a
          mianowicie zdrowa córeczkę Adama i Ewy. Pojawia się ona tuż po smierci
          tytułowej Poczwarki i według mnie zaburza rytm książki. Adam i Ewa zdołali
          wtrakcie krótkiego zycia ich chorej na zaspól Down'a nauczyć się czym jest
          miłość bezinteresowna. Doświadczenie to dało im lekcję tolerancji i
          przekonanie, ze nie ich dziecko było chore, ale społeczeństwo, jego reakcja,
          ale przede wszystkim własne, słabe człowiecze "ja", które nie potrafi pogodzić
          się z żadną porażką, nawet tą niezależną od nas samych. I po co to wszystko?
          Skoro rodzi im się zdrowe dziecko(nie życzę im źle), ale szczerze mówiąc nauka
          może się zmarnować...bo komu tę miłość przekarzą...?Dziecku, które spełni ich
          oczekiwania?
          Właśnie dlatego tę dziewczynkę wykreśliłabym z ich zyciorysu, choć może to
          zabrzmieć okrutnie:(
    • braineater Zbrodnia i Kara bez 07.09.05, 11:07
      tej @#$@@#!!! Sonieczki.
      Zesłałbym ja na pobyt w 120 dniach Sodomy albo wysłał na karty którejkolwiek z
      powieści Jelinek - miałaby za swoje!
      Bez niej dzielny Rodion byłby zupełnie normalnym facetem, lekką ręka poradziłby
      sobie z Porfirym, a tak, ta mała altruistyczna żmija, postać jak zywcem wzięta
      z radjomaryjnych telefonów od słuchaczy, sącząc mu jad w uszy, manipulując jego
      uczuciami, kokietując głupotą i ubóstwem oraz dewocją do granic choroby
      psychicznej, zepsuła jednego z najlepiej zapowiadających się bohaterów
      literatury i kompletnie zmasakrowała powieść, która miała szansę być
      arcydziełem, zamieniając ją w jakąs pomniejsza melodramę dla społecznie
      uświadomionych kucharek i religijnie wrażliwych 15 latków z Oazy.
      Zdecydowanie zbędna postać.
      • zaba_pelagia Re: Zbrodnia i Kara bez 07.09.05, 11:27
        drogi b!
        jestes męskim szowinistą!
        • hermina5 Re: Zbrodnia i Kara bez 07.09.05, 12:47
          A mozna byc damskim szowinistą?
          • id_jot_ka Re: Zbrodnia i Kara bez 08.09.05, 09:07
            Oczywiście, że tak! Zachowania szowinistyczne nie oznaczają "złych nawyków
            męskich", tylko po prostu skrajne uwielbienie dla swojego np. narodu, a
            pogardę i nienawiść do wszystkich innych...więc to samo odnosi się do płci, ale
            obu :)))

Pozdrawiam serdecznie
            • hermina5 Re: Zbrodnia i Kara bez 08.09.05, 12:09
              Hmmm...ale to skrajne uwielbienie to też nacjonalizm:)Moze zbitka
              językowa "męski szowinista" jest ju tak osłuchana, że zaginął sens słowa? Nie
              słyszałamo damskim szowinizmie,moze dlatego, że uż dawno wmówiono 3/4 populacji
              kobiet, że wszystko robią gorzej od mężczyzn, a jak się stawiają , to są
              feministkami:)
              • mamarcela Re: damska szowinistka? 08.09.05, 12:58
                No i znowu faceci są do przodu, bo mają i męskiego szowinistę,i mizogina, i
                antyfeministę. A my, co - feministkę. A jak któraś z ruchem feministycznym się
                nie utożsamia, a na chłopów ją czasami szlag trafia to co? Kiedyś powiedziałam
                do mojego szefa, żeby sie do mnie nie odzywał, bo chwilowo antymaskulinistką
                jestem,to się na mnie popatrzył, jak na kretynkę. A podobno stopień naukowy w
                dziedzinie nauk humanistycznych posiadał. Proponuje równouprawnienie językowe i
                wprowadzenie terminu damska szowinistka.
                • id_jot_ka Re: damska szowinistka? 09.09.05, 08:28
                  Na mnie możecie liczyć!!! :) Ja tam uważam, że świętym obowiązkiem kobiet jest
                  bycie damskimi szowinistkami :) Ale....teraz mam półrocznego synka i doszłam do
                  takich przemyśliwań: to wszystko nasza wina!!! Bo każda narzeka: faceci to,
                  faceci tamto (ja też :)), ale każda mamusia za synusia zrobi wszystko, bo on
                  nie jest stworzony do ciężkich robót typu śmieci, mycie garów...Trochę
                  przesadzam ale musicie przyznać, że mam rację :)

Albo zajrzyjcie na forum młode mężatki i tam temat nawyki mężów, czy coś koło
                  tego...często znaleźć można takie posty: najpierw litania, co on robi nie tak,
                  a na koniec: ale ja go tak kocham, że nie chce, żeby się zmieniał! Ja mojego
                  tez kocham, ale siebie takoż samo i ma się "łajza" zmienić, bo poza
                  kilkoma "szczegółami" Bozia tak samo zbudowała: dała nóżki do stania przy
                  zlewie, a rączki do zmywania!!!

Pzdr
                  Girl Power :))))))))))))))))))
              • Gość: pobre diablo Re: Zbrodnia i Kara bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:15
      • mietowe_loczki Re: Zbrodnia i Kara bez 07.09.05, 11:33
        spadłam :)
      • raczk0wska Re: Zbrodnia i Kara bez 08.09.05, 18:11
        swoja nagrodę i uśisk ręki prezesa przyznaję Braineaterowi/Braineaterce

a ja bym usunęła Barbarę z Nocy i dni "bo jest głupia, tupie móżką i zrzędzi" :o)
        • Gość: kama_el Re: Zbrodnia i Kara bez IP: *.trustnet.pl 08.09.05, 21:28
          przychylam sie w 100% do dzis mam uraz po probie przeczytania nocy i dni, gdy
          tylko slysze Barbara natychmiast mi sie trzesa rece, piana wystepuje na usta i
          dziko tocze wzrokiem.
          to byla chyba jedyna lektora ktorej nie zmoglem a do tego jeszcze ksiazka
          wyladowala na scianie - za co mi wstyd
          proponuje napisac od nowa noce i dnie! ;)
          pozdrawiam
        • Gość: pobre diablo Re: Zbrodnia i Kara bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:21
          Odpowiadasz na :
          raczk0wska napisała:

> a ja bym usunęła Barbarę z Nocy i dni "bo jest głupia, tupie móżką i zrzędzi
          A tu sie nie zgadzam, Barbara to babka z krwi i kosci choc ma swoje wady. Ma
          madrosc zyciowa - choc nieco spóznina. Baranska w tej roli jest rewelwcyjna,
          zwlaszcza wtedy gdy mówi: " no widzisz to ty wierzysz w to, ze ja mumre". Dla
          mnie hit wszchczsów.
      • Gość: kasia Re: Zbrodnia i Kara bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 20:18
        pomniejsza melodramę dla społecznie
        > uświadomionych kucharek i religijnie wrażliwych 15 latków z Oazy.
        > Zdecydowanie zbędna postać.

Wreszcie ktoś napisał prawdę ... Ktoś się odważył :))
      • olga_adelaide Re: Zbrodnia i Kara bez 08.09.05, 22:32
        Chciałam napisać to samo.
      • Gość: ja Re: Zbrodnia i Kara bez IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 01:27
        slusznie prawi! polac mu!
      • joasia101 Re: Zbrodnia i Kara bez 09.09.05, 11:30
        Ztej ksiązki usunęłabym Ikara ;))
      • katmad4319425 Re: Zbrodnia i Kara bez 17.09.05, 21:42
        popieram opinię braineatera o usunięciu Sonieczki, postać przesadzona w swej
        dobroci, głupocie i uległości względem matki, powiedziałabym, że
        "monotematyczna", nudna, niedopracowana, a fakt, że autor postanowił oczarować
        czymś takim głównego bohatera jest po prostu wkurzający. gdyby usunąć Sonię,
        powieść potoczyłaby się innym torem, ale zyskałaby na naturalności,
        prawdopodobieństwie i może zakończenie "Zbrodni i kary" stałoby się odpowiednie
        do treści całego dzieła (Dostojewski ma dobre pomysły, ale kuleje, jeśli chodzi
        o szczegóły i niekiedy idzie w tym względzie na łatwiznę;))
    • mathias_sammer Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 12:18
      Fajny watek, choc na uzasadnienie nie bardzo mam czas.

Humorystycznie jedynie: "Mistrz i Malgorzata" Bulhakowa do usuniecia Malgorzata
      czyli dramaturgia jednej postaci: "Mistrza bez Malgorzaty" lub usuniecie
      Mistrza: samotnosc z kotem Behemotem czyli "Malgorzata bez Mistrza".

M.S.
      • Gość: pobre diablo Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:24
        mathias_sammer napisał:
        > czyli dramaturgia jednej postaci: "Mistrza bez Malgorzaty" lub usuniecie
        > Mistrza: samotnosc z kotem Behemotem czyli "Malgorzata bez Mistrza".
        A fuj z kotem, jak tak mozna?
    • ben-oni Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 12:26
      Przede wszystkim - dziecioroba Lewina z "Anny K." bo jest tak obrzydliwie
      wspaniały i po turgieniewowsku zaściankowo-ziemiański , że aż zbiera na
      mdłości . Jego folwark nawiedziłbym zarazą lub inną klęską żywiołową i kazał mu
      uciekać przed żydowskimi lichwiarzami do Ameryki .
      Następny do odstrzału to ten łazęga , co to niby buszuje w zbożu i zawraca
      gitarę spokojnym ludziom . Że tez nikt mu jasno nie powiedział : "Goń się
      tłuku !"
      Blooma bo dołował Bloomową ( super babeczka !)
    • wredna.suka A ja usuwam... 07.09.05, 14:06
      Wszystkich Kowalskich i Nowaków z książki telefonicznej:)
      Pozostawiam tylko jednego Pana Kowalskiego i jedną Panią Kowalską
      oraz jednego Pana Nowaka i żeby tradycji stało się za dość
      jedną Panią Nowak:)
      Powód: Stanowczo za dużo jest owych Państwa w całej Polsce.
      Ponadto usuwam wszystkim chorym wszelkiech chory z książeczki zdrowia.

(Jak wpadne jeszcze na jakiś genialny pomysł to dopiszę:)
      • Gość: anna_deszczowa Re: A ja usuwam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 14:40
        a ja bym usunela dwie martwe dziewczynki z "Lśnienia" Stephene Kinga. I te
        paskudne zywoploty, ale to chyba nie postacie (a moze?)
        • onda Re: A ja usuwam... 13.09.05, 14:58
          usuwam (K)osc niezgody z ryby:
          Ligia na byka!
          Ursus z Petroniuszem na lwyby,a
          Neron spala ostatniego i portę zamyka.
        • onda Re: A ja usuwam... 13.09.05, 14:59
          i generalnie usuwam treśc z treści jak
          zawartośc cukru z cukru
      • bebla Re: A ja usuwam... 08.09.05, 20:36
        Podobno więcej jest Kwiatkowskich, Ale ja ich nawet lubię , zawsze jakąś taką
        znajdę ale Kowalskich też jest dużo. Może oni nawet nas prześladują. Ja np. w
        każdej kolejnej robocie spotykam Kowalskich i Kwiatkowskich. Podziwiam Twój
        pomysł Wredna Suko, może rzeczywiście usuniemy ich z ksiązek teleadresowych,
        tylko czy wtedy przestaną nas prześladować czy dopiero zaczną....haha?
        • wredna.suka Re: A ja usuwam... 08.09.05, 21:29
          jak nie spróbujemy to sie nie przekonamy:)
          A wiec do pracy rodacy i usuwamy ich z Ksiazki Telefonicznej:)
      • Gość: pobre diablo Re: A ja usuwam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:28
        wredna.suka napisała:

> Wszystkich Kowalskich i Nowaków z książki telefonicznej:)
        > Pozostawiam tylko jednego Pana Kowalskiego i jedną Panią Kowalską
        > oraz jednego Pana Nowaka i żeby tradycji stało się za dość
        > jedną Panią Nowak:)
        A jak bedzie znowakowskimi.To przeciez fajni ludzie?
        • wredna.suka Re: A ja usuwam... 09.09.05, 10:32
          Nowakowscy.. hmmm niech zostaną :>
      • kaa.lka Re: A ja usuwam... 13.09.05, 13:08
        błagam numery im zostaw
        co oni bez numer zrobią
    • Gość: afoch Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 14:42
      Wyrzucam Borynę z "Chłopów" Reymonta, starego zbereżnika, któremu młodość i
      namiętność Jagny zupełnie zawróciła w głowie. Małżeństwo starzejącego się
      mężczyzny z młódką zwykle kończy się dramatem. Miłością życia Jagny był Antek.
      Bez Boryny Jagna bez strachu mogłaby się oddać miłości całą sobą, bo dla niej
      miłość to był bezrozumny szał zmysłów. Miłość była jej żywiołem i wyprowadziła
      ją - o zgrozo - na manowce. Nawet po śmierci starego ta grzeszna miłość została
      niemal ukamieniowana. A mogła być to miłość piękna, uskrzydlająca......- a nie
      występna i wyniszczająca.
      • Gość: kama_el Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.trustnet.pl 08.09.05, 21:34
        :)) jak fajnie czytac takiego posta :)) do dzis myslalem ze jestem jedyny ktory
        bronil Jagny; od przeczytania ksiazki uwazam ze byla ponad swoje czasy i
        srodowisko i ze za diabla nawet nikt jej nie probowal zrozumiec.

pozdro
        • Gość: natalicja Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.autocom.pl 08.09.05, 22:03
          JA też jestem za Jagną:) zawsze mi jej było żal, w koncu wydali ją za mąż za starca, ona nic nie miała do gadania. tak jej lekką ręką życie zniszczyli.
      • misha75 Antek ! 09.09.05, 08:20
        A ja wyrzucam Antka ! wiecznie jakies pretensje i brak szacunku dla ojca. No i
        ten poza małżeński romans, bleeeee ;-) Jakos zawsze mnie wkurzał ten koleś.
      • zona_mi Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 10.09.05, 08:30
        No to i Hanki wypadałoby się pozbyć - chuda i zrzędliwa, knująca z teściem...
        Tak, stanowczo do odstrzału - nie bruździłaby romantycznym kochankom!
        • meduza7 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 12.09.05, 11:51
          A nie uważacie, że Antek musiał kiedyś bardzo kochać Hankę? Wręcz walczyć z
          ojcem o możliwość jej poślubienia? Można to wyczytać "między wierszami" -
          wywnioskować z faktu, że on był synem najbogatszego gospodarza, a ona pochodziła
          z bardzo ubogiej rodziny i raczej mu w posagu nic nie wniosła... no, może jakąś
          krowinę.
          No ale niestety, ożenił się i mu przeszło.
    • kloka Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 15:05
      Bardzo chciałabym usunąć z "Potopu" księcia Bogusława Radziwiłła. Szczerze go
      nie znoszę,jest nie tylko zdrajcą, ale i kobieciarzem.Chce uwieść Oleńkę, która
      początkowo wierzy w jego dobre intencje. Jest po prostu bezczelnym typem.
      • gadery Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 09:13
        A ja bym się pozbył Jana Kazimierza. Bo był zdrajcą i idiotą. Wyprawiał takie
        rzeczy, że przy nim Radziwił nie był zdrajcą a patriotą.
    • Gość: rachela180 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 15:21
      Uprasza sie o wyrzucenie Scarlett O'Hara z "Przeminęło z wiatrem". Tupie nóżką,
      zrzędzi i jest głupia.
      • wredna.suka Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 15:25
        "i jest głupia" ten argument przeważył <lol>
        • Gość: foxie77 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 07.09.05, 16:22

Niestety uwazam pomysl za nieudaczny, bo poniewaz w zyciu bardzo
          rzadko mozna usunac cos co nam sie nie podoba, to dlaczego w literaturze?.
          Zreszta, gdyby pozbyc sie tych wszystkich niechcianych bohaterow,
          to coz by zostalo?. Nudy na pudy.

pozdrawiam
          • Gość: pobre diablo Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:32
        • Gość: karacha Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 20:01
          a więc o kim chciałybyście czytać tę książkę?
      • autumna Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 10:31
        Eee, tam. Wywalmy lepiej tego wymoczka Ashleya, to Rhett od razu weżmie Scarlett do galopu i jeszcze będą z niej ludzie. A i Rhett może przestanie do Belli zachodzić.
      • zona_mi Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 10.09.05, 08:38
        Ooo... przepraszam - Scarlett głupia nie jest!
        Wnioskuję za wyrzuceniem Melanii - głównej przyczyny zawiłości - naiwnej,
        chorobliwie dobrej, nieprzyzwoicie wybaczającej i wpędzającej w poczucie winy
        nie tylko Scarlett ale i czytelnika, utożsamiającego się z niegłupią O'Hara.
        Ewentualnie Ashley - rozciapciany nieudacznik, (swoją drogą kto by pomyślał, że
        taka mamałyja może wzbudzić aż takie uczucia u prawdziwej kobiety z krwi i
        kości, jaka niewatpliwie jest Scarlett?).
        • Gość: karacha Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 20:03
          czyli wywalamy Ashley'a - mi też się on nie podoba
    • danko Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 16:24
      Jest taka książka "Polactwo" Rafała Ziemkiewicza. Usunąłbym z niej Polaka,
      takiego jaki jest tam opisany. Głupiego, wierzącego w to co się mu
      prymitywnie wmawia, leniwego, drobnego krętacza. Ale wtedy zostało by nas tak z
      1/4...
      • chelseaa Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 18:10
        zdecydowanie sadystyczną siostrę Ratched z "Lotu nad kukułczym gniazdem"
        • Gość: kama_el Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.trustnet.pl 08.09.05, 21:36
          oj prosze oszczedzcie lot!! oczywiscie ten nad kukulczym gniazdem ;)
          uwielbiam ta ksiazke dokladnie taka jaka jest
      • Gość: mm Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.acn.waw.pl 08.09.05, 11:42
        a dlaczego piszesz "nas"?
        moze ci co zostana beda tez skromni
    • Gość: zoozoo A jaki sens??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 18:17
      Może ktoś z redakcji potrafi powiedzieć, jaki sens takiego idiotycznego
      konkursu? Bardzo mnie to ciekawi... Bo chyba autora tego pomysłu warto byłoby
      usunąć;)))
      • zaba_pelagia Re: A jaki sens??? 07.09.05, 19:23
        ja mam wrażenie, ze redakcja chciała sprawdzić twoje poczucie humoru i
        rozbuchaną wyobraźnię a w zamian wcisnąć ci niezłą nagrodę
        ale nie będa cię przecież zmuszać
    • astolat Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 18:17
      Danusię z "Krzyżaków", jako typową przedstawicielkę wielu podobnych kobiecych
      postaci. Niczego ci toto nie zrobi samo, rączyny składa żałośnie i błękitnymi
      oczętami popatruje. W tajemniczy sposób koniecznie musi być blondynką. Zawsze
      da się złapać Złym, a później ani przez myśl jej nie przemknie jakieś
      działanie. Wyczekiwać będzie swego bohatera, który to, podczas próby ratowania
      wybranki, co najmniej zostanie ranny.
      Co ciekawe, w wyścigu do serca Bohatera (patrz: gładki pacholik), zawsze
      przebije wszystkie co inteligentniejsze i bardziej energiczne dziewczęta
      (patrz: źrzałe dziewki).
      • hermina5 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 12:12
        Dyć tam, ale jak taka dziewka tykiem orzechy rozgniata, to dokąd jej taka
        Danuska dorasta? Do lewej pięty:)
      • Gość: Marek Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.idea.pl 09.09.05, 07:55
        Cudnie napisane, dodam jeszcze, że nieszczerze brzmią w jej wykonaniu
        zapewnienia o przelocie za jakimś Jaśkiem na Sląsk. Ale ja usunąłbym przede
        wszystkim Zbyszka Bogdańskiego, toż to jakiś oszołom albo Don Kichot, co zobaczy
        pawie czuby to kopia w dół i galopem na gościa z unii (europejskiej albo
        krzyżackiej).
        Ostała by się nam z głównej trójcy bohaterów ino Jagienka ... Jagienka, pomarzyć
        o takiej dziewusze. Pozazdrościć orzechom i ławie...
    • autumna Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 18:20
      W szkole byłam dobrą koleżanką i dawałam odpisywać zadania domowe.
      W pracy byłam kryształowo uczciwa i nie pchałam się do wyścigu szczurów.
      I co z tego mam?
      Figę.
      To teraz, pierwszy raz w życiu, całkiem bezinteresownie podłożę monstrualną świnię.
      Usunę Robinsonowi Piętaszka.
      Ha! I co teraz?
      • kamman Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 07.09.05, 18:43
        Ja usunąłbym chochoła z "Wesela", bo się brzydko wyraża, cytuję: "miałeś
        chamie..."
        • krzysio2222 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 19:09
          Osobiście wyrzuciłbym wielu bohaterów ksiązkowych. Najchętniej pozbyłbym się
          jednak postaci z książki którą lubię. To niesamowite jak dziwne ludzie mają
          czasem pomysły ! Staś Tarkowski to w końcu wspaniały chłopak ! Mądry, bystry,
          silny, radzący sobie w każdej sytuacji. Tak fantastycznie, słodko opiekował się
          Nel. Dla wielu to wzór do naśladowania...
          Ale moim zdaniem Henryk Sienkiewicz pomylił się co do tej postaci. Przedstawia
          on Stasia jako dziecko praktycznie bez wad a co za tym idzie w pewnym sensie
          człowieka idealnego ! Według mnie to jest postać nie z tego świata ! Dlaczego ?
          Każdy człowiek nawet najlepszy posiada w sobie odrobinę zła. Nie każdy umie się
          tylko do tego przyznać ! A ja osobiście w tej książce jakiegokolwiek złego
          objawu u Stasia nie dojrzałem (nie ma w sobie nic z takiej szaleńczej młodości).
          Wiem że moja wypowiedź może być uznana za absurdalną lub nawet śmieszną, ale
          pomyślmy czy nie ma w tym jednak krzty prawdy ?
      • ben-oni Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 12:47
        Jeśli chcesz być wredna to konsekwentnie do końca . Zabierz mu Piętaszka i
        wyspę , niech się burak kołysze bez sensu na falach i moczy bezużyteczne nogi w
        słonej wodzie , aż mu uschną .
      • bebla Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 20:44
        Usuńmy Robinsona, białasa, który tresował biednego murzynka, przepraszam,
        człowieka o ciemnej skórze; powstanie nowa książka "Piętaszek na bezludnej
        wyspie", no może nie Piętaszek, tylko powiedzmy: Umgono....
      • Gość: kama_el Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.trustnet.pl 08.09.05, 21:39
        i co biedny facet ma sie sam na wyspie meczyc?? ;)
        • Gość: Lelek kozodój czy naprawdę sam ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 18:36
          > i co biedny facet ma sie sam na wyspie meczyc?? ;)

Nie sam, nie sam . Miał przecież jeszcze kozę :-p
      • Gość: pobre diablo Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:38
        autumna napisała:

> W szkole byłam dobrą koleżanką i dawałam odpisywać zadania domowe.
        > W pracy byłam kryształowo uczciwa i nie pchałam się do wyścigu szczurów.
        > I co z tego mam?
        > Figę.
        > To teraz, pierwszy raz w życiu, całkiem bezinteresownie podłożę monstrualną
        świ
        > nię.
        > Usunę Robinsonowi Piętaszka.
        > Ha! I co teraz?
        No to jest poprostu masakra.Co Robinson teraz biedny pocznie?
    • Gość: balladyna Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.0101.adsl.tele2.no 07.09.05, 21:50
      To nie ksiazka, ale dzielo naszego Wieszcza wszelako.
      Usunelabym Aline z "Balladyny". Bez cienia godnosci osobistej i solidarnosci
      siostrzanej (ze nie wspomne o kobiecej- przeciwko nieprzemyslanym meskim
      pomyslom-) pognala do lasu zeby wykosic Balladyne. Podejrzewam ze Balladyna w
      tym lesie chciala sie z nia jakos ulozyc aby obu zagwarantowac przyszlosc, bo
      takie wyscigi w zbieraniu malin byly uwlaczajace dla przyszlej ksiezny! Mam na
      mysli wyscigi w celu zdobycia meza, gdyby to byl jakis cel charytatywny np. to
      inna sprawa. Alina nie miala za grosz poczucia przyzwoitosci, godnosci ani
      zmyslu dyplomacji. Zdecydowanie nie nadawala sie na wladczynie, czy nawet zone
      wladcy.
    • evileveline "Harry Potter" bez Harrego Pottera :) 07.09.05, 21:59
      wlasnie! wyrzucilabym z "Harrego Pottera" postać Harrego Pottera!
      Bo jest chyba najnudniejszą postacią z całej książce! Szczerze- nie zgrywam
      się, tak uważam i tyle.
      Jak mi sie jeszcze coś nasunie to dam znać!
      bye :)
      • glupia.gaska Re: "Harry Potter" bez Harrego Pottera :) 08.09.05, 11:02
        Właśnie!! i Kubusia Puchatka z "Kubusia Puchatka"
        Na bycie gwiazda zasługuje tam stary, zrzędliwy, sterany życiem KRÓLIK, któremu
        wszyscy robią na złość i wszystko mu przeszkadza i nikt go nie rozumie.
        I OSIOŁ i PROSIACZEK.
        A Kubuś to taka mamałyga, bez charakteru i lizus.

• bebla Re: "Harry Potter" bez Harrego Pottera :) 08.09.05, 20:53
          Usuwam Krzysia z Kubusia Puchatka, ponieważ maltretuje Bezbronnego pluszowego
          niedźwiadka, który cierpi, gdy Krzyś, paskudny ludzki olbrzym , ciągnie go
          schodząc po schodach w tak sadystyczny, że mały miś uderza głową w każdy
          kolejny schodek. Nie możemy propagować takiego okrucieństwa.
      • Gość: mhm Re: "Harry Potter" bez Harrego Pottera :) IP: 81.210.22.* 08.09.05, 17:37
        ta, nudny jest, trzeba przyznać... ale kto doczytał już do końca "Half Blood
        Prince'a" to wie, kogo bardziej trzeba by usunąć (najpierw skazujac na meki
        piekielne!)
      • Gość: szamanka Re: "Harry Potter" bez Harrego Pottera :) IP: *.saturn.pl 08.09.05, 19:27
        Zgadzam się. Harry to taki biedny bohater. Wiecznie smutny, zrzędliwy i
        skatowany. Poza tym, to na własnych przyjaciół nawrzeszczy, a w słusznej
        sprawie gęby nie otworzy. Cały czas się krzywi, biedaczek taki. Precz z nim!!!
        Straj, strajk!!!
      • Gość: shaolinsite.net Re: "Harry Potter" bez Harrego Pottera :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 23:23
        Hmm... Głównym bohaterem mógłby zostać Neville Longbottom :>. W końcu on również urodził się w miesiącu którymśtam w rodzinie, która ileśtam razy oparła się VoldeMordzie ]:->. Przynajmniej byłoby ciekawiej ;].
        Tak wiem, zrobili mi pranie mózgu i te klimaty... Yess, my preciousssss... Ave satan i do przodu!
    • limanova Re: "Abisyńczyk" ale nie tylko. 07.09.05, 23:56
      Ja natomiast usunęłabym wszystkich złych bohaterów z wszelkich istniejących
      książek, od Sarumana we "Władcy Pierścieni" począwszy po dinozaury
      w "Zaginionym świecie". Tyle tylko, że nic nie jest czarno-białe w tym naszym
      szarym życiu a i czarne charaktery zmieniają się często w postacie kryształowo
      czyste w tempie ekspresowym, jak InterCity z Kutna albo jak dr. Zło (Sambor)
      zamienił się w dr. Dobro w serialu "Na dobre i na złe".
      Ale dziś chciałam się zająć moją ulubioną powieścią, a raczej jedną z
      ulubionych, czyli "Abisyńczykiem" Jean-Christophe'a Rufin. Po przemyśleniu
      wszystkich za a nawet przeciw powzięłam decyzję, iż usunęłabym z niej postać
      niejako kluczową ale jakże irytującą i wścibską i za każdym razem psującą mi
      tony żółci większe niż litry wypitego alkoholu. Tą postacią jest szanowny
      konsul de Maillet, bogobojny i nabożny, ambitny i zapobiegliwy, przebiegły i
      zarazem sfrustrowany, godny partner dla naszej Pani Dulskiej, którą nawiasem
      mówiąc też rozważam w kwestii wygnania z kart powieści. Gdyby nie niecne
      knowania i chorobliwe ambicje pana konsula, jego córka nie musiałaby uciekać
      się do rozpaczliwych posunięć w rodzaju spędzania nocy z poczwarą du Roule
      tudzież symulowania własnego porwania, a wszystko po to aby uciec z łap
      własnego ojca i spędzić resztę życia z ukochanym Janem Baptistą. Gdyby nie
      zmyślne plany jej tatusia aby wyswatać córkę z człowiekiem wysokiego rodu, co
      dla niego samego przede wszystkim było nie bez znaczenia, Alix nie musiałaby
      raz na zawsze wybierać pomiędzy rodziną a facetem. Tymczasem Alix; "cudowny
      wytwór ładu i rodzinnych tradycji" zbuntowała się w iście francuskim stylu, co
      nie skończyło się dobrze dla jej rodziny, ale czego lepiej zdradzać tu nie
      będę. Tak więc gdyby konsul de Maillet był sobie nadal konsulem (jego obecność
      jako taka bowiem wydaje się niezbędna dla całej historii pozaromansowej, którą
      opisuje Rufin), ale nie spokrewnionym z Alix, która wiodłaby spokojny żywot
      wraz z matką, poznała jak należy Jana Baptistę i poślubiła, aby nadal wieść
      spokojny żywot w idyllicznym stadle. Być może powieść straciłaby na tym zabiegu
      pewien balzakowski pazur, zabrakłoby przy okazji jakże barwnego kawalera du
      Roule, ale ile nerwów byśmy dzięki temu my i piękna Alix zaoszczędzili.
      Na marginesie dodam, że jakbym się rozpędziła, to usunęłabym też postać Jana
      Baptiste Grenouille'a z powieści Patricka Suskind "Pachnidło", a to z przyczyn,
      których nikomu kto utwór ten czytał nie muszę chyba przedstawiać. W dodatku
      usunęłabym go zanim się jeszcze począł był w łonie matki, bowiem już w momencie
      kiedy się urodził było na to stanowczo za późno. Okazał się bowiem wyjątkowo
      oporny na złośliwości losu i wyniszczające warunki swojej nędznej egystencji,
      które mu juz autor powieści zapodawał w nadziei, że ścierwo jednak końca
      książki nie dożyje. Ale dożył dostatecznie długo aby swoje niecne zamiary
      zrealizować, na co ja bym mu na pewno nie pozwoliła, nawet za cenę nie
      dopuszczenia powieści "Pachnidło" do druku z powodu zbyt nużącej i mało
      interesującej treści.
      Na koniec przytoczę pewną sentencję w tym temacie, którą tak zgrabnie ujął w
      słowa Jacek Wejroch: "bezbłędne książki obowiązani są tworzyć tylko księgowi",
      co pozostawia nam na szczęście duże pole do popisu...
    • id_jot_ka Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 09:02
      A mnie ostatnio na romanse wzięło i przeczytała Emmę Jane Austin i z tej
      książki usunęłabym...Emmę!!! No co za próżne dziewczę!!! No jedyna
      sprawiedliwa, mądra, wykształcona i wspaniałomyślna w całej okolicy! W imię
      tego bawi się ludźmi dookoła, nikogo nie szanujenie liczy się z ludzkimi
      uczuciami i niejednokrotnie krzywdzi swoich bliskich. A niejednokrotnie jest
      wspomniane, jaka to ona mądra i dobra, ta Panna Emma!!! A najbardziej mnie
      wkurza to, że wszyscy naokoło jej pobłażają, a autorka niejednokrotnie ją
      usprawiedliwia!!!

Pozdrawiam serdecznie!
      • Gość: Óla Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.it-net.pl 08.09.05, 09:06
        Myślę , że absolutnie zbędną postacią jest niejaki Felicjan Dulski. Łazi toto
        dookoła stołu, nie ma kwestii mówionych, a wiadomo, ze bez dialogow akcja
        zamiera, rozlazły jakiś taki...Po co Dulski, skoro małżonka działa za siebie i
        całą rodzinę? Precz z takimi facetami, nawet na łamach książki.

( przepraszam, że sięgnęłam do lektury, ale takie było moje pierwsze
        skojarzenie)
        • kawa_malinowa Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 10:05
          >nie ma kwestii mówionych,

Właśnie, że ma :)
        • rozowykot Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 23:00
          no jakżę przecież Felicjan wypowiada wiekopomne słowa A NIECH WAS WSZYSCY
          DIABLI!
          • Gość: pobre diablo Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:34
            rozowykot napisała:

> no jakżę przecież Felicjan wypowiada wiekopomne słowa A NIECH WAS WSZYSCY
            > DIABLI!
            I to jest naprawde wazne!
        • Gość: Marek Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.idea.pl 09.09.05, 08:02
          Felicjan Dulski jest genialny w "prequelu" Wajdy - serialu o starym Krakowie,
          brak lecytyny powoduje u mnie zaćmienie, tytułu nijak nie pamiętam. Jest tam
          kilka jego superpowiedzonek, np. "z młodzieży będę tylko ja" - to przed balem
          organizowanym przez przyszłego szwagra (i Fikalskiego!!! (Struhr)), czy też w
          czasie wycieczki w Tatrach (do Aktora adorującego dla rozrywki panią Dulską -
          "ja to nie jestem zdolny, w szkole kułem po nocach, moczyłem nogi w zimnej
          wodzie, żeby nie zasnąć".
    • ptasia Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 09:21
      i nie jest to wcale takie proste - przypominam sobie tylko jedną postać, którą
      bardzo kiedyś chciałam usunąć. Jako 10-12 letnia dziewczynka bardzo lubiłam cykl
      powieści o Emilce L.M. Montgomery, ale bardzo nie lubiłam postaci Deana Priesta,
      przyjaciela, mentora i niedoszłego męża Emilki. Pomijając to, że był irytujący i
      pretensjonalny, to przede wszystkim był dla niej za stary! Na szczęście Emilka
      się zreflektowała, ale za to jak ja się męczyłam podczas częstej lektury książki...
      • Gość: Julian Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.u.wavenet.pl 09.09.05, 11:55
        Ptasia, Ptasia, Ptasia.. Ciągle ta sama Ptasia. Może to niezbyt odpowiednie
        miejsce na taką wstawkę, ale okazaja jest niepowtarzalna w rzeczy samej. Mam
        nadzieję że przeczytasz te słowa i odezwiesz się może.. Julek (alias
        Joully) /jls27@gazeta.pl/ p.s. Ładny ten twój kotek.
        --
        Back to the roots, isn't it?
    • ilo10 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 09:55
      usunełabym wszystkich nie wnoszących nic do powieści,bohaterów "Władcy
      pierścieni"
      tzn.tych którzy pojawiają się jako gońcy,strażnicy,szeregowi żołnierze.....
      przedstawiają drzewo genealogiczne każdego z koleji,przez co zapominam w
      natłoku nazwisk,o tych najważniejszych.
      i po co to?
      przecież i tak to III grube tomy,a brak wyżej wymienionych,bardziej
      skoncentrowałby uwagę na poczynaniach głównych bohaterów,których i tak jest
      bardzo wielu.
      • asientos Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 01.10.05, 21:05
        nienawidzę Toma Bombadila, taki chojrak, pierścień na niego nie działa, ale
        zamiast zasuwać z nim do Orodruiny, leży na kolanach swojej zielonej pani w
        lesie.
    • angelene Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 10:05
      Ja bym usunęła pilota Pirxa z "Opowieści o pilocie Pirxie" Lema. Do tej pory
      śnią mi się koszmary senne na jego temat, a pałę za nieznajomość treści
      dostałam 12 lat temu!
      • Gość: anka precz z pirxem! IP: *.chello.pl 08.09.05, 17:10
        jestem jak najbardziej za! nie tak dawno temu facet na informatyce nie miał
        pomysłu, co nam za lekcję wymyśleć, rozdał nam przygody pilota pirxa i
        musieliśmy podczas 45 minut jak najwięcej przepisać! cała nasza była klasa
        wspomina to strasznie! nie dość, że żmudne jest takie zajęcie, to tekst był tak
        śmiertelnie nudny, że brak mi słów! uch!
        • tasiemczyca Re: precz z pirxem! 08.09.05, 20:05
          Lem to jest najlepszy polski pisarz!!!! A jego książki są wymagające i dla mnie
          jedne z najlepszych. Więc nie moge się z wami zgodzić. Wszystko tam jest
          idealne!!!! Pozdrawiam rozumiejących:D
          • Gość: aaa Re: precz z pirxem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:01
            Problem z pirxem jest to ze daje sie go za wczesnie jako lekture no i tez
            poszczegolne opowiadania sie roznia poziomem. Ale dla mnie i tak Tichy rzadzi
    • a.adas Faraon Ramzes XIII 08.09.05, 11:24
      Tytułowy "Faraon" Prusa.

Jego krótkie i tragicznie zakończone panowanie nie wpłynęło drastycznie na losy
      państwa. Przeminął w dziejach, stało by się coś strasznego, gdyby nie odnalazł
      sie cudownie po wiekach na kartach ksiażki?:)
      • a.adas Re: Faraon Ramzes XIII 08.09.05, 12:34
        A i tak młodzieniec pojawia się ksiazce tylko po to by widowiskowo umrzeć.
        Wszystko rozgrywa się za jego plecami, i polityka, i życie jego państwa.

Na wszelki wypadek:
        Prus wielkim pisarzem był!
        • bebla Re: Faraon Ramzes XIII 08.09.05, 21:24
          Placówka bez Ślimaka, czytez by się ślimaczyła...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka