majatoja1 Re: KSIAZKI O WOJNIE W BYLEJ JUGOSLAWII 13.09.05, 18:30 WLASNIE wrocilam z chorwacji i przezywam nagla napasc zainteresowania wojna w republikach bylej jugloslawi 1991 r. czy ktos moze mi polecic jakas dobra pozycja na ten temat?chodzi o ogolny poglad na sprawe... Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: KSIAZKI O WOJNIE W BYLEJ JUGOSLAWII 13.09.05, 18:32 Nie wiem, czy nie mieszam pojęć, ale polecę Ci dwie książki o wojnie na Bałkanach. Wysokiej klasy dziennikarstwo Wojciecha Tochmana (aż dziw, ze NIKE nie było) "Jakbyś kamień jadła" i książka "Dobrzy ludzie w czasach zła" Svetlany Broz. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: KSIAZKI O WOJNIE W BYLEJ JUGOSLAWII 13.09.05, 19:28 Ja tez polecam Tochmana, bardzp poruszajaca lektura. Dubravka Ugresic w "Amerykanskim fikcjonarzu" tez ma pare przemyslen na temat wojny, a zwlaszcza zetkniecie sie z wojna w USA, gdzie przybywala. Poza tym mam tez bardzo unikatowy zbiorek 8 malutkich ksiazeczek w szarej okladce pt. "Biblioteka pisarzy Sarajewa", wydany w 1995 przez fundacje "Pogranicze" w ramach projektu "Zrozumiec Bosnie". Sa tam wiersze sarajewskich poetow i krotkie utwory proza. Jeslibys gdzies znalazla, to polecam "Glupie twoje serce zajaczku" Stevana Tonticia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: KSIAZKI O WOJNIE W BYLEJ JUGOSLAWII IP: *.autocom.pl 13.09.05, 19:41 Temat wojny na Bałkanach poruszony jest również w "Zabójstwie z premedytacją" Slobodana Selenica. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: KSIAZKI O WOJNIE W BYLEJ JUGOSLAWII 13.09.05, 20:20 Pamiętnik Zlatki Filipovic (oblężenie Sarajewa opisane przez 12 letnią dziewczynkę) Dawid Warszawski : Obrona Poczty Sarajewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaloszek Re: KSIAZKI O WOJNIE W BYLEJ JUGOSLAWII IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 20:43 "terytoria komanczow" (czy jakos tak) Pervez-Reverty - wojna w Bosni od strony korespondentow pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: KSIAZKI O WOJNIE W BYLEJ JUGOSLAWII 22.09.05, 17:49 W "Orłach i aniołach" Julii Zeh wojna w Jugosławii jest tłem dla wspominanych przez bohatera wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marchew Re: KSIAZKI O WOJNIE W BYLEJ JUGOSLAWII IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 00:04 Mam pytanie. Czy "Dziennik Zlaty" ukazał się w polskim przekładzie? Albo czy w ogóle gdziekolwiek jest ta książka osiągalna? Ta lub np. "Bosnia: A short story" Noela Malcolma, albo też Chuck Sudetic "Hearts grown brutal. Sagas of sarajevo" ? Szukam szukam, i znaleźć nie mogę. A do polecanych wcześniej książek dołączyć mogę: M. Kuczyński, Krwawiąca Europa R. Bilski, Kocioł bałkański pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś