ma-lena1506 03.10.05, 12:30 Czy ktoś czytał jej dzienniki? Co możecie o nich powiedzieć? Warto sięgnąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: d0minika Re: Dziennik Sylvii Plath... IP: *.b.jawnet.pl 03.10.05, 14:49 Warto:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninaa Re: Dziennik Sylvii Plath... IP: *.wro-com.net 05.10.05, 14:05 na początku byłam zawiedziona, ale kiedy przebrnęłam przez nastoletnie zapiski (dosyć naiwne i chwilami zbyt egzaltowane, co zresztą w pełni zrozumiałe) - zrobiło się ciekawie. doszłam dopiero do połowy, ale już wiem, że warto Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Dziennik Sylvii Plath... 05.10.05, 19:39 Gość portalu: ninaa napisał(a): > na początku byłam zawiedziona, ale kiedy przebrnęłam przez nastoletnie zapiski > (dosyć naiwne i chwilami zbyt egzaltowane, co zresztą w pełni zrozumiałe) - > zrobiło się ciekawie. doszłam dopiero do połowy, ale już wiem, że warto Mnie Sylwia tymi dziennikami zmęczyła trochę. A może więcej niż trochę. Zaczęłam od początku dzienników, ale już wcześniej Sylwię znałam z wierszy i ze 'Szklanego klosza' oczywiście; i z tomu wydanych po polsku listów; więc czekałam na ten dzienik jej i wyobrażałam sobie, że dziennk będzie po stokroć lepszy, głębszy, ciekawszy , niż listy; okazuje się jednak, że dla mnie nie jest lepszy; jest dużo gorszy, utkany z mnóstwa drobnych , nieciekawych (dla mnie) zdarzeń, pajęczynek, słoneczek, chmurek, deszczyków, światełek w oknach, latarenek, bucików, fryzurek, sukienek, chłopaków ... tego wszystkiego, co Sylwii w znacznym stopniu życie wypełniało... to tylko fragment tego co zapamiętałam z jej dzienników, które kupiłam w ubiegłym roku i zaczęłam czytać; i nie skończyłam, bo mi się nie chce dokończyć , bo nudzi mnie ta Sylwia, kurde !!! ; i aż mi dziwno, że taka świetna poetka mogła być tak banalną kobietą; jedyne co ją od innych, zwykłych kobiet, odróżnia to jej choroba psychiczna, ale przecież choroba to nie jest "zasługa" chorej więc nie o to chodzi; jednak jeśli idzie o pytanie: - Czy warto czytać dziennik Sylwii Plath ? - to odpowiadam: - Jasne,że warto ! :-) a gdyby ktoś zadał mi surowym tonem pytanie, czy nie uważam, ze moje pretensje do Sylwii są idiotyczne, to odpowiedziałabym szczerze , że - owszem - są idiotyczne :-) czytać Sylwię warto wkażdęmbądźrazie :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Dziennik Sylvii Plath... IP: *.4web.pl 05.10.05, 21:01 Nie martw sie. :))))))Też odniosłam wrażenie, że to jakaś kretynka , czytująca ówczesne "Glamour":)))) Jeden z najkoszmarniejszych dzienników, jaki czytałam i również nie skończyłam - bo prostu wodogłowia dostawałam w trakcie, mysląc, że gdybym właśnie zaczęła teraz zaczęła oglądać "M jak miłość" czy inny badziew w tym stylu, miałabym dokładnie to samo co w ksiązce - na ekranie...Jedyne co mnie ujeło to jakieś wino z gożdzikami i czymś tam jeszcze - ale naprawdę w tym celu, cholera jasna, mogłam ksiazkę kucharską poczytać. A;e z drugiej strony ja Plath nie lubię i wiem, że już nie polubię...To nie moje fale - ani w opowiadaniach, ani w powieści, ani w ogóle...Nawet choroba psychiczna nie pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
lulu20 Re: Dziennik Sylvii Plath... 06.10.05, 00:05 ja tylko czytalam wiersze (te warto) i "szklany kolsz"- i na prawde nuda, jakas taka sztuczna dolina zyciowa ktora do mnie nie przemawia, szkoda zaglebiac sie w taka pusta psychoze. Mysle ze dzienniki sa jeszcze gorsze, ale coz, kwestia gustu, moje kolezanki byly zachwycone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anja Re: Dziennik Sylvii Plath... IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 01.11.05, 21:18 ...ówczesne "Glamour"... przyjrzyjcie się stylistyce,czytelniczki w/w pisma na pewno nie mają takiego stylu,wykształcenia,zdolności myślę,ze Sylvia to dla ambitniejszych i daleko jej do płytkiej kobiety. www.sylvia.za.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Dziennik Sylvii Plath... IP: *.4web.pl 01.11.05, 21:54 Czy ja wiem?:)))Jest sporo Amerykanek, które pisały lepiej , choćby McCullers, którą sobie ostatnio odswiezyłam, ale po prostu nikt ich nie zna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninaa Re: Dziennik Sylvii Plath... IP: *.wro-com.net 06.10.05, 10:51 > to tylko fragment tego co zapamiętałam z jej dzienników, które kupiłam > w ubiegłym roku i zaczęłam czytać; i nie skończyłam, bo mi się nie chce > dokończyć , bo nudzi mnie ta Sylwia, kurde !!! no ale właśnie im dalej tym lepiej: ciekawszy język, mądrzejsze przemyślenia, głębiej opisane problemy i w ogóle inne problemy... tak gdzieś ok. połowy. szkoda, że tak dużo jest tych nastoletnich zapisków, a nie ma najciekawszych, z ostatnich dni jej życia (zniszczonych przez męża) mnie się też wydaje, że jeżeli ktoś sam nie pisze - to faktycznie spora część dziennika może nudzić, bo jest o pisaniu właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
kingawoc Re: Dziennik Sylvii Plath... 14.10.05, 00:01 Hej! Gdzie w Wawie moge kupic ten Dziennik ? Odpowiedz Link Zgłoś
glonojad19 Re: Dziennik Sylvii Plath... 14.10.05, 10:05 Całe allegro jest nim zawalone. Jak na mój gust lepiej kupić "Szklany klosz" albo "Posród trzmieli" ------> w tym drugim są fragmenty dziennika. mniejsze , a bedzie wiadomo, jaka katorga nas czeka... Odpowiedz Link Zgłoś
kingawoc Re: Dziennik Sylvii Plath... 15.10.05, 00:59 Szklany Klosz czytalam, a teraz zapytalam o to, gdzie moge kupic Dziennik a nie co mam czytac i kupowac zamiast. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Dziennik Sylvii Plath... 06.10.05, 12:48 Daj sobie z tym spokój . Poczytaj lepiej Pavesego . Lepszy pisarz i mądrzejszy człowiek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frieda Re: Dziennik Sylvii Plath... IP: *.chello.pl 16.10.05, 14:41 dzienniki byly pesymistyczne, smutne i dlugasne ale zarazem poruszajace, napisan swietnym jezykiem, za ktory wlasnie kocham sylvie, chwilami bardzo gorzkie - jednym slowem gratka dla wielbicieli sylvii i dziennikow, ktore wlasnie od tego sa, by opisywac codziennosc, nawet taka zwykla oraz dla wszystkich smutasow, choc humoru im bynajmniej nie poprawi;) Odpowiedz Link Zgłoś