czeskisprinter 04.10.05, 11:52 Jeśli znacie jakieś tytuły opisujące IRA to proszę o umieszczenie ich tu, majlepiej z krótkim opisem. Głównie chodzi oczywiście o dokument. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jjj Re: IRA w książce IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.05, 11:56 fragment w Ulicy marzycieli - krotka relacja o ofiarach zamachu, co robili w tej chwili, jakie mieli marzenia, plany, niby krotki fragment ale mnie wzruszyl jak czytalam chodzilo przede wszystkim o dokument, wiec to mniej przede wszytskim dokument ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: IRA w książce 04.10.05, 15:28 Niestety nie dokument, ale rewelacyjna powieść Roddy Doyle'a Gwiazda zwana Henry, która pięknie pokazuje, że IRA już od samego początku miała niewiele wspólnego z walką narodowo-wyzwoleńczą - wewnętrzne układy, eliminowanie wspólników, pieniądz pieniądz pieniądz. Wiem, że jest też książka dokument o Krwawej Niedzieli - zbiór opowieści naocznych świadków. Wstrząsające. Są zdjęcia. Książka nie wydana u nas, widziałam w księgarni w Galway. Poszperaj w necie. Na marginesie - w Ulisessie organizacja jest wspomniana tylko raz, w dość niepochlebnych słowach - "Back out you get the knife. Hidden hand. Stay in. The firing squad." Najbardziej celne na świecie podsumowanie działalności IRA. Koniecznie zobacz film Krwawa niedziela. Ostatnio udało mi się kupić film na DVD za bardzo niewielkie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: IRA w książce 04.10.05, 15:42 Znalazłam: Don Mullan, Eyewitness Bloody Sunday: The Truth To pośrednio o IRA, bo jeszcze do ubiegłego roku trwało śledztwo badające, czy faktycznie w czasie pokojowego marszu ukryci agenci strzałami sprowokowali wojsko brytyjskie do użycia ostrej amunicji. Okazuje się jednak, że to saperzy pierwsi zaczęli strzelać do nieuzbrojonego tłumu, tak jak sądzono już w 1972 roku, przez co IRA zwyczajnie wzmocniła po fakcie swoje szeregi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompon Re: IRA w książce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 14:40 "Back out you get the knife. Hidden hand. Stay in. The firing squad" - znam każde z tych słów, ale nie mogę jakoś w wolnym tłumaczeniu tego zrozumieć - jak to przetłumaczyć ładnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: IRA w książce 07.10.05, 15:15 Chcesz się wycofać, dostaniesz nożem. Skrytobójcza dłoń. Pozostaniesz, pluton egzekucyjny. Za Słomczyńskim. To o Sinn Fein, która to organizacja się później przemianowała. To pierwsze odnosi się do "oczyszczania" swoich szeregów z osób niewygodnych albo do wewnętrznych porachunków. W zeszłym roku głośny był przypadek zastrzelenia członka IRA przez jego współbraci. IRA, próbując się oczyścić, zaproponowała rodzinie zamordowanego, że w zamian odnajdą i zabiją sprawcę. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: IRA w książce 07.10.05, 18:57 Drobna poprawka; mietowym loczkom chodzi zapewne o zabojstwo Roberta McCartneya w Belfascie, ktory nie byl co prawda czlonkiem IRA, i nie zostal zastrzelony, ale w istocie w szczegolnosci w zacieranie sladow dotyczacych okolicznosci jego smierci republikanie byli zamieszani. W istocie tez pozniej siostrom zmarlego 'zaoferowano' likwidacje sprawcow. Z uklonami, nntpz Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: IRA w książce 07.10.05, 19:36 Pisałam z pamięci - faktycznie, chodzi o Roberta McCartneya, który został zasztyletowany, a nie zastrzelony, i nie w zeszłym roku, tylko styczniu 2005. Z wiadomości w: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34218,2593024.htmli news.bbc.co.uk/1/hi/northern_ireland/4331529.stm wynika, że jednak mógł to być ich człowiek. Na stronie BBC jest określany jako katolik, "a Sinn Fein supporter." Faktem jest, że po tej cokolwiek kontrowersyjnej ofercie IRA, Sinn Fein zaczęła tracić poparcie, co dowodzi, że dla Irlandczyków to (mniej więcej) ci sami ludzie. W Gazecie piszą o przerwaniu zmowy milczenia przez rodzinę ofiary i współpracy z policją brytyjską, a tego nieformalnie IRA zakazuje w tzw środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś