Dodaj do ulubionych

Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 09:06
Witam wszystkich :)
Mam do Was forumowicze ogromną prośbę...Już wyjaśniam na czym ma ona
polegać.Otóż pracuję w bibliotece o charakterze naukowym (tylko i wyłącznie
akademicki + naukowy księgozbiór. Mamy bardzo dużo pieniędzy na książki i
postanowiłyśmy gromadzić również literaturę piękną współczesną. Ale taki
kanon, książki najlepsze z najlepszych (tzn. powszechnie za takie uznawane,
bo wiem że gusta są różne i to co np. dla mnie jest kanonem dla kogoś wcale
nie musi nim być). Dlatego proszę Was o wpisywanie tytułów książek, które
waszym zdaniem spełniają te kryteria. Ciekawa jestem, co powiedzmy Wy - jako
czytelnicy, chcielibyście w takiem bibliotece znaleźć. Chętnie skorzystam z
Waszych sugestii i proszę o pomoc w storzeniu takiej listy. Dzięki.
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 09:11
      kolejna lista ksiażek najlepszych?
      litości!!!!!!!!!
      • venus22 Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających 07.10.05, 09:24
        To co dla mnie jest najlepsze niekoniecznie jest dla kogos innego.
        proponuje raczej dowiedziec sie tytuly np. zwyciezcow nagrod np Giller, itp..

Venus
    • Gość: Opty Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 09:40
      Pracownicy biblioteki nie znają kanonu lit. pięknej? Niebywałe. Chyba , ze
      czegoś nie rozumiem.
      pozdr.
      • Gość: Milena Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 09:49
        Dzięki wielkie, zawsze można na Was liczyć...
        A kanon literatury pięknej znam doskonale, moją głowę bombardują w tej chwili
        dzięsiątki tytułów, niestety to byłby wybór zbyt subiektywny, dlatego zapytałam
        na forum. Poza tym w takiej ilości książek łatwo coś przeoczyć, o czymś
        zapomnieć. I jeszcze jedno: możecie mi wierzyć, że stworzenie jakieś fajnej,
        sensownej listy zakupu nie jest wcale proste.
      • karina86 po prostu... 07.10.05, 09:50
        zapomniales sokratesowe "wiem, ze nic nie wiem";)
        • bajdocja Re: po prostu... 07.10.05, 12:28
          co za "kulturalni" ludzie sie tutaj wypowiadają. przykre...
          • Gość: Aretha Re: po prostu... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.10.05, 12:41
            Jezu, ludzie, czemu tacy niemili jesteście! Bez sensu cos takiego pisać. Jak
            nie macie nic do powiedzenia , to sie w ogóle nie odzywajcie! Ja odpowiem tak:
            myślę, że do ksiązek chętnie czytanych przez młodzież nalezy na pewno "Ojciec
            chrzestny" Puzo, ksiązka rewelacyjna zarówno dla mężczyzn jak i kobiet.
            Dodałabym też "Madame" Libery, ambitną powieść o miłości oraz na pewno Marqueza
            i Allende. No i "Grę w klasy" Cortazara. Myślę tez , że warto dodać coś z
            zupełnie innej beczki, czyli Philipa K. Dicka, a w szczególności jego dwie
            rewelacyjne ksiązki: "3 stygmaty palmera eldritcha" i "Ubik". O, i jeszcze
            Irvinga i jego "Świat według Garpa". No ale to tylko moje sugestie. Pozdrawiam
            panią z biblioteki. Szkoda, że sie pani "oberwało" na tym forum tylko dlatego,
            ze ktoś wstał lewą nogą...
    • Gość: joka Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.05, 13:06
      Proszę niech się Pani nie przejmuje , tylko prostacy i właściwie nie-czytelnicy
      wysuwają takie teorie ; człowiek kulturalny nigdy taki chamski nie jest. A
      przechodząc do tematu to polecałabym "królowie przeklęci"M. Druona(historia w
      przystępnej formie), Głowackiego " Z głowy, kryminały P. Highsmith i Donne Leon.
      Poydrawiam
      • Gość: Milena Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 13:27
        joka, Aretha - dzięki :)
        • chihiro2 Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających 07.10.05, 13:42
          Ja jeszcze dodam od siebie:
          - ksiazki Trumana Capote, Faulknera, Hemingway'a, Steinbecka (zwlaszcza "Grona
          gniewu" i "Na wschod od Edenu"), Updike'a, Henry'ego Millera, F.S. Fitzgeralda.
          - troszke klasyki iberoamerykanskiej: Marquez, Borges, Cortazar, Llosa, Donoso.
          - oczywiscie "starsza" klasyka - Dostojewski, Proust, Balzac, Flaubert, Mann,
          Hesse.

Jestem teraz w pracy, jak chcesz moge ci mailem wyslac duzo dluzsza liste z
          domu, lacznie z konkretnymi tytulami. Chcesz?
          • milena.sol Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających 07.10.05, 14:37
            chihro2, bardzo chętnie, prześlij mi mailem listę. Czekam z niecierpliwością.
            Dzięki. milena.sol@gazeta.pl
          • milena.sol Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających 07.10.05, 14:39
            Przepraszam, chihiro2, pomyłka w zapisie
    • Gość: blue.berry Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 13:40
      mam taka niesmiala propozycje ze moze by tak biblioteke zaopatrzyc w Haruki
      Murakamiego.
      to piekna litertura, troche odmienna od tej do ktorej jestesmy przyzwyczajeni.
      dodatkowo sa to ksiazki przepieknie wydane przez wydawnictwo Muza. jednakze to
      rowniez przeklada sie na cene (ok 40 pln) co czyni je srednio osiagalnymi dla
      czesci osob. a tak bylyby do wypozyczenia:)))
      • sutekh1 Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających 07.10.05, 13:47
        john barth - wszystko na co traficie!
        pynchon - tęcza grawitacji
        amis - forsa
      • Gość: Milena Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 14:19
        blue.berry, Murakami już jest na liście! Nie można o nim zapomnieć !
    • braineater Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających 07.10.05, 15:22
      David Mitchell - dwie po polsku - Sen nr 9, Widmopis
      Neal Stephenson - Zamieć, Diamentowy wiek, Cryptonomicon
      William Gibson - co najmniej Neuromancer i Rozpoznanie Wzorca (a najlepiej
      całość)
      Ian McEvan - Amsterdam, Pierwsza miłość, ostatnie posługi,Betonowy ogród,
      Zniknięcie
      Kazuo Ishiguro - Okruchy dnia, Malarz świata ułudy
      Hanif Kuareshi - Budda z przedmieścia, Czarny album
      Will Self - Wielkie Małpy, Ilościowa teoria szaleństwa (uwaga - koszmarne
      tłumaczenia)
      John (skleroza zeżarła nazwisko:) - Papuga Flauberta, Historia świata w 10 i
      1/2 rozdziałach
      T. S. Boyle - Rozdarta Skała
      wspomniany już Amis Martin - oprócz forsy również dwa pozostałe tomy trylogii
      londyńskiej - Informacja i Papiery Racheli
      może też Chuck Palahniuk, tyle, że po polsku jest jedna w dodatku słaba
      ksiązka - Fight Club
      Roddy Doyle - Dzidziuś, Furgonetka, Kobieta, która wpadała na drzwi
      Irvine Welsh - Ślepe Tory

i to tak chyba tyle ze wspólczesnej klasyki anglojęzycznej, którą szanująca się
      biblioteka posaidac powinna (a przynajmniej tyle, bez konsultacji z moja
      biblioteczką:)

P:)
      • taki.jeden.tetrix Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających 07.10.05, 15:35
        braineater napisał:

> John (skleroza zeżarła nazwisko:) - Papuga Flauberta, Historia świata w 10 i
        > 1/2 rozdziałach

:DDDD
        Julian Barnes. Pod czym podpisuję się oburącz, dokładając jeszcze "Pomówmy o
        tym" i "Jeżozwierza".
        A Selfa dodatkowo Cock&Bull (też jest po polsku, ale nie pamiętam tytułu).
        Jonathana Lethema "Osierocony Brooklyn".
        Kipling :DDD
        A Pynchona po polsku jest jeszcze "49 idzie pod młotek". Również obowiązkowe.
    • bdx65 Książki nagradzane 07.10.05, 16:52
      Może nie wszystkie, ale większość nagradzanych pozycji powinna się znaleźć na
      takiej liście:
      Nagroda Nobla
      NIKE
      Kościelskich
      Goncourtów
      National Book Award
      National Institute of Arts and Letters
      i inne
      • Gość: babadag Re: Książki nagradzane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 21:11
        Dodałabym, ze z NIKE to nie tylko zwyciezcy, ale wszyscy finalisci.
    • marcelina_prust Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających 07.10.05, 17:00
      "Oblubienica Pana" Alberta Cohena - absolutnie, bezwzględnie genialna powieść.
    • Gość: mika_p Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.c155.petrotel.pl 07.10.05, 17:19
      Wejdz sobie, prosze, na www.biblionetka.pl - a dokładniej tu:
      www.biblionetka.pl/nk.asp i tam po rpawej są trzy listy - najlepsze
      ksiażki, najgorsze ksiażki i popularne ksiazki. MYślę, że dwie z nich będa
      pomocne, tym bardziej, ze wśród biblionetkowych gatunków jest i "literatura
      współczesna polska" i "literatura współczesna zagraniczna".
      • Gość: daria13 Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 19:05
        To ja bym dodała pisarzy, których bezskutecznie szukałam w swoich pobliskich
        bibliotekach, a których myślę, że trzeba koniecznie przeczytać:
        Louis-Ferdinand Celine i jego sztandarowe dzieło Podróż do kresu nocy tudzież
        Śmierć na kredyt
        Thomas Bernhard np. Wymazywanie
        Hermann Broch i jego Lunatycy.
        Wydaje mi się, że kierowanie się ważnymi nagrodami literackimi też jest świetną
        metodą.
        • Gość: ap77 Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.aster.pl 07.10.05, 19:16
          A po co w bibliotece naukowej beletrystyka? Macie tyle miejsca? Tak sie sklada,
          ze pracuje w bibliotece publicznej (Warszawa) i mysle, ze po to sa tworzone
          filie i specjalizacje, zeby naukowa pozostala naukowa, a publiczna -
          popularną, głównie beletrystyczną (z calym kanonem literatury polskiej i obcej)
          zainteresowanych odsylam na www.biblioteka.waw.pl

Pozdrawiam
        • Gość: daria13 Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 19:17
          Aha, zapomniałam o dwóch genialnych Francuzach, mistrzach purnonsensu:
          Boris Vian - Jesień w Pekinie, Piana złudzeń, Wyrywacz serc, zbiory opowiadań
          Roland Topor - Róże dla Lucienne, czy zbiór Cafe Panika.
        • Gość: Zdanka Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.4web.pl 07.10.05, 20:00
          O ile to komuś pomoże to "Lunatycy" wyszli ostatnio w Wydawnictwie
          Dolnosląskim:) Piękne wydanie:)
          www.bigbook.pl/?ksiegarnia/expr_showbook/idkat_AP/idksiazki_160606
          • Gość: Zdanka Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.4web.pl 07.10.05, 20:02
            Aha, a bardziej naukowo to proszę bardzo:))))
            www.wydawnictwo-sic.com.pl/index.php?name=query&lpn=0&l=1&cat=2&question=baudrillard
    • Gość: agatek Re: Zajrzyjcie KONIECZNIE! - apel do czytających IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.10.05, 19:39
      po pierwsz i przede wszystkim "Gra w kalsy" J.C.
      książka, która powinna być w każdej szanującej sie księgarni. Dlaczego?? bo
      jest piękna!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka