Dodaj do ulubionych

Antykwariaty

IP: 193.0.75.* 14.11.02, 13:31
Czy antykwariaty to przeżytek, czy konieczność na polskim rynku księgarskim?
Często korzystam z oferty różnych warszawskich antykwariatów (Mój ulubiony to
Chimera na Koszykach) i ciągle słyszę od sprzedawców i właścicieli, że to
zupełnie niedochodowy interes, że muszą do niego dokładać. Co sądzicie o
rynku antykwarycznym i wtórnoksiązkowym w Polsce, gdzie najczęściej kupujecie
stare książki i co myślicie o internetowych aukcjach ksiązek?
Pozdrawiam.
soda27
Obserwuj wątek
    • Gość: rashomon Re: Antykwariaty IP: 193.0.75.* 19.11.02, 12:37
      W centrum handlowym Bemowo można kupować książki na metry. Zainteresowanie jest
      ogromne. pozdrawiam.
      • Gość: kaalkos Re: Antykwariaty IP: *.rz.uni-potsdam.de 20.11.02, 12:02
        znakomity antykwariat znajduje sie w Poznaniu, pod nazwa bodaj Naukowy na
        starym miescie
        • Gość: margit Re: Antykwariaty IP: *.pool.mediaWays.net 24.11.02, 09:48
          pojawilo sie pytanie o internetowy antykwariat - jest mi znany,dziala
          fantastycznie,wielojezycznie,sprzedaz jak w ALLEGRO -aukcje. Sa i duzi i mali-
          prywatni.Czesto korzystam.W Polsce nie znam.
          • Gość: atoja Re: Antykwariaty IP: *.proxy.aol.com 26.11.02, 14:57
            Czy moglbys napisac adres tego internetowego antykwariatu?...z gory dziekuje;))
            • vanin Re: Antykwariaty 26.11.02, 16:58
              pewnie half.com, ale to dziala tylko w Stanach :(
              • Gość: margit Re: odpowiedz dla atoja IP: *.pool.mediaWays.net 05.12.02, 17:30
                jesli nadal ten adres moze byc przydatny, to podaje: www.abebooks.de
                (Pozdrowienia)
    • Gość: kika Re: Antykwariaty IP: *.bp-pragapd.waw.pl 28.11.02, 12:33
      Ja wiem czy niedochodowe? Sadząc po kręcących się w "Anty...cośtam" przy
      Krakowskim Przedmieści nie jest chyba tak źle. Zważywszy, że szczupli panowie
      którzy tam pracuję kombinują jak mogą tzn. kupują a właściwie biorą na kwitek
      po ok. 1/5 ceny ksiażki za która ja potem sprzedają a istnieje jeszcze spora
      szansa że delikwent- nie wróci po kasę, bo ile można czekać, to już czysty
      zysk. Takie osobiste niezbyt miłe doświadczenie :(
      • Gość: xiontz Re: Antykwariaty IP: 193.0.75.* 29.11.02, 12:25
        Generalnie antykwariaty dzielą się na dwie kategorie
        - te, gdzie można dostać nawet najbardziej poszukiwane tytuły, a ich zakup to
        tylko (aż) kwestia ceny
        - te, gdzie trzeba trochę "pogrzebać" i okazyjnie można trafić na coś dobrego i
        kupić za rozsądne pieniądze.

Do pierwszej grupy należy Antykwariat przy krakowskim przedmieściu - osobiście
        zaglądam tu bardzo rzadko i tylko wtedy, gdy jestem "desperado". Wolę te z
        drugiej grupy, bo choć "grzebanie" wymaga czasu, satysfakcja jest podwójna.
        A teraz reklama:

UWAGA!!! NOWO OTWARTY ANTYKWARIAT CHIMERA II ZAPRASZA!!!
        PAŁĄC STAREJ KSIĄŻKI - MNÓSTWO TYTUŁÓW I PRZYZWOITE CENY!!!
        WARSZAWA UL. DZIAŁDOWSKA 8A - CZYNNY 9-19
        TYLU STARYCH KSIĄŻEK RAZEM JESZCZE NIE WIDZIAŁEŚ!!!

Pozdrawiam
        x.
        • Gość: margit Re: wiadomosc dla atoja IP: *.pool.mediaWays.net 05.12.02, 17:35
          internetowy antykwariat o swiatowam zasiegu - www.abebooks.de - dla kupujacych
          bezplatnie,rejestracja-przygladanie rowniez.Pozdrawiam
    • katkamakatka antykwariaty biją księgarnie na głowę 10.12.02, 10:51
      gdyby ich nie było nie miałabym wielu ksiązek!!!!!!!! ceny w ksiagarniach sa
      tak cholendarnie wysokie że antykwariat pozostaje jesyna przystępna
      ofertą.Jeżeli w ogóle antykwariat może być ofertą...? nie ważne! a po za tym
      lubię zastanawiać się kto przede mną czytał tą ksiązkę co czuł gdzie ja czytał!
      to są książki z historią o wielę lepsze od tych pachnących nowością wprost z
      empiku! a po za tym w antykwariaćie sprzedawca zna się na tym mozna z nim
      porozmawiąc naprawdę o ksiązkach a nie czekać na to jak jakaś paniusia znajdzie
      w komputerze czy dana książka jest czy jej nie ma!!!!!!!!!!!!!!!!
      • mika_p Re: antykwariaty biją księgarnie na głowę 16.03.03, 23:01
        katkamakatka napisała:

> a po za tym lubię zastanawiać się kto przede mną czytał tą ksiązkę co czuł
        > gdzie ja czytał!

A ja się zastanawiam, co ludźmi kieruje, żeby takich fajnych książek się
        pozbywać... Bo ja bym nie oddała tego, co kupuje w antykwariacie (w Płocku z
        tyłu Stodoły)
    • Gość: Dia Re: Antykwariaty IP: *.zawiercie.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 21:38
      Jestem z małego miasta ,gdzie niestety nie ma antykwariatu i nie zanosi
      sie ,zeby takowy powstał w najbliższym czasie ...:)))ale za to bardzooo chętnie
      odwiedzam antykwariat w Czestochowie ...odkryłam go nie dawno ,ale jestem nim
      po prostu zafascynowana ....Mieści sie on w starej kamienicy ....zajmuje całą
      powierzchnie dawnego mieszkania :)))według mnie jest bardzo dobrze
      zaopatrzony ....np.historia zajmuje całą sciane ..:))) prawde,ze ksiazek z
      innych dziedzin jest mniej ,ale rzeczyscie jest w czym wybierac !!!!!
      antykwariat prowadza 3--ej młodzi ludzie ,których aż przyjemnie sie słucha ,gdy
      odpowiadaja na zadane im pytania dotyczące książek ......no i ta
      atmosfera ,która jest tylko i wyłacznie zarezerwowana dla
      antykwariatów ....:))))sama przyjemnosc :)) ja w kazdym bądz razie nie
      wyobrazam sobie wizyty w Czestochowie ,bez odwiedzenia "Bibliofila " :))) pzrd
    • kmjz Re: Antykwariaty 15.01.03, 13:18
      Jakby mogło nie byc antykwariatów?! W zadnej księgarnii nie ma takiej
      atmosfery , jak w porzadnym antykwariacie. Osobiście najbardziej lubie takie,
      gdzie mozna pochodzic, poszperać, powdychac zapach starych książek. Jednym z
      moich ulubionych jest "sprzedaż książek antykwarycznych"( chyba tak oficjalnie
      sie nazywa:)) na ul. Starowiślnej w Krakowie. Teraz, kiedy zmienili sale nie
      jest juz tam tak "magicznie", jak było jeszcze niedawno, ale nadal
      b.przyjemnie. Ach.. jesli ktos bedzie w Toruniu, to prosze zerknąć do
      antykwariatu na strychu, na końcu ul. Podmurnej (chyba)- niezwykle ciekawe
      miejsce:)
    • Gość: Dia Re: Antykwariaty IP: *.zawiercie.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 22:19
      Wiem ,ze nie ja sama jestem miłosniczka wszelkiego rodzaju antykwariatów i
      wyprzedaży ...podbijam wątek ,moze jeszcze sie ktos dopisze i dowiemy sie o
      nastepnym magicznym miejscu, gdzie mozna dostac dobrą ksiązke za niewielkie
      pieniązki ....pzdr.:)))
      • Gość: xiontz Re: Antykwariaty IP: 193.0.75.* 17.03.03, 12:57
        Przyjemny antykwariat, a w zasadzie buda z ksiązkami znajduje się na bazarku na
        Conrada na Chomiczówce w Warszawie. Miła obsługa i niskie ceny!
        Zapach książek fenomenalny!!!

Kto sprezdaje stare ksiązki, z moich obserwacji wynika, ze tzw. żule, zeby mieć
        na flaszkę. Właściciel bierze od nich książki za złotwkę, a potem ustala ceny
        np. po 10. Większość tego co przynoszą żule, to zwykły szmelc ze śmietników,
        ale czasem zdarza się, że jest wśród tego coś niezłego.
        pzdr. X.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka