Dodaj do ulubionych

Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku piasku"

30.03.06, 15:28

Interesują mnie książki w których byłby wątek na temat: morza, wiosek
rybackich i cały czas mam na względzie tego rodzaju powieści.
Przeczytałam Joanne Harris: "Świat w ziarnku piasku" i ci co ją czytali będą
wiedzieli o co mi chodzi.
A także czytałam "Psalm u kresu podróży"

Nie musi to być bardzo nastrojowa ksiązka ale taka z duszą.
Bardzo proszę o tytuły takich książek.

Obserwuj wątek
    • padma Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 30.03.06, 16:06
      Baricco "Ocean morze"
      Annie Proulx "Kroniki portowe"
      • judytta Re: Do Padmy 30.03.06, 16:45
        "Kroniki portowe" miałam w łapce jeszcze kiedyś wypożyczone z biblioteki ale
        coś mnie do siebie nie przekonały.
        • padma Re: Do Padmy 31.03.06, 09:47
          Ja lubię, chyba nawet dwa razy czytałam, ale bez zachwytów ogromnych. Za to
          Baricco to już zupełnie co innego... Sięgnij koniecznie.
          • judytta Re: Do Padmy 31.03.06, 12:57
            Myślałam że w bibliotece będzie coś ale nie było((
            Mnie bardzo podobała się książka "Świat w ziarnku piasku".
            I rozglądałam się za Barrico oraz za Jeanette Winterson "Podtrzymywanie
            światła"-nie było równiez w antykwariatach nie.W księgarni owszem była ale
            narazie koniec z zakupowymi szaleństawami choć moze sie skuszę w przyszłym tyg.
    • chiara76 Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 30.03.06, 16:14
      o latarni morskiej i nie tylko w "Podtrzymywaniu Światła" Jeanette Winterson...
      • judytta Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 30.03.06, 16:19
        Dziekuję A Winterson czytałam "Zapisane na ciele".
        • judytta Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 30.03.06, 16:29
          Chiaro76, właśnie zerknęłam na ksiązkę "Podtrzymywanie światła" i już wiem że
          napewno mi się spodoba.
          Czyli ją czytałaś?
          I jak wrazenia?
          • chiara76 Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 30.03.06, 19:16
            bardzo specyficzna książka...niesztampowa. Polecam.
        • Gość: świątek Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 30.03.06, 16:30
          Żeromski "Wiatr od morza"
          Borchardt "Znaczy kapitan"
          cały chyba Conrad
          ale nie chyba nie o taką literaturę Ci chodzi
          i w jednej Chmielewskiej było o poławiaczach bursztynu:-)
          • judytta Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 30.03.06, 16:43
            Świątku być może że i to co wypisałeś mnie zainteresuje.
            Choć przeczytałam fragment "Podtrzymywania światła" i już wiem ze ta książka mi
            odpowiada.
          • szuus Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 12.04.06, 20:26
            Gość portalu: świątek napisał(a):

> Żeromski "Wiatr od morza"
            > Borchardt "Znaczy kapitan"
            > cały chyba Conrad
            > i w jednej Chmielewskiej było o poławiaczach bursztynu:-)

O poławiaczach bursztynu?? W której?:(

Ale i tak wielkie dzieki, ksiażki przez ciebie wymienione to jedyne, jakie znam
            z tego watku. No, oprócz oczywiscie "Starego czlowieka..", ale tam wiecej wody
            raczej bylo (?) Plaża to tak bardziej drugoplanowy element krajobrazu,
            sztafażowo wrecz potraktowany.
            • i2h2 Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 06.02.07, 17:51
              szuus napisał:
              > O poławiaczach bursztynu?? W której?:(
              "Złota mucha" cała bursztynowa ;-)
      • Gość: booboo "Kobieta z wydm" Abe Kobo IP: 62.29.248.* 10.04.06, 13:29
    • Gość: anka Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 16:35
      'Zatoka śpiewających traw' Fleszarowej
    • Gość: margota Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: *.icpnet.pl 30.03.06, 19:07
      "Kobieta z wydm" Abe Kobo.
    • kubissimo Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 31.03.06, 13:05
      Giovanni Verga "Rodzina Malavogliów"
      tyle, ze to powiesc XIX-wieczna, wiec niekoniecznie lekka, łatwa i przyjemna :)
      • judytta "Joe Jones" Anne Lamott 01.04.06, 23:36
        Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
        Napewno będę chciała sięgnąc po książkę "Podtrzymywanie światła".
        Jeszze do takiego dziwnego klimatu mogę dołączyć Anne Lamott "Joe Jones"
        ksiązka o małej, nadmorksiej miejscowosci, gdzie na pozór leniwie toczy się
        życie w kafejce u "Jessie".
        Fajna ksiązka taka z klimatem.

• zakkahletz "Honor Biedaka", autor: Hedin Bru 02.04.06, 01:42
      Serdecznie polecam, jedna z moich ulubionych książek, autor był
      Farerem/Farerczykiem, czyli mieszkańcem Wysp Owczych. Klimat książki jest
      pogodny, można odpocząć przy lekturze, a przy okazji poznać superciekawą, bardzo
      mało w Polsce znaną kulturę. A przy okazji radzę jeszcze zainteresować się
      autorem wspomnianym w stopce tego posta - dla Orkadów (archipelagu powyżej
      północnego krańca Szkocji) to postać tej miary, co np. Knut Hamsun dla Norwegii
      czy Halldor Laxness dla Islandii. Pisał głównie w klimatach w pełni
      odpowiadających tematyce tego wątku, prozą i wierszem. To również jeden z moich
      najulubieńszych autorów, jeśli ktoś "dysponuje" dobrym angielskim, polecam
      dogłębne zapoznanie się z twórczością G. M. B. - niestety, po polsku można sobie
      przeczytać tylko (za to bardzo ciekawy i w naprawdę dobrym przekładzie) wybór
      jego poezji, pt. "Antologia z wyspy fok", jednak nakład był niewielki i książka
      jest w tej chwili trudna do dostania, choć na Allegro się pojawia od czasu do czasu.
      • judytta Re: Mam już: "Podtrzymywanie światła"!! 04.04.06, 12:37

w ramach tego iż za parę dni będę mieć urodzinki to zakupiłam
        dziś "Podtrzymywanie światła" Jeanette Winterson.
        Bardzo się cieszę , patrzę pierwsze kartki ale narazie nie będę czytać.
        Obowiązki wzywają.

• astrei "Podtrzymywanie światła" -Chiaro76 dziękuję :)) 07.04.06, 08:01
          Połknęłam w jeden dzień "Podtrzymywanie światła".
          Książka jest naprawdę z klimatem.
          Dziekuję ci Chairo że mi ją poleciłaś bo jest warta tego.
          • chiara76 Re: "Podtrzymywanie światła" -Chiaro76 dziękuję 07.04.06, 09:47
            Bardzo mi miło, że mogłam polecić coś ciekawego. To, że jest z klimatem, to na
            pewno. Pozdrawiam!
            • judytta Re: "Podtrzymywanie światła" -Chiaro76 dziękuję 07.04.06, 16:10
              I dlatego wareto polecać a każdy i tak skorzysta wg. siebie.Osobiście to
              poszukałam w necie fragmnetu ksiązki i po przeczytaniu jego wiedziałam że mi
              się ona spodoba.
    • Gość: luuk Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:31
      brawo za refleksyjność! najlepsze książki z tego zakresu, jakie znam i gorąco
      polecam, to 'pracownicy morza' i 'człowiek śmiechu' Hugo!
      • judytta Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 12.04.06, 08:07
        Jest troszkę książek takich klimatycznych.
        Sądzę że warto zakładać wątek opisując w nich przewodnie:tło.
        • Gość: monika_kot Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: 212.126.17.* 12.04.06, 10:49
          W klimatach morskich, wiosek czy tez mieścin rybackich polecałabym Tobie "Morze
          morze" Iris Murdoch (Kameleon, Zysk) czy też doskonałe "Historie miłosne"
          (Kameleon, Zysk)autorstwa Josie lloyd i Emelyn Rees. krótka notka z tej drugiej?
          bardzo proszę:
          Wzgórze Straconych Dusz to utworzona z myślą o turystach nazwa najwyższej części
          dzikich, smaganych wiatrem klifów, wznoszących się nad nadmorską, położoną na
          południowym wybrzeżu miejscowością letniskową Shoresby. W 1871 roku, w
          następstwie tragicznej śmierci córki, Alexander Walpole zamknął się w zbudowanym
          w pobliżu, należącym do jego rodziny domy zwanym Appleforth i doszczętnie go
          spalił.To właśnie tam dzisiaj spotykają się nadzieje i obawy czworga bardzo od
          siebie różniących ludzi…
          Jest jeszcze bardzo klmatyczna opowieść wydana przez Muzę - Pieśń morza Manuela
          Vicente.Ksiązke pochłonęłam w dwa dni na siłę robiąc sobie przerwy.

Trzy wymienione ksiązki choc to zupełnie inna literatura były dla mnie doskonałe
          bo sama lubie takie morskie klimaty. Dodam tylko ze uwielbiam Podtrzymywanie
          światła Winterson i Kroniki portowe Proulx.Pozdrawiam!
          • chiara76 Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 12.04.06, 10:52
            Moniko_kot, zachęciłaś mnie do lektury tej "Pieśni Morza".
            • Gość: monika_kot Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: 212.126.17.* 12.04.06, 10:56
              Bardzo się cieszę że zachęciłam do lektury Pieśni morza, ale podałam tylko
              tytuł. Mam nadzieję, że gdzieś poczytałaś sobie o tej ksiązce choć trochę.Każdy
              ma w końcu inny gust. Ale powieśc ma zdecydowanie morski klimat.
              • chiara76 Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 12.04.06, 10:57
                poczytałam już. I właśnie dlatego napisałam, że zachęciłaś. Nie martw się, nie
                będę składać ewentualnych reklamacji.;))
                • Gość: Druss Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 16:48
                  Idealnie wpisuje się w nastrój wszystkich przytoczonych lektur ksiązka Jose Carlosa Somozy - Listy od zabójcy bez znaczenia. To powiesc o pisaniu powiesci - akcja toczy się w nadmorskim miasteczku, a w szkatułkowatej fabule pojawiają się postacie z opowiesci snutych przez starych rybaków... Na wykresie wyobraźni powieść Somozy umiejscawiam gdzieś między Barrico a Vicentem. A smaczku dodaje dość mroczny wątek główny...

Ukłony,
                  Druss
                  • Gość: monika_kot Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: 212.126.17.* 13.04.06, 12:13
                    Dziękuję Drussie za przypomnienie! Czytałam "List od zabójcy" i zdecydowanie
                    pasuje do tego wątku. Jest to niezwykła opowieść w której mroczność i elementy
                    niedopowiedzeń zdecydowanie podnoszą jej noty w trakcie czytania. W ogóle Somoza
                    jest wysoko w moim prywatnycm rankingu pisarzy. Podobnie jak mój przedmówca -
                    szczerze polecam!
                    • judytta "Do latarni morskiej " Virginia Woolf 04.07.06, 11:23

"Do latarni morskiej " Virginia Woolf

Nie miałam jeszcze okazji jej czytać, ale zorientowałam się i podobno jest to
                      książka nastawiona na emocje.
                      A jak wy oceniacie tą książkę?
                      Czy morski klimat ma duże w niej znaczenie
                      czy bardziej: ludzie emocje?
                      Spotkałam się z informacją że pozycje Woolf nie są łatwe.
                      Przyznam: jeszcze nic jej nie czytałam.

• chiara76 Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 30.08.06, 10:01
      nie wiem, czy to by Ci pasowało, ale zaczęłam "Cedry pod śniegiem". Oprócz
      wątku wojenno miłosnego, jest tam właśnie w tle taka wioska rybacka. Jest też
      zbrodnia popełniona na jednym z nich, a raczej, jak na razie czytam, domniemana
      zbrodnia...
      Autor David Guterson.
      • nchyb Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 30.08.06, 10:52
        Chiaro, jak to się dzieje, że Ty ciągle czytasz to samo, co i ja? :-)
        Też się właśnie przymierzam...
        A film oglądałaś?

przy okazji, nie na ten temat, Chiaro, co do Portretu malowanego nocą, w tamtym
        wątku o zapomnianych książkach właśnie Ci pytanie zadałam...
        Pozdrawiam
        • Gość: zoe17 Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 11:55
          Johan Bojer "Ostatni wiking" - miejsce akcji: wioska rybacka na norweskich
          Lofotach
        • chiara76 do nchyb 30.08.06, 12:21
          nchyb napisała:

> Chiaro, jak to się dzieje, że Ty ciągle czytasz to samo, co i ja? :-)
          > Też się właśnie przymierzam...
          a nie wiem, taka książkowa telepatia?:)
          Udało mi się nabyć za cenę wielce dobrą i wciągnęłam się.

> A film oglądałaś?

nie.

>
          > przy okazji, nie na ten temat, Chiaro, co do Portretu malowanego nocą, w
          tamtym
          >
          > wątku o zapomnianych książkach właśnie Ci pytanie zadałam...
          > Pozdrawiam

rety, nie wiem, gdzie :( Rzuć się linkiem, czy coś:)
          • nchyb Re: do nchyb 30.08.06, 12:35
            > rety, nie wiem, gdzie :( Rzuć się linkiem, czy coś:)
            się rzucam
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=4353171&a=47722436
      • judytta Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 30.08.06, 15:30

Brzmi ciekawie, odrazu wyszukałam i nie spotkałam się z tym autorem.
        Narazie..jakoś tak niby zaczęłam czytac ale..trochę spraw na głowie,idzie mi to
        niezbyt.
        Chiaro76 w takim razie miłej lektury:))
    • Gość: no-no Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: *.elartnet.pl 30.08.06, 12:21
      zdaje się, że nikt o tym jeszcze nie wspomniał - jest cąły zbiór opowiadań
      marka nowakowskiego, wydany w późnych latach 60., portretujący życie osady
      rybackiej na mierzei wiślanej. w 1970 r. na jego podstawie powstał film pawła
      komorowskiego. tytuł zbioru (i filmu): "przystań".

ja "przystani" w całości nie czytałem, nie udało mi się jej zdobyć; natomiast
      niektóre z tych opowiadań weszły też do innych zbiorów, i stąd znam jedno czy
      dwa. i mogę z całym przekonaniem polecić.
    • chiara76 Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 10.01.07, 14:54
      a może to Cię zainteresuje:
      www.mareno.pl/prod/MIDN/8373197702
      czyli "Kamienna Wioska" Xiaolu Guo, chińskiej autorki.
    • Gość: inkabe Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias IP: *.zwm.punkt.pl 10.01.07, 16:02
      Louis Sepulveda: "O starym człowieku, co czytał romanse"--POLECAM!!!
    • martolka Re: Tło: wioska rybacka jak :Świat w ziarnku pias 11.01.07, 15:59
      To jeszcze dorzucę "Dziewczynę z Wybrzeża" Toer Pramoedya Ananta
      • judytta Pablo de Santis 06.02.07, 15:15

Sama sobie odpowiem, choć..nie przypuszczałam wpierwszej chwili że książka
        będzie nawiązywać do latarni ale kogoś może również zainteresować ponownie
        tenże post więc:

Pablo de Santis "Przekład" jak dla mnie bardzo fajna pozycja, dość krótka.
        O tłumaczu który wyjeżdża na konferencję do nadmorskiego kurortu.
        Hotel w którym przebywa położony jest obok latarni.

judytta.blog.onet.pl/

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka