bdx65 11.04.06, 18:44 Na tle innych jej powieści ta jest nudna jak... Brakło pani Angielce pomysłu na zbudowanie "zadziornej" fabuły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamarcela Re: "Perswazje" J. Austen 11.04.06, 20:44 Właśnie wczoraj skończyłam sobie przypominać. i zgadzam sę. Bohaterka jakas taka mocno bezpłciowa chociaz pan kapitan "niczegowaty". Zresztą powieść wydano pośmiertnie więc może pani Austen po prostu jej nie dopracowała. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: "Perswazje" J. Austen 11.04.06, 21:10 muszę przyznać, że mnie zaskoczyliście. Dla mnie Anna na pewno była inna niż Emma, czy też Elizabeth, ale na pewno nie nudna i bezpłciowa... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb filmy na podst. książek Jane Austen 11.04.06, 21:14 przy okazji, zdaje się, ze lada dzień można będzie kupić filmy, w tym i Perswazje. Tego akurat nie widziałam, z chęcią obejrzę: www.janeausten.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=180 Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: filmy na podst. książek Jane Austen 11.04.06, 22:01 ...nominacja do NEWSA ROKU! Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: "Perswazje" J. Austen 12.04.06, 07:57 Na swoje usprawiedliwienie rozczarowaniem postacia Anny moge tylko powiedzieć, ze przypominałam sobie pania Austen en mass i "Perswazje" czytałam tuz po "Dumie i uprzedzeniu". Właściwie jednego dnia. Obok panien Bennet nawet Anna dośc mdło wypada. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: "Perswazje" J. Austen 12.04.06, 08:10 > Obok panien Bennet Nie da się ukryć, Elizabeth mdła nie była i tuż przy niej wszystkie inne panny epoki przedwiktoriańskiej trochę blado wypaść mogą... :-) A z ciekawości zapytam, a jakiemasz zdanie na temat panny Katarzyny Morland? (z Opactwa Northanger)?... Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: "Perswazje" J. Austen 12.04.06, 10:26 Z przyjemnością, ale za dwa tygodnie. Rewizyty u Austen wypadają w łykendy i do Opactwa jeszcze nie zdążyłam zawitać. A muszę się przyznać, że z niego akurat mało pamiętam (bo niektóre odświeżam co rok). Z powodu świąt przyszły weekend odpada - wizyty będa miłe. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Katarzyna Morland 12.04.06, 17:04 nchyb napisała: A z ciekawości zapytam, a jakiemasz zdanie na temat panny Katarzyny Morland? (z > Opactwa Northanger)?... Kasia nie jest głupia, w przeciwiństwie do Izabeli Thorpe, która pochodzi z rodziny "pustaków". Jej braciszek John to chyba najbardziej odpychający męski bohater Austen. A Katarzyna jest ciekawa świata, inteligentna, dobrze wychowana i sympatyczna; bez wahania wyjeżdża z opactwa, gdy ją obrażono, a stary Tilney uwierzył złośliwym plotkom paskudnego Thorpa Ma dziewczyna charakter, dlatego dopięła swego i Henry został jej mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nula8 Re: Katarzyna Morland IP: *.visp.energis.pl 13.04.06, 09:28 Ja z kolei uważam Annę za najbardziej spójną bohaterkę Jane Austen... W Dumie i uprzedzeniu zawsze mi trochę przeszkadzało tak szybkie "przestawienie się" Lizzie z niechęci do pana Darcy na miłość. Podejrzanie mi się to łączy z wizytą w Pemberley :). To oczywiście żart z tym Pemberley, ale tak serio to zawsze lubiłam Annę i wzrusza mnie jej walka ze sobą. A Perswazje walczą o palmę pierwszeństwa z Dumą i uprzedzeniem w moim własnym rankingu Austen. Na trzeciej pozycji jest Emma, później Rozważna i romantyczna, Northabger Abbey, a na końcu Mansfield Park. Tę ostatnią może bym i lubiła, gdyby nie Fanny. Co za okropnie głupie dziewczynisko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Katarzyna Morland IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.06, 13:53 Fanny jest fatalna,a jej ukochany Edmund rowniez,co nie znaczy ze ksiazka mi sie nie podobala,wrecz przeciwnie,cala Austen b.lubie.Co do Perswazji,to byly pisane,gdy Austen byla juz chora,w zasadzie nie dopracowala ich do konca,niestety umarla.Ale mi sie i tak podobaly i polknelam je w 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Katarzyna Morland 15.04.06, 23:53 Lubię Fanny, zważywszy na trudne dzieciństwo, a potem warunki jakie miała w domu wuja, nic dziwnego że jest, jaka jest. Miła dziewczyna, tyle że chorobliwie nieśmiała, ale sympatyczna i rozsądna. Natomiast Edmund wywołuje we mnie odruch wymiotny - nafaszerowany morałami kretyn i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Katarzyna Morland 18.04.06, 10:30 Dla mnie ogromną słabością tej częsci jesto to, że autorka usiłowała w niej przedstwwić zytelnikowi cały swoj system wartości. Wyszła jjej pogadanka o morlaności, a nie powieść;-). Edmund faktycznie jest nie do wytrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: "Perswazje" J. Austen 14.04.06, 12:06 A ja bardzo lubię perswazje. Nie jest to na pewno ksiązka tak błyskotliwa jak Duma i Uprzedzenie, ale ma swoj urok. Anna nie jest bezpłciowa, tylko mniej przebojowa niz inne bohaterki, bardziej niesmiała i stłamszona przez rodzinę. Do tego zgorzkniała. No i pamietajcie, że jest strasza niż pozostałe bohaterki. A ekranizacje polecam, jest bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
jogardii Re: "Perswazje" J. Austen 15.04.06, 17:30 Sięgnełam po Perswazje, po przeczytaniu "Kochanicy Francuza" Fowles'a. W tej ostatniej autor zamieścił wiele cytatów z powieści Austen. Ciekawa jestem dlaczego ? Może chaciał ją jakoś zinterpretować po swojemu ? ... coż, wyjśnienie i lektura "Perswazji " jeszcze przede mną ... Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: "Perswazje" J. Austen 18.04.06, 10:42 Najsłabsza książka panny Austen, ale i tak jest fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: "Perswazje" J. Austen 18.04.06, 11:52 Ja uważam, że najsłabsze jest Opactwo, a potem Mansfield Park. Perswazje sa u mnie wysoko na liście. Odpowiedz Link Zgłoś