Dodaj do ulubionych

Książka, po której boicie się zasnąć

26.04.06, 12:47
Lubię czytać "po poduszki" przed snem, ale są książki, których treść mocno
działa na wyobraźnię, jest tak przerażająca, że strach zasnąć. Macie takie
książki?

Dla mnie taką książką był m .in. "Malowany ptak" Kosińskiego.
Obserwuj wątek
    • saskiaplus1 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 26.04.06, 13:31
      Miałam tak po paru książkach S. Kinga - w licealnej młodości bałam się spać po
      lekturze "Miasteczka Salem" i koniecznie w takich wypadkach musiałam dokończyć
      książkę, żeby przekonać się, że wszystko dobrze się skończyło a siły zła
      zostały pokonane ;)) Możecie sobie wyobrazić, ile nocy spędziłam bezsennie
      zatopiona w lekturze ;)))
      • agnieszka_azj Re: Książka, po której boicie się zasnąć 26.04.06, 17:49
        Czytałam "Lśnienie" Kinga w czasie wakacji w pensjonacie. Bałam się wyjść do
        toalety, która była po drugiej stronie korytarza, mąż mnie eskortował ;-)))
        • shiva772 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 26.04.06, 20:28
          Czas życia czas śmierci Remarqua. Przerażające opisy.
    • eeela Re: Książka, po której boicie się zasnąć 26.04.06, 20:45
      Jedyna ksiazka, po ktorej sie balam, a mimo to polubilam ja, jest drugi tom
      "Wladcy pierscieni" :-)
    • anamag Re: Książka, po której boicie się zasnąć 26.04.06, 21:13
      Jeszcze w podstawówce... była taka seria książeczek pt. "Nie czytać o
      zmierzchu", brrrr... Chciałabym teraz na to zerknąć, ale nie mam pojęcia jaki
      był autor/autorzy ( to były zbiory opowiadań)
      • Gość: monika_kot Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 212.126.17.* 27.04.06, 08:19
        Witaj!
        Miałam koszmary i bezsenne noce dokładnie po tej samej serii opowiadań. To były
        zesztowe wydanie opowieści z dreszczykiem wydawe przez Iskry w latach 80.Część z
        nich nosiła tytuł "Nie czytać o zmierzchu", inne "Opowieści z deszczykiem".
        Zazwyczaj wypadało po trzy opowiadania na zeszyt, chyba głownie brytyjskich
        pisarzy. Do dzis pamiętam mój paniczny strach po "Małpiej łapce", opowieści
        "Duchy i ludzie", "Ludziach z marmuru". Mam kilka tych zeszytów do dziś ale po
        latach obawiam sie wrócić aby nie zepsuć sobie opinii o tych książeczkach.Kiedyś
        naprawdę przerażżżżżżżżżały!
    • Gość: Margo Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: *.chello.pl 27.04.06, 00:36
      "Wahadło Foucaulta". Czytałam w nocy będąc sama w domu i spanikowałam :-)
    • chiara76 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 01:06
      u mnie to chyba też King...właśnie przypominam sobie "TO" , sama byłam ciekawa
      swoich reakcji po 15 latach od pierwszego czytania...
    • aenima77 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 07:46
      "czerwony smok" H.Thomasa. Opisy bardzo działające na moją wyobraźnię!
      • nioma Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 09:02
        w liceum czytalam horrory Mastertona i balam sie pozniej pojsc do lazienki,
        czekalam az nadejdzie swit
        jako osoba dorosla mialam senne koszmary po przeczytaniu "American Psycho"
        i nie bylam w stanie dokonczyc "lituma w Andach" Llosy, tez mi sie snily
        koszmary i odpuscilam
        • lilarose Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 09:59
          O, ja też po Mastertonie! Szczególnie po takich jego książkach, gdzie akcja
          odbywa się w jakims starym domu, w nocy. Np. "Drapieżcy"

Boję się tez zasnąć po niektórych tomach Sagi o Ludziach Lodu.
          • Gość: monika_kot Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 212.126.17.* 27.04.06, 12:36
            Mnie z mastertonów do niemal ataku paniki idoprowadziła powieść "Wyklęty".
            Pamiętam to do dziś.
          • Gość: croyance Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 135.196.139.* 04.05.06, 14:21
            Ja tez! Po "Zwierciadle Piekiel" siedzialam jak trusia i balam sie odetchnac, a
            kolezanka wchodzila przez pol roku na 6 pietro na piechote, bo w windzie bylo
            lustro ...
            • Gość: croyance Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 135.196.139.* 04.05.06, 14:22
              Dla usprawiedliwienia dodam, ze mialysmy obie 14 lat.
    • autumna sceny stające przed oczami 27.04.06, 13:44
      Tak żeby nie móc zasnąć, to może nie, ale mam takie, które widzę jak żywe i aż mnie wstrząsa. Z "Księgi Diny" opis wypadku z gorącym ługiem ługiem (szczególnie dlatego, że nie raz pracowałam z materiałami żrącymi i dobrze wiem jak się zachowują... brrr...)
      A drugie to nie pamiętam skąd, ale bohaterce spadająca rozwidlona gałąź spada na samochód, przebija szybę i tym rozwidleniem trafia dokładnie w oczy.
    • jarka63 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 13:47
      "Pet Sematary"Kinga
    • aiczka Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 14:31
      Jak miałam siedem lat i byłam z mamą w bibliotece, to mi mama wyszukała na półce
      "Niekończącą się opowieść". Sama nie znała tej książki. Tylko tytuł się nam
      kojarzył z filmem dla dzieci, którego nie widziałyśmy. Przeczytałam wtedy tylko
      cztery pierwsze rozdziały, bo za bardzo mnie przerażała ta nicość.
    • kaaarolinkaa Re: Książka, po której boicie się zasnąć 28.04.06, 10:55
      "Ostateczne wyjście" Natsuo Kirino
    • hajota Re: Książka, po której boicie się zasnąć 28.04.06, 11:50
      O tak, mam takich parę.
      E.A. Poe "Maska czerwonego moru"
      King "Smętarz dla zwierzaków"
      Niektóre opowiadania ze zbioru "Opowieści starego antykwariusza" M.R. Jamesa,
      zwłaszcza to o hrabim Magnusie.
      • foxie777 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 28.04.06, 15:38

Na mnie tak dzialaja autentyczne opisy ludzkiego
        okrucienstwa.Kiedys czytalam ksiazke o antycznych torturach.
        Do tej pory pamietam miedzianego byka w Grecji do ktorego
        ladowali kilkunastu nieszczesnikow i podkladali ogien.
        Odglosy wychodzace z tego trwaly dosc dlugo.
        Od dluzszego czasu unikam tego typu literatury.

pozdr
        • nioma Re: Książka, po której boicie się zasnąć 28.04.06, 15:52
          to ja tak mialam jak ostatnio przeczytalam ksiazke "seryjni mordercy"
          zebrane przyklady z calego swiata, szczegolowe opisy itd
          nie wiem po jakiego diabla to przeczytalam, praca rzetelna, ale po nocach tez
          mi sie potem snilo
          • monikate Re: Książka, po której boicie się zasnąć 28.04.06, 20:07
            "Smętarz dla zwierzaków" Kinga
            Opowiadanie Gogola "Wij". Straszne! Jak raz przeczytalm, tak do tej pory boję
            się ponownie do niego zajrzeć.
            • shiva772 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 30.04.06, 21:53
              Jeżeli już mówimy o Mastertonach i Kingach (chociaż żałuję tych kilku lat
              strawionych na czytanie tego chłamu...)to najlepsza była "Kostnica". Opisy
              lekko oddychających ścian domu. To było niezłe.
    • pazeta Re: Książka, po której boicie się zasnąć 02.05.06, 18:17
      malowany ptak mocny jest. pare tygodni temu czytalem. teraz mam sny w takim klimacie. wiec teraz boje sie zasnac.
    • Gość: booboo Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 22:18
      solaris lema
      czasem boję się że jak się obudzę zobaczę to co niby już jest pogrzebane w
      przeszłości....
      • jogardii Re: Książka, po której boicie się zasnąć 03.05.06, 19:06
        "Jedyna ocalona" - Dean Koontz'a, ale może to dlatego, że był to mój pierwszy
        przeczytany thriller. Zakończenie na szczęście okazało się w miarę
        optymistyczne. Książka mnie przestraszyła, ale nie powiem, żeby powaliła.
    • asiouek ostatnio po Kościach księżyca 04.05.06, 00:42
      zwłaszcza, że czytałam jako mama dwulatki
    • Gość: titurka Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 80.72.39.* 04.05.06, 23:57
      'Syn cyrku' Johna Irvinga. Nie dlatego, ze ma brutalna fabule - po prostu jest
      tam takie nagromadzenie dziwnosci, ze balam sie zasnac. A jak zasypialam, snily
      mi sie koszmary. Ale nie moglam sie oderwac!
    • Gość: rafia Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 195.150.233.* 06.05.06, 20:37
      Jedyna książka, która mnie naprawdę przestraszyła: "Władca much" Goldinga. Brr...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka