lilarose 26.04.06, 12:47 Lubię czytać "po poduszki" przed snem, ale są książki, których treść mocno działa na wyobraźnię, jest tak przerażająca, że strach zasnąć. Macie takie książki? Dla mnie taką książką był m .in. "Malowany ptak" Kosińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saskiaplus1 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 26.04.06, 13:31 Miałam tak po paru książkach S. Kinga - w licealnej młodości bałam się spać po lekturze "Miasteczka Salem" i koniecznie w takich wypadkach musiałam dokończyć książkę, żeby przekonać się, że wszystko dobrze się skończyło a siły zła zostały pokonane ;)) Możecie sobie wyobrazić, ile nocy spędziłam bezsennie zatopiona w lekturze ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Książka, po której boicie się zasnąć 26.04.06, 17:49 Czytałam "Lśnienie" Kinga w czasie wakacji w pensjonacie. Bałam się wyjść do toalety, która była po drugiej stronie korytarza, mąż mnie eskortował ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 26.04.06, 20:28 Czas życia czas śmierci Remarqua. Przerażające opisy. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Książka, po której boicie się zasnąć 26.04.06, 20:45 Jedyna ksiazka, po ktorej sie balam, a mimo to polubilam ja, jest drugi tom "Wladcy pierscieni" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anamag Re: Książka, po której boicie się zasnąć 26.04.06, 21:13 Jeszcze w podstawówce... była taka seria książeczek pt. "Nie czytać o zmierzchu", brrrr... Chciałabym teraz na to zerknąć, ale nie mam pojęcia jaki był autor/autorzy ( to były zbiory opowiadań) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 212.126.17.* 27.04.06, 08:19 Witaj! Miałam koszmary i bezsenne noce dokładnie po tej samej serii opowiadań. To były zesztowe wydanie opowieści z dreszczykiem wydawe przez Iskry w latach 80.Część z nich nosiła tytuł "Nie czytać o zmierzchu", inne "Opowieści z deszczykiem". Zazwyczaj wypadało po trzy opowiadania na zeszyt, chyba głownie brytyjskich pisarzy. Do dzis pamiętam mój paniczny strach po "Małpiej łapce", opowieści "Duchy i ludzie", "Ludziach z marmuru". Mam kilka tych zeszytów do dziś ale po latach obawiam sie wrócić aby nie zepsuć sobie opinii o tych książeczkach.Kiedyś naprawdę przerażżżżżżżżżały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: *.chello.pl 27.04.06, 00:36 "Wahadło Foucaulta". Czytałam w nocy będąc sama w domu i spanikowałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 01:06 u mnie to chyba też King...właśnie przypominam sobie "TO" , sama byłam ciekawa swoich reakcji po 15 latach od pierwszego czytania... Odpowiedz Link Zgłoś
aenima77 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 07:46 "czerwony smok" H.Thomasa. Opisy bardzo działające na moją wyobraźnię! Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 09:02 w liceum czytalam horrory Mastertona i balam sie pozniej pojsc do lazienki, czekalam az nadejdzie swit jako osoba dorosla mialam senne koszmary po przeczytaniu "American Psycho" i nie bylam w stanie dokonczyc "lituma w Andach" Llosy, tez mi sie snily koszmary i odpuscilam Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 09:59 O, ja też po Mastertonie! Szczególnie po takich jego książkach, gdzie akcja odbywa się w jakims starym domu, w nocy. Np. "Drapieżcy" Boję się tez zasnąć po niektórych tomach Sagi o Ludziach Lodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 212.126.17.* 27.04.06, 12:36 Mnie z mastertonów do niemal ataku paniki idoprowadziła powieść "Wyklęty". Pamiętam to do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croyance Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 135.196.139.* 04.05.06, 14:21 Ja tez! Po "Zwierciadle Piekiel" siedzialam jak trusia i balam sie odetchnac, a kolezanka wchodzila przez pol roku na 6 pietro na piechote, bo w windzie bylo lustro ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croyance Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 135.196.139.* 04.05.06, 14:22 Dla usprawiedliwienia dodam, ze mialysmy obie 14 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna sceny stające przed oczami 27.04.06, 13:44 Tak żeby nie móc zasnąć, to może nie, ale mam takie, które widzę jak żywe i aż mnie wstrząsa. Z "Księgi Diny" opis wypadku z gorącym ługiem ługiem (szczególnie dlatego, że nie raz pracowałam z materiałami żrącymi i dobrze wiem jak się zachowują... brrr...) A drugie to nie pamiętam skąd, ale bohaterce spadająca rozwidlona gałąź spada na samochód, przebija szybę i tym rozwidleniem trafia dokładnie w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 13:47 "Pet Sematary"Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Książka, po której boicie się zasnąć 27.04.06, 14:31 Jak miałam siedem lat i byłam z mamą w bibliotece, to mi mama wyszukała na półce "Niekończącą się opowieść". Sama nie znała tej książki. Tylko tytuł się nam kojarzył z filmem dla dzieci, którego nie widziałyśmy. Przeczytałam wtedy tylko cztery pierwsze rozdziały, bo za bardzo mnie przerażała ta nicość. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: Książka, po której boicie się zasnąć 28.04.06, 10:55 "Ostateczne wyjście" Natsuo Kirino Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Książka, po której boicie się zasnąć 28.04.06, 11:50 O tak, mam takich parę. E.A. Poe "Maska czerwonego moru" King "Smętarz dla zwierzaków" Niektóre opowiadania ze zbioru "Opowieści starego antykwariusza" M.R. Jamesa, zwłaszcza to o hrabim Magnusie. Odpowiedz Link Zgłoś
foxie777 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 28.04.06, 15:38 Na mnie tak dzialaja autentyczne opisy ludzkiego okrucienstwa.Kiedys czytalam ksiazke o antycznych torturach. Do tej pory pamietam miedzianego byka w Grecji do ktorego ladowali kilkunastu nieszczesnikow i podkladali ogien. Odglosy wychodzace z tego trwaly dosc dlugo. Od dluzszego czasu unikam tego typu literatury. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Książka, po której boicie się zasnąć 28.04.06, 15:52 to ja tak mialam jak ostatnio przeczytalam ksiazke "seryjni mordercy" zebrane przyklady z calego swiata, szczegolowe opisy itd nie wiem po jakiego diabla to przeczytalam, praca rzetelna, ale po nocach tez mi sie potem snilo Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Książka, po której boicie się zasnąć 28.04.06, 20:07 "Smętarz dla zwierzaków" Kinga Opowiadanie Gogola "Wij". Straszne! Jak raz przeczytalm, tak do tej pory boję się ponownie do niego zajrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Książka, po której boicie się zasnąć 30.04.06, 21:53 Jeżeli już mówimy o Mastertonach i Kingach (chociaż żałuję tych kilku lat strawionych na czytanie tego chłamu...)to najlepsza była "Kostnica". Opisy lekko oddychających ścian domu. To było niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
pazeta Re: Książka, po której boicie się zasnąć 02.05.06, 18:17 malowany ptak mocny jest. pare tygodni temu czytalem. teraz mam sny w takim klimacie. wiec teraz boje sie zasnac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: booboo Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 22:18 solaris lema czasem boję się że jak się obudzę zobaczę to co niby już jest pogrzebane w przeszłości.... Odpowiedz Link Zgłoś
jogardii Re: Książka, po której boicie się zasnąć 03.05.06, 19:06 "Jedyna ocalona" - Dean Koontz'a, ale może to dlatego, że był to mój pierwszy przeczytany thriller. Zakończenie na szczęście okazało się w miarę optymistyczne. Książka mnie przestraszyła, ale nie powiem, żeby powaliła. Odpowiedz Link Zgłoś
asiouek ostatnio po Kościach księżyca 04.05.06, 00:42 zwłaszcza, że czytałam jako mama dwulatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titurka Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 80.72.39.* 04.05.06, 23:57 'Syn cyrku' Johna Irvinga. Nie dlatego, ze ma brutalna fabule - po prostu jest tam takie nagromadzenie dziwnosci, ze balam sie zasnac. A jak zasypialam, snily mi sie koszmary. Ale nie moglam sie oderwac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafia Re: Książka, po której boicie się zasnąć IP: 195.150.233.* 06.05.06, 20:37 Jedyna książka, która mnie naprawdę przestraszyła: "Władca much" Goldinga. Brr... Odpowiedz Link Zgłoś