Gość: Matylda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 13:19 Kto wedlug was bedzie nowminowany do Nike? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grafolog Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:50 Kaligrafy z wystawy, czyli to, co zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: Kto do Nike? 05.05.06, 19:19 Nie wiem, kto będzie nominowany, ale Michał Witkowski zasługuje na wszystkie nagrody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojzz Re: Kto do Nike? IP: *.is.net.pl 05.05.06, 20:55 Pff, przestań. Bo napisał książkę o pedałach "Lubię w o"?? No i co z tego, że temat kontrowersyjny? Dla mnie ta książka literacko i tak wypada przeciętnie. alojz. Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: Kto do Nike? 06.05.06, 10:48 Gość portalu: alojzz napisał(a): > Pff, przestań. Bo napisał książkę o pedałach "Lubię w o"?? No i co z tego, że > temat kontrowersyjny? Dla mnie ta książka literacko i tak wypada przeciętnie. Nie, bo napisał trzy znakomite literacko i wszechstronne tematycznie książki. Jeśli ktoś dostrzega w "Lubiewie" wyłącznie kontrowersyjny, pedalski temat, to naprawdę wiele traci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojzz Re: Kto do Nike? IP: *.is.net.pl 06.05.06, 15:59 No cóż, ja tylko taki dostrzegam i nie wiem jak można się w tym na siłe dopatrywać czegoś więcej. Wielka mi rzecz opisać trudny i smutny los homoseksualistów w katolickiej, homofobicznej Polsce. No tak, zapomniałem - rozgłos murowany. alojz. Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Kto do Nike? 17.05.06, 14:40 Nie wiem, czy w ogóle czytałeś Lubiewo, bo akurat w tej książce nie było chyba nawet cienia skarg na homofobię czy w ogóle na to, jak gejom jest ciężko w "katolickiej konserwatywnej Polsce". Co więcej, to była raczej paradoksalna nostaligiczna tęsknota za starym światem (znanym autorowi z opowiadań), w którym geje żyli "w podziemiu". Zresztą "geje" to w ogóle niewłaściwe słowo, bo Witkowski właśnie prowokacyjnie rozpacza jak stara dobra pod-dworcowa "ciota" z jej dekadenckim klimatem przemieniła się w "geja" tzn. bezstylowego nowoczesnego osobnika z klasy średniej- wykształconego, czystego, eleganckiego, żyjącego w stałym związku i mocno walczącego o swoje prawa:) Dałoby się pewnie zarzucić dosyć sporo Lubiewu (moim zdaniem przede wszystkim to, że wszystko jest pisane "na jedno-kopyto" - sam styl i wrażliwość autora przekonują mnie, ale już pierwsze kilka-kilkanaście stron książki wszystko o niej mówi), ale akurat na pewno nie "polityczną poprawność". Zresztą w tej książce nie ma w zasadzie nic "politycznie zaangażowanego", nawet jeśli to pojęcie by rozumieć dość szeroko. Arcydzieło to nie jest, jasne. Co -niestety -niekoniecznie oznacza, uwzględniając poziom wydawanej u nas literatury, że przyznanie Nike Witkowskiemu byłoby jakimś skrajnym nieporozumieniem. Skoro np. Kuczok dostał, to dlaczego nie Witkowski:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojzz Re: Kto do Nike? IP: *.is.net.pl 17.05.06, 16:14 Czytałem "Lubie w o" i po tej lekturze nie sięgnę już po żadną książkę tego autora. Ta powiesć jest obrzydliwa, wulgarna i niekoniecznie zmienia spojrzenie człowika na środowisko gejów - mnie np. zraziła do nich po tym co tam przeczytałem, że im tylko chodzi o to, aby się parzyć ze sobą jak zwierzątka; nie ważne jak, gdzie i z kim. alojz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arra Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 17:00 wiksadyba1 napisał: Skoro np. Kuczok dostał, to dlaczego nie Witkowski:)? Ale przecież są książki lepsze od "Lubie w o" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rikitiki Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 13:26 veera napisała: > Nie wiem, kto będzie nominowany, ale Michał Witkowski zasługuje na wszystkie > nagrody! Przede wszystkim na bitą pianę, no i może jeszcze na duży okaz... komina w stylizowanym kształcie:DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pergola Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:18 Był "Gnój", to teraz musi być zgnilizna.Tak pokazuje kompas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 16:28 No właśnie, bo mi się wydaje, że w tym roku na rynku księgarskim nie obrodziło i myślałam, że mnie pocieszycie, a tu nic... Czy Nike może się nie odbyć z braku kandydatów? he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tofana Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 22:44 Warto zwrócić uwagę na "Spadającą chwilę czasów" Romana Lacha. Jest inna niż wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 10:09 Przyznam, ze nie czytalam.... Mozesz cos więcej na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tofana Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 20:43 Książka bardzo plastyczna, nieco poetycka. Opisuje współczesność jako swoistą chwilę w całej ciągłości świata. Skłania do zadumy , do zastanowienia nad tym, co ważne. Nie stroni przy tym od humoru. Książka wciąga. Jest pełna świeżości i czyta się ją bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:14 Dzieki, brzmi niezle, przeczytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ponurak Re: Kto do Nike? 09.05.06, 21:18 Możesz odrobinę dokładniej i sensowniej? Pieprzenie głupot pseudointelektualnych dobre to my, nie nas. O czym ta książka, napiszesz? Z góry dziekuję w imieniu niedoinformowanych forumowiczów:) Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: Kto do Nike? 10.05.06, 10:27 Gość portalu: Matylda napisał(a): > No właśnie, bo mi się wydaje, że w tym roku na rynku księgarskim nie obrodziło > i myślałam, że mnie pocieszycie, a tu nic... Czy Nike może się nie odbyć z > braku kandydatów? he he he Bez przesady, że nie ma kandydatów. Obrodziło ostatnio dokonaniami wielkiego kalibru, książki wydali Różewicz, Szymborska, Zagajewski... Idealni kandydaci dla komisji Nike. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Kto do Nike? 10.05.06, 10:30 Ja proponuję "Warunek" Eustachego Rylskiego Odpowiedz Link Zgłoś
michles Re: Kto do Nike? 18.05.06, 12:15 No ale nie ma Różewicza, Tochmana, Tokarczuk.... ubolewam!!!!!!!!! - ale Maslowska jest. Ludzie , do czego to dochodzi. Mieczysław Abramowicz "Każdy przyniósł, co miał najlepszego" Ewa Graczyk "Przed wybuchem wstrząsnąć" Jerzy Jarzębski "Prowincja Centrum" Aleksander Jurewicz "Popiół i wiatr" Piotr Kalwas "Czas" Urszula Kozioł "Supliki" Iwona Kurz "Twarze w tłumie" Ewa Lipska "Gdzie Indziej" Dorota Masłowska "Paw królowej" Piotr Matywiecki "Ta chmura powraca" Zbigniew Mentzel "Wszystkie języki świata" Jacek Podsiadło "Kra" Eustachy Rylski "Warunek" Barbara Skarga "Kwintet metafizyczny" Piotr Sommer "Po stykach" Andrzej Stasiuk "Noc" Wisława Szymborska "Dwukropek" Mariusz Wilk "Wołoka" Michał Witkowski "Lubiewo" Adam Zagajewski "Anteny" Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: Kto do Nike? 18.05.06, 14:42 Hmm, niezła rozpiętość. Jakieś te książki nieporównywalne, nieprzystające do siebie. Jakiś sceptycyzm się we mnie zrodził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregman77 zwlaszcza ta maslowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:44 przeciez paw krolowej jest zenujaco slaby... Odpowiedz Link Zgłoś
nebada Re: Kto do Nike? 10.05.06, 11:59 Łukasz Gorczyński. Ale to nie w tym roku. Za dwa co najwyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
nebada Re: Kto do Nike? 10.05.06, 12:01 i tak może tylko lekko na temat: nebada.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?2,2006 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscportalu ja stawiam na.. IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 10.05.06, 15:13 Juliusza Gabryela poetyka snu,surrealizm -git:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falcon Re: ja stawiam na.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 12:33 Tego, który potrafi pokonać wszystko - Kamila Durczoka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: energumen Re: ja stawiam na.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:21 Olgę Tokarczuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CheChe Re: ja stawiam na.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 13:21 na tłustą śmietankę literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sutekh Re: ja stawiam na.. IP: *.ajd.czest.pl 16.05.06, 14:30 no nie, Rylski pewnie pewniakiem. nie chcę tak, dajcie tu Filipa Surowiaka. eeeeeeeeeeeeeeeeeeee, najlepiej M. POdgórnik albo Majzla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łeee Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:36 Kto ustalał nominacje? łeeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fstyd powiedziedz Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 19:23 ale powiedzieć trzeba. Wytypowali wydawcy swoje duperelki, żeby lepiej zarobić! Odpowiedz Link Zgłoś
sylvie21 lista 18.05.06, 17:29 Oto lista 20 nominowanych: Mieczysław Abramowicz "każdy przyniósł, co miał najlepszego", słowo/obraz terytoria Ewa Graczyk "Przed wybuchem wstrząsnąć. O twórczości Witolda Gombrowicza w okresie międzywojennym", słowo/obraz terytoria Jerzy Jarzębski "Prowincja Centrum", Wydawnictwo Literackie Aleksander Jurewicz "Popiół i wiatr", słowo/obraz terytoria Piotr Kalwas "Czas", Rosner i Wspólnicy Urszula Kozioł "Supliki", Wydawnictwo Literackie Iwona Kurz "Twarze w tłumie", Świat Literacki Ewa Lipska "Gdzie Indziej", Wydawnictwo Literackie Dorota Masłowska "Paw królowej" Lampa i Iskra Boża Piotr Matywiecki "Ta chmura powraca", Wydawnictwo Literackie Zbigniew Mentzel "Wszystkie języki świata", Znak Jacek Podsiadło "Kra", Znak Eustachy Rylski "Warunek", Świat Książki Barbara Skarga "Kwintet metafizyczny", Universitas Piotr Sommer "Po stykach", słowo/obraz terytoria Andrzej Stasiuk "Noc", Czarne Wisława Szymborska "Dwukropek", Wydawnictwo a5 Mariusz Wilk "Wołoka", Wydawnictwo Literackie Michał Witkowski "Lubiewo", Korporacja HA!art Adam Zagajewski "Anteny", Wydawnictwo a5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floe Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 17:49 koniunktura... nic nowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubuś Re: Kto do Nike? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 19:28 Po tym, co zrobili, olewam szanowne jury. Jesteście beznadziejni! Pa! Odpowiedz Link Zgłoś