Gość: asto IP: *.centertel.pl 23.05.06, 12:59 Hej. Która książka Austen jest fajniejsza? "Rozważna i romantyczna" czy "Duma i uprzedzenie". Na razie przeczytałam tylko "Emmę" i b. mi się podobała. Czy te powyższe są równie dobre? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarka63 Re: Austen Jane 23.05.06, 13:20 "Duma" zdecydowanie najlepsza! "Rozważna" tez dobra, J.A. nie napisała chyba złej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
yasa1 Re: Austen Jane 23.05.06, 14:42 Hmmm... "Perswazje" nie powalają, podobnie jak "Opactwo Northanger" - miałam wrażenie, że akcja jest trochę na siłę ciągnięta... Ale to oczywiście tylko moje zdanie :)) Pozdrawiam Yassa PS A "Duma..." faktycznie najlepsza, bez dwóch zdań! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka20z Re: Austen Jane 23.05.06, 22:40 yasa1 napisała: > Hmmm... "Perswazje" nie powalają, podobnie jak "Opactwo Northanger" - miałam > wrażenie, że akcja jest trochę na siłę ciągnięta... > Ale to oczywiście tylko moje zdanie :)) > Pozdrawiam > Yassa > PS A "Duma..." faktycznie najlepsza, bez dwóch zdań! Ja "Opactwem" byłam zachwycona-świetny humor. Za to "Rozważna i romantyczna"- śmiertelnie nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb zdecydowanie obie świetne... :-) 23.05.06, 17:00 A pytanie z gatunku - co jest smaczniejsze dżem czy marmolada, wygodniej spać w koszuli nocnej czy pizamie, lub które święta lepsze BN czy Wielkanoc... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ira0986 Re: Austen Jane 23.05.06, 18:30 Przeczytałam już chyba wszystkie i definitywnie naj,naj jest 'Duma i uprzedzenie'. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Austen Jane 23.05.06, 20:00 Moim zdaniem " Duma i uprzedzenie"- momentami powala dowcipem i celnymi uwagami na temat ludzkich przywar i grzeszków. To jedna z moich ulubionych książek. Jane Austen była wielką, nad wyraz spostrzegawczą portrecistką relacji społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: Austen Jane IP: *.centertel.pl 24.05.06, 23:29 A mi się najbardziej "Emma" podobała, mimo, że nie jest zbyt docenioną książka J.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bu Re: Austen Jane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 23:39 mnie zaskoczyło "Opactwo" szczegolnie narracja, "Rozważana" mnie nie ruszyła - po prostu ją przeczytałam, ale przy "Dumie" miałam wypieki Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: Austen Jane 25.05.06, 00:54 A ja tak strasznie żałuję, że J.A. nie skończyła "Watsonów"... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Austen Jane 07.07.06, 18:35 w wątku już się wypowiadałam, moim zdaniem obie świetne. Ale... No właśnie - ale, na fali przypominania sobie filmów i książek przeczytałam właśnie i DiU i RiR. Jednak palmę pierwszeństwa oddaję Dumie... Z tym, że perypetie panien Dashwood są również bardzo warte uwagi... I własnie oglądam Ri R Epelpolu, a pamiętam wersję z Kate Winslet i Hugh Grantem... I tak sobie porównuję, co lepsze... Z Dumą nie miałam tych problemów, wersja z Colinem Firthem jest the best, chociaż nowa Duma równiez mnie wzruszyła, ale co do Rozważnej, nie wiem, którą wersję filmowa wolę... Odpowiedz Link Zgłoś
fraaszka Re: Austen Jane 07.07.06, 18:44 przepraszam za prywatę -zajrzyj proszę do skrzynki Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Austen Jane 07.07.06, 18:49 Zajrzałam i odpisałam. Książeczki poszły, a Ty jestes kochana, ze tak długo wytrzymałaś. A ja jestem świnka, bo kilka stroniczek sobie ksernęłam. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
sylvie21 Re: Austen Jane 07.07.06, 20:05 "Duma i uprzedzenie" jest bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Austen Jane 08.07.06, 08:32 Czy ktos widzial na dvd??Siem przymierzam kupic cały pakiet filmow ale nie wiem czy warto. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Austen Jane 08.07.06, 09:04 kwestia gustu, moim zdaniem warto... Na DVD jest w pakiecie wersja z Colinem (ten w mokrej koszuli po kąpieli w staie :-), a Rozwazna bez Hugh Granta... Odpowiedz Link Zgłoś
ejola Re: Austen Jane 12.07.06, 09:58 Film lepszy ten www.filmweb.pl/Film?id=33088 niz ta wersja z 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Austen Jane 12.07.06, 09:55 Przeczytaj obie, są naprawdę fajne. Austen była świetną obserwatorką życia społecznego swojej warstwy:) Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami "Rozsądek i romantyzm" 12.07.06, 10:50 Taką książkę znalazłem w "pewnym wiodącym" supermarkecie. Autorka: Jane Austen. Kolejna po "Fredzi Phi-Phi" próba poprawności tytułów? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: "Rozsądek i romantyzm" 12.07.06, 14:03 to nowe tłumaczenie, zdaje się w Zielonej sowie, jakoś nie mam przekonania... Chyba że w bibliotece znajdę, to spróbuję porównać... Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: Austen Jane 12.07.06, 10:51 "Emma" jest nudna, "Mansfield Park" taki sobie. "R i R" górą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: Austen Jane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 13:00 właśnie, a Duma w którym przekładzie? Trzeciakowska, jak wiadomo, nie do pobicia, ale ostatnio zaczęłam czytać nowsze wydanie prószynskiego i też niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdkaaa Re: Austen Jane 12.07.06, 22:20 mnie Rozwazna i romantyczna nudzi jestes w srodku ksiazki ... nie wiem czy nie przestac jej czytac i nie zabrac sie za cos lepszego.. Odpowiedz Link Zgłoś