Dodaj do ulubionych

Zapomniany S. Grabiński?

13.01.03, 12:31
Czytam ostatnio "kolejowe" opowiadanka Stefana Grabińskiego i zastanawiam
się, dlaczego nigdy nie był to pisarz szczególnie popularny. Wyprzedza swoją
epokę, a może, jak sądzą niektórzy był tylko późnym epigonem E.A. Poego? Co
sądzicie o twórczości S. Grabińskiego? Co czytaliście?
x.
Obserwuj wątek
    • Gość: staruch Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.03, 12:37
      Wlasnie to. Rewelacyjnie przygnebiajace. A patent z pomaganiem zlemu losowi,
      kiedy katastrofa kolejowa mogla nie dojsc do skutku? Super. I to powstalo tak
      dawno? Nie do wiary.
      • xiontz Re: Zapomniany S. Grabiński? 13.01.03, 12:45
        Dawno, to może nie (pierwsza połowa XXw.), ale na swój sposób genialne (moim
        zdaniem). I ten język - poćma, budnik, wydroże, wnęcić się - byle pisarzyna nie
        wymyśliłby takich neologizmów!!! Od kiedy przeczytałem "Smolucha" i "Ślepy tor"
        inaczej się czuję wsiadając do pociągu!
        x.
    • Gość: Kawka Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: *.avamex.krakow.pl 13.01.03, 20:20
      Witam.Na "Niesamowite opowiesci" Stefana Grabińskiego natrafiłam przed wielu
      laty w antykwariacie przy ul.Sławkowskiej w Krakowie. W owym czasie namiętnie
      wręcz czytałam i kolekcjonowałam tego typu literaturę (dwa tomy "Opowieści z
      dreszczykiem" też udało mi się tam znależć).Najbardziej podobały mi się
      opowieści z "Księgi ognia" : "Czerwona Magda" ,"Biały wyrak" i "Muzeum dusz
      czyśćcowych", a "Smoluch",bosonogi,wysmarowany sadzą olbrzym straszył mnie po
      nocach na równi z małpią łapką .Tak,w tych opowieściach jest specyficzna
      atmosfera lęku pomieszanego z podziwem dla niesamowitych zjawisk i zgoda na ich
      nieuchronne zaistnienie.Dobrze,że przypomnieliście tego autora.Pozdrawiam.
      • Gość: staruch Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 15:26
        To ten kominiarski "Bialy wyrak", ktorego czytalem w dziecinstwie, tez jest Grabinskiego? Pamietam tylko, ze to byl zeszyt w miekkich okladkach (seria Niesamowite opowiesci?) i wrazenie jakie na mnie zrobil pamietam do dzis.
    • Gość: Kawka Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: *.avamex.krakow.pl 13.01.03, 20:26
      Hej,to jeszcze raz ja.Nie czytałam "Ślepego toru".Gdzie na niego natrafiliście?
      W moim zbiorze (w cyklu"Demon ruchu") go nie ma.
    • Gość: monika_kot Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: *.unitel.com.pl 17.01.03, 07:13
      Mam prosbę do wszystkich którzy wpisali się na ten temat. Podajcie "dane"
      swoich ksiązek Grabińskiego jakie macie i co zawierają... (kto wydał, rok,
      ilośc stron) Bardzo dawno czytałam jego opowieści niesamowite.Czy pisał również
      powieści czy tylko krótkie formy. Ja mam tylko dwa zeszyty Iskier z 1981 roku
      pod wspólnym tytułem Opowieści niesamowite 1 i 2 i zawierają:
      1. Znak
      Kochanka Szamoty
      W domu Sary
      Na tropie
      Czerwona Magda
      Muzeum dusz czyśćcowych
      Przed daleką drogą
      2. Demon ruchu
      Ultima Thule
      Problemat Czelawy
      Dziedzina
      Zemsta Żywiołaków (legenda strażacka)
      Pożarowisko
      Biały wyrak (gawęda kominiarska)

Pozdrawiam wszystkich!:)
    • Gość: Kawka Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: *.avamex.krakow.pl 20.01.03, 20:26
      Witam Monikę.Oto wszystkie informacje o egzemplarzu,który posiadam :
      Stefan Grabiński -"Niesamowite opowieści" Wyd.I
      "Czytelnik" 1958
      Wybór i opracowanie tekstów Janusz Wilhelmi
      Obwolutę projektował Jerzy Jaworowski

Przedmowa : Magik niesamowitości
      (Po zgonie Stefana Grabińskiego) -napisał Karol Irzykowski

Spis rzeczy
      Błędny pociąg
      Demon ruchu
      Smoluch
      Sygnały
      Ultima Thule
      (z "Demona ruchu" - 1919 )
      Szary pokoj
      Nocleg
      Znak
      Problemat Czelawy
      Saturnin Sektor
      Osada dymów
      Dziedzina
      (z "Szalonego pątnika" - 1920)
      Czerwona magda
      Biały wyrak
      Zemsta żywiołaków
      Pożarowisko
      Muzeum dusz czyśćcowych
      ( z "Księgi ognia" - 1922 )

Kochanka Szamoty
      Zez
      W domu Sary
      Przed drogą daleką
      Na tropie
      Spojrzenie
      ( z "Niesamowitej opowieści" - 1922)

Od wydawców -napisal Janusz Wilhelmi

Serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: Kawka Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: *.avamex.krakow.pl 20.01.03, 20:48
      Witam raz jeszcze.Dołączam garść informacji z obwoluty mojej ksiązki .Stefan
      Grabiński ukończył Studia polonistyczne i filologię klasyczną ,był nauczycielem
      gimnazjalnym.Pisał nowele,powieści,dramaty i szkice literackie.W 1931 r.
      otrzymal nagrodę miasta Lwowa.Wydał :"Na wzgórzu róż " (nowele,1918)
      "Demon ruchu"(nowele,1919)
      "Szalony pątnik" (nowele,1920)
      "Willa nad morzem" , " Zaduszki"(dramaty
      1921)
      "Niesamowita opowieść"(nowele,1922)
      ""Księga ognia"(nowele,1922)
      "Salamandra"(powieść,1924)
      "Cień Bafometa"(powieśc,1926)
      "Klasztor i morze"(powieść,1928)
      "Namiętność" (nowele,1930)

Urodził się w 1887 r. w Kamionce Strumiłowej pod Lwowem.Zmarł w 1936 roku.

To wszystko. Pozdrawiam.

PS.Ilośc stron w moim egzemplarzu -294(ze spisem treści)
      • Gość: monika_kot Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: *.unitel.com.pl 21.01.03, 18:17
        Witam Cię Kawka!!!
        Bardzo dziękuję za oba wpisy. Wiem juz czego szukać i przybło mi informacji.
        Grabińskiego czytałam ostatnio wiele lat temu ale zapamiętałam że zrobił na
        mnie wrażenie i ten temat forum sprawił że sięgnęłam ponownie po te zeszyty.
        Dobra literatura nigdy się nie zestarzeje. Miło spotkac tu tak różnych fajnych
        ludzi którzy czytali nie raz to samo lub moga coś polecic czu uzupełnić.:)
      • Gość: monika_kot Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: *.unitel.com.pl 21.01.03, 18:19
        Witam Cię Kawka!!!
      • Gość: monika_kot Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: *.unitel.com.pl 21.01.03, 18:20
        Witam Cię Kawka!!!
        • Gość: xiontz Re: Zapomniany S. Grabiński? IP: 193.0.75.* 10.02.03, 12:50
          W Wydawnictwie Lubelskim w roku 1975 wyszły trzy tomy Utworów wybranych S.
          Grabinskiego - Tom pierwszy to wybrane nowele, Tom drugi to
          powieści :Salamandra i Cień Bafometa, Tom trzeci to powieść Wyspa Itongo.

Na podstawie Kochaniki Szamoty został nakręcony film - czy ktoś ma jakieś
          informacje na ten temat? Czy jest to w ogóle rzecz do zdobycia? Pozdrawiam
          wszystkich miłośników dobrej literatury!
          x.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka