Dodaj do ulubionych

DEDYKacje - za i przeciw

06.07.06, 13:41
uwielbiam dostawac książki z dedykacjami. stanowią wspaniałą pamiątkę, a po jakiś czasie przypominają, od kogo są prezentem :)

teraz mam problem - ofiarowuję książkę drogiej mi osobie i nie wiem, czy osoba ta lubi dostawać książki z dedykacjami. nigdy się nad tym nie zastnawiałam, bo moja rodzina i przyjaciele lubią, kiedy coś wpiszę... ale usłyszałam opinię, że wpisywanie dedykacji jest passe. nie wiem...

czy w obecnych czasach pisanie dydykacji jest w dobrym tonie? może ktoś wie, jak to jest w innych krajach - np. francji?

myślałam, żeby włożyć do książki karteczkę, którą można będzie ew. wkleić jeśli ta osoba będzie chciała...

ratunku!
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: DEDYKacje - za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 14:12
      a mnie tam guzik obchodzi czy w tym roku wpisywanie dedykacji jest passe
      i czy będzie jak najbardziej na topie za pięć lat
      książki i dedykacje w nich są ponad modę,trendy i wytyczne kogokolwiek
      uwielbiam otrzymywać książki z dedykacjami
      są tylko dla mnie, tylko od kogoś...
      czasem kilka słów wpisu przypomina po latach COŚ...sytuację, osobę,klimat..
      oczywiście nie mam na myśli dedykacji typu " Ani na urodziny -ciocia Jadzia"
      ;)
      • Gość: kik Re: DEDYKacje - za i przeciw IP: *.acn.waw.pl 06.07.06, 16:12
        mnie też nie obchodzi, ale nie chcę urazić osoby otrzymującej prezent :)
        • nchyb Re: DEDYKacje - za i przeciw 06.07.06, 16:20
          >ale nie chcę urazić osoby otrzymującej prezent :)
          No bez przesady. Czym ją urazisz, dedykacją? Jeżeli tak, to ja bym się bała, że
          kolor okładki tez już może być zbyt mało trendi dżesi i si... A dedykacje
          cżęsto przeszkadzają tym (nie zawsze, ale często - doświadczalnie sprawdzone),
          którzy otrzymane książki przekazują dalej w prezencie...
        • Gość: anka Re: DEDYKacje - za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 16:28
          darowanemu...
          dlaczego miałabyś urazić?
          kłopot mógłby być wtedy, gdyby obdarowana osoba przeznaczała takie książki do
          sprzedaży, ale tak?
          niedawno kupiłam w antykwariacie książkę Krystyny Grzybowskiej z ciepłą,
          prywatną (na całej stronie) dedykacją autorki, podarowała ją swojej przyjaciółce
          to było miłe

• akondze Re: DEDYKacje - za i przeciw 06.07.06, 16:38
      Ciekawa sprawa te dedykacje...
      Zwłaszcza jak się kupi taką książkę np. w antykwariacie...
      Książeczka Conrada 'O morzu' a tu jakiś mężczyzna na pierwszej karcie napisał
      pięćdziesiąt lat temu: "Ukochanej małżonce... i jego podpis"

Czasami tylko takie rzeczy po ludziach zostają...

----------
      ...skwak?
      • staro Re: DEDYKacje - za i przeciw 06.07.06, 18:04
        Jestem jak najbardziej ZA!
        Jedna z dedykacji przypomina mi humanistce - banalnie - dawno zapomniane
        zwycięstwo w konkursie matematycznym, kolejna - koleżankę i pewną przuysługę...
        O takich zdarzeniach warto czasem pamiętać...
        • kicior99 Re: DEDYKacje - za i przeciw 06.07.06, 18:07
          dl;a swietego spokoju dedykacje wklejam w taki sposob aby bez szkody dla
          ksiazki obdaroiwany mogl sobie odkleic. Inni wkladaja ozdobny bilecik, mogacy w
          razie czego sluzyc za zakladke i problem z glowy.
          • Gość: kik Re: DEDYKacje - za i przeciw IP: *.acn.waw.pl 06.07.06, 18:23
            jak to robisz?
            • kicior99 Re: DEDYKacje - za i przeciw 06.07.06, 18:25
              podklejam prawie wyschnietym klejem biurowym z jednej strony i efekt jest
              podobny jak na postitkach
    • violent_green Re: DEDYKacje - za i przeciw 06.07.06, 22:18
      Ja również uwielbiam dostawać książki z dedykacjami :) Najbliższym przyjaciolom
      również zawsze coś wpisuję. Niestety niektórzy uważają to conajmniej za
      profanację książki i nic nie piszą. A szkoda...
    • ejola Re: DEDYKacje - za i przeciw 12.07.06, 09:00
      Chyba sporo zależy od tego dla kogo jest ta książka. Jesli dla przyjaciela-ja
      wpisuję. Myslę, że miło dostać książkę z takim osobistym zapiskiem. Jeśli to coś
      bardziej oficjalnego -na ładnym grubszym papierze i wkładam po prostu do środka.
      Jak się komuś nie spodoba wyrzuci, jeśli będzie chciał to ją sobie będzie
      wykorzystywał jako zakładkę lub przyklei. Taką oficjalną dedykację to myślę,że
      można wydrukować. Bo jeśli coś bardziej osobistego to tylko ręcznie.
      • viki2lav Re: DEDYKacje - za i przeciw 14.07.06, 09:56
        chcialam wyskoczyc z bilecikiem a tu juz Kocisko bylo;-)

Jesli dedykacja to tylko odrecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka