Dodaj do ulubionych

Łysiak - Flet i co dalej ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 23:03
Nie do końca "czuję" książki Łysiaka o tematyce napoleońskiej,
natomiast "Flet z Mandragory" mnie oczarował. Podpowiedzcie prosze które
książki Łysiaka utrzymane są w podobnym klimacie? Dzięki i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: margota Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.icpnet.pl 05.09.06, 00:11
      Najlepiej na tym skończyć.
    • capuccino_days Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 05.09.06, 09:28
      zgadzam się z Margotą - Flet - i już! albo jeszcze raz przeczytać Flet
      • Gość: alinka Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 13:51
        Chcecie powiedzieć że Łysiak nie napisał nic więcej godnego uwagi ???
        • skajstop Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 05.09.06, 14:01
          Mnie się jeszcze podobały "Wyspy zaczarowane".
        • kazek100 Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 05.09.06, 19:21
          On próbował robić rzeczy w podobnym klimacie, ale niestety na starość
          ideologicznie oszalał, uwierzył, że jest kimś innym niż jest (wyobraził sobie,
          że to dzięki niemu padła komuna) i w tym klimacie zaczął tworzyć kszmarki
          (vide "Kielich"). A zagubił się w takim stopniu, że zaczął twierdzić, że nie
          puiblikowano go w czasie komuny (z czego wnioskuje, że "Flet..." nie jest jego
          książką, bo tę czytałem jeszcze własnie przed 1989.
          • Gość: margota Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.icpnet.pl 05.09.06, 20:00
            Dokładnie
          • Gość: alinka Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:13
            No i runęły w gruzach moje nadzieje na listę pasjonujących książek :-(
            • joszte Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 06.09.06, 09:24
              mozesz jeszcze poszukac ksiazki pt. 'MW' - (np.muzeum wyobrazni), historia
              kilku obrazow.
              mi sie akurat napoleonskie ksiazki lysiaka podobaly, choc
              generalnie 'literatura wojskowo- bograficzna' w ogole mnie nie pociaga. fakt,
              ze czytalam je bardzo dawno temu, chyba w szkole sredniej.
              • joszte Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 06.09.06, 09:27
                to lysiak zaczal nigdys wydawac 'historie malarstwa bialego czlowieka', prawda?
                albo mi sie wydaje, albo wyszedl pierwszy tom tego dziela nawet, hm?
                • Gość: alinka Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 14:00
                  Prawda :-)
                  • Gość: Zaba-agata Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.gorzow.mm.pl 06.09.06, 16:05
                    Tylko Boże broń nie otwieraj "Sztuki białego człowieka", to koszmar absoltuny
                    jest. Ja zresztą wcale nie cenię pana Łysiaka, za żadnę ksiązkę, nawet za Flet
              • Gość: jacek2 Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 17.09.06, 13:29
                Polecam MW ! Ksiazka nie byla wznawiana i znalezc ja jest bardzo ciezko .
    • agrafek Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 07.09.06, 15:41
      Jeśli spodobał Ci się "Flet z madragory" to "Muzeum wyobraźni" i "Wyspy
      bezludne" też powinny przypaść Ci do gustu. Nie wiem jak, z "Szachistą", bo,
      choć to powieść, to jednak osadzona w czasach napoleońskich. Z drugiej strony,
      Łysiak "napisał" w "Szachiście" Fandorina na ileś tam lat przed Akuninem, więc
      jeśli lubisz tego ostatniego, to czemu nie?
      • Gość: alinka Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 21:24
        Dzięki! przywracasz mi wiarę w... Łysiaka ;-)
        Wyspy zaczarowane (ktoś wyżej wspominał) czytałam, też mi się podobały ale to
        już inne klimaty niż Flet.
        • foxie777 Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 08.09.06, 06:02

Mnie sie bardzo podobala Cena.
          Zreszta dlaczego jest taka nagonka na Lysiaka?.
          Mozna sie z Nim nie zgadzac, ale docenic wartosc literacka
          jego ksiazek.
          Ostatecznie wielu wybitnych pisarzy bylo na chlebku komuny,a
          to zupelnie nie wplynelo na fakt, ze sa swietni.

pozdr
          • Gość: czapski Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:39
            Tylko oni maja na tyle przyzwoitosci, ze nie robia z siebie wielkich
            antykomunistow co walczyli z systemem jak Łysiak.
          • kazek100 Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 14.09.06, 20:32
            foxie777 napisała:

> Zreszta dlaczego jest taka nagonka na Lysiaka?.
            > Mozna sie z Nim nie zgadzac, ale docenic wartosc literacka
            > jego ksiazek.

wartośc literacka? W "kielichu" na przykład? Nie żartujmy...

co do Fletu to się akurat nie wypowiadam, bo czytałem jako młodzieniaszek i nie
            wiem, jak bym teraz odebrał (wtedy mi się podobało - nawet bardzo).
            Ale "Statek", "Kielich" to grafomania czystej wody.
    • akondze Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 13.09.06, 13:17
      "Szachista" jest całkiem ok. - z punktu widzenia 10latka chyba, którym będąc
      czytałem tę książkę...

----------
      ...skwak?
      • Gość: alinka Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 16:05
        Jeśli mając 10 lat czytałeś Łysiaka to co czytasz teraz ? :-)
        Ale dzięki za kolejny tytuł. Pozdrawiam!
        • Gość: Ania Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: 195.116.32.* 14.09.06, 13:33
          MW, Wyspy zaczarowane, Wyspy bezludne, Szachista - bardzo polecam. Kiedyś
          czytałam też serię zaczynajacą się od Konkwisty - i szło mi to całkeim nieźle.
          Także w sumie Łysiaka odbieram na "tak", może rzeczywiście poza tym watkiem
          antykomunistycznym.
          • Gość: foxie77 Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.proxy.aol.com 15.09.06, 05:19

Poniewaz w Kraju nie mieszkam,moje mozliwosci bycia na "biezaco sa
            troche ograniczone.Wiele razy sugeruje sie opiniami na tym forum.
            Czasami jestem zachwycona jak bylo w przypadku Hrabala, czasami
            mocno rozczarowana Kuryluk.
            Lysiak mi sie po prostu podoba i koniec.Czytalam kilka ksiazek
            i uwazam ze ma chlop talent.

pozd

• agawalora Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 18.09.06, 21:24
      "Statek" poczytaj i trylogię: "Dobry", "Konkwista" i "Najlepszy" trochę inne
      klimaty ale warto bo to taka kalsyka łysiakowska
    • daro15 Re: Łysiak - Flet i co dalej ? 19.09.06, 03:16
      Widzę, że grono forum-aktywistów do obrzydzania jednych autorów i promowania drugich (swoich
      ulubionych grafomanów, rzecz jasna) znowu w formie! Zawsze jak wściekły atak przeprowadzą,
      poszczują ze swoich norek, obrzucą błotkiem, to potem książki Łysiaka się lepiej sprzedają. Już nie
      wiem, czy to nie robota aby wielbicieli Łysiaka. Pełna konspira.

Jako że znowu pytanie dotyczyło książek, a dzielni "aktywiści" zeszli na politykę lub po prostu
      zwymiotowali, to dodam i ja coś od siebie. Będzie, że to ja zacząłem. Trudno. Teraz odpowiadam
      "Alince". Łysiak ma wiele wybitnych tomów w dorobku, więc zanim nasi dzielni "aktywiści" zagłosują za
      spaleniem książek Łysiaka, a potem przywrócą znienawidzoną przez siebie karę śmierci - sama
      przejrzyj, przeczytaj fragmenty i nie słuchaj oszołomów. Oni nie są Ci do niczego potrzebni.

Z tym politykowaniem Łysiaka to jest tak, że on już wiele lat wcześniej pisał o rzeczach dopiero dzisiaj
      "powszechnie" znanych, a to dzięki obecnym badaniom IPN lub dziennikarzom. Że ks. Czajkowski... że
      Kuroń i tak dalej. Im więcej racji Łysiaka potwierdzają badania, tym zacieklejszy atak owych autorytetów
      moralnych, już coraz bardziej skompromitowanych. To jest walka polityczna i nie ma nic wspólnego z
      literaturą.

Miłej lektury!
      • Gość: Marek Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.06, 10:06
        daro15 napisał:

> Zawsze jak wściekły atak przeprowadzą,
        > poszczują ze swoich norek, obrzucą błotkiem, to potem książki Łysiaka się lepie
        > j sprzedają.Już nie wiem, czy to nie robota aby wielbicieli Łysiaka. Pełna konspira.

Trafiony! To nie wiesz ze na jesieni wychodzi I tom Salonu 2?
      • Gość: czapski Re: Łysiak - Flet i co dalej ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 13:00
        Jestem podziwu, co za jezyk- "swoich ulubionych grafomanow" "wsciekly
        atak" "poszczuja ze swych norek" "zwymiotowali" "oszołomy" itp. Pytanie kto
        zlustruje Łysiaka i jak on sie wytlumaczy z bycia gwiazda PRLowskiej
        telewizji ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka