justynapolcul 22.09.06, 18:20 Kto oprocz Lema i Kapuscinskiego "zrobil kariere" na "Zachodzie" ;) czy mozecie mi pomoc znalezc tych autorow i tlumaczenia ich ksiazek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 Re: Polscy autorzy po angielsku 22.09.06, 18:51 Nie wiem, czy zrobili karierę, ale na pewno byli tłumaczeni na angielski Mrożek, Szczypiorski, Sapkowski (tu akurat moja pewność wątła;-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Polscy autorzy po angielsku IP: *.cnb.com.pl 22.09.06, 19:38 Kiedy byłam dwa tygodnie temu w Londynie, widziałam tłumaczenie "Pianisty" Szpilmana i "Madame" Libery. Odpowiedz Link Zgłoś
bumm Re: Polscy autorzy po angielsku 22.09.06, 19:47 Zobacz tu: www.instytutksiazki.pl/index.php?id=86 To oczywiście nie jest kompletna lista, bo to tylko książki dotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
marjanna1 Re: Polscy autorzy po angielsku 22.09.06, 21:11 Na pewno byly tlumaczone, co prawda bardzo dawno, "Rozmowy z katem" Moczarskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: Polscy autorzy po angielsku IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 22.09.06, 23:50 przypuszczam, że również Szymborska, być może Grochola, bo jest tłumaczona na niemiecki. A co z Sienkiewiczem? Przecież Faulkner na pewno nie czytał go po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
obces Re: Polscy autorzy po angielsku 23.09.06, 12:22 Na amazonie powieści Sienkiewicza mają wręcz entuzjastyczne recenzje angielskojęzycznych czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
justynapolcul Re: Polscy autorzy po angielsku 23.09.06, 19:26 ciekawe z tym Sienkiewiczem, ale moze to troche tak jakby fantastyke czytali? czemu w polskich szkolach go nie chca czytac... z drugiej strony, co narzucone to sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Polscy autorzy po angielsku 24.09.06, 04:18 Niedawno widzialam w ksiegarni w Kalifornii tlumaczenie "Wojny Polsko-Ruskiej" Maslowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Polscy autorzy po angielsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 10:54 Sienkiewicz rzeczywiście jeśli chodzi oliczbę tłumaczeń jest na pierwszym miejscu. Wystarczy zajrzeć do katalogu empiku. www.empik.com/search.jsp?query=sienkiewicz¤tCategory=1000000&wyszukajW=2&searchForeign=on&searchLanguage=&pageNumber=1 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Polscy autorzy po angielsku 24.09.06, 04:23 "Trochę" więcej: home.nycap.rr.com/polishlit/ www.polishwriting.net/ A, co tam: bacumnar.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Weiser Davidek byl tlumaczony na angielski 24.09.06, 15:36 Carpenterowie od lat tlumacza Herberta na angielski. Oczywiscie tlumaczono tez Milosza i Szymborska. Herling-G. tez byl wydany po angielsku, podobnie z reszta jak i K. Brandys (a przynajmniej czesc jego Miesiecy, Rondo i chyba tez Nierzeczywistosc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Facet z Toronto Jack King - Piąta Międzynarodówka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.09.06, 16:00 Jack King (pseudonim) to rodowity Polak z Krakowa lub Warszawy. Widziałem podpisującego powieść w Peterborough Ontario, lepiej mówi po polsku niz ja. Książka: Piąta Międzynarodówka przetłumaczona na polski, a wydana w oryginale po angielsku. Nie wim czy "zrobił karierę" ale powieść jest dobra w swoim gatunku. Belzebub Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Jack King - Piąta Międzynarodówka 26.09.06, 15:47 Gość portalu: Facet z Toronto napisał(a): > Nie wim czy "zrobił karierę" ale powieść jest dobra w swoim gatunku. A jaki to gatunek? Odpowiedz Link Zgłoś
andzia84 Re: Jack King - Piąta Międzynarodówka 26.09.06, 16:35 Tomasz Matkowski. tylko z nim było trochę inaczej bo on najpierw pisał po polsku, nikt go nie chciał tu wydac i przetłumaczył na francuski i dopiero jak tam jego książki zostały docenione to wydano je w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
olabu Re: Polscy autorzy po angielsku 26.09.06, 21:09 Po angielsku też Krall. Chociaz ja akurat znam ją po szwedzku i niemiecku; i po polsku oczywiscie. Szwedzi kupowali też chętnie bodajże Tomka Tryznę (!). No i cała klasyka, to znaczy ci, którzy już umarli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vermetto Re: Polscy autorzy po angielsku IP: *.chello.pl 26.09.06, 23:23 Tokarczuk - "Dom dzienny, dom nocny" jest przetłumaczone na angielski, recenzje bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biblioteczny_kurz Re: Polscy autorzy po angielsku IP: *.crowley.pl 29.09.06, 19:55 Gombrowicz oczywiście podobno Wisłocka dawno temu ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
zygaton Re: Polscy autorzy po angielsku 11.01.19, 16:48 Interesuje mnie czy jest zapotrzebowanie na tłumaczenia z języka ang. i ile można zarobić jak znaleźć nietłumaczone pozycje literatury ang. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia Re: Polscy autorzy po angielsku 12.01.19, 16:09 W świetle ostatnich wydarzeń należy mniemać, że Tokarczuk. No i Gombrowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Polscy autorzy po angielsku 09.08.19, 02:31 10 współczesnych polskich pisarzy poza tym best polish authors i jeszcze 11 Great Polish books Odpowiedz Link Zgłoś