Dodaj do ulubionych

Potter - "psuje dzieci" ??????

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.01, 17:27
Co za wariaci doczepiają się wszystkiego związanego z HP? To po prostu zwykła
książka, która podbiła świat!!! No i niestety, istoty mniej inteligentne wierzą
w te bzdury pisane w gazetach. Ostatnio spotkałam się z panią, która uważa, że
HP jest na wskoś zły, chciaż wiem, że tej książki nie czytała. Ja sama
pożyczyłam jej córce pierwszą część, która się dziewczynie bardzo podobała.
Szkoda, że większość wierzy w to, co piszą w gazetach, bo właśnie to psuje
reputację książki. Większość ludzi wyrabia sobie zdanie na jakiś temat
opierająć się na takich głupich arykułach, nie mając pojęcia o czym mówią.Co Wy
na to?
Obserwuj wątek
    • mikolaj7 Re: Potter - 18.11.01, 20:29
      Gość portalu: Gusia napisał(a):

> Co za wariaci doczepiają się wszystkiego związanego z HP? To po prostu zwykła
      > książka, która podbiła świat!!! No i niestety, istoty mniej inteligentne wierzą
      >
      > w te bzdury pisane w gazetach. Ostatnio spotkałam się z panią, która uważa, że
      > HP jest na wskoś zły, chciaż wiem, że tej książki nie czytała. Ja sama
      > pożyczyłam jej córce pierwszą część, która się dziewczynie bardzo podobała.
      > Szkoda, że większość wierzy w to, co piszą w gazetach, bo właśnie to psuje
      > reputację książki. Większość ludzi wyrabia sobie zdanie na jakiś temat
      > opierająć się na takich głupich arykułach, nie mając pojęcia o czym mówią.Co Wy
      >
      > na to?

Zgadzam sie, moge rzucic bardzo aktualnym przykladem:

Moja babcia czyta taki gazeta co sie chyba nazywa "Nasz
      dziennik". Otoz wczoraj z nudow przeczytalem artykul w
      niej o wiedzminie. Jakis niespecjalnie chyba zorientowany
      ksiadz zmieszal caly cykl ksiazek Sapka i Harry`ego z
      pokemonami, potem zmieszal to wszystko z bloetm, rzucil
      pare cytatow z biblii i twierdzi z zadowoleniem, ze
      wszystko w tym jest zle, sprzeczne z chrzescijanstwem,
      kazdy Polak powinien natychmiast to odrzucic, a magia to
      najgorsza rzecz (to telegraficzny skrot artykulu).

Jesli ktos jest chetny do zapoznania sie z trescia artykulu
      to znalazlem go w necie. Strona www.naszdziennik.pl, dzial
      "Mysl jest bronia" (czy jakos tak), chyba niepredko skasuja
      artykul wiec mozna poczytac te wypociny.
    • zoombi Re: Potter - 19.11.01, 19:46
      Z całą pewnością zgadzam się z tym artykułem. Harry Potter jest niewątpliwie
      książką wartą zainteresowania, ciekawą, niezwykłą. Uważam, że jest on "haustem
      odmiennego powietrza", swoistym "oderwaniem od przyziemności". Bulwersują mnie
      natomiast wypowiedzi negatywne osób, które tej książki nie przeczytały.
      Ostatnio spotkałam się z określeniem, że Harry szkodzi i jest skierowany
      przeciwko kościołowi. Jest to wierune kłamstwo, banialuki. Dlaczego, pytam
      się, nikt nie krytykuje książek Sapkowskiego ( również rewelacyjnych)czy Lema?
      We wszystkich dużą rolę odgrywa wyobrażnia, występują postacie fantastyczne!
      • mikolaj7 Re: Potter - 19.11.01, 23:00
        zoombi napisał(a):

> Z całą pewnością zgadzam się z tym artykułem. Harry Potter jest niewątpliwie
        > książką wartą zainteresowania, ciekawą, niezwykłą. Uważam, że jest on "haustem
        > odmiennego powietrza", swoistym "oderwaniem od przyziemności". Bulwersują mnie
        > natomiast wypowiedzi negatywne osób, które tej książki nie przeczytały.
        > Ostatnio spotkałam się z określeniem, że Harry szkodzi i jest skierowany
        > przeciwko kościołowi. Jest to wierune kłamstwo, banialuki. Dlaczego, pytam
        > się, nikt nie krytykuje książek Sapkowskiego ( również rewelacyjnych)czy Lema?

Moze bede nudny, ale w tym artykule, o ktorym pisalem
        autor (jakis ksiadz) najezdza tez na Sapka, moze nie tak jak
        na Pottera, bo to przeciez Polskie i nie tak popularne na
        swiecie, wiec nie takie zle ;)
      • Gość: ann Re: Potter - IP: 10.40.41.* 21.11.01, 16:55
        zoombi napisał(a):

> Z całą pewnością zgadzam się z tym artykułem. Harry Potter jest niewątpliwie
        > książką wartą zainteresowania, ciekawą, niezwykłą. Uważam, że jest on "haustem
        > odmiennego powietrza", swoistym "oderwaniem od przyziemności". Bulwersują mnie
        > natomiast wypowiedzi negatywne osób, które tej książki nie przeczytały.
        > Ostatnio spotkałam się z określeniem, że Harry szkodzi i jest skierowany
        > przeciwko kościołowi. Jest to wierune kłamstwo, banialuki. Dlaczego, pytam
        > się, nikt nie krytykuje książek Sapkowskiego ( również rewelacyjnych)czy Lema?
        >
        > We wszystkich dużą rolę odgrywa wyobrażnia, występują postacie fantastyczne!
        Nie przejmuj się, niedługo czepią się też tego! Ci ludzie to mnie tak wkurzają -
        nie mają pojęcia o pojęciu i na każde słowo o HP reagują:"ależ to zła książka"!
        jeszcze do niedawna nie znałam ani jednej części, ale dzięki chorobie (położyło
        mnie na kilka dni), nadrobiłam zaległości i uważam, że to jest dobra baśń.
        Kropka, koniec - niech sobie kler i cała reszta mówi, co im się zywnie podoba, a
        ja myślę swoje i będę namawiała dzieci do czytania Harry'ego Pottera (pracuję z
        dziećmi).

• Gość: Anna M Re: Potter - IP: *.devs.futuro.pl 20.11.01, 11:55
      Głosy krytyczne dzielą się na kilka grup:
      - krytyka pisarzy, którym cudze bestsellery nie podobają się z zasady. Nigdy
      nie rozumieją, dlaczego ta głupia publiczność zachwyca się cudzymi wtórnymi i
      kiepsko napisanymi wypocinami zamiast czytać ich arcydzieła
      - krytyka grup prawicowo-kościelnych, którym wszystko, co zajeżdża magią oraz
      nie pokazuje bohaterów cnotliwych do obrzydliwości oraz nie wprowadza do akcji
      księdza wydaje się podejrzane i demoralizujące
      - krytyka ludzi, którym dawniejsze książki dla dzieci podobały się bardziej, a
      Harry w niczym nie przypomina im Ani z Zielonego Wzgórza (którą zresztą całkiem
      lubię, ale mniejsza z tym), nie lubią reklamy i uważają, że wiedzą lepiej, co
      pociechy powinny czytać
      • mikolaj7 Re: Potter - 20.11.01, 14:38
        Gość portalu: Anna M napisał(a):

> Głosy krytyczne dzielą się na kilka grup:
        > - krytyka pisarzy, którym cudze bestsellery nie podobają się z zasady. Nigdy
        > nie rozumieją, dlaczego ta głupia publiczność zachwyca się cudzymi wtórnymi i
        > kiepsko napisanymi wypocinami zamiast czytać ich arcydzieła
        > - krytyka grup prawicowo-kościelnych, którym wszystko, co zajeżdża magią oraz
        > nie pokazuje bohaterów cnotliwych do obrzydliwości oraz nie wprowadza do akcji
        > księdza wydaje się podejrzane i demoralizujące
        > - krytyka ludzi, którym dawniejsze książki dla dzieci podobały się bardziej, a
        > Harry w niczym nie przypomina im Ani z Zielonego Wzgórza (którą zresztą całkiem
        >
        > lubię, ale mniejsza z tym), nie lubią reklamy i uważają, że wiedzą lepiej, co
        > pociechy powinny czytać

Zgdzam sie, ale i tak oni wszyscy naskakujac na Harry`ego
        nie daja sie przekonac zadnymi argumentami, bo:
        1. Sa przekonani, ze mowimy glupoty, wiec lepiej w ogole
        nie sluchac
        2. Sa przekonani, ze tylko oni maja racje, a jesli ktos poda
        inteligentny kontrargument to zazwyczaj koncza rozmowe
        3. Nie czytali w ogole ani jednej ksiazki HP albo czytali
        bardzo nieuwaznie (pani Fulinska) i po wygloszeniu
        publicznie sowjego zdania znikaja. Zadnej polemiki, nic.
    • Gość: Gusia Re: Potter - diabła kumoter IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 17:49
      Zmieniłam hasło do mojego wątku, na "Potter - diabła kumoter"
      Będzie bardziej związane z książką...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka