Gość: Aasholda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 20:24 Czy ktos z was czytala Krystyne corke Lavransa SIgrid Undset? ALbo cos innego tej autorki? Jestem wlasnie w polowie pierwszego tomu i bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: EWOK Re: Krystyna, corka Lavransa IP: *.acn.waw.pl 09.04.03, 21:41 Czytałam. Myślę, że to najlepsza ksiązka o kobiecie, jaką miałam przyjemnośc czytać. Celnośc spostrzeżeń, perfekcyjne nakreślenie postaci, duszna zmysłowość uzyskana metodą niedomówień, sugestywnośc opisów przy oszczędności słów. Dla mnie rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Krystyna, corka Lavransa IP: *.pol.lublin.pl 10.04.03, 09:12 Dla mnie też! To jedna z książek, do których co jakiś czas wracam. A popatrz trochę niżej; pewna licealistka parę tygodni temu jęczała, że musi czytać to romansidło do olimpiady... Tytuł wątku taki sam. Ale przy okazji odpowiadania tej dziewczynie padło parę fajnych spostrzeżeń dotyczących "Krystyny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yellow label Re: Krystyna, corka Lavransa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.03, 10:33 straszna ksiazka. ale coz, jestem przekonana ze jesli kochacie krystyne, to nie moglybyscie zniesc etgara kereta, a ja go uwielbiam. co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: Krystyna, corka Lavransa 10.04.03, 10:54 Nie mow hop - mi sie podoba jedno i drugie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWOK Re: Krystyna, corka Lavransa IP: *.acn.waw.pl 10.04.03, 18:17 Dlaczego uważasz, że straszna? Ciekawa jestem Twojej opinii.Może wyniknie jakaś fajna polemika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yellow label Re: Krystyna, corka Lavransa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.03, 10:37 aha, a czytalas zakonczenie tego watku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praktycznyprzewodn Re: Krystyna, corka Lavransa IP: 80.51.242.* 23.09.03, 23:28 To moja ulubiona od czasów liceum ksiązka. Druga podobna w nastroju, ale słabszą, jest "Olaf syn Auduna" - tym razem portret i analiza sytuacji dziecka panienskiego wychowywanego w rodzinie , jak to sie teraz mówi "rekonstytuowanej". Równie wnikliwe co Krystyna,a le fabuła jakby słabsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alexa Re: Krystyna, corka Lavransa IP: *.pke.pl 24.09.03, 11:02 Nie raz czytałam i Krystynę , i Olafa :)))Są to po prostu niesamowite książki, do których się wraca ze względu na bohaterów. Tak mi się spodobała literatura skandynawska, jak i Skandynawia w ogóle, że czytam wszystkie książki autorów zza Bałtyku. Ku zdziwieniu rodziny i znajomych nawet pojechałam 2x do Norwegii ( i Szwecji, Finlandii). Odpowiedz Link Zgłoś
ask_nonkonformistka to nudziarstwo?? 24.09.03, 14:01 ja też musiałam czytać to do olimpiady.Okropne, stereotypowe, łzawe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: to nudziarstwo?? 25.09.03, 14:05 Może za jakiś czas docenisz te książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yellow label Re: to nudziarstwo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 18:24 wreszcie (bez urazy) ktos normalny! tzn. o normalnych gustach czytelniczych! juz widze, jakie wywolam oburzenie, z gory przepraszam szanownych milosnikow literatury skandynawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: to nudziarstwo?? 27.09.03, 22:47 Hi, hi, bo na olimpiadce mozna zachwycac sie tylko tym, co uchodzi za awangarde i "ja tej tandety nie czytam", znamy to... Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: Krystyna, corka Lavransa 25.09.03, 17:59 To bardzo subtelna analiza psychiki kobiety, przezyc - jakze typowych, az banalnych - miłosnych i małżenskich. A jednoczesnie kopalnia wiedzy o mentalności ludzi sredniowiecza Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Krystyna, corka Lavransa 26.09.03, 03:13 Czytalam majac 12 lat i podobalo mi sie. Dzieki za przypomnienie, pozycze i przeczytam - to bedzie pewnie zupelnie inna ksiazka niz czytana lata temu. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juna Re: obok tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 03:20 luiza-w-ogrodzie, jakiz to piekny pseudonim. To z Bursy oczywiscie? Rysunek tez ladny. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś