Gość: magda IP: *.lasin.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 09:47 Mistrz i Małgorzata, dzieło stuleci ... co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karmilla Re: książka wszechczasów 17.04.03, 10:19 o ile wiem, obiektywnierzecz biorąc, książką wszechczasów jest Biblia ;-) a swoich prywatnych typów nie mam (albo mam ich stanowczo za dużo żeby wimieniać) Odpowiedz Link Zgłoś
mema Re: książka wszechczasów 17.04.03, 14:45 "Mistrz i Małgorzata"? w jednym z wątków nie tylko ja, ale i kilka innych osób pisało o tej ksiażce jak o największym rozczarowaniu literackim. Książka wszechczasów? Może faktycznie Biblia- bo jest najbardziej uniwersalna, moim zdaniem. Moja ksiażka wszechczasów? Od 15 r.ż do tej pory "Czarodziejska Góra". Ale nie wiem, czy nie zmienię zdania za 10 lat albo w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_magda Re: książka wszechczasów 17.04.03, 18:26 Tak MiM! To jest powieść, która mnie uwiodła i nie będzie rozwodu ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tai-pan13 Re: książka wszechczasów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.03, 18:27 Władca pierścieni - Tolkiena ale li i jedynie w tłumaczeniu Marii Skibniewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lala Laleczna Re: książka wszechczasów IP: 212.69.77.* 18.04.03, 09:43 "W poszukiwaniu straconego czasu" Marcelego Prousta. Co prawda jestem bardzo tolerancyjna ;))), ale tutaj nie uznaję żadnych dyskusji. Najmądrzejsza, najpiękniejsza, najgłębsza, najdowcipniejsza. Kto nie zna - niech po prostu przeczyta. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli Prousta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traianus Re: książka wszechczasów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.03, 10:07 moje typy: "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego "Czarodziejska Góra" Manna Biblia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeky Re: książka wszechczasów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 12:34 "Wiwisekcja"Patricka White'a "Albucjusz"Pascala Quignarda "Paragraf22"Hellera czy ktoś jeszcze ceni polską literaturę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojop Re: książka wszechczasów IP: *.delcom.pl / 192.168.0.* 18.04.03, 13:10 "Zbrodnia i kara" - Nie wiem kto to naoisał heheheh. "Martwe dusze" Gogola- po prostu mistrzostwo swiata. No i coć to nie powieść " Rewizor" Gogola, dwa razy czytałem i dwa razy zwijałem się ze smiechu. A swoją drogą to bardzo szkoda, że GOgol tak mało napisał. cze Odpowiedz Link Zgłoś