Dodaj do ulubionych

Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy

14.02.07, 10:50
Pomimo protestu ponad 160 tys. osób i interwencji Rzecznika Praw
Obywatelskich oraz Komisji Europejskiej, wojewoda podlaski wydał pozwolenie
na budowę obwodnicy Augustowa w wariancie oznaczającym zagładę Doliny Rospudy.
Powyższe pozwolenie umożliwia wykonawcy rozpoczęcie wycinki drzew w
najbliższych dniach.
Wezwijmy najwyższe władze Polski - Prezydenta i Premiera - do podjęcia
działań, mających na celu zatrzymanie zniszczenia jednego z najcenniejszych
pod względem przyrodniczym miejsc w naszym kraju!
To już ostatni moment kiedy możemy ocalić Dolinę Rospudy dla przyszłych
pokoleń! Podpisz list!:

www.greenpeace.org/poland/kampanie/via-baltica-nie-t-dy-droga/wy-lij-list-do-prezydenta-i-pr

PS wiem, że spam, no i co? wyślijcie zamiast walentynek
Obserwuj wątek
    • ludzik_ten_sam Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 14.02.07, 11:04
      poparcie, up :)
    • fraaszka Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 14.02.07, 11:05
      pooooszło!
    • braineater Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 14.02.07, 11:05
      5561
      Ale to raczej tylko poprawianie sobie samopoczucia:(

P:)
    • opty2 Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 14.02.07, 13:08
      poparłam na stronie GW wcześniej
    • Gość: mimbla.londyn Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy IP: *.range86-135.btcentralplus.com 14.02.07, 15:26
      Temat Ratujmy Dolinę Rospudy!
      Panie Prezydencie, Panie Premierze,

Jako myślący człowiek i obywatel Rzeczypospolitej nie godzę się na niszczenie
      najcenniejszego dziedzictwa naturalnego Polski. Do tego dziedzictwa należy
      Dolina Rospudy, która jest unikalnym ekosystemem nie tylko w skali Polski, ale
      całej Europy.

W sytuacji, w której istnieje alternatywna trasa przebiegu obwodnicy Augustowa,
      która może powstać w podobnym terminie, wybór wariantu przechodzącego przez
      najszerszą część doliny jest dla mnie decyzją absurdalną i karygodną.

Światowej klasy przyrodnicy potwierdzili, że dolina jest jedynym tego rodzaju
      miejscem na zachód od Uralu. Rzecznik Praw Obywatelskich wydał jednoznaczną
      opinię stwierdzającą, że decyzja o lokalizacji obwodnicy jest niezgodna z
      Konstytucją RP i wniósł o jej uchylenie. Rzeczniczka Komisarza ds. Ochrony
      Środowiska Stawrosa Dimasa powiedziała, że Komisja jest zdecydowana, aby -
      „jeśli Polska rzeczywiście postanowi wbrew naszym zastrzeżeniom rozpocząć
      budowę, wprowadzić przyspieszoną procedurę karną, która może się zakończyć dla
      Polski bardzo poważnymi sankcjami”.

Pomimo to Minister Środowiska wydał pozytywną opinię o planowanej inwestycji, a
      Wojewoda Podlaski wydał już pozwolenie rozpoczęcie budowy. Budowa, której koszt
      jest ogromny, może zostać wstrzymana poprzez kary nałożone przez Unię
      Europejską oraz zniszczy bezpowrotnie to, co wyjątkowe i dzikie, a powinno być
      przekazane kolejnym pokoleniom.

W tej sytuacji wzywam Was, reprezentujących najwyższe władze Polski, do
      podjęcia natychmiastowych działań, które ocalą Dolinę Rospudy i przywrócą
      Polakom wiarę w reguły prawa i rozsądku.
      Wzywam także Pana Premiera do zdymisjonowania Ministra Środowiska w obliczu
      podjętej przez niego decyzji na szkodę polskiej przyrody.

Z poważaniem,

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Jak bylo by pieknie(niestety, nie wierze),gdyby JEDNAK ktos madry powstrzymal
      to ,co za chwile bedzie nie do odwrocenia.

• Gość: EWa Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy IP: *.CNet.Gawex.PL 14.02.07, 17:30
        Popierałam, gdzie mogłam. Czy ktoś nasze protesty w ogóle czyta?
        • Gość: bloodlove Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 19:33
          nie czyta. I co z tego? Pisać trza
          • mzrr21 Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 14.02.07, 23:11
            Wysłałam.
            Najgorsze w tym wszystkim jest to, że można tą Obwodnicę załatwić mniejszym
            kosztem i bez wielkich zniszczeń
    • hermionagranger5 Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 14.02.07, 19:33
      Dzięki,Zabo, za przypomnienie. Zrobione
      • kocurek_bury Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 15.02.07, 03:08
        6980. Na razie trochę mało. Ale podeślę jeszcze linka znajomym...
    • troubleska Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 15.02.07, 10:56
      Ja jestem zawsze do tyłu z wiadomościami dotyczącymi kraju, więc cieszę się, że
      wątek przyszpilony i mogłam się podpisać.
      Dzięki Żabo.
      • nioma Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 15.02.07, 12:11
        poszlo
        podalam tez link na innych forach
        • waldemar_batura Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 15.02.07, 12:48
          Wysłałem. Ale kiedyś byłem już podpisany pod listem na stronie "GW" i pamiętam,
          że machnęło się pod nim znacznie więcej osób, a jak widać niewiele pomógł. :-(
          • jottka to nie jest spam 15.02.07, 13:01
            tak apropo wątpliwości żaby - jako obywatele tego kraju mamy prawo choćby i sto
            razy dziennie wysyłać listy, faksy czy dzwonić do naszych ustawowych
            przedstawicieli w dręczących nas sprawach umiłowanej ojczyzny, a ta akurat taka
            jest aż do przesady:(

poza tym to nieprawda, że listy i protesty nie pomagają - żeby nie one, to byśmy
            już dawno mieli skotłowaną glebę w miejsce rospudy
            • zaba_pelagia Re: to nie jest spam 15.02.07, 19:38
              spam, bo rzuciłam na róznych forach
              ale szlachetny spam ;-)
              • jottka Re: to nie jest spam 15.02.07, 22:49
                to nie jest nawet szlachetny spam - to szlachetna powinność obywatelska:)

z uznaniem ściskam błoniastą łapę
    • Gość: bbbzyta Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy IP: 148.81.232.* 15.02.07, 14:19
      Podpisałam apel Wajraka w GW, a ostatnio drugi raz protest na www.darzbor.v24.pl/vb/index.php?entry=2900
      Nie będzie minister pluł nam w twarz!
      • Gość: linia frontu Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 22:44
        Żaba, rzuć na prawo jazdy, tam się parę szlachetnych duszyczek patałęta.
        Wierzę, że ich/nasz punkt widzenia nie ogranicza się do: drogadroga... :)
        Oki, pyknę znajomym:)
        • Gość: linia frontu Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 23:09
          wzięłam na siebie:)
    • mela_bruxa Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 15.02.07, 16:29
      Poszło!

"Spam" przesyłam dalej Krewnym-i-Znajomym-Królika.
      • Gość: gamoń Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy IP: *.nask.waw.pl 19.02.07, 15:08
        popieram budowę, bo wazniejsi sa udreczeni mieszkancy augustowa niz pare
        drzew...a ze ktos ma porabana stratyfikacje pryncypiow, to jego porblem
        • sto100 Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 19.02.07, 16:34
          popieram przyrodę, bo bez niej zginie świat człowieka. Było dużo czasu na zmiany
          obwodnicy i jeszcze on jest. Tylko malutkie sprawy, maludkich posiadaczy innych
          działek przeszkadzają. I tu sie mijają interesy człowieka, przyrody i drobnego
          interesu. Szkoda, brońmy Rospudy.
          • linia.frontu Żabcia??? 19.02.07, 16:41
            Byłaś???
            A dla gamonia, czytaj uważnie do cholery. Zawsze trzeba kosztem czegoś, co???
            Wejdź tam raz jeszcze i p r z e c z y t a j, zrozum i wywnioskuj.
            • linia.frontu Re: Żabcia??? 19.02.07, 16:41
              No dobra, uniosłam się... sorry.
        • mela_bruxa Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy 19.02.07, 17:38
          Napisałabym ci, że:
          - obwodnicę można poprowadzić inną trasą,
          - obwodnica leży w interesie mieszkańców Augustowa (tak im się zdaje...), a
          przetrwanie takich oaz jak Rospuda w interesie nas wszystkich, a także naszych
          dzieci i wnuków,
          - że trzeba być słabym na umyśle, żeby niszczyć te bagna autostradą, zamiast
          postawić przed nimi bramkę z biletami, parking, camping, budkę z hot-dogami, i
          kasować turystów, kasować, kasować...
          ale przecież ty nie umiesz czytać ;) a poza tym mi się nie chce...
          • Gość: gamoń Re: Żaba apeluje - ostatnia szansa dla Rospudy IP: *.nask.waw.pl 20.02.07, 08:31
            z wrzeczy samej trzeba być kiepskim na umysle, by życie mrówki zestawiać życiem
            ludzkim, wolę by tiry rozeżdzały mrówki niż ludzi
    • braineater Unia Europejska dała bana 20.02.07, 14:33
      na budowę. Znaczy nakazała wstrzymanie.
      Tak mówiło radio3 minutę temu.

P:)
      • anmanika Oto caly tekst 20.02.07, 14:49
        Świat IAR, msu /14:36

UE żąda wstrzymania prac w Dolinie Rospudy

Dolina Rospudy
        TVN24

Komisja Europejska zażądała od polskiego rządu decyzji o wstrzymaniu prac w
        Dolinie Rospudy, którędy ma przebiegać obwodnica Augustowa. List w tej sprawie
        jeszcze dziś wyśle do Warszawy unijny komisarz do spraw środowiska.
        Stavros Dimas powiedział na konferencji prasowej, że jeśli Polska nie postąpi
        zgodnie z prośbą Komisji, wtedy ta zwróci się do Europejskiego Trybunału
        Sprawiedliwości, by zmusił Polskę do wstrzymania prac.

Będzie to oznaczać przyspieszenie procedury karnej przeciwko Warszawie, co może
        zakończyć się wielomilionowymi karami.
        • mela_bruxa Re: Oto caly tekst 20.02.07, 15:18
          No ale my to olejemy, bo przecież nie prowadzimy polityki zagranicznej na
          kolanach... (W ogóle jej nie prowadzimy ale to już inna bajka). A wielomilionowe
          kary i tak się rozpłyną gdzieś w kosztach "taniego państwa". Najwyżej się
          pieniążków dodrukuje...
          • Gość: gamoń Re: Oto caly tekst IP: *.nask.waw.pl 20.02.07, 16:04
            i bardzo dobrze, że nie prowadzimy polityki brukselskiej, bruksela niech sie
            lepiej zajmie exportem śmieci z krajó starej unii do nowych krajów, jak też
            krajów poza unijnych,
            a doline rospudy mozna sfilmowac i w kinach pokazywac...
        • Gość: mimbla.londyn Re: Oto caly tekst IP: *.range86-135.btcentralplus.com 26.02.07, 14:19
          Komisja Europejska zażądała od polskiego rządu decyzji o wstrzymaniu prac w
          Dolinie Rospudy.
      • Gość: zaba_pelagia Re: Unia Europejska dała bana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:34
        to haniebna decyzja (antycypuje wypowiedź premiera)
        • Gość: zaba_pelagia Re: Unia Europejska dała bana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:45
          aaaa, pomyliłam się - to decyzja rygorystyczna

ide sobie poczytać "Cichym ścigałam go lotem"...
          jakoś mam ochotę na Eumenidy, Mojry, Parki oraz zbrodnię doskonałą
          • Gość: blue.berry Re: Unia Europejska dała bana IP: *.aster.pl 21.02.07, 19:39
            premier jak zwykle - wybełkotal cos niezrozumialego z czego jedynie dalo sie
            zrozumiec ze sprawdzac to on bedzie protestujacych czy nie maja njakis
            nieczystych interesow w tym protescie.
            wstyd! wstyd i hanba. i wielka wielka żenada.
            wylaczylam tiwi bo mnie jakas apopleksja targnela.
            mam nadzieje ze Unia dowali nam jakas gigantyczna kare a ta budowa zostanie
            wstrzymana. i ci debile co tak glosnowolaja o ta autostrade beda g..no mieli a
            nie droge. czego im w tym momencie zycze z calego serca.

• mela_bruxa Re: Unia Europejska dała bana 21.02.07, 22:12
              Słyszałam w radiu jakąś panią z Augustowa, która opowiadała, jak to się boi
              przez ulicę przejść i dzieci do szkoły same puszczać, bo taki ruch...
              Primo: czy do Augustowa nie dotarły takie zdobycze cywilizacji jak światła na
              przejściu dla pieszych? Skoro jest tak niebezpiecznie, to dlaczego do tej pory
              nie wybudowano kładek dla pieszych?
              Secundo: zapraszamy do Wawy, żeby obejrzeć sobie, co to znaczy "duży ruch". Z
              TIRami przez środek miasta, kierowcami-wariatami itp.
              • Gość: gamoń Re: Unia Europejska dała bana IP: *.chello.pl 23.02.07, 21:11
                należy miec nadzieję, że tryumf ekologicznej szumowiny jest hałasliwy ale krotki
    • Gość: obrońca sierotek Afryka z głodu i chorób umiera! IP: *.acn.waw.pl 23.02.07, 22:37
      Poza tym jestem za wolnym Tybetem, pensją minimalną na poziomie 1500 zł i wolną
      miłością. Kto mnie popiera, niech się wpisuje. W końcu forum książki właśnie od
      tego jest :)
    • Gość: mimbla.londyn Ostatnia szansa dla Miodokwiatu IP: *.range86-135.btcentralplus.com 01.03.07, 01:06
      Miodokwiat krzyżowy[edytuj]Z Wikipedii

Miodokwiat krzyżowy, (Herminium monorchis (L.) R.Br.) –
      gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny storczykowatych.

Jedyny przedstawiciel rodzaju Herminium w Europie.

Występuje w Eurazji od Hiszpanii po Japonię, z wyjątkiem dalekiej północy i
      obszaru śródziemnomorskiego. W wielu krajach europejskich wymiera,
      zginął już w Czechach i Finlandii.

W Polsce ze znanych w sumie 18 stanowisk
      zachowało się do dziś prawdopodobnie tylko jedno
      - w dolinie Rospudy (odkryte w 1987 r.).

Kwiaty zebrane na szczycie łodygi w pojedynczy, wielokwiatowy kłos o długości 3-
      10 cm.
      Kwiaty produkują nektar, gromadzony w płytkiej ostrodze i
      emitują silny zapach miodu, anyżu lub piżma.
      Zapylane są przez drobne gatunki błonkoskrzydłych, kwitną od maja do lipca.

Ochrona
      Roślina objęta ścisłą ochroną gatunkową.

Wymaga ustalenia strefy ochrony obejmującej całe torfowisko, na którym występuje
      [1].

Gatunek krytycznie zagrożony w Polsce[2].

Wymieniany w czerwonych księgach roślin wszystkich krajów ościennych.

Wymiera z powodu odwadniania torfowisk i intensyfikacji gospodarki rolnej. Dla
      ochrony jedynego stanowiska w Polsce planowano utworzenie rezerwatu[3],

ale zamiast objęcia ochroną stanowisko zostało zagrożone,

w związku z realizacją obwodnicy Augustowa.

↑ Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków
      dziko występujących roślin objętych ochroną (Dz. U. Nr 168, poz. 1764)
      Zobacz galerię na Wikimedia Commons:
      Miodokwiat krzyżowyŹródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Miodokwiat_krzy%C5%
      BCowy"

Tekst udostępniany na licencji GNU Free Documentation License. (patrz: Prawa
      autorskie)
      Wikipedia® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Wikimedia Foundation.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka