Dodaj do ulubionych

wyczytane u Italo Calvino

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 17:13

"Ja natomiast chcialbym zebrac tomik opowiadan zlozonych zaledwie z jednego
zdania czy nawet, jesli to mozliwe, z jedenj linijki. Ale jak dotad nie
znalazlem zdania, ktore by przewyzszylo wypowiedz gwatemalskiego pisarza
Augusta Monterroso: Cuando desperto, el dinosaurio todavia estaba alli (Kiedy
sie obudzil, dinozaur tam jeszcze byl.)"

Italo Calvino "Wyklady amerykanskie" Wydawnictwo MARABUT/Oficyna Wydawnicza
VOLUMEN Gdansk, Warszawa 1996, str. 49

Co o tym sadzicie? Czy to jeszcze literatura, czy juz literacki zart? Czy
utwor prozatorski musi miec okreslona dlugosc, aby za taki byl uznany? W
powyzszym przykladzie jest wszak bohater, jest fabula, jest potencjalny
problem. Jeno dlugosc/krotkosc cokolwiek zaskakujaca... Wasze opinie?
(sorry za brak diakrytykow)
Obserwuj wątek
    • Gość: Druss Re: wyczytane u Italo Calvino IP: 81.210.23.* 04.06.03, 18:07
      WItaj Juno!!!
      Potencjalne możliwości drzemiące w krótkiej formie sa rzeczywiście potężne :-)
      Sądzę, że można by nawet spróbować stworzyć taką antologię na forum.
      Oczywiście - odpadają zdania rozdęte do gargantuicznych rozmiarów (przypomina
      się "jesień patriarchy" - stokilkadziesiąt stron, na które przypadało sto
      zdań...). Odpadają też zdania-idee, a więc muszą to być proste komunikaty.
      Co Ty na to?
      Druss
      • Gość: juna Re: wyczytane u Italo Calvino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 08:33
        Hello Druss,

Pomysł stworzenia antologii krótkich form prozatorskich interesujący. Sęk w
        tym, że póki co dla mnie jest to zbiór jednoelementowy:) Przyznam, że nic
        innego nie przychodzi mi do glowy:( Czytalam onegdaj książeczkę z miniaturkami
        Herberta, króciutkimi i fajnymi, niestety nie pomnę tytułu ani nic, nawet na
        100% nie jestem pewna czy to Herbert czy nieHerbert. Jest kilka ultrakrótkich,
        genialnych wg mnie, opowiadań Cortazara (np. "Ciągłość parków",
        mmm...miodzio...; pewnie znasz, a jeśli nie, to proponuję, żebyś sięgnął,
        myślę, ze Ci się spodoba:))) Nadal natomiast nie rozstrzygnięte pozostaje
        pytanie - czy są jakiekolwiek obowiązujące kryteria długości tekstu??? Przykład
        cytowany przez Calvino sugeruje, że nie.

A przy okazji: czy "Gniazdo światów" spodoba się komuś, kto nie czytuje
        fantastyki? Pytam, bo szalenie zafrapowała mnie wymiana postów na którymś z
        wątków (kilku zresztą), to zaskakujące zakończenie zwłaszcza. Zaznaczam wszak,
        że sf zdecydowanie nie należy do moich ulubionych rodzajów książek:) So?

I jeszcze pytanko techniczne, wiem, że życzliwą osoba jesteś, i może
        wytłumaczysz mi, jak można wkleić adres wątku do postu (innymi słowy zrobić
        link, tak to się chyba semifachowo określa?) Dzięki!!!

PoZdRaWiAm

• Gość: Druss Re: wyczytane u Italo Calvino IP: 81.210.23.* 10.06.03, 08:56
          Hej Juno!
          > A przy okazji: czy "Gniazdo światów" spodoba się komuś, kto nie czytuje
          > fantastyki? Pytam, bo szalenie zafrapowała mnie wymiana postów na którymś z
          > wątków (kilku zresztą), to zaskakujące zakończenie zwłaszcza. Zaznaczam
          wszak,
          > że sf zdecydowanie nie należy do moich ulubionych rodzajów książek:) So?

Cóż - zależy chyba od stopnia niechęci i jej przyczyn. Skoro czytujesz
          autorów, którzy zahaczają o fantastykę, to chyba warto spróbować... (bo wiesz,
          my fani tego gatunku lubimy twierdzić, że do fantastyki zalicza się np.
          Cortazar, Borges czy Shakespeare...;-)
          Zakończenie naprawdę warte jest przełamania niechęci...

>
          > I jeszcze pytanko techniczne, wiem, że życzliwą osoba jesteś, i może
          > wytłumaczysz mi, jak można wkleić adres wątku do postu (innymi słowy zrobić
          > link, tak to się chyba semifachowo określa?) Dzięki!!!

Hmm... Ctrl+C (w oknie adresu) i Ctrl+V (w oknie wiadomości)... Powinno
          zadziałać, chyba, ze masz dziwaczne ustawienia przeglądarki...
          Pozdrawiam,
          Druss

>
          >
          • Gość: juna Re: wyczytane u Italo Calvino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 09:20
            Dziękuję Drussie bardzo acz czy to będzie automatyczny link wówczas (tak, że po
            klinięciu wchodzę na daną stronę)? Poeksperymentuję jeszcze i popytam.
            A co do sf - to nie jest tak, że odczuwam niechęć - po prostu po tę literaturę
            nie sięgam. Natomiast to, co pisaliście o GŚ bardzo mnie zafrapowało, stąd moje
            pytanie.
            Spotkałam się już ze stwierdzeniem, że Borges i Cortazar bywają traktowani jak
            autorzy sf i absolutnie się temu nie dziwiłam, natomiast Szekspir w tym gronie
            to dla mnie interesujące zaskoczenie. Kolejna ciekawa rzecz, której
            dowiedziałam się z forum.
            Przyjemnego dnia!
            • Gość: Druss Re: wyczytane u Italo Calvino IP: 81.210.23.* 10.06.03, 10:48
              Gość portalu: juna napisał(a):

> natomiast Szekspir w tym gronie
              > to dla mnie interesujące zaskoczenie. Kolejna ciekawa rzecz, której
              > dowiedziałam się z forum.

Rozważmy choćby "Burzę" lub "Sen nocy letniej"...

> Przyjemnego dnia!
              I nawzajem :-)
              Druss
        • Gość: hmmm Re: wyczytane u Italo Calvino IP: *.nwrk.east.verizon.net 10.06.03, 12:52
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=6284865
          hmmm?
          • Gość: hmmm Re: wyczytane u Italo Calvino IP: *.nwrk.east.verizon.net 10.06.03, 13:04
            wyszlo mi to tak:
            wszedlem na watek
            w okienku addresu wyswietlime adres potem pwy
            copy
            potem wejscie na te watek
            do twojego listu i odpowiedz na list
            w oknie tekstu prawy klik i paste
            pozdr
            mik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka