kwintalik 03.06.07, 18:57 czytałem jako dziecko ksiażkę o małym bankierze, który zbanktutował. trzymał kasę w klasie, miał jakiegoś kolegę, kurczę, co to za książka? kto ją napisał? kwintal Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: mały bankier (???) 03.06.07, 19:33 wygląda mi to na 'bankructwo małego dżeka' janusza korczaka Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: mały bankier (???) 03.06.07, 19:35 tez mysle, ze to Bakructwo - jedna z moich ulubionych ksiązek w dziecinstwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo.mini Re: mały bankier (???) IP: 193.201.167.* 06.06.07, 10:55 Twoja też? :) Pamiętam szczególnie ten jego sklepik pepierniczy i glansowany papier do obłożenia zeszytów. Błyszczący? Pozdrowienia, foremko (trochę czarne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
felixculpa Re: mały bankier (???) 05.06.07, 22:35 Fantastyczna książka, ucząca kapitalizmu, mechanizmów rynkowych, handlu i... uczciwości w tym wszystkim. Miło ją wspominam. Korczak się nie zestarzał. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: mały bankier (???) 06.06.07, 08:02 dla mnie to przede wszystkim bardzo pozytywna książka (mimo bankructwa), pokazująca, że mozna jesli sie chce. własciwie bardziej 'amerykańska' niz 'polska', wpisująca się przynajmniej częściowo w 'american dream' od pucybuta do milionera. Odpowiedz Link Zgłoś