Gość: Michał Szulc IP: mastema:* / 192.168.0.* 08.06.03, 00:06 Która książka Agathy Christie waszym zdaniem zasługuję na miano najlepszej? Nie sugeując mnie chyba najbarzdiej zaskoczyła "Dziesięciu murzynków" :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mema Re: Agatha Christie IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 10:14 a ja uwielbiam Morderstwo w Mezopotamii- z powodu walorów miejsca akcji, opisu prac archeologicznych, no i oczywsicie samej intrygi. Lubie Murzynków ze względu na zaskakujące zakonczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotace Re: Agatha Christie 08.06.03, 21:19 Dla mnie wszystkie są świetne z "Autobiografię" włącznie, ale jak na razie tylko przy "Dziesięciu Murzynkach" bałam się przeczytać następną stronę - niesamowita atmosfera. Niedawno przeczytałam też, że czytanie książek Christie tak uaktywnia umysł, że zapobieganie lub opóźnia chorobę Alzcheimera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Agatha Christie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 21:42 Osobiście zgadzam się co do "Dziesięciu Murzynków", ale również podobał mi się "Dom zbrodni" zresztą sama Agatha uznała, że to jej njalepsza książka. Poaza tym była znakomita "Noc i ciemność" - kto czytał, wie dlaczego. Ta sama książka pojawiła się jako opowiadanie z panną Marple, gdzie wprawdzie postaci nazywają się inaczej, ale sytuacja jest taka sama. Podobały mi się wszystkie powieści z Poirotem opróćz trzech - "Niedziela na wsi" (bo Poirot właściwie jest tam niepotrzebny), "Słonie mają dobrą pamięć" (bo wszystkiego można się domyśleć) no i rozczarowało mnie "Morderstwo w Orient Ekspresie". Wiem, wiem, wszyscy napiszą, że to klasyka kryminału, ale obiecywałem sobie więcej. Poza tym czegoś nie rozumiem - na końcu Poirot decyduje się nie ujawniać wyników swojego śledztwa, tymczasem w późniejszych książkach często inne osoby gratulują mu rozwiązania tej zagadki. Gdybym miał wyróżnić jakąś książkę z Herkulesem to chyba "Zło, które żyje pod słońcem". Dobre było jeszcze "N czy M" z czasó owjny - przewija się tam polski wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laki88888 Re: Agatha Christie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 22:18 Zainteresował mnie ten wątek, bo akurat czytam - jestem gdzieś w połowie, po około 200 stronach - "Biografię Agathy Christie" Janet Morgan. Moja sytuacja jest o tyle dziwna, że mimo iż czytam hisorię życia pisarki, to nie przeczytałem jeszcze (co się wkrótce zmieni i czego powinienem się chyba wstydzić) żadnej z jej książek. Widziałem jakieś filmy na ich podstawie, dużo słyszałem o znanej przecież powszechnie postaci pisarki, ale... ale nie przeczytałem żadnego z jej kryminałów. Co do biografii, to oczywiście polecam, choć wydaje mi się, że o wiele lepiej byłoby najpierw zapoznać siż z twórczością pisarki, a potem dopiero sięgać po książkę Janet Morgan. Absolutnie nie dlatego, że wiedza ta jest potrzebna do zrozumienia biografii, ale dlatego, że książka ta jest bardzo szczegółowa, skrupulatnie napisana, obszerna i przyjemność będzie sprawiała chyba zwłaszcza tym, którzy polubili już twórczość Christie, a chcialiby poznać historię jej życia. A sama historia nadzwyczaj ciekawa. Jestem w momencie gdy pisarka ma nieco ponad 40 lat, a do tego czasu zdołała już m. in. dwa razy wyjść za mąż, uczestniczyć w podróży dookoła świata, dziesiątki chyba razy kupować i sprzedawać domy i mieszkania, wydać dziesiątki książek, zniknąć na 10 dni z niewiadomo jakiego powodu, doznać amnezji, urodzić córkę, raz poronić, prowadzić wykopaliska w Iraku, przeżyć jedną wojnę światową i wiele wiele innych rzeczy. Więc sama biografia pani Christie, podobnie jak zapewne jej znane książki, jest bardzo intrygująca. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Agatha Christie 08.06.03, 22:38 Ja czytałam Autobiografię. Przedtem czytałam książki Agaty podpisywane Mary Westmacott i dopiero po przeczytaniu autobiografii zorientowałam się ile ona w nie powkładała własnych doświadczeń. Autobiografię polecam z czystym sumieniem każdemu, jest naprawdę świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mema Re: Agatha Christie IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 20:30 a ja niedawno przeczytałam książke agaty pod tytułem :Opowiedzcie, jak tam zyjecie. To swietna opowiesc o zyciu podczas wykopalis w Syrii. Błyskotliwa, dowcipna, napisana z pasją- bo z pasją Agata zajmowała sie atkze archeologią. Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Agatha Christie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.03, 23:21 Zgadzam się z tobą. "Zło, które żyje pod słońcem" (czyli "Zlo czai się wszędzie") to jedna z moich ulubionych. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Re: Agatha Christie 08.06.03, 23:59 Jedną z moich ulubionych książek tej pani jest "Rendez Vous ze śmiercią" (Appointment With Death), ponieważ była to jedna z pierwszych, które przeczytałem, a poza tym pewna nieprzyjemna postać (mająca odpowiednik w rzeczywistości, hehe) została spacyfikowana, oględnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Agatha Christie 09.06.03, 13:05 Niestety, nie znam polskich odpowiednikow tytulow. Najbardziej przezywalam "The Crooked House" (w doslownym tlum. byloby "krzywy dom") za tajemnicza, zlowroga atmosfere, oraz "Four at the Table" ("czterech za stolem" - karcianym, morderstwo podczas gry w karty...). Znudzilo mnie "Morderstwo w Orient Expressie", bo spodziewalam sie nie wiadomo jak niesamowitych wydarzen, a akcja byla taka zwykla, jak na Christie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Agatha Christie 09.06.03, 20:41 Czytałam tylko "Morderstwo w Orient Expressie" i bardzo mi się podobało. Cała lista książek A. Christie jest na mojej liście "Do przeczytania w wakacje / święta / podczas urlopu macierzyńskiego" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Re: Agatha Christie 10.06.03, 06:09 hania_76 napisała: >Cała > lista książek A. Christie jest na mojej liście "Do przeczytania w wakacje / > święta / podczas urlopu macierzyńskiego" :-) Ja bym się jednak ograniczył do dwóch pierwszych okazji... najgorszy problem, że chyba wszystko, co Christie wydała, już przeczytałem (poza tym, co firmowała jako Mary Westmacott - z ciekawości kiedyś spróbowałem, ale jak się zorientowałem, że czytam i czekam, aż wreszcie kogoś zabiją...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Agatha Christie IP: *.acn.waw.pl 10.06.03, 10:40 Wiem, że to trochę nie na temat, ale przyszedł mi do głowy taki quiz (lużno zainspirowany uwagą P-77) - czy potraficie wymienić ksiązki, w których pojawiają sie bezpośrednie odwołania do innych - wcześniejszych, bądź późniejszych (sic!)- historii? Ja jeszcze niewiele przeczyutałam A. Christie, więc mam skromny wachlarz odniesień, ale znalazłam juz dwóch kandydatów: w "Karty na stół" panna Meredith gratuluje Poirotowi rozwiązania zagadki ABC, a w samym "ABC" jest zapowieź wydarzeń właśnie z wyżej wzmiankowanej ksiązki - kapitan Hastings i Poirot dyskutują na temat wymarzonej i prawdziwie frapującej zbrodni; i Poirot wymyśla morderwstwo przy brydżu. Zastanawia mnie równiez pewna niekonsekwencja (?) co do wieku Poirota. W ABC (akcja dzieje się w latach 30) Poirot jest już - jak wynika z opisów - starzejącym się panem, ma siwe włosy, które farbuje, coraz większą łysinę; Hastings zastanwia się nawet, czy wąsy jego przyjaciela są jeszcze prawdziwe, czy już musi doklejac sobie sztuczne; i jest już na dobrowolnej emeryturze (o czym mowa bodajże od jeszcze wczęsniejszej "tajemnicy Błędkitnego Ekspresu"). Natomiast w Entliczek Pentliczek (akcja dzieje sie jakieś dwadzieścia lat później, co wynika nie tylko z daty publikacji książki, ale także z zarysowanego tła obyczajowego: studenci, plecaki, autotostop, podróże lotnicze, lęk przed komunistami) - Poirot zupełnie się nie zestarzał i ciągle jest pełnym werwy, dziarskim panem, choć przecież upływ czasu powinien się jakoś odbić na jego kondycji. Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: wiek Poirota IP: 81.210.23.* 10.06.03, 13:12 Z tym wiekiem Poirota to rzeczywiście zabawna historia. Agatha Ch. przyznała kiedyś, że uczyniła go zbyt starym w pierwszym powieściach, a później już nie mogła się rozstać z tą postacią. Nieśmiertelny, bezwiekowy detektyw? Właściwie cała literatura to taka potyczka z przemijaniem. Ech... Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laki Re: wiek Poirota IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.03, 19:44 Gość portalu: Druss napisał(a): > Z tym wiekiem Poirota to rzeczywiście zabawna historia. Agatha Ch. przyznała > kiedyś, że uczyniła go zbyt starym w pierwszym powieściach, a później już nie > mogła się rozstać z tą postacią. LAKI: W tym rzecz, że Christie bardzo chciała się od Poirota oderwać, nie cierpiała go już na przełomie lat '30 i 40, ale wydawcy naciskali. Bardziej pani Agatha lubiła inną swoją postać - pannę Marple. Nieśmiertelny, bezwiekowy detektyw? Właściwie > cała literatura to taka potyczka z przemijaniem. Ech... > Ukłony, > Druss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yennefer Re: Agatha Christie IP: 81.210.9.* 18.07.03, 18:31 to dlatego ze autorka bardzo lubila te postac i zalowala ze zrobila Poirota "od urodzenia" starym, dlatego sztucznie go odmladzala potem:p. przeczytaj jej autobiografie- b ciekawe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Agatha Christie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.03, 23:16 Mam kolejne powiązanie. W "Pani McGinty nie żyje" inspektor Spence prosi Herkulesa o pomoc w rozwiązaniu zagadki śmierci starszej pani. Z kolei w "Wigilii Wszystkich Świętych" tym razem to Herkules zwraca sięz prośbą do Spenca i przy tej okazji wspominają ich spotkanie podczas morderstwa pani McGinty. Będę szukać dalej. Oczywiście jest jeszcze "Tajemnica siedmiu zegarów" i "Tajemnica rezydencji Chmneys" oraz Karaibska Tajemnica"i "Nemezis". W którejś z książek jest również odniesienie do tego, że Herkules zajmował się jakiś czas hodowlą dyń ("Zabójstwo Rogera Ackroyda"), tylko nie pamiętam w której. Ale czytając jeszcze raz, odgadnę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Agatha Christie IP: *.acn.waw.pl 10.06.03, 11:22 I jeszcze jedno - ile razy zdarzyło Wam się (o ile w ogóle) odgadnąc, kto jest mordercą? Ja na razie "trafiłam" w dwóch ksiązkach: - w "morderswto odbedzie się..." (po demaskujących słowach panny Murg), ale nie umiałam odpowiedzieć sobie na kluczowe pytanie "dlaczego?", więc wyjaśnienia panny Marple i tak były zaskakujące. - w "ABC" - już w zasadzie w połowie ksiązki wiedziałam, kto zabił, i rozszyfrowałam motyw (choc oczywiście nie umiałam tak pieknie poskładac wszystkich szczegółów jak HP) - może dlatego, że fałszywy trop był w zbyt oczywisty sposób fałszywy, więc zwróciłam uwagę na kilka uwag Poirota, ktore w innych okolicznościach być może by mi umknęły. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Agatha Christie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 22:16 Ja domyśliłem się tożsamości mordercy w kilku przypadkach, choć nie znałem motywu-"Śmierć na Nilu","Tragedia w trzech aktach", "Karaibska tajemnica". Potem jak się czyta dużo książek to już się można zorientować z reguły u Christie mordercy zachowują się podobnie (np. wykazują podejrzaną aktywność). Zazwyczaj to też są osoby nie budzące na pierwszy rzut oka sympatii, choć często się maskują. Wolę nie pisać zbyt dużo - ktoś mógł nie czytać. Z tym nawiązywaniem do innych książek to bywa, że jakaś książka jest kontynuacją innej (np. "Tajemnica rezydencji "Chimneys" i "Tajemnica siedmiu zegarów" albo "KAraibska tajemnica" i "Nemezis"). W "Tragedii w trzech aktach" Poirot opowiada panu Satterwaith'owi o swoim życiu i m.in. wspomina sprawę z "Tajemniczej historii w Styles", choć nie podaje nazwiska mordercy. Zaś w "Niemym świadku" w rozmowie z Hatingsem Poirot podaje nazwiska rozszyfrowanych przez siebie morderców z poprzednich książek - proponuję nie otwierać na tę stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
fiefiura Re: Agatha Christie 27.06.03, 10:09 Ja polecam Morderstwo Rogera Ackroyda. A dociekliwym badaczom życiorysów detektywów H.Poirota i J.Marple polecam książki Anne Hart: "Panna Jane Marple - życie i czasy - biografia według Agathy Christie" i "Herkules Poirot - życie i czasy - biografia według Agathy Christie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Agatha Christie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.03, 23:26 Zdobyłam biografię Hekulesa. Bardzo ciekawa, szczególnie dla kogoś, kto czytał wszystkie książki z jego udziałem. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirake Re: Agatha Christie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.03, 17:08 Zgadzam się - "Dziesięciu murzynków" to zdecydowanie najbardziej zaskakująca i najlepsza książka Christie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Agatha Christie IP: *.acn.pl 01.07.03, 17:40 "Dziesięciu Murzynków" "Morderstwo w Orient Expressie" Marghe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daner Re: Agatha Christie IP: *.kol.tke.pl 01.07.03, 20:09 Dziesięciu murzynków Śmierć na Nilu M czy N ABC Próba niewinności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal Re: Agatha Christie IP: *.stacje.agora.pl 02.07.03, 21:29 ja ze względów sentymentalnych: ”Zło, które zyje/mieszka pod słoncem”. To moja pierwsza książka A. Christie. Potem przeczytałam ich bardzo dużo, od większości nie mogąc się oderwać. A jeszcze oczywiście ”Tajemnicza historia w Styles”, gdzie narratorem okazuje się... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerri Re: Agatha Christie IP: 213.17.149.* 04.07.03, 14:06 jedna z najlepszych to "mężczyzna w brazowym garniturze" - świetne tło i wielkie poczucie humoru. Mozna umrzeć ze śmiechu przy pamiętnikach Sir Eustachego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Agatha Christie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.03, 23:29 No, wreszcie ktoś docenił fakt, że "Mężczyzna w brązowym garniturze" to najlepsza jej książka. Mozna się pośmiać, to fakt. A przy tym ciekawa fabuła. Lubię jeszcze "Spotkanie w Bagdadzie" i "Zabójstwo Rogera Ackroyd'a", z uwagi na zaskakujące zakończenie, chociaż pomysł ten został już wykorzystany w "Noc i ciemność". Narrator - morderca. Sprytne. Jakoś na to nie wpadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl czy ktoś dysponuje spisem książek 18.07.03, 23:28 czy ktoś dysponuje spisem książek A. Christie z rozróźnieniem na te z Panna Marple i Herculesem Poirot? bardzo proszę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: czy ktoś dysponuje spisem książek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.03, 23:30 Oczywiście, że mam. Fani posuadają takie rzeczy, nie? Prześlę ci jutro. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: czy ktoś dysponuje spisem książek IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.07.03, 14:23 independent-girl napisała: > czy ktoś dysponuje spisem książek A. Christie z rozróźnieniem na te z Panna > Marple i Herculesem Poirot? > bardzo proszę :-) > www.agathachristie.pl Wszystko o autorce, pełna bibliografia z podziałami na powieści z poszczególnymi detektywami, opowiadania, powieści obyczajowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Agatha Christie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.03, 23:33 Dla mnie to zdecydowanie "Mężczyzna w brązowym garniturze", "Zło żyje pod słońcem", "tajemnica siedmiu zegarów", "Śmierć w chmurach" i "Spotkanie w Bagdadzie". Z kolei nie przepadam za Orieny Expeesem z uwagi na to że byłam rozczarowana zakończeniem. Nie podobało mi się w ogóle.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Podziwiam Was :)))))) 18.07.03, 23:38 Podziwiam, że pamiętacie co było w jakiej książce. Ja przeczytalam kilka książek A.Christie jakieś 2-3 lata temu w wakacje i w pamięci zachowała mi się pierwsza przeczytana (pewnie dlatego, że pierwsza) : Tajemnica Siedmiu Zegarów (super!!!) i "głośna": Morderstwo w Orient Expressie. Szczerze piszać, nie wymienie z tytułów*, które jeszcze czytałam,ale wiem, że były lepsze od w/w. :) Pozdrawiam * tzn. tytuły to nawet pamiętam, ale o czym która książka była niestety nie bardzo :( ---> do Anity: Dzięki z góry :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobak Re: Podziwiam Was :)))))) IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.03, 19:16 Bardzo lubie Wielka czworke (choc przypomina nieco Sherlocka Holmesa) Dom zbrodni i ksiazki z Tommym i Tuppence(chyba 4 - Tajemniczy przeciwnik,Sledztwo na 4 rece,N czy M i Dom nad kanalem) - ale nie cierpie jak w pozniejszych tlumaczeniach Tommy'ego zmienili na Tomasza.fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Podziwiam Was :)))))) 20.07.03, 08:04 Czy dziesieciu Murzynkow to jest Ten Little Indians? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zelly Re: Podziwiam Was :)))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.03, 09:53 tak Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: Agatha Christie 20.07.03, 12:47 Dziesięciu Murzynków była super,ale dla mnie większym zaskoczeniem było Morderstwo w Orient Expressie.To jej pierwsza powieść,którą przeczytałm.Dalej nic mnie nie zaskoczyło,choć zachwycona jestem niezmiennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mayacca Re: Agatha Christie IP: *.necik.pl 20.07.03, 23:43 Uwielbiam "mężczyznę w Brązowym Garniturze" za humor. "Dziecięciu Murzynków" za atmosferę. Ale pamiętam,że duże wrażenie ( tyle, że czytałam dawno) zrobiła na mnie "Godzina Zero". Najgorsze jest to,że wrażenie było tak silne że do dziś pamiętam całą intrygę i nie mogę nawet przeczytać jeszcze raz... Nikt z Was nie wymienił tej akurat pozycji... Być moze fakt,że miałam ok. 15 lat, kiedy ją czytałam, nieco zaczernił moją zdolnośc oceny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zelly Re: Agatha Christie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.03, 09:55 Ja bardzo lubie Morderstwo na Plebanii - z panna Marple i Kot wsrod golebi. Natomiast najmniej podoba mi sie Pasazer do Frankfurtu- za duzo polityki za malo prawdziwego kryminalu. Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: Agatha Christie 22.07.03, 18:23 Zapraszam na prywatne forum o Christie!Mile widziani zagorzali czytelnicy i ci,co dopiero zaczynają (ale im zazdroszczę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Agatha Christie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 13:38 A gdzie znaleźć to prywatne forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Bohaterowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 13:54 Może zacznę inny teamt, ale oczywiście związany z Agathą... który z bohaterów jej książek (wyłączając już pannę Marple i Herkulesa) podobał wam się najbardziej? jeżeli chodzi o mnie, tp fajna była babka w "Spotkaniu w bagdadzie" Victoria Jones. Kłamstwa to jej hobby :) I oczywiście pasażerowie statku w "Mężczyźnie w brązowym garniturze", czyli Pagget, Eustachy, Anna, Henry, Chichester, itd. A jakie jest wasze zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marigold Re: Agatha Christie IP: *.gl.digi.pl 27.08.03, 10:04 Nikt nie wymienił jeszcze "Kurtyny - ostatniej sprawy Poirota" (tak to się chyba w polskiej wersjii nazywa). Tam dopiero rozwiązanie jest zaskakujące. A poza tym ma szczególną, przygnębiającą atmosferę. Odpowiedz Link Zgłoś