Dodaj do ulubionych

kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesickiej

29.06.07, 22:04
........ tak ostatnio wiele sobie wspominalem i pomyslalem, ze jest wiele
kultowych ksiazek z okresu dojrzewania - nie mam na mysli ksiazek - cos w
stylu kino moralnego niepokoju - ale ksiazek ktore sie czytalo majac nascie
lat.... dla mnie jedna z takich...... jestem mezczyzna!!!!!! jest Krystyna
Siesicka....
Obserwuj wątek
    • mlekodwuprocentowe Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 29.06.07, 22:31
      "zapalka na zakręcie" byla pierwszą młodziezową ksiazką ktorą przeczytałam. w
      sumie od niej wszystko sie zaczeło :)
      • piotr_puk Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 29.06.07, 22:48
        jezioro osobliwosci :-) wtedy wyobraznia pracowala :-)mialem taki okres, ze
        chodzilem na ulicy za ladna dziewczyna przez cale miasto, aby pod koniec ja
        zaczepic i powiedziec, ze mi sie podoba, umowic sie na nastepny dzien ...... a
        wtedy przy dluzszej rozmowie czar prys
        • mlekodwuprocentowe Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 29.06.07, 23:19
          ale mi przypomniales tę Siesiecką... jutro przetrzepię swoje ksiązki, mam
          gdzies schowany jej "fotoplastikon",a kompletnie juz nie pamietam o czym jest.
          a w tym stylu to lubiłam tez czytac ksiazki ktorych tytuły stanowiły same
          imiona bohaterów. małe w formacie, badajze jasna okładka z narysowanym
          portretem.
          • piotr_puk Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 29.06.07, 23:24
            ja juz powoli zapominam moze nie tyle wartosciowe ale bardzo pamieciowe
            ksiazki :-) tak to bywa z wiekiem wlasnie fotoplastykon - ale tych ksiazek bylo
            wiecej przeciez :-)
            • mlekodwuprocentowe Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 29.06.07, 23:42
              jasne, np musierowicz czy snopkiewicz, wiele wiele innych ktorych niestety tez
              juz nie pamietam, a przeciez zaczytywalam sie tym. jak chyba wieszkosc
              dziewczyn.
              ciekawe czy dzisiejsze nastolatki tez lubią te książki. moze zaraz jakas cos
              napisze :)
              • piotr_puk Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 30.06.07, 00:28
                ale Musierowicz to troche inny klimat, pamietam jak moja mlodsza siotra je
                czytala a ja podczytywalem jak nie mialem co robic.......... byla jakas taka
                seria wydawnicza - male cienkie ksiazki - max 100 stron - o zakochiwaniu sie o
                tej pierwszej milosci, ale nie jedynie co mi przychodzi d glowy to byl jakis
                autor ba b..........
                • Gość: EWa Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick IP: *.CNet.Gawex.PL 30.06.07, 08:56
                  To była seria PORTRETY: biała miękka okładka, na niej portrecki bofaterki czy
                  bohatera i imię -tytuł.
                  A Siesicką, rzecz jasna pamiętam, mam, choć dawno nie zaglądałam...
                  • tanczacy.z.myslami Seria "Portrety" była taka sobie, ale... 13.07.07, 15:53
                    "Zapałka na zakręcie" - klasa!
    • agnieszka_azj Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 30.06.07, 10:30
      piotr_puk napisał:

> ........ tak ostatnio wiele sobie wspominalem i pomyslalem, ze jest wiele
      > kultowych ksiazek z okresu dojrzewania - nie mam na mysli ksiazek - cos w
      > stylu kino moralnego niepokoju - ale ksiazek ktore sie czytalo majac nascie
      > lat.... dla mnie jedna z takich...... jestem mezczyzna!!!!!! jest Krystyna
      > Siesicka....

To jesteś wyjątkiem - ja nie znam faceta, który by czytawał w młodośći
      Siesicką. Była uznawana za pisarkę zdecydowanie dla dziewczyn.
      Jak jest teraz - trudno mi powiedzieć. Moja córka - nastolatka nie dała się na
      jej książki namówić.

Podobny watek pojawił się ostatnio na forum fanów Musierowicz:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=63778760&v=2&s=0
    • jezycjada-fotki Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 30.06.07, 18:46
      Ja przepadam za jej współczesnym tryptykiem "Falbanki", "Woalki", "Wachlarze".
      Starsze ksiązki do mnie nie trafiają, nie te realia.
      • Gość: mortycja Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.07, 19:24
        ja tez czytam, tryptyk jest super.
      • pluskotka Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 04.07.07, 14:19
        Mnie oskarżyli w bibliotece o zgubienie ,,Wachlary'', choć je oddałam. Od tej
        pory nie sięgam po Siesicką. Przeczytałam też ,,Jezioro osobliwości''.
    • vivian.darkbloom też czytałam! 30.06.07, 21:59
      mając naście lat bardzo lubiłam Siesicką. przeczytałam większość jej książek.
      Musierowicz też uwielbiałam.
      • Gość: asia Re: też czytałam! IP: *.chello.pl 03.07.07, 12:40
        Ba!
        Czytało się, oj czytało.
        Dzisiaj dziewczyny w podstawówce też czytają Siesicką
        i Musierowicz.
    • Gość: asia Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick IP: 165.72.200.* 03.07.07, 15:28
      oj czytałam, czytałam. Mam tak olbrzymi sentyment do tamtych ksiażek, ale to
      chyba ze wzgledu na tamte lata idealizowane
    • iwka_j Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 03.07.07, 19:22
      Ja w maju przeczytalam dwie ksiazki Siesickiej... W mlodosci jakos ta autorka
      umnkela mojej uwadze i dlatego postanowilam teraz na stare lata nadrobic
      zalegliwosci:-)
    • agmusz Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 07.07.07, 00:00
      Bardzo lubiłam. Pamiętam Jezioro Osobliwości (na jego podstawie zrealizowano
      również film), Fotoplastikon i kultowa Zapałka na zakręcie. Oj jak ciężko było
      wypożyczyć je z biblioteki, wiecznie " w czytaniu":))). Lubiłam tez
      Jackiewiczową np. Nocny koncert, może ktoś ją pamięta?
      • Gość: aaga Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick IP: *.chello.pl 07.07.07, 19:41
        "Nocny koncert" mam na półce do dziś! I wracam do tej książki od czasu do
        czasu. Ciągle wprawia w nastrój(zwłaszcza wspomnienia babci)
    • umathurman Sloneczniki 07.07.07, 13:00
      Czytałam "Słoneczniki" - czyto przypadkiem teżnie było Siesickiej?
      Opowieść/pamiętnik zwariowanej dziewczyny o ksywce Nitka? (bardzo chuda była)
      Cudowny...

A fragment z "Jeziora Osobliwości" recytowałam na konkursie recytatorskim ;D
      • agmusz Re: Sloneczniki 07.07.07, 13:11
        Nie, "Słoneczniki" były Snopkiewicz. Też czytałam, fajna :)
        • mlekodwuprocentowe Re: Sloneczniki 07.07.07, 21:28
          sloneczniki tez super,czytalam kilka razy. a snopkiewicz mam nadal "tabliczkę
          marzenia", ten sam klimat, ale bohaterka juz nie tak przebojowa.
        • scoutek Re: Sloneczniki 09.07.07, 20:46
          druga czesc Slonecznikow to Paladyni, tez swietne
          a corka Snopkiewicz zagrala glowna role w filmie Con amore
    • Gość: lajlah Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 16:26
      "Przez dziurkę od klucza":) Te wspaniałe przepisy, które potem wybróbowywałam,
      no i Babunia the best:)
      • agmusz Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 09.07.07, 17:53
        Babunia super:)) A najlepsze jak wnuczka chciała pod łożko wszystkie szpargały
        schować- no i riposta babci doskonała. Odkąd przeczytałam tę książkę w moim
        zlewie nie uświadcysz brudnych naczyń zostawionych do zmywania rankiem:)))
    • Gość: Magdalena Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick IP: *.icpnet.pl 12.07.07, 21:11

"Zapałka na zakręcie". Ojeny... teraz już nie pamiętam, o czym była, ale ciągle
      mam w sercu niewyobrażalny smutek, jaki odczuwałam w trakcie czytania tej
      książki. Czy to była smutna książka? :-)
      • venus22 Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 13.07.07, 11:59
        a tak, bardzo ja lubialam chociaz musze przyznac ze niewiele pamietam,
        ze dwie jej ksiazki wciaz mam- jedna to na pewno Fotoplastykon a druga nie
        pamietam tytulu ale wlasnie z serii Portrety.
        a tak a propos tej serii mam takze Marek Domagalika (chyba jego)..

Venus
        • anna_222 Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 13.07.07, 21:17
          "lubialam" ?!
          • venus22 Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 13.07.07, 22:33
            ale mnie wqr...ja tacy jak ty... watek liczy sobie 20+ odpowiedzi, kazda
            przyjacielska, kazdy z lezka w oku wspomina czasy mlodosci,
            robi sie tak sympatycznie - a tu nagle pojawia sie Wielki Straznik Poprawnej
            Polszczyzny i bum! szlag wszystko trafia.

dla twojej informacji - mieszkam juz 25 lat za granica, nic prawie po polsku
            nie czytam z Polonia tez nie ma prawie stycznosci,
            wiec mam do ciebie uprzejma prosbe - odpieprz sie.

(czy jest gdzies blad?)

Venus
            • anna_222 Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 16.07.07, 23:47
              Masz ponad 25 lat, a piszesz jak czternastolatka ("wqr...ja") lub jak prostak
              (przytoczony wcześniej przykład albo "lubialam").

"dla twojej informacji - mieszkam juz 25 lat za granica, nic prawie po polsku
              nie czytam z Polonia tez nie ma prawie stycznosci"- Czy mam Cię po stopach
              całować za to, że po tylu latach nieprzebywania w Polsce raczyłaś nie zapomnieć
              języka polskiego (choć może to być znajomość powierzchowna...)?

"Ale mnie denerwują tacy jak Ty... Wątek liczy sobie ponad 20
              [słownie: dwadzieścia] wypowiedzi, każda przyjacielska
              [co w tych wypowiedziach było przyjacielskiego?],
              każdy z łezką wspomina czasy młodości, robi się sympatycznie, a tu nagle
              pojawia się Wielki Strażnik Poprawnej Polszczyzny- i bum! Szlag wszystko
              trafia..." itp.

Alt może Ci nie dawać "ą" czy "ę", ale z shiftem coś trzeba zrobić (skoro się
              zacina...).

"Odpieprz się"- bardzo malownicze to było. Podejrzewałam, że nie stać Cię na
              nic więcej. Chamskie odzywki sposobem na każdego(?)
              W każdym razie
              pisać do Ciebie więcej nie zamierzam...("Nigdy nie kłóć się z idiotami,
              sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem")
              • venus22 Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 17.07.07, 10:53
                """Czy mam Cię po stopach
                całować""""

nie, ale mozesz mnie pocalowac w ....

Venus
                • Gość: melmire Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick IP: *.fbx.proxad.net 17.07.07, 19:29
                  Hihihi :) Nie ma to jak Grammar Nazi, nie?
    • edeka5 Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 14.07.07, 03:11
      Pamiętam jak najbardziej. A teraz dostałam "Opowieści rodzinne" i czytam z przyjemnością.
    • Gość: czytelniczka Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick IP: *.aster.pl 17.07.07, 09:49
      Anno_222, według mnie nie ma potrzeby wtrącać się z wytykaniem błędów. Zdarza się. Ja też zwracam uwagę na poprawną polszczyznę, ale robię też błędy. Jeśli ludzie sobie dyskutują, to niech dyskutują, nawet z błedami. Zwłaszcza, że nigdy nie wiesz, czy to przeoczenie, czy niewiedza. Ale nie o poprawenej polszcyźnie ten wątek...
      • venus22 Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick 17.07.07, 10:59
        Wygrzebalam te starozytne ksiazeczki z serii Horyzonty.
        Okazuje sie ze mam z tego 2 Siesickiej - Katarzyna i Agnieszka :)
        chyba sobie poczytam...

dla ciekawych- rok wydania 1971.. zdziebko zakurzone :)

Venus

"imie to przeciez tylko haslo, znak wywolawczy. Wiec powiedzmy: Katarzyna.
        powiedzmy Artur. Ale wokol niech inni: jak w cieple popoludnie na ruchliwej
        ulicy tasuja sie - jakby z pomieszanych przedziwinie talii kart - twarze,
        gesty, slowa..........."

• Gość: Ania_32 Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.07, 20:42
      Mam do dziś:
      - Jezioro osobliwości
      - Zapałka na zakręcie
      - Beethoven i dżinsy (tak jakby dalszy ciąg "Jeziora" - z Misią i Piotrem w
      rolach głównych).
      • Gość: Ania_32 Poprawka IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.07, 08:01
        "Beethoven i dżinsy" to oczywiście "dalszy ciąg" "Zapałaki....". Przepraszam za
        pomyłkę :)
    • Gość: Asiaczek Re: kto pamieta i czyta jeszcze ksiazki K Siesick IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.07, 01:03
      "Zapałka na zakręcie" oj to jest to!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka