agrafek Re: szukam czegoś o Romach 04.07.03, 16:24 Poszukaj w numerach "Brabarzyncy" - takie pismo etnologów krakowskich. Znajdziesz tam kilka artykułów z bibliografią. Albo skontaktuj się z muzeum romów w tarnowie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: szukam czegoś o Romach IP: *.avamex.krakow.pl 04.07.03, 18:59 Witam.Najbardziej znana i kilkakrotnie wznawiana ksiażka poswięcona Romom - to "Cyganie na polskich drogach" Jerzego Ficowskiego (ostanie wydanie chyba w 1985 r.) .Pięknie napisana przez miłośnika kultury romskiej .Z nowszych opracowań polecam: "Cyganie z obu stron Karpat" -Piotr Wójcik ( 2000r.) "Cyganie - mity i fakty" -P.Krzyżanowski,G.Pytlak,L.Bończuk(wydane chyba w 2001 roku) "Cyganie-odmienność i nietolerancja" -Andrzej Mirga ,Lech Mróz Baśnie cygańskie -"Gałązka z Drzewa Słońca" -Jerzy Ficowski \ Mam tez kilka artykułow dotyczacych Romów z ostatnich lat.Mogę podac Ci informacje,gdzie możesz je znależć ,ewentualnie wysłać Ci kserokopie.Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: szukam czegoś o Romach IP: *.avamex.krakow.pl 04.07.03, 19:01 Oczywiście sformułowanie " z ostatnich lat" dotyczy nie Romów,ale artykułów o nich .Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
rubina Re: szukam czegoś o Romach 04.07.03, 22:31 Bardzo będę wdzięczna za przesłanie mi artykułów i w ogóle dzięki, że się odezwaliście. Ficowskiego mam, Wójcika zresztą też (album do artykułów L.Ostałowskiej "Cygan to Cygan" - świetnie napisana, polecam). Ale gdzie mogę zdobyć pozostałe książki? Mój adres jak wyżej. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś