Gość: babuka IP: *.acn.waw.pl 08.09.07, 16:19 Co było najpierw? Książka czy wyliczanka? Kiedy po raz pierwszy wydano książkę pod tym tytułem? Będę wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka_azj Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 08.09.07, 17:56 Gość portalu: babuka napisał(a): > Co było najpierw? Książka czy wyliczanka? Wyliczanka była chyba "od zawsze". Książkę znam jedną - wydaną w zeszłym roku www.wysylkowo.pl/product_info.php?products_id=103562 Z ciekawostek - podobno melodia piosenki "Niech żyje bal" była pierwotnie napisana dla Połomskiego i Agnieszka Osiecka stowrzyła do niej tekst z refrenem "JUrek, ogórek itd". Potem Rodowicz namówiła Krajewskiego, żeby oddał jej tę melodię i Osiecka napisała inne słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cykada Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek IP: *.aster.pl 08.09.07, 17:56 nie wiem... ale gdzieś około 80 r. czytałam książkę o Jurku, co był jak sznurek, chudzina, nic nie chciał jeść. może to będzie jakaś podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 08.09.07, 19:07 A ja pamiętam fragment filmu "Koniec wakacji" (z połowy lat siedemdziesiątych, na podstawie powieści Domagalika, ale nie przypominam sobie, żebym czytała), w którym główny bohater, Jurek, tłumaczy swojej dziewczynie, dlaczego jego miś z dzieciństwa nosi imię Ogórek... Gdy był małym bąblem koledzy wołali za nim Jurek- ogórek i tak dalej, co oczywiście biednego Jurka dołowało niezmiernie. Mama przekonała go wtedy, że nie o złośliwość tu chodzi, tylko o przywołanie miśka :) Czy miś miał jeszcze na imię Kiełbasa i Sznurek, tego nie pamiętam. W ogóle dziwię, się, że pamiętam takie rzeczy sprzed ponad trzydziestu lat, a zupełnie nie wiem, o czym traktowała książka przeczytana pół roku temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiolka Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 20:23 Chyba wyliczanka była pierwsza.Pokolenie lat sześćdziesiątych znało ją na pewno, książeczki natomiast o takim tytule nie kojarzę. To typowa wyliczanka podwórkowa z tego samego worka co "palec pod budkę, bo za minutkę zamykamy budkę" czy "ene due rabe..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 08.09.07, 21:17 Ja tu chyba jestem najstarsza i mogę zaświadczyć, że wyliczankę o Jurku poznałam już w połowie lat czterdziestych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cykada Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek IP: *.aster.pl 08.09.07, 21:33 ej tam, czytający są zawsze młodzi duchem, yango:-) może to wyliczanka w rodzaju "siekiera, motyka, piłka nożna"?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 08.09.07, 22:27 Wyliczankę kojarzę, choć bardziej chyba "siekiera, motyka" i tak dalej. Książka lepiej mi się wyryła w pamięć, bo cytowaną przez Agnieszkę_azj napisała moja osobista i najlepsza przyjaciółka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 09.09.07, 12:14 Wyliczanka na pewno już była znana w okresie międzywojennym, czytałam ją gdzieś u Korczaka, była chyba też w filmie "Jadzia" ze Smosarską. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 09.09.07, 15:29 A znacie wersję J.L Kerna? Jurek - Ogórek, niebieskie migdały, przedrzeźniał dziewczynki a one płakały. Lecz chłopcy z sąsiednich przybiegli podwórek i uciekł od razu ten Jurek - Ogórek. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 09.09.07, 20:05 A to już jest tłumaczenie z angielskiego "nursery rhyme": Georgie Porgie, pudding and pie, Kissed the girls and made them cry; When the girls begin to play, Georgie Porgie runs away. I nie "przedrzeźniał", tylko "całował". Pamiętam jakiś niesamowity thriller o mordercy dziewczynek oparty na tym wierszyku. Ja bym przetłumaczyła początek trochę inaczej: Jurek Ogórek świntuszek mały Całował dziewczynki, a one płakały. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 10.09.07, 09:38 Aaa, to moja Mama jednak dobrze recytowała. Znałam właśnie ze słyszenia wersję z "całował dziewczęta", ale nie chciało mi się pisać całości, to wrzuciłam w Google. I się zdziwiłam widząc, że "przedrzeźniał": lena.libra-wrd.pl/Wierszoteka/k.htm#Kern A z nawiązań mamy jeszcze "Nowy wspaniały świat" Huxleya: Orgy-porgy, Ford and fun, Kiss the girls and make them One. Boys at one with girls at peace; Orgy-porgy gives release. Odpowiedz Link Zgłoś
babuka Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 11.09.07, 22:19 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi:-) Bardzo mi pomogliście. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 24.09.07, 18:51 Teraz przypomniał mi się dalszy ciąg polskiej wyliczanki: Jurek ogórek, Kiełbasa i sznurek, Kiełbasa uciekła, A Jurek do piekła. Jak widać, z Dżordżim Pordżim nie ma to nic wspólnego. Te Angole to zawsze miały jakieś robaczywe myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Jurek ogórek kiełbasa i sznurek 25.09.07, 09:49 > Jak widać, z Dżordżim Pordżim nie ma to nic wspólnego. Te Angole to > zawsze miały jakieś robaczywe myśli. A czy to angielskie "porgy" jako przezwisko w ogóle coś znaczy (tak jak nasz realny "ogórek") albo jest do czegos podobne? Czy to kompletna abstrakcja słowotwórcza? Odpowiedz Link Zgłoś