Gość: margota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 12:51 ale już nie Eco, ani Italo Calvino - to czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr.krisk A taki Claudio Magris? 22.07.03, 12:58 Juz o nim pisałem na tym forum - polecam wszelkie wyroby literackie tego pana. No i Cesare Pavese, jak kto lubi (ja tak sobie). Pozdrawiam. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margota Re: A taki Claudio Magris? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 13:06 dr.krisk napisał: > Juz o nim pisałem na tym forum - polecam wszelkie wyroby literackie tego pana. > No i Cesare Pavese, jak kto lubi (ja tak sobie). > Pozdrawiam. > KrisK Magrisa też mam już za sobą, a jego Dunaj to jedna z najpiękniejszych książek esejów, jakie czytałam. Szczerze mówiąc byłam wściekle zazdrosana po przeczytaniu Dunaju, że ktoś tak pięknie potrafi pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: 81.210.22.* 22.07.03, 13:05 Gość portalu: margota napisał(a): > ale już nie Eco, ani Italo Calvino - to czytałam. A moze Alessandro Baricco? Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margota Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 13:08 Gość portalu: Druss napisał(a): > Gość portalu: margota napisał(a): > > > ale już nie Eco, ani Italo Calvino - to czytałam. > > A moze Alessandro Baricco? > > Ukłony, > Druss Też przeczytany i oczywiście Jedwab ponad wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. 22.07.03, 21:53 > Też przeczytany i oczywiście Jedwab ponad wszystko. To masz szczęście z Jedwabiem. Ja tego chyba nigdy nie znajdę. Ta książka się ukrywa przede mną :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.lublin.mm.pl 22.07.03, 13:05 :Konformista" - Alberto Moravia - o tym, jak człowiek staje sie faszystą " Don Camillo" Gaureishi - niekończące sie spory i bijatyki pomiedzy wielkim Proboszczem a komunistycznym Wójtem w małej, nadpadańskiej miścinie- polecam zwłaszcza na poprawe humoru w smutnych chwilach :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Guareschi... 22.07.03, 13:17 .. Faktycznie, "Don Camillo" okropnie śmieszny. Pamiętam filmy z Fernandelem w roli owego księżulka - coś pięknego. A z Moravii może "Pogarda"? Kiedys czytałem i podobałomisię. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: 212.160.91.* 22.07.03, 15:30 Gość portalu: margota napisał(a): > ale już nie Eco, ani Italo Calvino - to czytałam. "Wyspa Artura" Elsy Morante. piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.chello.pl 22.07.03, 17:24 guido morselli po polsku wyszly chyba tylko dwie powiescie WYDARZENIE (tytul oryginalny Dissipatio H.G.) i DIVEETIMENTO 1889 polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
lena_magda Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. 22.07.03, 17:48 Niccolo Ammaniti - "Zabiore cie ze soba", "Ostani sylwester ludzkosci", "Bagno"- wszystkie godne polecenia. Muza wlasnie wydala jego "Nie boje sie". POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.chello.pl 22.07.03, 20:46 błagam jeżeli któs mówi po włosku - olejcie przekłady Ammanitiego są koszmarme!!! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. 22.07.03, 19:08 A czytałaś "Lamparta" Tomaso di Lampedusa? Przecudna książka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.avamex.krakow.pl 22.07.03, 20:10 Witam. Ja polecam dwie książki : prześmieszną opowieść "Rodzinka" (autor - Guareschi ,ten od książek o Don Camillo) i "Kaputt" -autor Curzio Malaparte.To książka "reportażowa" ,traktująca o czasach II wojny światowej ,widzianej oczami korespondenta wojennego (i pisarza !).Książka niezwykła i okrutna, w której(cyt.) "wojna jest postacią zaledwie drugorzędną....ma jedynie wartośc pretekstu...pełni tu wlasciwie rolę fatum" .O tym,co to jest za ksiażka i kto jest w niej prawdziwym bohaterem - niech świadczą tytuły poszczególnych części ; Konie Szczury Psy Ptaki Reny Muchy Malaparte jest jeszcze autorem książek "Skóra", "Legenda Lenina" i zbiorów opowiadań "Szczęśliwy dzień" i "Sodoma i Gomora".Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margota Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 08:23 Gość portalu: Kawka napisał(a): > Witam. Ja polecam dwie książki : prześmieszną opowieść "Rodzinka" (autor - > Guareschi ,ten od książek o Don Camillo) i "Kaputt" -autor Curzio Malaparte.To > książka "reportażowa" ,traktująca o czasach II wojny światowej ,widzianej > oczami korespondenta wojennego (i pisarza !).Książka niezwykła i okrutna, w > której(cyt.) "wojna jest postacią zaledwie drugorzędną....ma jedynie wartośc > pretekstu...pełni tu wlasciwie rolę fatum" .O tym,co to jest za ksiażka i kto > jest w niej prawdziwym bohaterem - niech świadczą tytuły poszczególnych części > ; > Konie > Szczury > Psy > Ptaki > Reny > Muchy > Malaparte jest jeszcze autorem książek "Skóra", "Legenda Lenina" i zbiorów > opowiadań "Szczęśliwy dzień" i "Sodoma i Gomora".Pozdr. Oprócz Kaputt czytałam jeszcze Skórę tego autora - książka również godna polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.zicom.pl 22.07.03, 21:22 o tak - "Lamparta" popieram z całego serca. I jeszcze mi się podobało "Kłamstwo i czary" Elsy Morante. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margota Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 08:22 hania_76 napisała: > A czytałaś "Lamparta" Tomaso di Lampedusa? Przecudna książka. Czytalam, czytalam, rzeczywiscie niezwykła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ru486 Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.03, 20:56 Dario Fo "Przypadkowa smierc anarchisty" - polecam te sztuke ze wzgledu na interesujaca forme demaskowania zaklamania politykow, ktore zwlaszcza we wspolczesnych Wloszech osiagnelo rozmiar katastrofalnie olbrzymi. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk No a Dino Buzzatti??? 23.07.03, 11:49 Chodziło mi po głowie od wczoraj, że zapomniałem o jakims Włochu... taki ten, co to wiecie... no, ten.. mam na końcu języka... Jest: Dino Buzzatti! Swego czasu bardzo popularny (i słusznie), obecnie jakby zapomniany trochę. A przecież "Pustynia Tatarów" swego czasu była hitem oraz obowiązkową lekturą młodego eksploratora literatury. Polecam także rozmaite zbiory opowiadań. Wszędzie w tych opowiadaniach drugie dno, a niektórzy twierdzą że nawet trzecie! Pozdrawiam znad szklanki lambrusco amabile. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Właśnie wczoraj kupiłam... IP: 157.25.31.* 12.03.04, 14:33 ..."Il deserto dei Tartari" - mam nadzieję, Doktorze, że naprawdę dobre, bo po dojechaniu do domu i przejrzeniu jakoś zaczęłam żalować wyboru (kupowałam w pośpiechu). Przy okazji: Buzzati przez jedno "t" :-)), o ile wypada mi poprawiać największy autorytet tego forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.pl / 192.168.0.* 26.07.03, 20:42 koniecznie sięgnij po Tabucchiego, szczególnie polecam "Requiem"! Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: książli wloskich autorów, które polecacie.. 27.07.03, 20:00 Baricco to nie tylko "Jedwab", "City" i "Ocean morze", ale również scenariusz (na podstawie własnej sztuki) filmu "1900: Człowiek legenda" w reżyserii innego cenionego przeze mnie Włocha, Giuseppego Tornatore. Gorąco polecam. "Czytelnik" ma jakąś jego "drobną prozę" w planie wydawniczym na ten rok, ale na razie ani widu, ani słychu...   :-( Baricco to jeden z dwóch najważniejszych dla mnie pisarzy. Italo Calvino - czytałem tylko "Jeśli zimową nocą podróżny". Podobało mi się. Ten pisarz jest na mojej liście tych, których zawsze warto poczytać, jak akurat nie będzie nic innego. To znaczy myślę, że coś jeszcze tego pana przeczytam. Tabucchiego czytałem "Zaginioną głowę Damascena Monteira" i chociaż mi się w miarę podobało, to nie polecam go dalej. No i "Pinokio" Collodiego   ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margota Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 08:19 Tabucchiego też mam już za sobą: "...twierdzi Pereira", "Zagubiona glowa ...", "Słowa na opak" "Sny o snach" - jedna z piękniejszych książek jakie czytałam - i "Reqiuem". "Requiem" podobało mi się najmniej. Pozdrawiam i dziękuję za wszytskie propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.chello.pl 29.07.03, 10:49 tak mi sie przypomniało genialną książką jest CENTURIA Giorgia Manganellego to zbior stu malutkich powiesci-rzek daja strasznie fajnego kopa w glowe :) niestety jak na razie nie ma polskiego tlumaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
tintin Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. 29.07.03, 12:08 Andrea Camillieri. Noir sur Blanc wydał trzy książki. Niezwykłe kryminały których akcja toczy się w miasteczku Vigata na Sycylii a bohaterem jest komisarz Montalbano. To kryminały przez duże "K", nie chodzi o intrygę kryminalną, ale o język i przecudowny opis miasteczka, obyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś
guzik.petelka Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. 10.01.04, 10:19 ja też polecam Camilleri, ale jeśli ktoś zna dobrze włoski, niech czyta go po włosku - napisane są z elementami (sporymi) w dialekcie sycylijskim. cudowne. (nie odejmując nic tłumaczeniu, które jednak tego njie oddaje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.acn.pl 30.07.03, 00:41 Gość portalu: margota napisał(a): > ale już nie Eco, ani Italo Calvino - to czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reakcjonista Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.miedniewice.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 02:33 jako że jestem wielkim miłośnikiem prozy tego pana to i w tym wątku go promuje,ten pan nazywa sie Paolo Maoresing i napisal "wariant luneburski" oraz "canone inverso" obie pozycje wyszły w wydawnictwie C&T,można dostać chyba jeszcze w merlinie,jak nie to ja mogę przesłać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rom-ka Re: książli wloskich autrów, które polecacie.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.02.04, 10:00 Polecam ksiazki Loretty Loy bardzo popularnej wloskiej pisarki. Nie wiem czy istnieja polskie tlumaczenia ale w orginale jest naprawde godna przeczytania. Odpowiedz Link Zgłoś