Dodaj do ulubionych

A Hłasko?

23.12.01, 12:53
Czytacie? Lubicie? Zaczytywałam się w Hłasce będąc nastolatką i byłam
zachwycona gorzkim smutkiem, zwłaszcza z powieści "izraleskich". Ktoś jeszcze
lubi?
Obserwuj wątek
    • maly.ksiaze Re: A Hłasko? 24.12.01, 06:08
      Czytywalem, lubilem. Jako nastolatek. Przeczytalem wowczas chyba wszystko, co z
      tego wydano. Ciekawe, czy z tworczoscia Hlaski nie jest wlasnie tak, ze najlepiej
      trafia do nastolatkow?

Pozdrawiam,

mk.

PS. Nie mam pojecia, dlaczego najbardziej utkwil mi w pamieci fragment-maksyma,
      ktory szedl jakos tak: "i nie wie, co to dostac w ryja ten, kto nie zostal pobity
      przez francuskiego policajnta". Czy to aby z Hlaski? Nie mam jak sprawdzic, ale
      bardzo pasuje.
    • Gość: imbir Re: A Hłasko? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.01, 02:48
      Piękni dwudziestoletni...........
      na kolanach do Częstochowy
      "Znalazłem" nawet jego grób ?
      Czy wiecie gdzie to jest ?
      • Gość: fragola Re: A Hłasko? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.01, 20:44
        Czytałam go jako lcealistka,powróciłam do jego opowiadań na studiach,czasem
        czytam i dziś.Jest dołujący, szczery,intrygujący.Do dziś utkwiły mi słowa
        z "Opowiem Wam o Esther",chyba dlatego,ze Hłasko odkrył w nich siebie (tak
        mniemam),a przecież sukces jego prozy to fascynacja samym autorem i jego
        zyciem:"I myślałem, iż całe życie żyłem tak,aby z chwilą kiedy zginę nie
        pozostało po mnie niczyje prawdziwe wspomnienie i dlatego nie mówiłem nigdy
        ludziom prawdy o sobie i dlatego wymyslałem rzeczy, które nie zdarzały się
        nigdy i dlatego uciekałem przed wszystkim co mogłoby się zdarzyć, gdyż bałem
        się ludzi i nie chciałem, aby nie pozostało po mnie nic".
        • mathildae Re: Hłasko! 27.12.01, 11:39
          przeczytalam chyba wszystko.
          teraz wracam do niego od czasu do czasu.
          po prostu go lubie.....
      • tatra800 Re: A Hłasko? 19.07.02, 20:55
        Kiedyś podobał mi się "cały" Hłasko,teraz potrafiłbym przeczytać już chyba
        tylko "Pięknych,dwudziestoletnich".
    • Gość: nadja Re: A Hłasko? IP: *.devs.futuro.pl 27.12.01, 22:14
      "Pierwszy krok w chmurach"
      i "Piekna dziewczyna"...

n.
      • mathildae Re: A Hłasko? 28.12.01, 12:16
        nadja, to Twoje ulubione, tak?

moje, m.in., to;
        Drugie zabicie psa,
        Piekni dwudziestoletni,
        Brudne czyny,
        Wszyscy byli odwroceni,
        Miesiac Matki Boskiej,
        Dwaj mezczyzni na drodze (albo w drodze),
        Nastepny do raju,
        Pierwszy krok w chmurach (jesli to jest o Agnieszce....)
        • trotula Re: A Hłasko? 28.12.01, 22:47
          O Agnieszce to chyba Ósmy dzień tygodnia, chociaż mogę się mylić.
    • mram Re: A Hłasko? 14.01.02, 05:41
      Pierwszy krok w chmurach.
      wstrząs dla młodego organizmu
      a taki byłem gdy pierwszy raz czytałem
      Cmentarze, chyba tylko mi sie podobały
      bo nikt, nigdzie tego nie wymienia
      okres w Izraelu literacko stracony
      zdaje mi się
      ale cóż....gusta...
      • mathildae Re: Hłasko 15.01.02, 09:12
        jedyna nie przeczytana przeze mnie do konca ksiazka Hlaski to wlasnie Cmentarze...
        a okres izraelski podoba mi sie; Brudne czyny, Drugie zabicie psa, Opowiem Wam o
        Ester, W dzien smierci jego, Wszczyscy byli odwroceni.
        • Gość: aga Re: Hłasko IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 20.07.02, 12:12
          Wszyscy byli odwróceni - do bólu prawdziwa. Dopiero teraz się w nim rozczytuje,
          gdyż w pełni mogę sobie wyrobić subiektywną opinię na jego temat. Kiedyś była
          moda na Hłaskę, a ja zwykle modne książki czytuję po paru latach kiedy szum
          wokół nich ucichnie, ale czy szum na temat Hłaski kiedykolwiek ucichnie?
          Przecież jest on LEGENDĄ!!!
    • Gość: gibonka Re: A Hłasko? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 23:54
      To chyba prawda, ze ksiazki Hlaski czyta glownie mlodziez. Jestem w liceum i w
      zeszlym roku nie moglam sie od nich oderwac. W zyciu tak duzo nie czytalam.
      Najbardziej podobaly mi sie OSMY DZIEN TYGODNIA, PETLA i NAJSWIETSZE SLOWA
      NASZEGO ZYCIA. Dziel Hlaski chyba sie nie zapomina. Dolujaca atmosfera jego
      ksiazek na dlugo pozostaje w pamieci i moze troche przechodzi na czytelnika...
    • Gość: Lechu Re: A Hłasko? IP: *.intern.rnt.de / 192.168.160.* 16.07.02, 01:10
      Czytałem go po raz pierwszy dwadzieścia pięć lat temu, jako siedemnastolatek.
      Mam chyba wszystko, co napisał. Co jakiś czas wracam, bo dalej robi wrażenie,
      choć dzisiaj czyta się inaczej.

Cóż, mimo wszystkich niedoskonałości i kabotyńskich wybryków: nie ma to jak
      prawdziwy talent.
      • mordyga Re: A Hłasko? 16.07.02, 09:12
        Moja fascynacja Hlaska zaczela sie na pierwszym semestrze studiow kiedy to 5
        tomow Hlaski otrzymalam w paczce od mojego dobrego przyjaciela z Polski. Bylam
        jego literatura tak zafascynowana, ze postanowilam pisac prace magisterska z
        Hlaski. Mialam szczescie, ze profesor wyrazil zgode na moj pomysl i w ten
        sposob Bohater Hlaski stal sie obiektem moich naukowych rozwazan i moich
        fascynacji.
        • flora1 Re: A Hłasko? 19.07.02, 15:26
          Hłaski uwielbiam wszystko. On tak pięknie pisał o uczuciach.......
          • Gość: czeko Re: A Hłasko? IP: *.chello.pl 20.07.02, 12:11
            "Drugie zabicie psa"....zrobiło na mnie ogromne wrażenie...
            • hucz3 Re: A Hłasko? 30.08.02, 10:21
              Jak już pisałam w innym wątku, Hłasko jest objawieniem mojego życia.
              Przeczytalam wszystko po kilka razy, i właściwie co roku do tego wracam. Każde
              zdanie jest tak doskonałe. Oczywiście, że jestem przybita podczas czytania jego
              dzieł, ale jest to cudowny rodzaj uczucia. Pierwsza ksążka, to były "Brudne
              czyny". Ja wtedy nie znałam jeszcze tego rodzaju książek i byłam wstrząśnięta,
              że można stworzyć coś tak pięknego.
              • hucz3 Re: A Hłasko? 30.08.02, 10:23
                I jeszcze jedno: Nie uważam, że Hłasko jest autorem dla nastolatek. Jestem
                starą babą:), a ciągle się nim zaczytuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka