Dodaj do ulubionych

BIAŁCZYŃSKI CZESŁAW

11.09.03, 20:07
czy ktoś z was go zna? może coś powiedzieć o jego twórczości, która jest mi
zupełnie obca :-).
pozdrawiam, L.
Obserwuj wątek
    • reptar Re: BIAŁCZYŃSKI CZESŁAW 11.09.03, 20:26
      Czesław Białczyński jest autorem leksykonu "Stworze i zdusze, czyli słowiańska
      demonologia ludowa" (coś takiego); mam tę książkę, ale jest w pożyczeniu, więc
      wiele Ci teraz nie napiszę; wydało to wydawnictwo Kraina Księżyca. Duży format,
      w czerwonej obwolucie, z niesamowitymi ilustracjami.

Można znaleźć w Internecie wersję elektroniczną części tego dzieła pod adresem
      klub.chip.pl/wsd/stworze.html
      • Gość: Andre Re: BIAŁCZYŃSKI CZESŁAW IP: *.wsp.czest.pl 12.09.03, 08:45
        Imć pan Czesław działał trochę na polu science-Fiction.Napisał "Próbę
        inwazji","Miliardy białych płatków","Zakaz wjazdu".To wszystko ukazywało sie w
        latach (chyba) 1978-84.Na polu literatury "głównonurtowej" napisał "Czwarty na
        piąty maj osiemdziesiąt",tego niestety nie znam.Pzdr.
    • agrafek Re: BIAŁCZYŃSKI CZESŁAW 12.09.03, 12:40
      Swego czasu autor nienajgorszych powieści SF. Ostatnio słynie z "próby
      odbudowania mitologii słowiańskiej" - sam to jakoś określił. Wydał, w związku z
      tym "Stwory i zadusze", które miały "być dla mitologii słowiańskiej tym co
      Tolkien zrobił dla mitów anglosaskich". Hm. Na pewno jest popularny wśród
      rozmaitych środowisk neopogańskich oraz ludzi zafascynowanych słowiańszczyzną
      i "słowiańskością". Obecnie pracuje nad jakimś monumentalnym dziełem
      poświęconym właśnie mitologii Słowian. Ukazał się już pierwszy tom, ale go nie
      czytałem. Co do "Stworów..." przeczytać można, ale w zachwyt nie wpadłem. Jest
      luźna gra wyobraźni autora oparta na tym, co z mitologii słowiańskiej zostało,
      obawiam się, że do rzeczywitości ma się bardzo swobodnie. Jeśli miałbym
      wybierać, to poleciłbym raczej Oskara Korlberga:). I Białczyński się na niego
      powołuje w źródłach i Sapkowski. A dla potencjalnych autorów "słowiańskiej
      fantasy" Korlberg to niezwykłe źródło inspiracji. Niemal niewyczerpywalne.
      pozdrawiam.
      • staua Re: BIAŁCZYŃSKI CZESŁAW 12.09.03, 22:21
        Rozne polskie stworki sa tez w ksiazce Wojtyszki o Utopcach :-)
        • reptar +Wojtyszko, +Niemczuk 13.09.03, 13:38
          Skoro już rozszerzamy temat, to wspomnę, że w tym klimacie jest też "Opowieść
          pod strasznym tytułem" Jerzego Niemczuka - Wił, Mamuna, Chlapa, Plonki, Marbaci
          i dziadek Lesawik to tylko niektóre z występujących tam postaci, a nazwy
          przecież jakby skądś znajome   ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka