lunatica 11.09.03, 20:07 czy ktoś z was go zna? może coś powiedzieć o jego twórczości, która jest mi zupełnie obca :-). pozdrawiam, L. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: BIAŁCZYŃSKI CZESŁAW 11.09.03, 20:26 Czesław Białczyński jest autorem leksykonu "Stworze i zdusze, czyli słowiańska demonologia ludowa" (coś takiego); mam tę książkę, ale jest w pożyczeniu, więc wiele Ci teraz nie napiszę; wydało to wydawnictwo Kraina Księżyca. Duży format, w czerwonej obwolucie, z niesamowitymi ilustracjami. Można znaleźć w Internecie wersję elektroniczną części tego dzieła pod adresem klub.chip.pl/wsd/stworze.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: BIAŁCZYŃSKI CZESŁAW IP: *.wsp.czest.pl 12.09.03, 08:45 Imć pan Czesław działał trochę na polu science-Fiction.Napisał "Próbę inwazji","Miliardy białych płatków","Zakaz wjazdu".To wszystko ukazywało sie w latach (chyba) 1978-84.Na polu literatury "głównonurtowej" napisał "Czwarty na piąty maj osiemdziesiąt",tego niestety nie znam.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: BIAŁCZYŃSKI CZESŁAW 12.09.03, 12:40 Swego czasu autor nienajgorszych powieści SF. Ostatnio słynie z "próby odbudowania mitologii słowiańskiej" - sam to jakoś określił. Wydał, w związku z tym "Stwory i zadusze", które miały "być dla mitologii słowiańskiej tym co Tolkien zrobił dla mitów anglosaskich". Hm. Na pewno jest popularny wśród rozmaitych środowisk neopogańskich oraz ludzi zafascynowanych słowiańszczyzną i "słowiańskością". Obecnie pracuje nad jakimś monumentalnym dziełem poświęconym właśnie mitologii Słowian. Ukazał się już pierwszy tom, ale go nie czytałem. Co do "Stworów..." przeczytać można, ale w zachwyt nie wpadłem. Jest luźna gra wyobraźni autora oparta na tym, co z mitologii słowiańskiej zostało, obawiam się, że do rzeczywitości ma się bardzo swobodnie. Jeśli miałbym wybierać, to poleciłbym raczej Oskara Korlberga:). I Białczyński się na niego powołuje w źródłach i Sapkowski. A dla potencjalnych autorów "słowiańskiej fantasy" Korlberg to niezwykłe źródło inspiracji. Niemal niewyczerpywalne. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: BIAŁCZYŃSKI CZESŁAW 12.09.03, 22:21 Rozne polskie stworki sa tez w ksiazce Wojtyszki o Utopcach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
reptar +Wojtyszko, +Niemczuk 13.09.03, 13:38 Skoro już rozszerzamy temat, to wspomnę, że w tym klimacie jest też "Opowieść pod strasznym tytułem" Jerzego Niemczuka - Wił, Mamuna, Chlapa, Plonki, Marbaci i dziadek Lesawik to tylko niektóre z występujących tam postaci, a nazwy przecież jakby skądś znajome   ;-) Odpowiedz Link Zgłoś