Dodaj do ulubionych

Biblioteka - książkowe nowości

17.10.03, 17:09
Wyobraźcie sobie taką sytuację:
mała biblioteka naukowa. 98% księgozbioru to książki naukowe, podręczniki
akademickie, itp. Taki też profil zakupów. Jednakże przydałoby się czasami
coś lżejszego, myślę o beletrystyce. I teraz pytanie do Was, drodzy
forumowicze:
jakie książkowe nowości widzielibyście najchętniej na bibliotecznych półkach
i dlaczego?
Za odpowiedzi serdeczne dzięki.
Qian
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Biblioteka - książkowe nowości 17.10.03, 22:00
      każdy normalny uczony pożąda inteligentnego kryminału dla wytchnienia :)

może być w językach obcych, wtedy ma dodatkową wymówkę, że on sie tu wcale nie
      obija, on język szlifuje
    • emka_1 Re: Biblioteka - książkowe nowości 17.10.03, 22:43
      popieram :)
      dobre kryminały relaksują umysł tak ścisły, jak i
      humanistyczny.
      tłumaczeń dlaczego istnieje dowolna ilość.
      a to odkrywanie konstrukcji logicznych, a to głębia
      psychologiczna, odzwierciedlenie realiów życia, aspekty
      medyczne zejścia.... i tam dalej do upojenia :)
      • kiniakk Re: Biblioteka - książkowe nowości 17.10.03, 23:12
        Nie ma jak dobry kryminał;) np."Dziesięciu murzynków"...zreszta wszystkie
        starsze książki pani Christie są świetne:)
        • kiniakk Re: Biblioteka - książkowe nowości 17.10.03, 23:14
          łiii....miały być nowości,przepraszam najmocniej:)
    • qian Re: Biblioteka - książkowe nowości 18.10.03, 18:00
      Dodam, że to jest b-teka, z której korzystają uczniowie starszych klas szkół
      średnich, studenci oraz nauczyciele. Opłacają roczny abonament i oprócz
      podręczników i książek fachowych przydałoby się kilka innych dla osłody.
      Oczywiście są kryminały, literatura piękna, ale mnie chodzi o książkowe
      nowości, czyli to co jest teraz na topie - co z tego najchętniej
      wypożyczylibyście do czytania.
      Qian
      • jottka to jakies 18.10.03, 21:46
        dziwne przeciwstawienie - nie kryminały i lit piękna, tylko książkowe nowości

tzn co to ma być? lit popularnonaukowa dla oświeconej publiczności? to
        najlepiej kupować książki z serii 'na ścieżkach nauki' prószyńskiego

• qian Re: to jakies 19.10.03, 15:00
          jottka napisała:

> dziwne przeciwstawienie - nie kryminały i lit piękna, tylko książkowe nowości
          >
          > tzn co to ma być? lit popularnonaukowa dla oświeconej publiczności? to
          > najlepiej kupować książki z serii 'na ścieżkach nauki' prószyńskiego
          >
          Daruj sobie te złośliwości. Grzecznie pytam i takiej oczekuję odpowiedzi -
          niekoniecznie od Ciebie. A w pojęciu "książkowe nowości" mieszczą się wszystkie
          gatunki literackie.
          Qian
          • jottka Re: to jakies 19.10.03, 17:48
            wprawdzie widzę, ze z rozmowy ze mną już uprzejmie zrezygnowałaś, ale gwoli
            ogólnej jasności - jeżeli piszesz:

"Oczywiście są kryminały, literatura piękna, ale mnie chodzi o książkowe
            nowości, czyli to co jest teraz na topie",

to zauważ, że sama dokonujesz cytowanego przeciwstawienia (nie chcę kryminałów
            ani lit pięknej, lecz książkowych nowości). i ono jest dla mnie, bez
            imputowanych złośliwości, głęboko niezrozumiałe.

jedną z najnowszych, szeroko reklamowanych książek jest kryminał
            krajewskiego 'koniec świata w breslau' z literackimi ambicjami, ale wg
            powyższej typologii odpada. odpada zresztą cała beletrystyka (bo nie 'lit
            piękna'), zostają zatem np. książki popularnonauk., zwłaszcza że piszesz, że
            biblioteka jest jakaś specjalistyczna.

precyzja wypowiedzi miłą jest rzeczą - jeśli chodziło ci o zestawienia
            bestsellerów księgarnianych, to chyba są publikowane przez gw na stronach
            książkowych, bodaj rzeczywiście coelho, chmielewska i wharton tam królują.
    • Gość: gosik Re: Biblioteka - książkowe nowości IP: *.legionowo.eu.org 19.10.03, 15:34
      Przeczytałam Twój post - i nie bardzo rozumiem. Sama pracuję w czytelni
      naukowej i mamy głównie książki tzw. naukowe. Jest też dzial z literaturą i tam
      mamy przeróżną, podzieloną na kraje. Teraz jednak kupujemy tylko książki z
      zakresu prawa, psychologii, marketingu, etc. Bo taki jest popyt. Ty piszesz o
      bibliotece naukowej - pewnie w niej ma być mniej beletrystyki. A biorąc pod
      uwagę coraz mniejsze nakłady na tego typu placówki, to...
      pozdrawiam
      • qian Re: Biblioteka - książkowe nowości 19.10.03, 15:46
        Gość portalu: gosik napisał(a):

> Przeczytałam Twój post - i nie bardzo rozumiem. Sama pracuję w czytelni
        > naukowej i mamy głównie książki tzw. naukowe. Jest też dzial z literaturą i
        tam
        >
        > mamy przeróżną, podzieloną na kraje. Teraz jednak kupujemy tylko książki z
        > zakresu prawa, psychologii, marketingu, etc. Bo taki jest popyt. Ty piszesz o
        > bibliotece naukowej - pewnie w niej ma być mniej beletrystyki. A biorąc pod
        > uwagę coraz mniejsze nakłady na tego typu placówki, to...
        > pozdrawiam

Witaj!
        Po prostu trafiły się dodatkowe pieniądze, które trzeba wydać do końca roku na
        zakup nowości. Jest to na tyle spora suma (jak na możliwości tej biblioteki),
        że moje koleżanki postanowiły zakupić choć kilka bestsellerów, żeby sprawić
        przyjemność swoim czytelnikom.
        Ciężko jest wybrać te kilka książek z całej masy nowości wydawniczych.
        POZDR
        • Gość: gosik Re: Biblioteka - książkowe nowości IP: *.legionowo.eu.org 19.10.03, 16:27
          Już załapałam, jakoś tak nieuważnie czytam ostatnio.
          Taka forumowa lista bestsellerów bardzo subiektywna będzie, ale o to chyba Ci
          chodzi :) Ach, jakbym miała taką nadwyżkę finansową, to bym Dostojewskiego i
          Llosę całych zakupiła. A z nowości - Kertesza, Hartwig, Austera, są też tacy,
          którzy zachwyceni byliby Coelho.
          pozdrv
          • ash3 Re: Biblioteka - książkowe nowości 19.10.03, 20:33
            Wymieniam to co chętnie wypożyczyłabym ze swojej biblioteki, z wyjątkiem
            ostatnich dwóch pozycji (już wypożyczyłam z biblioteki i przeczytałam:)) - są
            to książki jeszcze nieprzeczytane:
            1) Jose Carlos Somoza "Jaskinia filozofów" - powieść z watkiem kryminalnym,
            akcja toczy się w starożytnej Grecji
            2) Lawrence Durell "Kwintet Awinioński" - zagadka upadku zakonu templariuszy,
            ze względu na rozmiar powieści (pięć tomow) raczej jej nie kupię, ale może uda
            się wypożyczyć i powoli czytać
            3) Kundera "Niewiedza" - nowość, autor znany i lubiany
            4) J.M. Coetezee "Hańba" - nie taka znów nowość, ale będzie poszukiwana ze
            względu na nagrodę nobla dla autora
            5) Robert Walser "Dziwne miasto", "Mały krajobraz ze śniegiem" - krótkie prozy,
            intrygujące i poetyckie
            6) Georges Perec "życie instrukcja obsługi" - pierwsze polskie wydanie dwa lata
            temu (chyba), powieść można czytać jak zagadkę kryminalną, ale niekoniecznie,
            książka napisana według skomplikowanego klucza. Histroie życia byłych i
            obecnych mieszkańców pewnej paryskiej kamienicy, kilku z nich łączy pewne
            dzieło...Powieść pewnie sprawi radość erudytom, gdyż Perec cytuje w fragmenty
            klasycznych europejskich powieści i czytadeł.

Aha, popieram propozycję nowego P. Austera - ale nie jest to jego autroska
            książka tylko opowieści słuchaczy radia zgromadzone i wybrane przez Austera do
            wspólnego wydania. Też mam ochotę przeczytać:).

Pomysł uzupełnienia oferty biblioteki o beletrystykę uważam za b.dobry. Ja wole
            w bibliotece (też) ambitniejszą literaturę, nie tylko typowe czytadła (ale
            kryminał dobra rzecz!). Generalnie poluję w wypożyczalniach na powieści wieksze
            objętościowo. Ponieważ kupuję z reguły książki, których naukowo potrzebuję,
            historyczne, humanistykę, na beletrystykę nie starcza już pieniędzy:(.
            To przykładowe tytuły, które są na mojej liście ksiażek do wypożyczenia:).
            A gdzie ta biblioteka, zdradzisz?:)

Napisz może coś więcej o preferencjach czytelników, pozdrawiam

ash3.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka