Dodaj do ulubionych

Kryminalne dreszczyki

IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 28.10.03, 07:14
kryminały kryminalne...
czy sa jakieś ksiązki.. "tego rodzaju", ..wielkie pozycje, wielcy
twórcy..których nie mozna nie znać?
znacie jakieś tytuły? takich "wielkich dzieł" kryminalnych?

jakoś tak ostatnio..łapczywym okiem łypie..w strone.."kryminalnej
literatury", ale nie chiałabym, zebym "skusiła" i na sam początwek..,
zaczeła..od kaiejgoś "bubla"
Obserwuj wątek
    • Gość: myszney Re: Kryminalne dreszczyki IP: 217.153.131.* 28.10.03, 09:02
      "Wielkich dzieł" niestety nie znam, ale wczoraj skończyłam czytać kryminał
      włoskiego pisarza Andrea Camilleri pt."Kształt wody" i nawet mi się podobał.
      Może spróbujesz ;)
    • Gość: Kasiencja Re: Kryminalne dreszczyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 09:53
      Ja uwielbiam kryminały brytyjskiej pisarki P.D. James. Nie jestem jednak w
      stanie powiedzieć, który podobał mi się najbardziej, bo czytałam jeden po
      drugim i trochę mi się pomieszało. Pamiętam historie, a nie mogę ich dopasować
      do tytułów. Polecam też Dicka Francisa.
      A tak przy okazji: czy polecacie Dibdina? Widziałam ostatnio dwie jego książki
      w bardzo promocyjnej cenie i troche mnie kuszą.
    • Gość: Inn Re: Kryminalne dreszczyki IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.10.03, 10:02
      Wielkim mistrzem kryminału jest Raymond Chandler i nikt mu niesyety nie potrafi
      dorównać. Dobra jest P.D. James; zdecydowanie odradzam Henninga Mankella.
      Szkoda czasu.
      • Gość: dankeananke Re: Kryminalne dreszczyki IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 28.10.03, 17:59
        dziekuje..zaraz..czmychne..do .o..jakiejs..nocnej biblioteki..i siegnę po
        którą..z "przedstawionyh" pozycji!!!!!!!!!!!
        dzieki bardzo..zaoszczędziliście..mi..moje i tak "w postrzępione kłaczkowate
        nerwy"
      • Gość: danke ananke Re: Kryminalne dreszczyki IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 28.10.03, 18:00
        jescze raz.teraz..do wszystkich.. kryminalnych dreszczowców!!
        dzoekuję

mam nadzieje, ze po przeczytaniu..którejś..z nich..przejdzie mnie nie
        jeden..drreszczyk
    • tintin Re: Kryminalne dreszczyki 30.10.03, 14:46
      Camilieri jest świetny rzeczywiście. Pozostając we włoskich klimatach polecam
      Donne Leon, kilka książek wydał Noir sur Blanc. Są rewelacyjne. Jeśli chodzi o
      Dibdina to w zasadzie tak. W zasadzie bo bardzo lubię komisarza Aurelio Zena,
      ale książki sa nierówne. Jedna z wydanych w Polsce - Cosi fan tutte to niestty
      wedlug mnie nieporozumienie. Burleska i operetka - pisana wlasnie w takim
      zamiarze, ale do mnie nie przemawia. Inne jego ksiazki - zdecydowanie tak.
      Poza tym rowniez wydawany przez Noir sur Blanc hiszpanski autor Montalban i
      jego bohater - detektyw sybaryta.
      Co do Henninga Manskella (tak sie pisze? wciaz mi sie myli) to nie zgadzam sie
      z przedmówcą :)) To naprawde kawal dobrej literatury.
      To tyle z tych wydawanych wspolczesnie
      • Gość: Kasiencja Re: Kryminalne dreszczyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 18:09
        tintin napisał:

> Co do Henninga Manskella (tak sie pisze? wciaz mi sie myli) to nie zgadzam
        sie
        > z przedmówcą :)) To naprawde kawal dobrej literatury.

Ja też się nie zgadzam, ale jak dotąd na podstawie jednoelementowej próbki -
        czytałam tylko 'Fałszywy trop'. Chętnie przeczytałabym coś jeszcze, ale czy to
        coś ukazało się po polsku? A pisze się Mankell.
        • szwedzka Re: Kryminalne dreszczyki 04.11.03, 00:18
          Gość portalu: Kasiencja napisał(a):
          > czytałam tylko 'Fałszywy trop'. Chętnie przeczytałabym coś jeszcze, ale czy
          to
          > coś ukazało się po polsku? A pisze się Mankell.

Nie ukazało się, ale z tego co wiem, jeszcze coś ma się ukazać. Cała seria
          liczy 9 czy 10 tomów i szkoda, że nie jest wydawana w całości, w kolejności
          chronologicznej, bo osobiste losy komisarza Wallandera są równie ciekawe jak
          prowadzone przez niego śledztwa. Przez to pokazanie osobistego życia
          policjantów Mankell uchodzi za kontynuatora pary autorskiej Sjöwall/Wahlöö,
          która pokazała, że kryminał może też być dobrą powieścią obyczajową. Niestety
          również z tamtej 10-tytułowej serii po polsku ukazały się tylko cztery książki.

Osobiście "Fałszywy trop" również mi się nie podobał, natomiast za znakomity
          uznałbym "O krok w tyle" ("Steget efter"). Niestety, u nas najczęściej musi być
          stempelek od Anglików czy Niemców ("Fałszywy trop" dostał jakąś nagrodę w
          Anglii, na okładce cytuje się recenzję ze "Sterna" czy "Spiegla"), że szwedzka
          książka jest dobra.

Paweł
      • Gość: danke ananke Re: Kryminalne dreszczyki IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 30.10.03, 19:37
        a z literatury dawnej..współczesnej nie..?
        • g.i.jane Re: Kryminalne dreszczyki 30.10.03, 23:52
          Na pewno się nie zawiedziesz na takich autorach:
          Raymond Chandler,
          Dashiel Hammett,
          Erle Stanley Gardner,
          Georges Simenon,
          no i oczywiście
          Arthur Conan Doyle i Agatha Christie.
        • Gość: mxt Re: Kryminalne dreszczyki IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 04.11.03, 13:42
          a dlaczego....tak manierycznie....wszystko...kropkujesz....
    • tintin Re: Kryminalne dreszczyki 31.10.03, 13:13
      A te dawne....
      Hmmm, z dawnymi to trudno coś radzić. Bo jedni kochają Agateę Christie a innych
      nudzi. Albo taka Dorothy Sayers i jej bohater lord Peter Wimpsey. Ja go
      uwielbiam za staroświeckość, elegancję, inny świat. Ale kto inny powie:
      ramotka, czytać się nie da. Weźmy czarny kryminał. Chandler, Hammett, Chase i
      jego wspolczesnego kontynuatota Jamesa Ellroya. To tez lubię, ale to nie są
      książki na kazdy nastrój. Ellroy jest świetny, ale od miesiaca trzymam go bo
      nie mam na niego nastroju. A taka Chmielewska to tez kryminal wlasciwie. Joe
      Alex to klasyka, ale to znowu porownanie do innych kryminalow jak teatr
      telewizji do zabojczej broni z Gibsonem. Jednemu sie spodoba Teatr, innemu
      Gibson :))) (mi i to i to). Jest masa świetnych kryminałow z PRL (Edigey etc,
      ale znowu - nie każdy to lubi, bo lubimy to za smmaczki obyczajowe a nie za
      mistrzowstwo słowa). No i tak dalej. Każdy może polecać swoje ulubione, ja
      lubie wszystkie powyższe, ale to są strasznie rózne książki. Część z nich jest
      juz wlasnie ramotkowata, tak się już nie pisze. Jedni to lubią, inni nie :)) Bo
      chociazby taki S.S Van Dine. Klasyka gatunku, uwielbiam. Ale nie każdy
      przebrnie. :))
      • Gość: tai-pan13 Re: Kryminalne dreszczyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.03, 17:24
        Witam!
        I calkowicie sie z tobą zgadzam. Ja naprzykład za najlepszego autora kryminałów
        uważam - Biggersa i jego cykl o Charlie Chanie, Gardnera - ale cykl z
        prokuratorem Selbym a nie z Pierre Mansonem, stare PRL-owskie kryminały
        Tadeusza Kosteckiego i Heleny Sekuły, pierwszych dziesiec kryminałków -
        chmielewskiej no i Joe Alexa, Conan Doyla tez lubię. Ale całkowicie mi nie leży
        Agata Christie / poza 10 murzynkami /, Chandler, Hammet itd. De gustibus non
        disputandum est - nie da sie ukryć.
        pozdrawiam - slawek
        • jottka em, 31.10.03, 21:06
          nie pierre, tylko perry

i nie manson, tylko mason, bo to adwokat, a nie zbrodniarz :)

są jeszcze tacy, co lubią ruth rendell, choć to nietypowe kryminały, ale dobre -
          ellis peters z opowieściami kryminalnymi braciszka cadfaela - reginald hill,
          sfilmowany cykl o inspektorze dalzielu i por. pascoe, ale po polsku tylko jeden
          jego kryminał widziałam
          • Gość: Lola Kryminałki IP: *.pekao.com.pl 04.11.03, 11:01
            taki jeden zabojad: sebastien japrisot:
            pani w samochodzie, w okularach i ze strzelba (lub cos w tym guscie);
            przedzial mordercow;
            zemsta dokona sie latem
            wiecej tytulow nie pamietam.
            facet pisze w manierze monologow kilku osob - uczestnikow dramatu, wiec nie
            kazdy jest w stanie to zniesc, ale jesli juz cie wciagnie to noc z glowy.
    • Gość: dankeananke Re: Kryminalne dreszczyki IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 04.11.03, 23:02
      gzzzzzzzzz..
      a myślicie ,z e "zły" tyrmanda .l. to kryminał???????? chyba nie!!!!!!!!
      ale...tak..troszeczke.. ciemne..ulice..pobicia..zagadki..jak dla kogo..bo
      ktoś..przeciesz..grzmoci..oprychów..warszwskich..
      jak tylko tą opasłą ksiazkę skończę..to biorę..się ..za wasze
      • Gość: danke Re: Kryminalne dreszczyki IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 04.11.03, 23:04
        hrrrrrrrr...
        pszeciesz..nie pszeciesz...same..literówki..zjadłam..i sie nałykałam.
        przepraszam.. bo rażą to poprawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka