Gość: try1 IP: *.chello.pl 12.07.09, 15:05 co sadzicie o tej ksiazce,zyciu autora i jego drodze zyciowej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciej.gach Re: jacek kuron-autobiografia 08.02.10, 16:02 „Kuroń, Autobiografia” jest wznowieniem czterech wspomnieniowych książek Jacka Kuronia w jeden tom. W jej skład wchodzą „Wiara i wina. Do i od komunizmu”, Gwiezdny Czas”, „Moja zupa” i „Spoko! Czyli kwadratura koła”. Dwie pierwsze książki, to bardzo osobiste wyznania, pokazujące zrozumienie wyboru własnej drogi życiowej. Stanowią zresztą, próbę rozliczenia się autora z systemem komunistycznym, z którym początkowo wiązał głębokie nadzieje, a który ostatecznie całkowicie kontestował, będąc jednym z najważniejszych liderów opozycji demokratycznej. Te dwie pierwsze pozycje, składające się na całość książki, to także opowieść o niezwykłej miłości do swojej żony Grażyny, nazywanej „Gajką”. Natomiast dwie pozostałe lektury pokazują działalność Jacka Kuronia w wolnej Polsce, pełniąc stanowisko ministra pracy i polityki socjalnej, który wiele robił, pomagając i szukając pomocy dla ludzi, nie potrafiących sobie poradzić w nowej rzeczywistości. Jackowi Kuroniowi całe życie przyświecała idea obrony słabszych. Tak to opisuje w książce Wiara i wina, czyli od i do komunizmu” „(…) Mogłem mieć wtedy cztery, może pięć lat, bo to było przed wojną. W Teatrze Wielkim we Lwowie wystawiono „O dwóch takich, co ukradli księżyc”. W pewnym momencie, kiedy czarownik wsadzał Jacka i Placka do worka, zerwałem się i z rykiem ruszyłem na scenę, żeby ich ratować. Krzyczałem, żeby ten strach zagłuszyć w sali. Pędziłem na scenę. Już byłem przy czarnoksiężniku, widziałem jego twarz — koszmar. Ryczącego wyniesiono mnie na rękach ze sceny do foyer, gdzie siedziała babcia. Bileterki mnie pocieszały, że z tymi chłopcami wszystko jest dobrze. A ja płakałem, rozpaczliwie płakałem. Zacząłem od zdarzenia, które uważam za swoje największe życiowe osiągnięcie. Wszystko, co robiłem potem, jest tylko powtórzeniem tamtego”. Warto przeczytać książkę „Kuroń Autobiografia”, gdyż jest to interesująca lekcja historii widziana oczami człowieka wielkiego formatu, wielkiej wrażliwości, skłonnego do poświęceń dla nas wszystkich. Symbolizuje dla wielu ludzi to, co najlepsze, a więc szacunek dla drugiego człowieka. Po prostu Jacek Kuroń był człowiekiem wielkiego serca i niespożytych sił, mających na celu przeciwstawieniu się wszelkiej niesprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś