pieranka 05.08.09, 21:03 czy przychodzi wam do glowy godna polecenia biogrfia Colette? narobilam sobie apetytu czytajac "Czyste nieczyste" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: en Re: Biografia Colette IP: *.chello.pl 05.08.09, 23:27 Znam jedna - Herbert Lottman "Colette. Najwiekszy skandal belle epoque" (w oryginalnym tytule nie ma nic o skandalu). Wydana w 1999 przez wydawnictwo Alfa. Kupilam pare lat temu w taniej ksiazce. Szczegolowa i chyba solidna, ale przyciezko napisana, choc to moze kwestia tlumaczenia. Sa jeszcze wspomnienia Colette - Niebieska latarnia i Dom Klaudyny, wydane w latach 80., wiec Allegro albo biblioteka. Odpowiedz Link Zgłoś
joan_johnson Re: Biografia Colette 12.08.09, 10:56 Czytałam świetną biografię Colette - nie wiem tylko niestety, czy została przetłumaczona na język polski. Jej tytuł to “Secrets of the flesh. A life of Colette” Judith Thurman. Wyczerpująca, szczegółowa dokumentacja (fragmenty listów), przyjemnie napisana. Po lekturze ma się inne spojrzenie na Colette i jej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amel Re: Biografia Colette IP: 82.160.33.* 12.08.09, 16:43 Dziś widziałem plakat do filmu z Audrey tautou - wyglada na biografię, nówka Odpowiedz Link Zgłoś