Dodaj do ulubionych

Koncentracja i pamięć

09.12.09, 23:23
Znacie jakieś sposoby żeby poprawić? Cokolwiek! Ziółka, tabletki, joga. No nie, joga to może nie - za dużo tłuszczyku wink
Krew mnie zalewa bo na jutro muszę wykuć 63 kompletnie nowe słówka po angielsku. I normalnie to by jakoś poszło i bym te 60 % na teście dostała, ale w takim stanie to jak sama sobie testy robię to wychodzi ledwie 20% sad
I to jest tylko przykład. Tak jest po prostu ze wszystkim. Jakby mi na kole koledzy nie podpowiedzieli to bym pewnie nie zaliczyła, chociaż się uczyłam. I chociaż tyle, że można było własnymi słowami napisać to mi uznała. sad
Już o progresie w pisaniu pracy licencjackiej nie wspomnę. Bo go nie ma! Powinnam mieć na weekend ankietę i wstęp i kawałek pierwszego rozdziału a tu wielkie g....!
Dobijcie mnie sad
Obserwuj wątek
    • 36.a Re: Koncentracja i pamięć 09.12.09, 23:42
      Trochę to pracochłonne, ale: przepisz jak najladniej te 63 słówka co
      najmniej raz, a proponuję 2-3 razy. Wejdą Ci same do głowy.
      Pomyśl też, że będę Ci towarzyszyć, bo kawałek dzisiejszej nocy
      zamierzam "przemieszkać", parzy się czerwona herbata, dobry nastrój, poczytam.
      Ucz się.
      smile
      • chin_chilla Re: Koncentracja i pamięć 09.12.09, 23:51
        Zgodnie z licznikiem w programie komputerowym z którego korzystam powtórzyłam te
        cholerne słówka ponad 300 razy sad Nic tylko walić głową w ścianę.
        • chin_chilla Re: Koncentracja i pamięć 09.12.09, 23:52
          tzn. przepisałam.
          • 36.a Re: Koncentracja i pamięć 09.12.09, 23:55
            Starzeję się, stwierdzam ze smutkiem.

A masz coś w rodzaju piora wiecznego, długopisu, ołówka?
            Kartki formatu A4? To ostatnie musisz mieć.
            Nie musisz jakoś artystycznie, ale postaraj się. Nie musi być na kolorowo.
    • ives1983 Re: Koncentracja i pamięć 09.12.09, 23:55
      hej,

problem znany z autopsji, niestety!

w dodatku brakuje mi motywacji, by ruszyć cokolwiek a jutro mam kolosa! nie mam sił, spać mi się chce, mimo że przesypiam całą noc i dodatkowo dzisiaj przespałam 4,5 godz po poludniu! a teraz jest już północ i nadal nic nie umię!
      nie potrafię się skupić, nie myślę poprawnie, pamięć szwankuje, a koncentracja w kratkę z przewagą na nie!!!

bardzo zależy mi na nauce - jednak mam taki bałagan w głowie, że ciężko się pozbierać do kupy, poukładać, nauczyć z tym żyć, a co tu dopiero mówić o zdobywaniu wiedzy!!!

sama nie wiem, co mam zrobić? już nie mam sił!

więc rozumiem i sama szukam odpowiedzi sad
    • singapurkaa Re: Koncentracja i pamięć 10.12.09, 00:17
      Będę trzymac kciuki, aby ci się poszczęściło na jutrzejszym teście.
      Doraźnych (takich błyskawicznych) sposobów na poprawienie pamięci (poza środkami
      niedozwolonymiwink nie znam.
      Zresztą chyba żadnych sposobów nie znam, bo z moją pamięcią niefajnie...
      zaliczonych kilka mega depresji, kilka hipo, w tej chwili chyba też jestem pod
      kreską, a moja pamięc i koncentracja zdecydowanie obniżona.
      Jem orzechy, łykam kwasy omega i magnez, staram się higienicznie życ (hehe -
      właśnie drinka piję i dogasiłam papierosa) ale czy to aby nie placebo? Okaże się
      pewnie w dłuższej perspektywie czasowej..

36.a - zazdroszczę czerwonej herbaty (u mnie się skończyła, zreflektowałam sie
      wieczorem, a na spacer do sklepu wyjśc się nie chciałocrying Uwielbiam czerwona
      herbatę - zwłaszcza podczas nocy bezsennych.

Chin - powodzenia na teście!
    • chin_chilla Jak wyszło z testem 10.12.09, 12:37
      D*pa a nie test sad
      Przepisałam sobie to badziewie na kartkę, potem do komputera, potem wydrukowałam, potem do programu i potem to już w programie. Ręce mi się trzęsą więc pisanie odręczne to nie jest moja ulubiona zabawa uncertain
      W każdym razie uczyłam się do bardzo późna. Efekt? Zwyczajnie zaspałam na ten nieszczęsny test. Nawet mój budzik, który w sprzyjających okolicznościach umarłego by z grobu poderwał nie pomógł. Po prostu przyśniło mi się, że ktoś do mnie dzwoni wrrr
      Sama sobie w stopę strzeliłam. sad Wniosek jest jeden - mnie trza równo dwóch tygodni, żeby wyrypać się czegoś na pamięć. Z dnia na dzień już nie umiem sad
      Na dodatek jak przyszłam do pracy w, mimo wszystko, całkiem niezłej formie to dostałam chamskie z*eby za to, że zapomniałam przekazać pewnej informacji. No faktycznie zapomniałam, przyznaję. Ale można to było powiedzieć w normalny sposób, a nie koniecznie upokarzać mnie sad Oczywiście rozwaliło mnie to w 5 sekund.
      Trochę mnie pocieszyła koleżanka z pracy stwierdzeniem, że bym się nie przejmowała bo ją spotkało dokładnie to samo od jej szefowej.
      Masakra.
    • kamyczek_0 Re: chin_chilla 10.12.09, 13:34
      witaj w klubie sad Na jutro do oddania pierwszy rozdział. Mam może z 7 stron uncertain
      Zakręciłam się jak słoik ogórków kiszonych. Już sama nie wiem, czy ten cholerny
      plan mojej pracy jest poprawny. A na dodatek brak książek w wypożyczalniach
      (również w pobliskich miastach). Sobie powypożyczali i mają w d... mój lic sad (
      na kogoś muszę zwalić)
      Moja promotorka powiesi mnie jutro na drzwiach uncertain
    • drugikoniecswiata Re: Koncentracja i pamięć 10.12.09, 19:07
      jakom belfer językowy, mogę tylko pogratulować wniosku że z dnia na dzień się
      nie da wink oraz sprzedać parę sposobów, które mi się sprawdzają.

primo, 36.a dobrze gada, przepisywać jak najwięcej. secundo, nie tylko
      przepisywać i nie tylko ryć. żeby zapamiętać słownictwo trzeba go używać, bo
      inaczej nawet jak się uda to będzie do testu i po teście dupa. a w sumie
      długofalowo nie o to chodzi.

programy komputerowe (takie odpytywacze) dobre są do tego, co trzeba w nocy o
      północy - typu formy nieregularne itp itd. przy słownictwie moim zdaniem
      sprawdzają się gorzej.

dobrze działa uporządkowanie sobie słówek w jakieś kategorie, może być i kilka
      różnych opcji - znaczeniowo, formalnie itd itp. no i do bólu - przykłady,
      konteksty.

polecam też sposoby angażujące nie tylko intelekt i lewą półkulę. chodzi o to,
      żeby wykorzystać obie, także intuicję i wolne skojarzenia.

wyobrażenie scenki, w których da się zastosować. odegranie jej. na głos, nie po
      cichu.

komiks. wykonanie tegoż. kredki, flamastry - to naprawdę pomaga. zilustrowanie w
      dowolny sposób.

historyjka, w której użyjesz serii słówek - choćby najbardziej absurdalna.

i tzw. mind-mapy.

i powiesić sobie takie cudo najlepiej wcale nie nad łóżkiem, bo kto by patrzył
      nad łóżko. mi się sprawdza lodówka i wc wink

a najbardziej powalający sposób sprzedała mi kiedyś pani, którą uczyłam. jej
      córka listy słówek przyklejała sobie po drugiej stronie kabiny prysznicowej, tak
      żeby je widzieć jak się kąpie. pani dostawała cholery, bo przed klasówką córa
      zużywała hektolitry wody wink)))
      • 38takatam Re: Koncentracja i pamięć 11.12.09, 09:06
        Pracowalam w markecie na kasie. Pomimo sporego stazu w tym zawodzie,to
        ja rozliczalam sie najgorzej...Nie mialam pojecia dlaczego... Ucieklam
        zanim sami by mnie wywalili.Potem pytalam kilku psychiatrow-co stalo
        sie z moja koncentracja? Co ja uposledza-leki?choroba?. Odpowiadali
        zgodnie-jedno i drugiesad
    • labosal Re: Koncentracja i pamięć 23.02.21, 16:18
      Zdecydowanie nasz Active Mind. Poprawia pamięć, koncentrację i pomaga zapanować nad stresem. Jest w 100% bezpieczny, ma dobry skład i został przebadany laboratoryjnie. Tutaj dowiesz się o nim więcej: www.labosal.pl/active-mind/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka