kebli 02.11.10, 16:15 Wiem, pewnie było. Ale jak się zapatrujecie na antykoncepcję doustną? Wolno nam? Bierze ktoś? Naprawdę nie wiem co mam robić, pomóżcie proszę! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamyczek_0 Re: Pigułka a ChAD 02.11.10, 16:34 Nie mogę brać doustnie bo jest konflikt z Lamitrinem w wątróbce. Stosuję krążek dopochwowy. Plastry zupełnie nie zdały egzaminu ponieważ miałam... owulacje. Cudem nie wpadliśmy. Krążek jest ok. Poczytaj, może się skusisz. W tej chwili to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Odpowiedz Link
beatrix-kiddo Re: Pigułka a ChAD 02.11.10, 17:16 Nie wiem, czy wolno, czy nie, ale z tego, co mi wiadomo, to sporo naszych leków kłóci się z anty doustną, tzn. ją niweluje, np. niektóre stabilizatory. Mój psychia np. proponował mi spiralkę jako skuteczniejszą, ja w końcu zdecydowałam się na swojskie gumki. Odpowiedz Link
kamyczek_0 Re: Pigułka a ChAD 02.11.10, 20:33 Krążek (Nuvaring) kosztuje od 40-49zł. Ale ja np. wcześniej brałam Qualrię, a ona też była taka droga mniej więcej. Co do gumek, to ja mam endometriozę i muszę brać hormony. Odpowiedz Link
dr.zabba Re: Pigułka a ChAD 03.11.10, 09:55 Wątroba nie wytrzymała. Kłócą się akurat z Lamitrinem? Czy lekarz przestrzegał, że lamo szkodzi wątrobie? Żywo mnie to interesuje, bo brałam właśnie razem i wtedy wątroba powiedziała "stop"! Odpowiedz Link
kamyczek_0 Re: Pigułka a ChAD 03.11.10, 10:41 Jeżeli chodzi o Lamitrin to doustna antykoncepcja gryzie się z nim. Lamitrin obniża skuteczność antykoncepcyjną. Jeżeli chodzi o wpływ Lamitrinu na wątróbkę, to on jest ponoć dość łagodny dla niej. Gorsza jest Depakina, Convulex. Generalnie tabletki anty też obciążają dość mocno wątrobę. Biorąc je od lat raz w roku robiłam badania wątrobowe (Alat, Aspat, GGTP) żeby sprawdzić, czy wszystko jest ok. Ja myślę Żabbo, że może wątroba zastrajkowała przez anty. Ja jestem wrażliwcem jelitowo- żołądkowo-wątrobowym. Lamitrin mi służy. Ostatnio żołądek dobiłam Mydocalmem. Masakra Odstawiłam i jest ok. Teraz na chad biorę Lamitrin, Ketrel, Abilify. Wątroba i żołądek się nie buntują. Odpowiedz Link
dr.zabba Re: Pigułka a ChAD 03.11.10, 10:52 No się zdziwiłam, że lamo ma działać jakoś szczególnie niekorzystnie na wątrobę - studiowałam pilnie ulotki wtedy. Myślałam, że może ktoś przekazał Ci jakąś wiedzę na ten temat. Tak, jestem mocno przekonana, że wątrobę uszkodziły anty - tyle, że zapewne w połączeniu z "naszymi" lekami wystarczyło im na to kilka miesięcy. Od ponad roku nie biorę. Bierzesz trzy stabilizatory - też tak kiedyś miałam, tyle, że lit, lamo i olanzapinę. Tylko Ty odstawiasz Ketrel teraz? Czy coś pomyliłam? Odpowiedz Link
kamyczek_0 Re: Pigułka a ChAD 03.11.10, 12:29 > Bierzesz trzy stabilizatory - też tak kiedyś miałam, tyle, że lit, lamo i olanz > apinę. Tylko Ty odstawiasz Ketrel teraz? Czy coś pomyliłam? Tak wyszło. Rano: Abilify 7.5mg Południe: Lamitrin 200mg Wieczór: Lamitrin 200mg + kwetiapina od 150mg do 200mg. (brałam 300mg wcześniej). P. S. Do środy następnej mam brać w/w zestaw w takich porcjach. Dam szansę A., żeby zadziałał. Widocznie to musi potrwać. Niepokoiłam się, bo ja szybko reaguję na leki, baardzo szybko. Schodzę z kwetiapiny, wchodzę z Abilify. Odpowiedz Link
zlaja Re: Pigułka a ChAD 03.11.10, 10:55 Biorę depakinę i lit i moja ginekolog odradziła mi anty doustną ze względu na mniejszą skuteczność (depakina zmniejsza działanie leków anty w dużym stopniu) i duże obciążenie organizmu. Zaproponowała mi Krążek (Nuvaring), który omija wątrobę więc jej nie obciąża, ale mnie on nie pasuje, więc pozostaje mi tylko zwykła gumka. (ble...) Może jeszcze pomyślę o plastrze, ale to dopiero za jakiś czas mam wizytę u mojej pani doktor. Odpowiedz Link
kamyczek_0 Re: Pigułka a ChAD 03.11.10, 12:33 Ja ma tylko problem z libido Zawsze przy hormonach. Przetestowałam wiele tabletek, plastry, teraz krążek. Co do stosowania to jest fajną alternatywą, bo aplikujesz i wyjmujesz za 3 tygodnie. Ja akurat przed współżyciem wyjmuję, bo go czuję w trakcie (to chyba przez tyłozgięcie szyjki). Odpowiedz Link
kebli Re: Pigułka a ChAD 03.11.10, 21:20 Krążek się wyjmuje i zakłada samodzielnie? Czy a każdym razem trzeba iść do ginekologa. Bo na to mnie nie stać Odpowiedz Link
xsenia Re: Pigułka a ChAD 03.11.10, 20:17 NuvaRing, ani Evra nie "omija" wątroby ! Niweluje *tylko* efekt pierwszego przejścia. nie ma sie co oszukiwac mamy 2 wyjscia a) sterylizacja b) szklanka wody Odpowiedz Link
sensi41 Re: Pigułka a ChAD 03.11.10, 20:52 xsenia napisała: > nie ma sie co oszukiwac mamy 2 wyjscia > a) sterylizacja > b) szklanka wody Oj! Jakie dwa. Są jeszcze metody naturalne Odpowiedz Link
kamyczek_0 Re: Pigułka a ChAD 04.11.10, 09:40 Grunt, że omija mój żołądek. To mi wystarczy. Krążek zakłada się samemu jak tampon, nie ma znaczenia jak się w środku umiejscowi. Nie czuć go. Możesz go wyjąć na max 3 godz. dziennie. To czas dla kobiet, które podczas współżycia czują go w sobie. Opłukujesz letnią (nie ciepłą) wodą i wkładasz z powrotem. Jeżeli nie czujesz krążka podczas seksu (wtedy tylko można go poczuć w sobie) to lepiej go nie wyjmować. Po 3 tyg. wyjmujesz, za tydzień wkładasz nowy. Ważna jest też godzina. Np. aplikujesz w poniedziałek o godz.20, wyjmujesz 3 tyg później w poniedziałek o godz. 20., nowy zakładasz a nast. poniedziałek o godz. 20. Odpowiedz Link
kebli Yaz 05.11.10, 22:39 Moja lekarka powiedziała że mogę stosować antykoncepcję doustną Odstawiła mi tez convulex Zaproponowała mi taką pigułkę antykoncepcyjną (oczywiście po konsultacji z ginekologiem) YAZ, zna ktoś?? Odpowiedz Link
kamyczek_0 Re: Yaz 06.11.10, 10:33 Stosowałam do czasu aż zaczęłam brać leki chadowe. Lamitrin również w tym wypadku uniemożliwia działanie tabletki anty. Mój ginekolog odradzał ze względu na ewentualną wpadkę. W epilepsji brałam Convulex, Depakinę, Amizepin, wreszcie Lamitrin bo po nim nie miałam skutków ubocznych. Podczas stosowania w/w leków gin mówił, że on ostrzega i współżyję na własną odpowiedzialność, skutkiem czego może być wpadka. Zbyt dużo pacjentek "wpadkowych" z epilepsją ma na koncie. Wszystkie leki p. drgawkowe obniżają działanie anty. A w/w leki mają takie działanie również. Dlatego też stosowane są w epilepsji. Ja bym nie ryzykowała. Odpowiedz Link
majagor Re: Yaz 06.11.10, 10:59 Mi również pani psychiatra polecała uważać, bo niekoniecznie w połączeniu ze stabilizatorami pigułki muszą właściwie "działać". Ostatnio pani ginekolog mówiła mi coś innego - ale nie sądzę, by była ona mocno w temacie [takie wrażenie odniosłam]. Tyle, że ja od wielu lat skutecznie odmawiam antykoncepcji hormonalnej z powodu żołądka, wątroby. Odpowiedz Link