Dodaj do ulubionych

tomografia

10.11.10, 08:00
Będąc w szpitalu,po badaniach EEG,dwukrotnie miałam robioną tomografię komputerową.Ponoć EEG wykazywało u mnie jakieś zmiany,i dlatego zlecano dodatkowe badania.Czy te zmiany mają związek z chadem? Czy tomografia może pomóc w diagnostyce chorób psychicznych,czy raczej chcieli wykluczyć przyczyny somatyczne?
Obserwuj wątek
    • dr.zabba Re: tomografia 10.11.10, 08:44
      Wykluczyć zmiany somatyczne. Tomografia nie pokazuje czynności mózgu.
      Zmiany w EEG - mogą być np. spowodowane przyjmowaniem niektórych leków - trojcyklicznych chociażby. Czasem też zmiany są, ale są nieistotne. Samego chadu EEG nie pokaże, może natomiast naprowadzić na przyczyny.
      • majagor Re: tomografia 10.11.10, 09:07
        Podczas pobytu w szpitalu miałam także EEG.
        W wypisie, w opisywanych badaniach przy EEG napisano mi tylko "zapis w granicach normy".
        • czubata Re: tomografia 10.11.10, 09:19
          Przy pierwszej hospitalizacji miałam robione badania EEG 2x dziennie,codziennie,przed rozpoczęciem leczenia i po.(brałam udział w jakimś specjalnym programie) W wypisie,w tychże badaniach miałam opis tych zmian.Tomografia natomiast nie wykazała niczego niepokojącego.Nie wiem czy uda mi się znalezć ten wypis, ale jeżeli dobrze pamiętam zmiany były w obrębie płata skroniowego.Zastanawiam się czy to nie na podstawie tych badań dr.Chaos wlepił mi osobowość dyssocjalną.(zlecił powtórzenie badań) Zmiany mogły być takie same,ale czy to może świadczyć o tym że faktycznie mam taką osobowość? Nie wydaje mi się abym była psychopatką.
          • dr.zabba Re: tomografia 10.11.10, 09:53
            Nie EEG w żaden sposób nie świadczy o osobowości. W obrębie płata skroniowego, może to były fale theta? Też takie miałam/mam? I nie swiadczyło to o niczym.
            Wklejam Ci link, zresztą pogooglaj sobie.

samych nieprawidłowości w eeg się nie leczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka