Dodaj do ulubionych

Objawy CHAD

08.08.12, 09:56
Czy możecie powiedzieć mi jakie są najbardziej charakterystyczne objawy-takie jednoznaczne? jak oceniają to chorzy na CHAD co najbardziej przeszkadza a jak inni z ich otoczenia/ czy te objawy sa tak charakterystyczne że nie można sie pomylić?Zanim ktos pójdzie do lekarza co musi być takiego charakterystycznego?i czy sam lekarz stawiajacy diagnoze może mieć tą pewność?
Obserwuj wątek
    • ebax Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 10:30
      Co sądzić jesli nie ma takich objawów typowych jak urojenia, omamy, paranoja ,nadmierna, chorobliwa podejrzliwość ale są objawy takie jak niczym nieuzasadniona nienawiśc,upartość, przelewanie swoich win na kogoś,nie umie wybaczać a jakby tkwi w gniewie,niesamowite słownictwo/zły,podły,toksyczny,wyzywa innych od psychopatów gdy jej zachowanie na to wskazuje/,obrażanie swych bliskich,zmiana osobowości-dla jednch miła,sympatyczna,usmiechnieta a dla innych wręcz przeciwnie,zatruwa zycie bliskim przez brak konstruktywnej rozmowy a ciagłe milczenie,wystepuje albo milczenie albo agresja i nie panowanie nad słownictwem.Zrywa kontakty z całą dosłownie rodziną bez przyczyny ,nikogo nie prosi i odwołuje na tydzień przed swój ślub?nie liczy sie z uczuciami innych,brak poczucia winy,odpowiedzialności ,nie umie panowac nad swoimi emocjami, niszczy życie innym ale i sama sobie....Zachowanie jest irracjonalne wbrew jakiejś logice.Zatruwa życie innym wokól siebie a innym wmawia to zatruwanie.
      • 39.a Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 12:23
        Bardziej stawiam na zaburzenia osobowości albo osobowość pograniczną (borderline)
      • 39.a Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 12:26
        i lepiej jednak wiedzieć na jakie forum się wchodzi. bo omamy, paranoje nie są typowe dla ChAD. to jakby powiedzieć "inny gabinet".
      • dzedlajga Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 12:56
        Matko jedyna, opisałaś połowę ludzkości mniej więcej
        • ebax Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 13:40
          Hmm.. skoro jest OK to dziękismile
          • 39.a Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 16:29
            Niestety nie smile Opisałaś kogos wybitnie niezrównoważonego
            • ebax Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 16:40
              No ale skoro połowa ludzkości jest niezrównowazona?smile nie za bardzo rozumiem kiedy to jest niezrównoważenie a kiedy należałoby szukać pomocy?
              • 39.a Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 16:51
                zobacz, zacytuję Ci kawałeczek: "niczym nieuzasadniona nienawiśc,upartość, przelewanie swoich win na kogoś,nie umie wybaczać a jakby tkwi w gniewie,niesamowite słownictwo/zły,podły,toksyczny,wyzywa innych od psychopatów"

to jest ok?
                napisałaś na forum, tu, więc chyba mialaś masz powód?
              • dzedlajga Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 17:13
                szukać pomocy należy wtedy, gdy Ci takie stany przeszkadzają. Połowa ludzkości o której pisałam - obwinia drugą połowę ludzkości za takie samopoczucie/stany. Jeśli uważasz, że przyczyna tkwi gdzie indziej nie w rodzinie ani znajomych - szukaj pomocy.

To, że miliony much jedzą... wiadomo co, nie znaczy jeszcze, że masz się do nich przyłączyć wink
                • avi_co Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 17:19
                  dzedlajga napisała:

> To, że miliony much jedzą... wiadomo co, nie znaczy jeszcze, że masz się do nic
                  > h przyłączyć wink
                  smile))
                • 39.a Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 18:27
                  Hmmm

smile
                  Koleżanka, która założyła wątek chyba nie pyta o siebie, ale o swojego partnera?

Dzedlajga, protestuję smile To nie jest zwykle - stany, które opisala ebax.
                  • avi_co Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 18:39
                    39.a napisała:

> Dzedlajga, protestuję smile To nie jest zwykle - stany, które opisala ebax.
                    Ktoś, o opisanych cechach, uczyni z życia partnera piekło. Wiem, co mówię, niestety.
                    • dzedlajga Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 21:19
                      A gdzie ja napisałam, że to zwykłe czy nie daj Bóg - normalne?

Jak powiem, że przemoc i agresja są powszechne w społeczeństwie, to już oznacza, że należy uznać to za normę?
                      W ten sposób można by usankcjonować każdą patologię pod warunkiem, że stanie się wystarczająco powszechna.

Stany czy zachowania, które opisała ebax z całą pewnością oznaczają jakieś zaburzenie. Jakie? Moja wiedza zbyt mała, żeby postawić diagnozę. Ale też jak się uważnie przyjrzeć, to wielu ludzi dość często doświadcza podobnych stanów - może w różnym natężeniu, może nie koniecznie wszystkich na raz ale...

Ale nigdy, przenigdy nie zgodzę się, że to co opisuje ebax to norma.
              • avi_co Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 17:18
                Zaburzenia osobowości także wymagają korekty. Jestem chadowcem, a nic z tego, opisujesz, do mnie nie przystaje. Potulna jestem jak baranek ... smile
                • ebax Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 21:23
                  Nieważne jaka to osoba wazne objawy ,zachowanie.To czemu te objawy można przypisać? i co z tym robić?gdy ktos sie ukrywa,nie podaje adresu,straszy Policją,blokuje,nie odpisuje na maile,milczy i nie daje sobie pomóc.A jak już się odezwie to rani bliskich wyzywając od psychopatów.Czy mozna sie tak nagle odkochać i odwołać ślub,wesele?
                  • dzedlajga Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 22:02
                    Ślub to z całą pewnością bym przełożyła na czas, kiedy będzie w stanie podejmować świadome decyzje. Zresztą skoro się zachowuje tak jak piszesz, to wątpię, żeby na ślubie się pojawił.
                    Z tego co piszesz, coś się niedobrego z nim dzieje, ale my tu lekarzami nie jesteśmy i ani diagnozy, ani leków nie damy. Jedyne wyjście to nakłonić go do leczenia. Jeśli jest agresywny w stosunku do otoczenia lub do siebie, wtedy można rozważyć leczenie przymusowe, ale to raczej ostateczność.
                    Może znajdziesz wsparcie w jego rodzinie? Choć różnie z tym bywa. Może jest ktoś na kim mu zależy tak bardzo, że dla tej osoby zechce się poddać obserwacji w szpitalu, żeby się nie martwiła, że mu coś dolega...
                    A może jakoś go postraszyć? Nie wiem. Jedyne wyjście to poszukać pomocy i nakłonić go do leczenia, bo samo na pewno nie przejdzie. Co najwyżej się zaostrzy.
                    • ebax Re: Objawy CHAD ?? 08.08.12, 23:13
                      Nie pojawi sie bo sama odwołała wszystko
                      • 39.a Re: Objawy CHAD ?? 09.08.12, 16:41
                        Zachowywała się tak wcześniej?
                        Tak jest od niedawna?
                        • 39.a Re: Objawy CHAD ?? 09.08.12, 16:47
                          albo zachowywał
                      • avi_co Re: Objawy CHAD ?? 09.08.12, 18:55
                        I dla Ciebie to najlepsze wyjście. Uwierz mi na słowo, a mam wieloletnie doświadczenie pożycia z podobną do opisywanej osobą. Nie podejmuj się misji, zapewne czujesz taki imperatyw smile Zostaw sprawy wyznaczonemu biegowi. Pani, którą portretujesz, jest dorosła, niepozbawiona rodziny i z pewnością nie ubezwłasnowolniona. Uszanuj jej wybór, a wyjdzie Ci to na zdrowie.
                        • dzedlajga Re: Objawy CHAD ?? 09.08.12, 20:44
                          Avi_co proszę nie obraź się, ale czy Ty jesteś Bogiem, żeby z całą stanowczością twierdzić co jest dla kogoś najlepsze? Zobaczyłaś w szklanej kuli alternatywne wersje wydarzeń i wiesz jak się czyjeś życie potoczy zależnie od tego jaką decyzję podejmie. Wow, też bym tak chciała!

Ja bałabym się czegoś takiego powiedzieć.
                          Nie mówię, że ebax ma poświęcić i podporządkować życie chorej osobie, ale uważam, że to powinna być jego suwerenna decyzja - w końcu też jest pełnoletni, skoro miał być ślub.

A swoją drogą to mam alergię na osoby, które wiedzą co dla kogoś innego jest najlepsze.
                          • avi_co Re: Objawy CHAD ?? 09.08.12, 21:42
                            Forum nie ma takiej mocy sprawczej, żeby mogło coś komuś narzucić bądź podjąć za kogoś decyzję. Wypowiadam się w dobrej wierze, zgodnie z moim doświadczeniem życiowym i wiedzą. Kto z tym co uczyni, to już jego sprawa. Zdaje się na tym polega wolność wypowiedzi i sensowność prowadzenia takiego czy innego forum.

Jeśli masz na mnie alergię, muszę to przeżyć. Zapewne nie Ty pierwsza i nie ostatnia smile
                            • dzedlajga Re: Objawy CHAD ?? 09.08.12, 23:07
                              Że forum takiej mocy nie ma - to na szczęście prawda i chyba nikomu tego wyjaśniać nie trzeba. Natomiast to co napisałaś poprzednio, nie brzmiało (przynajmniej dla mnie) jak rada ale jak głoszenie prawdy objawionej i to bardziej na to mam alergię niż na Ciebie personalnie.

Ale może ja przewrażliwiona jestem, bo całe życie słyszałam co dla mnie będzie najlepsze. Paradoksalnie - im więcej decyzji podejmuję nie słuchając nikogo prócz siebie, tym lepiej na tym wychodzę. Ale siebie też trzeba nauczyć się słuchać i być pewnym czego się chce naprawdę, a nie tylko na złość babci z całej duszy...
                              • avi_co Re: Objawy CHAD ?? 10.08.12, 13:11
                                Dopóki obie zachowujemy na forum kulturalnie, wszystko jest w porządku smile
                                • dzedlajga Re: Objawy CHAD ?? 10.08.12, 22:20
                                  Tak, to prawda, tylko nie rozumiem, dlaczego akurat to napisałaś. Co to wnosi do naszej rozmowy?
                                  • avi_co Re: Objawy CHAD ?? 11.08.12, 10:42
                                    Formuła forum jest dość luźna; nie zawsze trzeba kurczowo trzymać się tematu. Czasem można sobie pozwolić na swobodniejszą uwagę.
                                    • dzedlajga Re: Objawy CHAD ?? 11.08.12, 11:29
                                      Trawa jest zielona wink
    • dr.zabba Re: Objawy CHAD 11.08.12, 08:39
      Nawiązując do całości dyskusji.

Chciałam zauważyć, że ebax jest mężczyzną, a jego niedoszła żona kobietą.
      Ponadto, cytuję "my tu lekarzami nie jesteśmy" - tak dochodząc ścisłości niektórzy są tu lekarzami, ale nikt z użytkowników forum nie może wydać diagnozy czy wiążącej porady przez sieć - to oczywiste.

Mało wiemy - np. jak objawy były rozłożone w czasie. Czy to "zawsze" tak było, czy takie zachowanie pojawiło się nagle. Istnieje pewna możliwość, że narzeczona ma silną manię, ale czy ma - nie powiemy Ci przez internet. Przydałby się lekarz w realu, możesz iść na konsultację do psychiatry bez osoby "zainteresowanej", która oczywiście, jak rozumiem, jest w tej chwili kompletnie niezainteresowana.
      • dzedlajga Re: Objawy CHAD 11.08.12, 11:54
        dr.zabba napisała:

> Nawiązując do całości dyskusji.
        >
        > Chciałam zauważyć, że ebax jest mężczyzną, a jego niedoszła żona kobietą.

po pewnym czasie dało się to zauważyć

> Ponadto, cytuję "my tu lekarzami nie jesteśmy" - tak dochodząc ścisłości niekt
        > órzy są tu lekarzami, ale nikt z użytkowników forum nie może wydać diagnozy czy
        > wiążącej porady przez sieć - to oczywiste.

Oczywiście masz rację - jak zwykle nieściśle się wyraziłam big_grin
        • ebax Re: Objawy CHAD 11.08.12, 12:09
          Dziekuję za rozmowę bo chyba nikt nie może mi tu pomóc.To trudne sprawy i wydają się bez wyjscia.Najgorsza jest baradność. Jesli jednak ktoś by zechciał pomóc to proszę na maila.Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka