Dodaj do ulubionych

zagęszczanie faz

05.10.14, 12:36
Mój lekarz na ostatniej wizycie załamał mnie zupełnie. Jest to docent i adiunkt kliniki więc ma zapewne wiedzę. Powiedział mianowicie, że ostatnio liczne są doniesienia że antydepresanty w CHAD są niewskazane bo powodują " zagęszczanie faz", że depresję lepiej przeczekać by nie indukować zmiany fazy. W necie przeczytałam też o zjawisku kndling tj. rozniecania, które prowokują antydepresanty w CHAD. I co teraz? Czy kiedy dopadnie mnie depresja leżąca (taka co nie daje wstać z łóżka) wytrwam bez antydepresantów? Może się uda. Obecnie jest lekko pod kreską ale stabilnie. Doktor powiedział,że mam dobry czas i nie powinnam tego psuć. Co o tym sądzicie? Wszyscy przecież bierzecie antydepresanty. Pozdrowienia smile
Obserwuj wątek
    • obecna_xyz P.S. 05.10.14, 12:47
      Dodam,że dotąd mój doc pisał mi antydepresanty bez problemu i to nawet dwa na raz.
      • avi_co Re: P.S. 05.10.14, 13:10
        Mnie antydepresanty dobrze służą i nie pozwoliłabym sobie ich zabrać w imię nowinek medycznych.
    • 39.a Re: zagęszczanie faz 05.10.14, 16:15
      nie, nie wszyscy, niektórzy tylko stabilizatory, może też antypsychotyki
      (ja z tych "wszyscy", biorę i antydep. biorę 0,75mg setraliny, dawki są w widełkach 50-100, lekarz poprosił, aby nie zwiększać do stu, bo przyjdzie listopad i może być gorzej, wtedy wejdziemy ze stówą)

zapytaj docenta-adiunkta, czy sprawnie działałby z subdepresją.
      jak szłaby mu praca naukowa.
    • dzedlajga Re: zagęszczanie faz 06.10.14, 01:40
      Może i coś w tym jest (choć na pewno nie u mnie) ale każdy inaczej reaguje na leki o czym rozpisywać się tu akurat nie muszę bo wszyscy doskonale o tym wiemy, więc jeśli komuś antydepresant służy to bym z niego nie rezygnowała.

No ja w każdym razie na pewno nie zrezygnuję - jak mi chyba dwa lata temu brakło przez kilka dni to siedziałam jak roślinka i ryczałam na Gotowych na wszystko. Ostatkiem sił i nadludzkim wysiłkiem doczłapałam do rodzinnej po receptę, choć powinnam raczej najpierw do apteki i donieść receptę, ale rozum też mi wtedy odjęło.

Mało, jak tylko zmniejszam dawkę to zaraz życie jest bez sensu i zaczynam wegetować. Na szczęście mój doc nie ma głupich pomysłów i nie sugeruje odstawienia za co mu jestem wdzięczna, bo wiem, że zawsze byli tacy, co w chad antydepresantów przepisywać nie chcą
    • awanturka Re: zagęszczanie faz 11.10.14, 17:16
      To już nie są "doniesienia" (o antydepresantach i pojawieniu się "rapid cycling"), to już rzetelnie udokumentowany wiedza, każdy psychitra powinien o tym wiedzieć.Tak to działa sad

Antydepersanty wywołały u mnie szybką zmianę faz (tak widzi to lekarz)
      a ten typ CHAD-a paskudnie się leczy.

Lekarz mi przez ostatnie 8 lat nie zapisywał konsekwentnie antydepresantów,
      mimo stanów depresyjnych na granicy mysli samobójczych, ostatnio się złamał - są
      przejściowe stany mieszane, wg. niego wywołane pewnie antydepresantami
      (mam wątpliwości - wcześniej też je miałam) - ale się z antydepresantw na razie nie wycofał,
      wizyta za dwa tygodnie, zobaczymy co dalej.
      • obecna_xyz Re: zagęszczanie faz 12.10.14, 16:44
        Ja na razie trzymam się bez antydepresantów choć przychodzi na mnie depresja " leżąca" (godziny w łóżku w ciągu dnia i zupełny brak chęci do jakichkolwiek działań). Ile miesięcy potrwa taka depresja bez leków? Pozdrowienia smile
        toxicantidepressants.fr/polish/wprowadzenie/wprowadzenie.html .Może warto jako głos w dyskusji przeanalizować tę stronę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka