08.05.06, 21:44
czy ktos z was ma lub stara sie o rente socjalna?? jak wyglada komisja bo ja
wlasnie chce skladac i zielona w tym temacie jestesm pozdro
Obserwuj wątek
    • galea4 Re: renta 09.05.06, 10:20
      witam ja zachoraowalam w wieku 17 lat skaldam dokumenty w tym tyg juz i ile sie
      czeka na komisje ??? ii o co pytaja
    • galea4 Re: renta 02.08.06, 21:06
      Witajcie !! JUtro mam komisje lekarska pozno troszke bo pozno zlozylam
      dokumenty boje sie kurcze nie wiem co mam mowic bardzo sa mi potrebne te
      pieniadze bo kiepsko u mnier z kaska pozdro
      • girl.interrupted Re: renta 03.08.06, 16:05
        Mam nadzieje, ze dostaniesz smile na wiosne stawalam na komisji z tym samym
        rozpoznaniem, dali mi w koncu z odwolania. pozdrowki.
        • galea4 Re: renta 04.08.06, 00:36
          Witajcie dizs ,, oj wczoraj bylam na kmoisji nie blyo tak strasznie pytali mnie
          o nauke o studia o stan zdroiwa teraz o poacztki choroby itakie tam teraz
          czekam na orzeczenie pozdro
    • galea4 Re: renta 15.09.06, 11:37
      dostalam rente jupi <JUPI> na rok ciesze sie kqrcze teraz bede sie starala o
      zasielek pielegnacyjny
      • girl.interrupted Re: renta 15.09.06, 15:41
        a z zasilkiem (to z pfronu, czyli z innej instytucji), a co za tym idzie,
        stopniem niepelnosprawnosci, skorzystaj z programu 'student'. mi oczywiscie po
        komisji nie pisneli slowkiem o tym programie, jak zalatwilam zasilek/co im
        szkodzilo, to przeciez idzie z funduszy UE i mamy na to czas do końca 2008r.
        więc galea4, próbujmy, póki studiujemy!). o programie 'student' będę więcej
        wiedzieć osobiście dopiero od lutego przyszłego r. na razie tyle tylko,ze co
        semestr jest kupa papierologii, jeszcze śmieszniej niz ze stypendiami na
        uczelni. a, i mamy z góry zrobic kosztorys /WTF?/ za semestr: stancja - jak
        jesteś zamiejscowa, bilety autobusowe, knigi. zbierasz faktury i się rozliczasz
        na koniec, a pfron zwraca Ci część kaski.
        u mnie na kierunku /w którym z miesiąca na miesiąc sporo się zmienia jak w
        kalejdoskopie - CZYLI TE STUDIA SĄ JESZCZE BARDZIEJ NIEPRZEWIDYWALNE NIZ
        CHAD tongue_out , w sesji letniej był szok w trampkach zwiazany z rekrutacją na mgrskie
        uzupelniajace, ludzie z jednego roku bluzgali na siebie nawzajem w przypływie
        frustracji /przewazaja xerowy i wydruki z netu /ciekawe,czy oplaty za net
        mozna wliczyć w kosztorys... bo w punktach xero w budynku uniwerku raczej
        faktur nie wydają big_grin big_grin big_grin śmiech na sali
        pozdrawiam
        • galea4 Re: renta 15.09.06, 18:36
          hej nic nie slyszlam o tym zasilku dobra sprawa gdzie sie mozna dpweidzec cos na
          ten temat ???
          • girl.interrupted Re: WYTYCZNE 16.09.06, 22:10
            >dla Lublina: siedziba pfronu-ul. Tetmajera 21/dz.Kośminek/.w pfronie istnieje
            jednostka wydzialowa o nazwie 'miejski zespol do spraw orzekania o
            niepelnosprawnosci'.

> pytaj o tenze zespol, podkreslajac, ze na komisje stajesz po raz pierwszy.
            Dostajesz druki do wypełnienia dla Ciebie i dla Twojego lekarza /dobrze byloby,
            gdyby ten lekarz znal historie Twojej choroby od poczatku-> ja przed komisja o
            rente soc. chodziłam po dotychczasowych przychodniach i kserowałam skrupulatnie
            wszystko,bo zmienialam lekarzy w trakcie

>przynosisz wypełnione papióry oraz wszystko inne, co wymagają, z powrotem i po
            jakims czasie /niestety nie potrafie podac, ile to trwalo w moim
            przypadku,niedlugo znowu wkolo macieju/ dostajesz zawiadomienie, ze masz stawic
            sie na komisje /wtedy-a-wtedy o godz. takiej-i-takiej, w pokoju tym-a-tym/

>komisja: nie zaśpij, kolejka przepadnie!zazwyczaj termin na 8 lub 9tą.
            >zabierz dowód osobisty!!!
            >podobno w skład komisji musi wchodzić psychiatra/w sensie ogólnym: specjalista
            od choroby czy ułomności będącej przyczyną niepełnosprawności/.np urolog, nic
            nie umniejszając urologom, może nas w tej sytuacji wybrechtać, twierdząc, że
            robimy z siebie święte krowy i to tylko hipochondria (wiadomo,zasiłki nie są
            rozdawane hojnie na prawo i lewo)

>zrobisz lepsze wrażenie jeśli przyjdziesz z opiekunem /rodzice, albo ktoś, z
            kim mieszkasz. choć lepiej żeby np. matka czy ojciec. nie wnikam, czy od paźdz.
            zamieszkasz z Twym obecnym facetem, on też wchodziłby w rachubę w takiej
            sytuacji
            >Twoim i opiekuna (!) ->serio, spostrzeżenia znającego Ciebie obserwatora są
            cenne, mogą uratować sytuację jeśli w komisji nie ma psych.(!)
            >Ty nie wiesz, czy w komisji będzie psychiatra, czy nie, więc lepiej przygotuj
            się na takie Kinderniespodzianki. byłaś w szpitalu? wiesz, jak rozpoznać po
            wyglądzie zewn. ludzi chorujących np.na schizofrenię? są tacy przed gabinetem?
            to prawdopod. oznacza, że komisja ma dzień "psychiatryczny" i psychiatra jest.

>po rozmowie z komisją wychodzisz na korytarz, za chwilę poproszą Cię do
            drugiego pokoju, dostaniesz do podpisania dokument (decyzja pozytywna lub
            odmowna. jak na 'nie' to masz prawo się odwoływać) -> może będziesz w
            międzyczasie proszona o okazanie dowodu

>dostajesz ORZECZENIE O STOPNIU NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI (są 3stopnie: lekki, umiark.
            oraz znaczny)
            >jeśli chcesz sam zasiłek/stopień niepelnospr. jest niewazny/, to udajesz się
            na ul.Glinianą 7, do miejskiego ośrodka pomocy rodzinie, wypełniasz dokumenty
            jakie potrza /lepiej wybrać opcje przelewu, bo zasilek odbierasz w przeciwnym
            wypadku na tejże Glinianej 7
            >jeśli interesuje Cię program 'student', to z powrotem do pfronu i papierologii
            ciąg dalszy (lekko niepelnosprawni dla nich nie istnieja, musisz byc co
            najmniej umiarkowanie)
            >gdyby życie było łatwiejsze, urzędnicy musieliby się przekwalifikować wink
            >no pain, no gain, ale nie poddawaj się, 3mam kciuki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka