galea4 08.05.06, 21:44 czy ktos z was ma lub stara sie o rente socjalna?? jak wyglada komisja bo ja wlasnie chce skladac i zielona w tym temacie jestesm pozdro Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galea4 Re: renta 09.05.06, 10:20 witam ja zachoraowalam w wieku 17 lat skaldam dokumenty w tym tyg juz i ile sie czeka na komisje ??? ii o co pytaja Odpowiedz Link
galea4 Re: renta 02.08.06, 21:06 Witajcie !! JUtro mam komisje lekarska pozno troszke bo pozno zlozylam dokumenty boje sie kurcze nie wiem co mam mowic bardzo sa mi potrebne te pieniadze bo kiepsko u mnier z kaska pozdro Odpowiedz Link
girl.interrupted Re: renta 03.08.06, 16:05 Mam nadzieje, ze dostaniesz na wiosne stawalam na komisji z tym samym rozpoznaniem, dali mi w koncu z odwolania. pozdrowki. Odpowiedz Link
galea4 Re: renta 04.08.06, 00:36 Witajcie dizs ,, oj wczoraj bylam na kmoisji nie blyo tak strasznie pytali mnie o nauke o studia o stan zdroiwa teraz o poacztki choroby itakie tam teraz czekam na orzeczenie pozdro Odpowiedz Link
galea4 Re: renta 15.09.06, 11:37 dostalam rente jupi <JUPI> na rok ciesze sie kqrcze teraz bede sie starala o zasielek pielegnacyjny Odpowiedz Link
girl.interrupted Re: renta 15.09.06, 15:41 a z zasilkiem (to z pfronu, czyli z innej instytucji), a co za tym idzie, stopniem niepelnosprawnosci, skorzystaj z programu 'student'. mi oczywiscie po komisji nie pisneli slowkiem o tym programie, jak zalatwilam zasilek/co im szkodzilo, to przeciez idzie z funduszy UE i mamy na to czas do końca 2008r. więc galea4, próbujmy, póki studiujemy!). o programie 'student' będę więcej wiedzieć osobiście dopiero od lutego przyszłego r. na razie tyle tylko,ze co semestr jest kupa papierologii, jeszcze śmieszniej niz ze stypendiami na uczelni. a, i mamy z góry zrobic kosztorys /WTF?/ za semestr: stancja - jak jesteś zamiejscowa, bilety autobusowe, knigi. zbierasz faktury i się rozliczasz na koniec, a pfron zwraca Ci część kaski. u mnie na kierunku /w którym z miesiąca na miesiąc sporo się zmienia jak w kalejdoskopie - CZYLI TE STUDIA SĄ JESZCZE BARDZIEJ NIEPRZEWIDYWALNE NIZ CHAD , w sesji letniej był szok w trampkach zwiazany z rekrutacją na mgrskie uzupelniajace, ludzie z jednego roku bluzgali na siebie nawzajem w przypływie frustracji /przewazaja xerowy i wydruki z netu /ciekawe,czy oplaty za net mozna wliczyć w kosztorys... bo w punktach xero w budynku uniwerku raczej faktur nie wydają śmiech na sali pozdrawiam Odpowiedz Link
galea4 Re: renta 15.09.06, 18:36 hej nic nie slyszlam o tym zasilku dobra sprawa gdzie sie mozna dpweidzec cos na ten temat ??? Odpowiedz Link
girl.interrupted Re: WYTYCZNE 16.09.06, 22:10 >dla Lublina: siedziba pfronu-ul. Tetmajera 21/dz.Kośminek/.w pfronie istnieje jednostka wydzialowa o nazwie 'miejski zespol do spraw orzekania o niepelnosprawnosci'. > pytaj o tenze zespol, podkreslajac, ze na komisje stajesz po raz pierwszy. Dostajesz druki do wypełnienia dla Ciebie i dla Twojego lekarza /dobrze byloby, gdyby ten lekarz znal historie Twojej choroby od poczatku-> ja przed komisja o rente soc. chodziłam po dotychczasowych przychodniach i kserowałam skrupulatnie wszystko,bo zmienialam lekarzy w trakcie >przynosisz wypełnione papióry oraz wszystko inne, co wymagają, z powrotem i po jakims czasie /niestety nie potrafie podac, ile to trwalo w moim przypadku,niedlugo znowu wkolo macieju/ dostajesz zawiadomienie, ze masz stawic sie na komisje /wtedy-a-wtedy o godz. takiej-i-takiej, w pokoju tym-a-tym/ >komisja: nie zaśpij, kolejka przepadnie!zazwyczaj termin na 8 lub 9tą. >zabierz dowód osobisty!!! >podobno w skład komisji musi wchodzić psychiatra/w sensie ogólnym: specjalista od choroby czy ułomności będącej przyczyną niepełnosprawności/.np urolog, nic nie umniejszając urologom, może nas w tej sytuacji wybrechtać, twierdząc, że robimy z siebie święte krowy i to tylko hipochondria (wiadomo,zasiłki nie są rozdawane hojnie na prawo i lewo) >zrobisz lepsze wrażenie jeśli przyjdziesz z opiekunem /rodzice, albo ktoś, z kim mieszkasz. choć lepiej żeby np. matka czy ojciec. nie wnikam, czy od paźdz. zamieszkasz z Twym obecnym facetem, on też wchodziłby w rachubę w takiej sytuacji >Twoim i opiekuna (!) ->serio, spostrzeżenia znającego Ciebie obserwatora są cenne, mogą uratować sytuację jeśli w komisji nie ma psych.(!) >Ty nie wiesz, czy w komisji będzie psychiatra, czy nie, więc lepiej przygotuj się na takie Kinderniespodzianki. byłaś w szpitalu? wiesz, jak rozpoznać po wyglądzie zewn. ludzi chorujących np.na schizofrenię? są tacy przed gabinetem? to prawdopod. oznacza, że komisja ma dzień "psychiatryczny" i psychiatra jest. >po rozmowie z komisją wychodzisz na korytarz, za chwilę poproszą Cię do drugiego pokoju, dostaniesz do podpisania dokument (decyzja pozytywna lub odmowna. jak na 'nie' to masz prawo się odwoływać) -> może będziesz w międzyczasie proszona o okazanie dowodu >dostajesz ORZECZENIE O STOPNIU NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI (są 3stopnie: lekki, umiark. oraz znaczny) >jeśli chcesz sam zasiłek/stopień niepelnospr. jest niewazny/, to udajesz się na ul.Glinianą 7, do miejskiego ośrodka pomocy rodzinie, wypełniasz dokumenty jakie potrza /lepiej wybrać opcje przelewu, bo zasilek odbierasz w przeciwnym wypadku na tejże Glinianej 7 >jeśli interesuje Cię program 'student', to z powrotem do pfronu i papierologii ciąg dalszy (lekko niepelnosprawni dla nich nie istnieja, musisz byc co najmniej umiarkowanie) >gdyby życie było łatwiejsze, urzędnicy musieliby się przekwalifikować >no pain, no gain, ale nie poddawaj się, 3mam kciuki Odpowiedz Link