Dodaj do ulubionych

Czy można wyczuc wcześniej...

03.06.07, 22:54
Witam wszystkich.Jestem nowa.Mam CHAD i muszę z tym żyć.Byłoby mi łatwiej
gdybym wiedziała czy miewacie jakieś symptomy zapowiadające szczególnie fazę
maniakalną.
Obserwuj wątek
    • com_sui Hello, Dita :-) 03.06.07, 23:14
      Opowiedz jak wygląda u Ciebie faza maniakalna?
      Miewam "tylko" hypomanie.
      Czuję, gdy się zbliżają.
      Np. dziś, od rana. Mam wrażenie, że życie idzie mi jak "po maśle". Przedmioty i
      ludzie zaczynają tracić ciężar - przeniosłam z 10 metrów siostrę ważącą 50 i
      parę kg. Na rękach. Nagle problemy tracą swój wymiar. Porządkowanie własnej
      biblioteki, dotąd przerastające mnie, nagle stało się nietrudne. Wiem, że to
      zrobię w najbliższych dniach. Szybciej piszę. Szybciej myślę (niestety, nie
      zawsze logicznie), mniej potrzebuję snu. Jestem gadatliwa.

Jeśli wcześnie wychwycisz te objawy, masz szansę, mam szansę coś z tym zrobić.
      Kłaść się jednak przed północą, zamiast o 3 nad ranem. Powstrzymywać się przed
      zalewaniem innych potokiem słów. Warto powiedzieć bliskim, że potrzebujesz aby
      hamowali Cię w Twym działaniu. Mnie pomógł wyraźny zakaz w nabywaniu kolejnych
      książek. Stawiam sobie pytanie: czy przeczytam od razu czy też mogę poczekać z
      zakupem. Mogę poczekać. Przyznaję się, że pieniądze, szczególnie takie
      nadprogramowe i w gotówce oddaję na przechowanie bliskim. Może na razie tyle.
      Trzymaj się.
    • jamon-serrano Re: Czy można wyczuc wcześniej... 04.06.07, 13:36
      Witaj ditta,ja miewam manie i zawsze w okresie poprzedzajacym clkowite
      szalenstwo smilemniej spie-3,4 h na dobe,moge zapomniec o jedzeniu,mam niesporzyta
      energie,wszystko mnie cieszy i niczym nie potrafie sie zmartwic,bywam
      nieadekwatnie drazliwa i wesola,czuje sie jakbym siedziala na goracym
      wulkanie-potok slow od rana do nocy i w nocy smile,imprezy do bialego rana w ilosci
      przekraczajacej wszelka miare,biegam nie chodze i zaczynam wszystko na
      raz,oczywiscie pozniej zaczynam dzialac w sposob kompletnie chory i dochodzi do
      sytuacji,ze rozbieram sie na srodku miasta i uwazam ze to genialny pomysl bo mam
      lepszy kontakt z natura smilehmm w bardziej spokojnym stanie ducha to mi sie nie
      zdarza jak zapewne sie domyslasz smile teraz po latach trwania choroby,wiem ze jak
      zaczynam sie w ten ekspansywny sposob zachowywac to po prostu musze-zabrzmi to
      moze trywialnie -sie leczyc smilepoza tym moi przyjaciele,bliscy zawsze mi mowia
      wprost,ze zachowuje sie w sposob juz chorobowy i ze to nie tylko moja osobowosc
      i fantazja i przypominaja co lepsze kawalki,ewentualnie gdy faza szybko sie
      rozkreca zabieraja prosto do lekarza,z depresjami jest prosciej bo nigdzie nie
      pedze i nie jestem ekspansywna, sprobuj poobserwowac siebie,swoje rytmy dobowe i
      nastroje,to po jakims czasie wyczujesz kiedy sie cos niepokojacego zaczyna
      Calusy i zycze powodzenia we wszystkim
    • ditta12 Re: Czy można wyczuc wcześniej... 04.06.07, 18:05
      Dziękuję Wam bardzo com_sui i jammon-serrano.Cieszę się że nie jestem sama bo
      takie miałam wrażenie.Jakby wszyscy się odsunęli od glupiej wariatki.W ostrych
      fazach manii spotkałam się z Bogiem chociarz nie chodzę do kościoła.Kiedyś
      myślałam że jestem filtrem i piłam ogromne ilości wody aby uchronić świat od
      zagłady.Kazano mi też szukać klucza do delty.Nie wiem kto mi nakazał.W czasie
      choroby mam falę ale pracuje i udaję że nic mi nie jest mimo że wszystko wokół
      odnosi się do mnie.Nawet napisy w autobusie są skierowane do mnie.Takie mam
      wrażenie.Nawet reklamy.Wszystko
    • allan122 Re: Czy można wyczuc wcześniej... 04.06.07, 18:48
      Cześć ditta jeśli chodzi o manie to umnie jest tak że jak wpadam w manie to
      czuje śie super.To znaczy mam tak jasny umysł że potrafie wykonywać kilka
      czynnośći naraz nie czuję zmęczenia śpie bardzo mało,tryskam chumorem .Potrafie
      rozmawiać z ludżmi na takie tematy o których wcześniej nic nie wiedziałem,nie
      wiem skąd mam takie wiadomośći,najbardziej śmieszy mnie to że ludzie przyznają
      mi racje.Po zatym głupot większych nie robię tylko czuje śie super
      dowartośćiowany,dużo bym dał żeby ten stan trwał cały czas.
      • ditta12 Re: Czy można wyczuc wcześniej... 04.06.07, 19:55
        Cześć Alan .Ja mam podobnie.Mogę nawet mOwić w obcych językach,kiedyś się
        uczyłam.W czasie choroby chyba mi się przypomina czy coś?W gOrnej fazie jestem
        bardzo szczęśliwa tak jak Ty.Pewnie sarotenina zalewa nasze mózgi.Wcale nie chcę
        z tego wychodzić ale inni chcą abym wyszła.Przesylam uściski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka