ditta12 03.06.07, 22:54 Witam wszystkich.Jestem nowa.Mam CHAD i muszę z tym żyć.Byłoby mi łatwiej gdybym wiedziała czy miewacie jakieś symptomy zapowiadające szczególnie fazę maniakalną. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
com_sui Hello, Dita :-) 03.06.07, 23:14 Opowiedz jak wygląda u Ciebie faza maniakalna? Miewam "tylko" hypomanie. Czuję, gdy się zbliżają. Np. dziś, od rana. Mam wrażenie, że życie idzie mi jak "po maśle". Przedmioty i ludzie zaczynają tracić ciężar - przeniosłam z 10 metrów siostrę ważącą 50 i parę kg. Na rękach. Nagle problemy tracą swój wymiar. Porządkowanie własnej biblioteki, dotąd przerastające mnie, nagle stało się nietrudne. Wiem, że to zrobię w najbliższych dniach. Szybciej piszę. Szybciej myślę (niestety, nie zawsze logicznie), mniej potrzebuję snu. Jestem gadatliwa. Jeśli wcześnie wychwycisz te objawy, masz szansę, mam szansę coś z tym zrobić. Kłaść się jednak przed północą, zamiast o 3 nad ranem. Powstrzymywać się przed zalewaniem innych potokiem słów. Warto powiedzieć bliskim, że potrzebujesz aby hamowali Cię w Twym działaniu. Mnie pomógł wyraźny zakaz w nabywaniu kolejnych książek. Stawiam sobie pytanie: czy przeczytam od razu czy też mogę poczekać z zakupem. Mogę poczekać. Przyznaję się, że pieniądze, szczególnie takie nadprogramowe i w gotówce oddaję na przechowanie bliskim. Może na razie tyle. Trzymaj się. Odpowiedz Link
jamon-serrano Re: Czy można wyczuc wcześniej... 04.06.07, 13:36 Witaj ditta,ja miewam manie i zawsze w okresie poprzedzajacym clkowite szalenstwo mniej spie-3,4 h na dobe,moge zapomniec o jedzeniu,mam niesporzyta energie,wszystko mnie cieszy i niczym nie potrafie sie zmartwic,bywam nieadekwatnie drazliwa i wesola,czuje sie jakbym siedziala na goracym wulkanie-potok slow od rana do nocy i w nocy ,imprezy do bialego rana w ilosci przekraczajacej wszelka miare,biegam nie chodze i zaczynam wszystko na raz,oczywiscie pozniej zaczynam dzialac w sposob kompletnie chory i dochodzi do sytuacji,ze rozbieram sie na srodku miasta i uwazam ze to genialny pomysl bo mam lepszy kontakt z natura hmm w bardziej spokojnym stanie ducha to mi sie nie zdarza jak zapewne sie domyslasz teraz po latach trwania choroby,wiem ze jak zaczynam sie w ten ekspansywny sposob zachowywac to po prostu musze-zabrzmi to moze trywialnie -sie leczyc poza tym moi przyjaciele,bliscy zawsze mi mowia wprost,ze zachowuje sie w sposob juz chorobowy i ze to nie tylko moja osobowosc i fantazja i przypominaja co lepsze kawalki,ewentualnie gdy faza szybko sie rozkreca zabieraja prosto do lekarza,z depresjami jest prosciej bo nigdzie nie pedze i nie jestem ekspansywna, sprobuj poobserwowac siebie,swoje rytmy dobowe i nastroje,to po jakims czasie wyczujesz kiedy sie cos niepokojacego zaczyna Calusy i zycze powodzenia we wszystkim Odpowiedz Link
ditta12 Re: Czy można wyczuc wcześniej... 04.06.07, 18:05 Dziękuję Wam bardzo com_sui i jammon-serrano.Cieszę się że nie jestem sama bo takie miałam wrażenie.Jakby wszyscy się odsunęli od glupiej wariatki.W ostrych fazach manii spotkałam się z Bogiem chociarz nie chodzę do kościoła.Kiedyś myślałam że jestem filtrem i piłam ogromne ilości wody aby uchronić świat od zagłady.Kazano mi też szukać klucza do delty.Nie wiem kto mi nakazał.W czasie choroby mam falę ale pracuje i udaję że nic mi nie jest mimo że wszystko wokół odnosi się do mnie.Nawet napisy w autobusie są skierowane do mnie.Takie mam wrażenie.Nawet reklamy.Wszystko Odpowiedz Link
allan122 Re: Czy można wyczuc wcześniej... 04.06.07, 18:48 Cześć ditta jeśli chodzi o manie to umnie jest tak że jak wpadam w manie to czuje śie super.To znaczy mam tak jasny umysł że potrafie wykonywać kilka czynnośći naraz nie czuję zmęczenia śpie bardzo mało,tryskam chumorem .Potrafie rozmawiać z ludżmi na takie tematy o których wcześniej nic nie wiedziałem,nie wiem skąd mam takie wiadomośći,najbardziej śmieszy mnie to że ludzie przyznają mi racje.Po zatym głupot większych nie robię tylko czuje śie super dowartośćiowany,dużo bym dał żeby ten stan trwał cały czas. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Czy można wyczuc wcześniej... 04.06.07, 19:55 Cześć Alan .Ja mam podobnie.Mogę nawet mOwić w obcych językach,kiedyś się uczyłam.W czasie choroby chyba mi się przypomina czy coś?W gOrnej fazie jestem bardzo szczęśliwa tak jak Ty.Pewnie sarotenina zalewa nasze mózgi.Wcale nie chcę z tego wychodzić ale inni chcą abym wyszła.Przesylam uściski Odpowiedz Link