Dodaj do ulubionych

chad w kierunku manii/depresji

15.06.07, 13:47
mam do Was pytanie czy istnieje taka odmiana choroby gdzie występują same
epizody manii bądz depresji albo przeważają epizody jednego rodzaju?jak nazywa
się choroba gdzie często dpchodzi do epizodów o podwyższonym nastroju?
I jeszcze jedno czy lekarze przepisują wam jakieś leki jeśli widać pierwsze
oznaki zbliżającej się manii jeśli tak to jakie ?
bardzo proszę o odp. z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • miriam11 Re: chad w kierunku manii/depresji 15.06.07, 13:54
      Jest możliwe przeważanie epizodów (hipo)maniakalnych. W mojej chorobie przeważa
      depresja, aż miałam podejrzenie że to nie ChAD i spytałam lekarza, no i on mi
      wyjaśnił, że nie zawsze jest naprzemiennie, że mogą być głównie manie albo
      głównie depresje. Jak to się nazywa to nie wiem.
      Ja mam krótkie hipomanie, jeśli czuję że mnie zaczyna mocno "nakręcać" to łykam
      Sedam (Lexotan). Ale warunek: ja to widzę sama, że jest potrzeba. W klasycznej
      manii może się zdarzyć, że chory tego nie widzi, więc nic nie zażyje.
    • miriam11 PS. 15.06.07, 13:55
      Przed manią chronią też bardzo dobrze przeciwspychotyki (neuroleptyki), np.
      Rispolept i jego tańsze odpowiedniki. Bardzo skuteczny lek. Tylko raczej do
      zażywania stale.
      • ditta12 Re: PS. 15.06.07, 20:27
        Ja mam psychoze schizoafektywną,Biorę lit a w ostrej manii
        rispolept,haloperidol,permazinum.Poza litem wszystko żle na mnie działa.Miałam
        kiedyś powykręcane stopy po haloperidolu.Może za duża była dawka.Najlepiej jak
        biorę sam lit.Ostatnio mam zalaste, ale nie moGę po tym pracować bo ogarnia mnie
        otęienie totalne.Nie biorę.Moje manie są ogromne natomist depresje da się przeżyć.
        • aniamaczek2 Re: PS. 16.06.07, 10:15
          a czy leki typu rispolept bierze się stale czy jak dopada mania odstawia?
    • esowx1 Re: chad w kierunku manii/depresji 16.06.07, 12:21
      Jest wiele różnych typów chadu: naprzemiennie mania i depresja, hipomania i depresja, typ mieszany, a także takie, w których dominuje jedna faza, ale jak się to nazywa, to nie wiem, nie wiem, czy to w ogóle (poza numerkiem F-ileś tam) ma jakąs specjalistyczną nazwę. Nie mam pojęcia. Wiem też, że istnieją przypadki, że depresję/manię lekarz diagnozuje jak dwubiegunową nawet gdy nie wystąpiły fazy przeciwstawne, a to gdy istnieje duże obciążenie genetyczne i jeszcze jakieś tam kryteria muszą zostać spełnione.
      Ile ludzi, tyle chadów...

A co do Rispoleptu to to raczej lek na stałe, a czy przepisuje się go jako doraźny to nie wiem.
      Mówię więc za Miriam - także to, że na manię to tylko neuroleptyki. No i zwiększona dawka stabilizatora.
      • ditta12 Re: chad w kierunku manii/depresji 16.06.07, 17:23
        Najleiej będze jak poradzisz się lekarza w tej kwestii.Jeżeli lek nie będzie
        dobrze na Ciebie działał z jakiegoś powodu natychmiast mów o tym.Ja miałam różne
        dziwne dolegliwości po lekach i najpierw myślałam że tak musi być a okazało się
        że za duża dawka lub że to lek nie dla mnie.Przez wiele lat biorę tylko lit bo
        to dla mnie złoty środek czasem ćwierć tabletki zalasty ale jestem śnięta.
        • aniamaczek2 Re: chad w kierunku manii/depresji 27.06.07, 16:29
          niestety u mojej mamy znowu początki manii..... jutro wizyta u lekarza drże na
          myśl że mama znowu nie będzie chciała jechać,Czy jest szansa że po podaniu tych
          lekó np. sedam rispolet zachamuję się trochę tą manię?
          • aniamaczek2 Re: chad w kierunku manii/depresji 27.06.07, 22:10
            bardzo proszę jezeli móglby mi ktos pomóć ,czy fakt że od półroku mama się
            leczyła brała depakinę może przychamować trochę manię ,nie przybierze ona tak
            ostrej formy? może to będzie tylko hipomania?
            • com_sui Re: chad w kierunku manii/depresji 27.06.07, 23:17
              Hello, Ania. Najlepiej będzie wiedział lekarz.
              Zupełnie intuicyjnie mogę rzec, że depakina
              może być za słaba w przypadku manii. Ale uprzedzam,
              to intuicja. Brałam jakiś czas, ale na hipomanię.
              Idziesz do gabinetu razem z mamą? Opowiedz zatem
              lekarzowi o swoich wątpliwościach, nie wiem, jak to
              jest, gdy pacjent wchodzi z osobą towarzyszącą i
              kto ma wtedy głos.
              Trzymaj się ciepło.
              Sporo na temat leków masz powyżej w tym wątku.
              O depakinie jednak nie ma nic na ostrą manię. Nie
              spodziewałabym się jednak, że przybierze pod wpływem
              leków hipomanię. Raczej jak to ktoś ładnie napisał
              mama będzie spacyfikowana lekami (spokojniejsza).
              Czyli lepiej niż w hipomanii nieleczonej.
              Jeśli się mylę, proszę o poprawienie mnie.
              Brakuje mi tu teraz koleżanki Maki, może ona coś by
              podpowiedziała.
              • aniamaczek2 Re: chad w kierunku manii/depresji 27.06.07, 23:56
                dziękuję Ci za odpowiedż ,właśnie się boję że ciężko będzę mamę spacyfikować,w
                szpitalu mania trwała przez 3 mies.i na nasze pytania kiedy będzie lepiej lekarz
                odpowiadał że podali już najsilniejsze leki..
            • formaprzetrwalnikowa Re: chad w kierunku manii/depresji 28.06.07, 00:05
              generalnie leki takie jak depakina, lit czy tegretol (zwane stabilizatorami
              nastroju) mają za zadanie 'trzymac nastrój w ryzach'. badania pokazuja, ze przy
              regularnym braniu w dawce terapeutycznej liczba nawrotów i ich siła są
              mneijszone. teoretycznie więc jesli mama brała depakinę w dawce terapeutycznej,
              mania nie powinna byc bardzo ostra.
              zwykle w ostrej fazie dodaje sie do stabilizatora nastorju 'lek docelowy',
              czyli w depresji przeciwdepresyjny a w manii przeciwmaniakalny (np wymienione
              powyzej neuroleptyki, np rispolept, olanzapina (zyprexa), haloperidol,
              pernazyna itp.
              to teoria, jak bedzie w praktyce - okaże się. mam andzieje, ze nie bedzie zle i
              niezbyt długa terapia neuroleptykiem pomoze mamie wrócic do równowagi.

tak, po ustaniu danej fazy, mozna a nawet powinno sie odstawic lek docelowy (po
              depresji antydepresant, po manii przeciwmaniakalny) i pozostac na
              stabilizatorze nastroju. problematyczne czasem bywa ustalenie czy dana faza
              jest juz wygaszona a nastrój stabilny; bierze sie pod uwage wiele czynników,
              poza akutalnym stanem psychicznym take długosc i przebieg poprzednich faz.

mam nadzieję, ze moja odpowiedz choc troche Ci pomogła.
              najlepiej bedzie oczywiscie, jesli zabierzesz mamę do lekarza.

pozdrawiam smile
              • aniamaczek2 Re: chad w kierunku manii/depresji 28.06.07, 09:26
                tak dzisiaj wizyta,dziękuję za odpowiedzi.
                • aniamaczek2 Re: chad w kierunku manii/depresji 29.06.07, 12:51
                  i byłam zmamą u lekarza ,nie widział wskazania do zastosowania neuroleptyku,ale
                  w końcu przepisał olzapin,i kazał brać nadal depakinę,mam nadzieję że ta górka
                  jakoś minie...pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka