ka_an 29.07.08, 14:56 Ktoś zna ten lek, stosował go??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i_am_the_army Re: Edronax??? 04.08.08, 11:24 chyba już wszystko wiesz, ale nudziłam się i poszukałam jeszcze w necie, więc na wszelki wypadek masz parę linków www.depresja.webplus.net.pl/viewtopic.php?t=166&sid=7dfce9d57fd5cdac93200262bd395c39 www.doz.pl/leki/s2637-reboksetyna fpn.ipin.edu.pl/archiwum/2005/4/t21z4_2.pdf Odpowiedz Link
i_am_the_army Re: Edronax??? 04.08.08, 11:32 www.portal.adhd.org.pl/phpbb/viewtopic.php?t=620 kurde faktycznie niewiele o tym leku jest, a jak już jest to kilka zdań dosłownie, pewnie dlatego, że jest to lek działający b. wybiórczo, no ale w sumie te co wychwytują serotoninę też wybiórcze... wiesz co, to nie jest jednak taki nowy lek, ale widać niewiele osób stosuje te noradrenalinowe antydepresanty. ciekawe jak zareagujesz Odpowiedz Link
i_am_the_army Re: Edronax??? 04.08.08, 11:35 w sumie to Ci mogłam na maila już te wywody wrzucić, no ale może ktoś jeszcze będzie tu o tym Edronaxie szukał... Odpowiedz Link
ka_an Re: Edronax??? 04.08.08, 11:40 Dzięki Wczoraj tak mnie pobudził, że od razu na dwie godziny zasnęłam Myślę, że działanie zauważę dopiero za kila dni. Odpowiedz Link
i_am_the_army Re: Edronax??? 04.08.08, 11:46 no to rzeczywiście pobudzenie pierwsza klasa haha (to tak jak moją mamę pobudza kawa - jeszcze nie skończy pić a już chrapie) co najmniej za kilka dni, jak nie tygodni Odpowiedz Link
xsenia Re: Edronax??? 04.08.08, 19:35 Reboksetyna reboxetine antidepressivum N06AX Działanie: Pochodna morfoliny, silny, wybiórczy inhibitor wychwytu zwrotnego noradrenaliny wykazujący działanie przeciwdepresyjne. W niewielkim stopniu wpływa na zwrotny wychwyt serotoniny, nie wpływa na wychwyt dopaminy. Nie ma znaczącego powinowactwa do receptorów adrenergicznych oraz muskarynowych. Działanie leku pojawia się po ok. 10-20 dniach stosowania. Dostępność biologiczna wynosi co najmniej 60% (pokarm nie wpływa na jej wartość), tmax - 2 h. Reboksetyna przenika do płynów ustrojowych, w 97% wiąże się z białkami osocza u osób młodych, a w 92% - u starszych. Metabolizm zachodzi w wątrobie z udziałem cytochromu P-450 (prawdopodobnie CYP3A4) na drodze O-dealkilacji, hydroksylacji i utleniania. t1/2 wynosi 13 h. Wydalanie następuje z moczem (78% dawki) i kałem, głównie w postaci metabolitów. U osób w podeszłym wieku lub z niewydolnością nerek albo wątroby t1/2 ulega 2-3-krotnemu wydłużeniu. Wskazania: Depresja. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu. Przeciwwskazana u osób w podeszłym wieku i dzieci. Ostrożnie u chorych z retencją moczu, rozrostem gruczołu krokowego, jaskrą zamykającego się kąta przesączania, chorobami serca, z napadami drgawek w wywiadzie (w razie wystąpienia napadu drgawek leczenie należy przerwać). Podczas stosowania leku istnieje ryzyko podjęcia próby samobójczej przez chorego. W przypadku przedawkowania wdrożyć leczenie objawowe. Interakcje: Nie stosować jednocześnie z inhibitorami MAO, azolowymi lekami przeciwgrzybiczymi, antybiotykami makrolidowymi, fluwoksaminą czy innymi lekami hamującymi aktywność cytochromu P-450. Ostrożnie w skojarzeniu z lekami o małym indeksie terapeutycznym metabolizowanymi przez CYP3A4 i CYP2D6 (m.in. niektóre leki przeciwarytmiczne, przeciwpsychotyczne, trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne, cyklosporyna). W skojarzeniu z alkaloidami sporyszu może nastąpić wzrost ciśnienia tętniczego, a stosowana łącznie z diuretykami może nasilić ich efekt hipokaliemiczny. Nie nasila wpływu alkoholu na czynności poznawcze. Działanie niepożądane: Suchość błony śluzowej jamy ustnej, zaparcia, bezsenność, nadmierne pocenie się, zawroty głowy. Rzadziej objawowy częstoskurcz, hipotonia ortostatyczna, parestezje, utrudnione oddawanie moczu u mężczyzn, impotencja. Ciąża i laktacja: Kategoria X. Nie stosować u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią. Dawkowanie: P.o. Dorośli zwykle 4 mg 2 razy na dobę, maksymalnie do 12 mg/d. U chorych z niewydolnością nerek lub wątroby 2 mg 2 razy na dobę, w razie dobrej tolerancji dawkę można zwiększyć. Uwagi: Reboksetyna może upośledzać sprawność psychofizyczną, mimo że w badaniach klinicznych nie stwierdzono takiego działania. Zachować ostrożność podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych i obsługi maszyn w ruchu. Preparaty reboxetine Odpowiedz Link