zgaga74 01.09.08, 15:28 Ktoś określił zwiastuny doła, czy można okreslić drugi biegun? Będę wdzieczna za jakiekolwiek sugestie.Czy można nie dopuśćic do rozwinięcia się manii? po zwiastunach? Nie mam na myśli leków. A tylko leki sa skuteczne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matrioszka42 Re: zwiastuny manii 01.09.08, 15:37 U mnie słowotok, agresja na negowanie moich racji, nadmierna euforia, tendencja do głupich pomysłów. Teraz Rodzina wie, kiedy niezbędna interwencja. Dla mnie jednak kończy się zwiększeniem leków Bez leków zawsze przychodziła. Odpowiedz Link
ditta12 Re: zwiastuny manii 01.09.08, 17:00 Sowotok tak ale jeszcze swiatla uliczne,swiatlo gwiazd to zaczyna do mnie przemawiac w pierwszej fazie,no i te napisy w autobusie na reklamach jakby chcialo powiedziec ze "na pocztku bylo slowo".U Was pewnie inaczej sie zaczyna ten teatr Odpowiedz Link
obecna_xyz Re: zwiastuny manii 01.09.08, 20:00 Porządki,zakupy,energia,sport,sex,towarzyskość,wytrzymałość,mniejszy apetyt,słowotok,szczególnie zadbany wygląd, przerzutność uwagi,niemożność skoncentrowania się na jednej sprawie, u niektórych mniej snu. NIE WIERZĘ,BY DAŁA SIĘ POWSTRZYMAĆ SIŁĄ WOLI, ale życzę wszystkiego najlepszego. Jeśli zauważam 3 obj. z powyższych zwiększam znacznie dawki leku (teraz Ketrel) Odpowiedz Link
czareg Re: zwiastuny manii 02.09.08, 07:51 obecna_xyz napisała: > NIE WIERZĘ,BY DAŁA SIĘ POWSTRZYMAĆ SIŁĄ WOLI, ale życzę wszystkiego > najlepszego. Zdarzył mi się przypadek, że na granicy manii "siłą woli" się obroniłem. Po trzech dniach rozkręcania się, jak już nie miałem co uporządkować, wszystkie zaległe prace wykonałem a nadal mnie nosiło by coś robić, jako patentowanego lenia mnie tknęło, że jest nie tak. Położyłem się wtedy na łóżku i zacząłem obserwować sufit. Gdy mnie podrywało wmawiałem sobie jaki to ja genialny jestem i jaką silną mam wolę, bo nie poddaję się manii. Ledwo dotrwałem do wieczoru, zasypiałem bardzo długo (ale miło było - hipcia ma trochę dobrych cech), rano wstałem już bez napędu. Niestety parę dni później przeszła depresja, choć niezbyt silna. Oczywiście cały czas byłem na swojej dawce depakiny. Moje zwiastuny - zwiększona komunikatywność, gadatliwość, skrócony sen. Odpowiedz Link
konto_online Re: zwiastuny manii 01.09.08, 21:07 proszę, oto sugestia - kup podręcznik psychiatrii Odpowiedz Link
35.a Re: zwiastuny manii 02.09.08, 11:22 bardzo kolorowo zaczynam widzieć, duża wrażliwość na dźwięk (w remisji, w depresji nie słucham muzyki w ogóle, można tak, serio), 10 zaczętych książek, gadatliwość, wrażenie unoszenia się nad ziemią, kłócenie się z setką osób, poruszanie się w rozmowie ruchem konika szachowego, albo mniej precyzyjnie skacząc z gałązki na gałązkę, 185 pomysłów na nowe ciuchy (niebezpieczne, bo te ubrania się później podobają, kreatywność więc oznaką hipo zwiększone zapotrzebowanie na seksualność (niekoniecznie seks), jeśli bywam nieśmiała, przestaję się bać i sklepy wtedy przyciągają mnie jak magnes... - takie symptomy są niepokojące, co gorsza ja taką siebie lubię. pełnoobjawowej manii nie miałam nigdy. Uchroń Boże. Gdybym mogła, to w takim stanie delikatnie bym siebie powiązała. Dla wyhamowania. Odpowiedz Link
zgaga74 Re: zwiastuny manii 02.09.08, 13:25 dziękuję wszystkim, poza jedna osobą konto-online, wiesz, dlaczego. zastanawiam się, skoro masz takie złote rady-może niepotrzebne ci to forum? Odpowiedz Link
maciusiko Re: zwiastuny manii 02.09.08, 17:49 do tego co napisali poprzednicy dodam jeszcze wręcz przymus dokonywania zakupów. Zgaga nie przejmuj się, pozdr Odpowiedz Link
awanturka Re: zwiastuny manii 03.09.08, 18:36 A ja dodam jeszcze robienie zakupów "seryjnie" kiedyś na allegro kupiłam 11 małych damskich plecaczków (potem miałam co dawać znajomym w prezencie..) Aha! I jeszcze na temat - u mnie najwcześniejszymi zwiastunamii hipomanii (mani nie miewam, a hipomania zazwyczaj słabiutkie, krótkie, jedno-dwudniowe a czasem nawet kilkugodzinne)są: - bezsenność (przed ostatnią hipomanią nie spałam wogole przez trzy doby) - kompletny brak apetytu (mogę nie jeść nawet trzy dni) Z drugiej strony gdzieś czytałam, że niespanie i głodowanie wywołują hipomanię lub manię.(Ciekawe, prawda?) Dlatego depresji w przebiegu CHAD nie powinno się leczyć deprywacją snu (jest taki sposób leczenia depresji). Odpowiedz Link
meggi_gi Re: zwiastuny manii 04.09.08, 17:38 + jeszcze ja robię się taka za bardzo szczodra:rozdaję prezenty na prawo i lewo.Robię się taka bardzo współczująca dla ludzi poszkodowanych przez los itp. Odpowiedz Link
awanturka Re: zwiastuny manii 04.09.08, 19:32 megigi_gi napisała: > Robię się taka bardzo współczująca dla ludzi poszkodowanych przez los itp. Ja mam dokładnie to samo! Interesuję się trudnymi sprawami innych ludzi (im trudniejsza sytuacja tym mnie bardziej "kręci") i jestem wtedy chętna do pomocy i nadzyczaj w sprawę zaangażowana. Z tym, że ja to klasyfikuję nie jako zwiastujący zbliżanie się hipomanii, ale już na dobre rozkręconą hipomanię. Odpowiedz Link
meggi_gi Re: zwiastuny manii 04.09.08, 19:46 Pewnie Awanturko w ogóle jesteś osobą wrażliwą na różne takie zjawiska społeczne ? Pewnie hipo tylko bardziej uwypukla ten stan.Bynajmniej ja tak mam.A tak poza tym zapadły mi w pamięć Twoje poruszające posty o cierpieniu w depresji i szczerze Ci współczuję. Odpowiedz Link